SI-häiriö

diagnosoitu

Kirjoitin tänne jo ajat sitten 3v pojastani, jonka kanssa meillä on ollut todella vaikeaa. Kaikissa arkipäivän asioissa, kuten syöminen, pukeminen, potalla käynti, nukkuminen, ulkoilu, on ongelmia. Poika sai lähetteen neurologian osastojaksolle, ja siellä oltiin sitä mieltä, että touhukas, hyvin kehittynyt ja hurmaava lapsi, ainoastaan aistipuolella ongelmia. Neurologi sanoi, että kaikilla uhmaikäisillä on tällaista vastaanhangoittelua, ja se on ihan normaalia! Minusta ei ole normaalia jos lapsi joka tilanteessa lyö, puree, heittäytyy maahan kirkumaan ja heittää kaikki tavarat ympäriinsä! Ja tätä toisaan on jatkunut jo 1v iästä, joten ei siitäkö olisi alkanut jo uhmaikä... Sai läheteen toimintaterapiaan, mutta sinne on 6kk jono... Ja nyt vaan sitten pitäisi kotona pärjäillä... Tuntuu tosi vaikealta!

Ainoa konkreettinen apu mitä saatiin oli kuvakortit, joista näytetään esim. että ensin puetaan, sitten mennään ulos, sitten mennään autoon ja sillä mummolaan. Niiden pitäisi auttaa hahmottamaan asiat ja keskittymään. Poika repii kortit kädestäni tai seinältä, ja yrittää purra niitä, piilottaa ne tai koittaa repiä ja rytätä niitä. Ei suostu katsomaan kuvia.

Osaisiko joku auttaa jotenkin? Jos kyseessä on tämä SI-häiriö eli aistisäätelyhäiriö, mitä pitäisi toimintaterapiaa odotellessa tehdä? Voiko olla että diagnoosin suhteen olisi erehdytty, sillä itse olin varma että poika saa adhd diagnoosin! Tiedän kyllä että näin pienelle on vaikeaa diagnoosia ylipäätään antaa, mutta nyt on vähän sellainen tunne, että on jääty ihan tyhjän päälle, ja kaaos kotona vaan jatkuu!

4

2505

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tristar

      Meilläkin SI-häiriö nuoremmalla, tutulta siis kuulostaa :D nyt jo parempaan päin menyt ja voi olla että jaarituksistani voisi olla apuakin! Neurolla on käyty monta kertaa ja kuntoutus on ollut käynnissä vuoden verran, tyttö on nyt 3,5 -vuotias. Olen myös omatoimisesti perehtynyt aiheeseen niin paljon kuin vain kykenen, ja neurologit ovatkin suositelleet hyviä kirjoja ja muita lähteitä joista tietoa saada. Ehkä tahdot toimintaterapeutin antaman tiivistetyn listan? :D

      Ota ja kirjoita [email protected] meillä on tehty tämän aiheen kanssa niin plajon töitä että olisi pihkuran hienoa jos siitä taustatyöstä olisi apua jollekin toisellekin!

      ***

      • pph-savosta

        Hei olisipa kiva saada nuo kirjavinkit , olisi varmaan monelle apua, olisitko niin ystävällinen ja kirjoittaisit noita neurologin suosittelemia kirjoja ja muita lähteitä, kiitos ja mukavaa sykysyn jatkoa kaikille.


    • pojalla

      on sekä SI-häiriö että adhd.
      Lääkäri ei ollu halukas tekemään adhd-diagnoosia vielä nytkään, kun poika on 7-v, mutta päätyi kuitenkin tekemään, koska paikkakunnallamme ei olisi päässyt pikkuluokalle ilman diagnoosia.

    • Toikkari

      Hei!
      Harmillisen pitkät on nuo tt-jonot monessa paikassa. Toivottavasti pääsette suoraan toimintaterapeutille, jolla on SI-koulutus, kaikilla sitä ei ole. Näin saisitte varmuuden asiaan. SI aiheuttaa monen moista käyttäytymisen pulmaa, mutta ei sekään ihan kaikkea selitä. Alku hätään suosittelisin todella lämpimästi luettavaksi "tahatonta tohellusta" -nimisen kirjan, jossa siis kerrotaan sensorisen integraation ongelmasta, sen syistä ja seurauksista. Kirja on kirjoitettu selkokielellä, ja siinä on ihan käytännön vinkkejä. Lisäksi se mun mielestä auttaa vanhempaa ymmärtämään lasta, hyväksymään vaikeatkin jutut. Toinen hyvä kirja on "Aistimusten aallokossa" joka käsittelee SI-häiriötä hieman tieteellisemmin pohtien paljon myös sen neurologista taustaa. Kirjojen pohjalta saisitte itsekin vähän tuntumaa siihen, voisiko kyseessä olla SI-häiriö.

      SI-lapset ovat epäkiitollisessa asemassa. Lasten uhma ja vaikea käytös ei ole tahallaan aiheutettua vaan esim. tuntoaistimuksiin ylireagoiva lapsi oikeasti kokee olonsa tosi inhottavaksi. Silti lapsen käytökseen normaalisti suhtaudutaan kuin kyse olisi "tuhman lapsen käytöksestä". Näin lapsi kokee ahdistusta sekä omien aistikäsittelyvaikeuksiensa takia että jatkuvasta moittimisesta. Tärkeintä onkin yrittää muistaa, että lapsi ei tee asioita hankaliksi tahallaan.

      Toivottavasti pääsette pian terapiaan, tilanne on varmasti inhottava sekä teille että lapsellenne. Eri kunnissa on hieman eri käytöntä, mutta ajattelisin että jonkinlaista kiireysjärjestystä tehdään aina. Eli vaikka toisia voi harmittaakin "kärsimättömät, aikaa anelevat vanhemmat", niin se osoittaa aina että olette aktiivisia ja haluatte todella apua ja arviota, kaikki ei todellakaan halua! Puhelimitse voitte myös hieman valottaa tilannettanne, kertokaa ihan suoraa kuinka vaikeaa arki on ja että haluaisitte edes jotain vinkkiä kuinka päästä eteenpäin.

      Jos kyseessä on ADHD-tyyppistä oireilua (ja olet oikeassa, asiaa ei tosiaan noin nuorella vielä diagnosoida), niin parhaiten lasta auttaa minuutin tarkat rutiinit jotka pysyvät aina samoina ja lapsen kannalta ennakoitavina (tässä kuvat ovat hyvä apu, mutta ei niitä väkisin kannata käyttää). Ja, kuullostaa ehkä kummalliselle, mutta monet ADHD-lapset saavat omega-3:sta ihan silminnähtävän avun, oikeasti. Eikai kokeilusta haittaakaan ole?

      Tsemppiä teille!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 195
      2609
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      208
      2374
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      63
      2292
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      184
      1782
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1298
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1287
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      20
      1233
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1225
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1118
    Aihe