Löysin mummoni kesäpaikan tyhjennyksen yhteydessä rannekorun, jonka uskon viittaavan Louhi-nimisen laivan haaksirikkoon toukokuussa 1934. En kuitenkaan löydä juuri tietoa laivan vaiheista, eli olisiko jollain tietoa siitä tai jostain haaksirikosta tuona vuonna? Koru löytyi Karkun pitäjästä.
Korussa on etupuolella kirja, mustepullo ja kaksi sulkaa ristissä, takana lukee
H.S.T.L.R.S.
Haaksirikk. p.
19 20/5 34
haaksirikko 20.5.1934
3
847
Vastaukset
- uposi Kallavedellä
Surulaulu "Louhen" uppoamisesta Kallaveden Räsälänlahdessa tiistaina toukok 15 p:nä 1934 vieden mukanaan 33 matkustajaa
http://www.menec.fi/detail.php?id=21392
Eli päiväys ei ihan täsmää, mutta Wikipedia antaa saman päiväyksen 15.toukokuuta, tosin menehtyneitä 1 enemmän eli 34
http://fi.wikipedia.org/wiki/1934 - Maisteri
Voisikohan kyseessä olla jonkun tietyn joukon tapaaminen tuona päivänä haaksirikkoisten patsaalla Helsingissä?
- jerilin
Tietysti on mahdollista että koru ei liity mitenkään haaksirikkoon, tai mummon suku on vain ostanut kauniin korun tietämättä sen alkuperästä. Kun tuo päivämääräkin menee vähän pieleen. Mutta onko vain sattumaa että Louhen haaksirikko osuu noin lähelle?
Löysin vähän lisää tietoa s/s Louhesta
http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC1D67Z
Toukokuussa 1934 Louhi-laiva oli juuri aloittanut uuden kauden talvitauon jälkeen. Kuopiosta tullessa alus oli täynnä kaupungista palaavia matkalaisia ja rahtia. Laivan saapuminen oli aina tapaus ja niinpä Enonlahden laiturissakin oli väkeä Louhea vastaanottamassa. Tiukassa käännöksesä väärin lastattu laiva kuitenkin kallistui ja hörppäsi vettä tuhoisin seurauksin: hyteissä olleet matkustajat jäivät loukkoon ja kannella olleet joutuivat hyisen veden varaan. Rannalla olleet kyläläiset ryhtyivät välittömästi pelastustöihin, mutta laivan sisään jääneidein auttamiseksi ei ollut mitään tehtävissä. Keväinen päivä muuttui yhdeksi Suomen sisävesihistorian synkimmistä ja pieni Enonlahden kylä jäi historiankirjoihin traagisen onnettomuuden tapahtumapaikkan.
http://www.fcbsweb.com/forum/index.php?topic=12356.0
Kapteenina toimi ensimmäistä kertaa tälle linjalle lähtevä August Ovaskainen sekä perämiehenä näillä vesillä pitkän kokemuksen omaava Sikstus Flick. Laivaan oli Kuopiossa lastattu säkeissä jauhoja,suolaa ja muita elintarvikkeita sekä siemenviljaa,lannoitteita kuten myös kappaletavaraa. Lasti oli sijoitettu etu, väli ja takakannelle, koska varsinasta lastiruuma tilaa ei laivassa ollut. Matkustajia oli 70-80 henkilöä, osa hyteissä, osa kannella. Harjulan laiturissa käynnin jälkeen oli tarkoitus mennä Paksulan laituriin. Kapeassa lahdessa jyrkästi laivaa käännettäessä pohjalastin puuttumisen ja kapteenin ohjausvirheen seurauksena laiva kaatui vasemmalle kyljelleen ja upposi muutamassa minutissa. Laivassa matkustajana ollut Eemil Koponen kertoi myöhemmin, että jo Kuopiosta lähdettäessä oli laiva kallistunut pahasti, jolloin perämies oli pyytänyt matkustajia siirtymään myös toiselle puolelle laivaa. Myös Harjulan laiturista lähdettäessä oli laiva kallistunut pahoin. Onnettomuus tapahtui lähellä rantaa, laivaa odottavien ihmisten silmien edessä, joten pelastajat tulivat nopesti paikalle ja poimivat veden varaan joutuneet. Laivan hytteihin jääneiden hyväksi ei voitu tehdä mitään. Myöskään alakerran "roihalasta" ei matkustajat päässet pois, portaikossa vastaan syöksyvien vesimassojen vuoksi. Ylösnoston ja korjauksen jälkeen yhtiö piti laivaa liikenteessä avovesikauden loppuun 1937.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 417054
- 323958
- 473391
- 402959
- 172736
- 372238
- 162206
- 412173
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons472127- 402078