Milloin viini on valmista?

Mistä sen tietää?

Pistettiin eilen kotiviinit tulemaan ja tehään siis kavereitten kanssa ekaa kertaa ikinä. Paketissa lukee, että 2-3 viikkoa kestää mutta mistä sen sitte tietää että se on valmista ja voi laittaa selvikkeet messiin? Vai pitääkö oikeesti olla se ominaispainomittari??

6

10264

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ominaispainosta

      Valmiilla tarkoittanet sitä milloin alkoholikäyminen on loppunut siten, että kaikki käymisastiassa oleva sokeri on muuttunut hiilidioksiidiksi sekä alkoholeiksi.

      Ilman ominaispainomittaria voi "käsivaralta" tuota seikkaa arvioida vesilukon ja makuaistin avulla. Käymisen lähestyessä loppuaan vähenee vesilukon pulputus hiljalleen ja lopulta se hiljenee täysin. Maistelemalla selviää se, onko neste vielä makeaa.

      Ominaispainomittari ei siten ole välttämättömyys mutta siitä on paljon apua, paljon enemmän kuin esim. alkoholipitoisuusmittarista. Ominaispainomittarin avulla voit esimerkiksi arvioida nesteen alkoholipitoisuuden kun tiedät lähtöarvon ja loppuarvon.

      Jos ei ole turhan tarkkaa niin odottele tuo 2-3 viikkoa ja selkeytä viini. Ota myös huomioon se, että käyminen saattaa joidenkin seikkojen johdosta pysähtyä ennen aikojaan. Myös lämpötila vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti kaikki sokeri on hyödynnetty.

    • jsp

      Edellisessä viestissä oli hyvin kerrottu asiasta, mutta lisäisin lämpötilaan sen vielä, että se pitäisi pysyä n. 25 asteessa. Liian alhainen tai korkea lämpötila pysäyttää käymisen. Ominaispaino mittari on myös välttämätön kun jälkimakeutat viiniä. Itse olen makeuttanut viinit 8- 10.

      • JuKKa

        jälkimakeuttamiseen: ihan hyvin sujuu kun aloittaa pienellämäärällä ja siitä lisää - edellyttää tietysti, että omaa makuaistin.

        Tuohon ensimmäiseen viestiin: ettei olisi käynyt niin että poijjaat olisivat laittaneet viinin käymään saaviin ilman kantta jatai vesilukkoa. No, silloin sen huomaa kun ei kuulu enää poreilun ääntä - tosin se voi loppu muustakin - esim. kylmyydestä tai epähygieenisistä astioista.


    • Anonyymi

      Onnistumme yleensä alkoholipitoisuuden suhteen riittävän hyvin. Saavutamme sellaisen 13- 15 % alkoholipitoisuuden. Viinin happoisuuden maun suhteen emme ole ihan tyytyväisiä. Miksi Kotiviini maistuu kotiviiniltä. Muistan eräistä häistä , kun isäntä tarjosi yli 18 v . vanhaa Madeira. Parempaa en ole koskaan saanut. Johtuuko se pitkästä varastointiajasta. Valmistustekniikastako se johtuu?

    • Anonyymi

      Täysin valmista kun kaikki tarvittavat toimenpiteet tehty käymisen aloituksesta. Juhannusviinit saatte. Silloin kypsynyt oikeaan olotilaan.

    • Anonyymi

      Kyllä sitä kotiviiniä kannattaa ihan ajatuksella valmistaa, tulee täysin teollisesti valmistetun veroista ja on edullista. Matkoilla vaimoni maistelee eri viinejä ja vertaa niitä minun valmistamiin ja eroa on hyvin vähän - suuntaansa. Kirkastaminen on oma tieteen lajinsa ja parhaiten onnistuu kylmässä. Omassa tyylissäni siirrän kerran lapetun kirkastumaan kylmään autotalliin ja näin kylmään aikaan tulee täysin kirkasta. Kesällä tuppaa jäämään hivenen hiivaa( viini on täysin kirkasta mutta kun siirtää pullon jääkaappiin niin pohjalle tulee tuskin havaittava hiivahahtu) vaikka kuinka kirkasteita lisää. Tärkeimpiä apuvälineitä on digi lämpömittari PH-mittari ja ominaispaino mittari. PH-mittari on apuna jos ei lähde heti 24h aikana käymään, yleensä on liian hapanta
      Laitan sokeria sen verran että ominaispaino on 93 joten noin 13% yritän tehdä.
      Myös makuaineissa viinimarja,luumu,rusina yms on jonkin verran sokereita joten viinistä voi tulla 14% mutta ei se niin väliä ole % sinne tai tänne. Käyminen kestää n 10-14 päivää ja laitan ekat kirkasteet ja annan olla muutaman päivän. Sitten 1 lappaus ja siirto kylmään jolloin laitan toisen satsin kirkasteita. Kylmässä saa olla viikon pari ja kun on täysin kirkasta niin lapotaan pulloon.
      Vieraatkin viinistäni pitävät, vaikka en kerro sen olevan itse tehtyä ;)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      107
      5718
    2. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      145
      3743
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      50
      3255
    4. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      457
      2629
    5. Purra hermostui A-studiossa

      Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.
      Perussuomalaiset
      266
      1662
    6. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      87
      1386
    7. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      32
      1333
    8. Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."

      Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito
      Ensitreffit alttarilla
      15
      1326
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      77
      1258
    10. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      152
      1220
    Aihe