Milloin viini on valmista?

Mistä sen tietää?

Pistettiin eilen kotiviinit tulemaan ja tehään siis kavereitten kanssa ekaa kertaa ikinä. Paketissa lukee, että 2-3 viikkoa kestää mutta mistä sen sitte tietää että se on valmista ja voi laittaa selvikkeet messiin? Vai pitääkö oikeesti olla se ominaispainomittari??

6

9010

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ominaispainosta

      Valmiilla tarkoittanet sitä milloin alkoholikäyminen on loppunut siten, että kaikki käymisastiassa oleva sokeri on muuttunut hiilidioksiidiksi sekä alkoholeiksi.

      Ilman ominaispainomittaria voi "käsivaralta" tuota seikkaa arvioida vesilukon ja makuaistin avulla. Käymisen lähestyessä loppuaan vähenee vesilukon pulputus hiljalleen ja lopulta se hiljenee täysin. Maistelemalla selviää se, onko neste vielä makeaa.

      Ominaispainomittari ei siten ole välttämättömyys mutta siitä on paljon apua, paljon enemmän kuin esim. alkoholipitoisuusmittarista. Ominaispainomittarin avulla voit esimerkiksi arvioida nesteen alkoholipitoisuuden kun tiedät lähtöarvon ja loppuarvon.

      Jos ei ole turhan tarkkaa niin odottele tuo 2-3 viikkoa ja selkeytä viini. Ota myös huomioon se, että käyminen saattaa joidenkin seikkojen johdosta pysähtyä ennen aikojaan. Myös lämpötila vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti kaikki sokeri on hyödynnetty.

    • jsp

      Edellisessä viestissä oli hyvin kerrottu asiasta, mutta lisäisin lämpötilaan sen vielä, että se pitäisi pysyä n. 25 asteessa. Liian alhainen tai korkea lämpötila pysäyttää käymisen. Ominaispaino mittari on myös välttämätön kun jälkimakeutat viiniä. Itse olen makeuttanut viinit 8- 10.

      • JuKKa

        jälkimakeuttamiseen: ihan hyvin sujuu kun aloittaa pienellämäärällä ja siitä lisää - edellyttää tietysti, että omaa makuaistin.

        Tuohon ensimmäiseen viestiin: ettei olisi käynyt niin että poijjaat olisivat laittaneet viinin käymään saaviin ilman kantta jatai vesilukkoa. No, silloin sen huomaa kun ei kuulu enää poreilun ääntä - tosin se voi loppu muustakin - esim. kylmyydestä tai epähygieenisistä astioista.


    • Anonyymi

      Onnistumme yleensä alkoholipitoisuuden suhteen riittävän hyvin. Saavutamme sellaisen 13- 15 % alkoholipitoisuuden. Viinin happoisuuden maun suhteen emme ole ihan tyytyväisiä. Miksi Kotiviini maistuu kotiviiniltä. Muistan eräistä häistä , kun isäntä tarjosi yli 18 v . vanhaa Madeira. Parempaa en ole koskaan saanut. Johtuuko se pitkästä varastointiajasta. Valmistustekniikastako se johtuu?

    • Anonyymi

      Täysin valmista kun kaikki tarvittavat toimenpiteet tehty käymisen aloituksesta. Juhannusviinit saatte. Silloin kypsynyt oikeaan olotilaan.

    • Anonyymi

      Kyllä sitä kotiviiniä kannattaa ihan ajatuksella valmistaa, tulee täysin teollisesti valmistetun veroista ja on edullista. Matkoilla vaimoni maistelee eri viinejä ja vertaa niitä minun valmistamiin ja eroa on hyvin vähän - suuntaansa. Kirkastaminen on oma tieteen lajinsa ja parhaiten onnistuu kylmässä. Omassa tyylissäni siirrän kerran lapetun kirkastumaan kylmään autotalliin ja näin kylmään aikaan tulee täysin kirkasta. Kesällä tuppaa jäämään hivenen hiivaa( viini on täysin kirkasta mutta kun siirtää pullon jääkaappiin niin pohjalle tulee tuskin havaittava hiivahahtu) vaikka kuinka kirkasteita lisää. Tärkeimpiä apuvälineitä on digi lämpömittari PH-mittari ja ominaispaino mittari. PH-mittari on apuna jos ei lähde heti 24h aikana käymään, yleensä on liian hapanta
      Laitan sokeria sen verran että ominaispaino on 93 joten noin 13% yritän tehdä.
      Myös makuaineissa viinimarja,luumu,rusina yms on jonkin verran sokereita joten viinistä voi tulla 14% mutta ei se niin väliä ole % sinne tai tänne. Käyminen kestää n 10-14 päivää ja laitan ekat kirkasteet ja annan olla muutaman päivän. Sitten 1 lappaus ja siirto kylmään jolloin laitan toisen satsin kirkasteita. Kylmässä saa olla viikon pari ja kun on täysin kirkasta niin lapotaan pulloon.
      Vieraatkin viinistäni pitävät, vaikka en kerro sen olevan itse tehtyä ;)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      1927
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe