Pistettiin eilen kotiviinit tulemaan ja tehään siis kavereitten kanssa ekaa kertaa ikinä. Paketissa lukee, että 2-3 viikkoa kestää mutta mistä sen sitte tietää että se on valmista ja voi laittaa selvikkeet messiin? Vai pitääkö oikeesti olla se ominaispainomittari??
Milloin viini on valmista?
6
11346
Vastaukset
- ominaispainosta
Valmiilla tarkoittanet sitä milloin alkoholikäyminen on loppunut siten, että kaikki käymisastiassa oleva sokeri on muuttunut hiilidioksiidiksi sekä alkoholeiksi.
Ilman ominaispainomittaria voi "käsivaralta" tuota seikkaa arvioida vesilukon ja makuaistin avulla. Käymisen lähestyessä loppuaan vähenee vesilukon pulputus hiljalleen ja lopulta se hiljenee täysin. Maistelemalla selviää se, onko neste vielä makeaa.
Ominaispainomittari ei siten ole välttämättömyys mutta siitä on paljon apua, paljon enemmän kuin esim. alkoholipitoisuusmittarista. Ominaispainomittarin avulla voit esimerkiksi arvioida nesteen alkoholipitoisuuden kun tiedät lähtöarvon ja loppuarvon.
Jos ei ole turhan tarkkaa niin odottele tuo 2-3 viikkoa ja selkeytä viini. Ota myös huomioon se, että käyminen saattaa joidenkin seikkojen johdosta pysähtyä ennen aikojaan. Myös lämpötila vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti kaikki sokeri on hyödynnetty. - jsp
Edellisessä viestissä oli hyvin kerrottu asiasta, mutta lisäisin lämpötilaan sen vielä, että se pitäisi pysyä n. 25 asteessa. Liian alhainen tai korkea lämpötila pysäyttää käymisen. Ominaispaino mittari on myös välttämätön kun jälkimakeutat viiniä. Itse olen makeuttanut viinit 8- 10.
- JuKKa
jälkimakeuttamiseen: ihan hyvin sujuu kun aloittaa pienellämäärällä ja siitä lisää - edellyttää tietysti, että omaa makuaistin.
Tuohon ensimmäiseen viestiin: ettei olisi käynyt niin että poijjaat olisivat laittaneet viinin käymään saaviin ilman kantta jatai vesilukkoa. No, silloin sen huomaa kun ei kuulu enää poreilun ääntä - tosin se voi loppu muustakin - esim. kylmyydestä tai epähygieenisistä astioista.
- Anonyymi
Onnistumme yleensä alkoholipitoisuuden suhteen riittävän hyvin. Saavutamme sellaisen 13- 15 % alkoholipitoisuuden. Viinin happoisuuden maun suhteen emme ole ihan tyytyväisiä. Miksi Kotiviini maistuu kotiviiniltä. Muistan eräistä häistä , kun isäntä tarjosi yli 18 v . vanhaa Madeira. Parempaa en ole koskaan saanut. Johtuuko se pitkästä varastointiajasta. Valmistustekniikastako se johtuu?
- Anonyymi
Täysin valmista kun kaikki tarvittavat toimenpiteet tehty käymisen aloituksesta. Juhannusviinit saatte. Silloin kypsynyt oikeaan olotilaan.
- Anonyymi
Kyllä sitä kotiviiniä kannattaa ihan ajatuksella valmistaa, tulee täysin teollisesti valmistetun veroista ja on edullista. Matkoilla vaimoni maistelee eri viinejä ja vertaa niitä minun valmistamiin ja eroa on hyvin vähän - suuntaansa. Kirkastaminen on oma tieteen lajinsa ja parhaiten onnistuu kylmässä. Omassa tyylissäni siirrän kerran lapetun kirkastumaan kylmään autotalliin ja näin kylmään aikaan tulee täysin kirkasta. Kesällä tuppaa jäämään hivenen hiivaa( viini on täysin kirkasta mutta kun siirtää pullon jääkaappiin niin pohjalle tulee tuskin havaittava hiivahahtu) vaikka kuinka kirkasteita lisää. Tärkeimpiä apuvälineitä on digi lämpömittari PH-mittari ja ominaispaino mittari. PH-mittari on apuna jos ei lähde heti 24h aikana käymään, yleensä on liian hapanta
Laitan sokeria sen verran että ominaispaino on 93 joten noin 13% yritän tehdä.
Myös makuaineissa viinimarja,luumu,rusina yms on jonkin verran sokereita joten viinistä voi tulla 14% mutta ei se niin väliä ole % sinne tai tänne. Käyminen kestää n 10-14 päivää ja laitan ekat kirkasteet ja annan olla muutaman päivän. Sitten 1 lappaus ja siirto kylmään jolloin laitan toisen satsin kirkasteita. Kylmässä saa olla viikon pari ja kun on täysin kirkasta niin lapotaan pulloon.
Vieraatkin viinistäni pitävät, vaikka en kerro sen olevan itse tehtyä ;)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kylläpä on nautinnollista taas tämä palstan vassari valitus!
Lähes jokainen avaus on vassareiden kitinää ja valitusta. Eikö se tarkoitakin, että silloin asiat menee maassamme parem1323494Palkansaajilta kupattiin 27,5 mrd euroa työeläkkeisiin
Jo pelkän himmelin toimintakulut olivat 400 miljoonaa euroa, jolla olisi mukavasti tuottanut myös sote-palveluja hyvinvo402886Suomessa Pohjoismaiden tyhmimmät demarit......aijaijai..
Lasse Lehtinen sanoo suoraan, että Ruotsissa on fiksummat demarit kuin Suomessa. Ja Tampereella fiksummat demut kuin Hel92803HS: persujen v. 2015 turvapaikanhakijoista alle puolet töissä
Aikuisina Suomeen tulleista ja myönteisen päätöksen saaneista vain 42 prosenttia oli vuonna 2023 töissä, vaikka he ovat1042704Mikä kaivatussasi herätti mielenkiintosi
Kun tapasitte ensi kerran? Ulkonäössä? Luonteessa tai olemuksessa? Kuinka nopeasti mielenkiinto muuttui ihastukseksi?1071782Persut muuten hyväksyvät 2 + 8 mrd. euron maatalous- ja yritystuet
Vaikka molemmat tukimuodot tiedetään haitallisiksi, koska ovat käytännössä pelkkää säilyttävää tukea, eivätkä kannusta k761539Nepotismi jytkyttää porvaristossa
Taas uutisoidaan, että useampi perussuomalainen kansanedustaja on palkannut oman perheenjäsenensä eduskunta-avustajaksi31495Valkoinen Golf
Kukahan on tämä ukko, joka työkseen kyylää pienen ässän asiakkaita viikon jokaisena päivänä.211315Martina Aitolehti podcastissa: Ero
Martina Aitolehti podcastissa: Ero Martina Aitolehti kertoi BFF-podcastin https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/6962231310Kaikki ovat syntisiä!!!
Näin täällä koko ajan vakuutellaan uskovaisten toimesta. Myös Päivi Räsänen on toistanut tätä samaa matraa jatkuvasti. N3821145