MITEN RATSASTAA 3VUOTIAALLA?!?!

anni

voiko 3vuotiasta hevosta rasittaa samallatavalla kun vanhempaa hevosta??....ja miten opettaa hevosta hyppäämään estettä ekaa kertaa???

25

3665

  Vastaukset

  • Mielestäni ei voi, ainahan hevonen ei ole edes sisäänratsastettu kolme vuotiiana!! Esteitä aloitetaan siten että menee käynnissä puomeja jotka ovat maassa, sitten ravissa. Hevosta voidaan myös irtohypyttää ensimmäiset kerrat pienien esteiden yli, sitten aloitetaan varovasti ihan pieneistä esteistä, ennenkun hevosesta tulee varmempi.

  • Miten ratsastelet kolmevuotiaalla? ÄLÄ IHMEESSÄ! Hevosia aloitetaam kouluttamaan siinä iässä niin, että laitetaan mm. suitset päähän ja juoksutellaan. Kun muutamia kertoja on niin tehty ja hevonen on oppinut, voit laittaa kevyen satulan selkään. Älä laita vyötä tiukalle. Näin koulutat sen hyvin. ÄLÄ IHMEESSÄ LÄHDE RATSASTAMAAN NIIN NUORELLA HEVOSELLA. NIITÄ KOULUTETAAN VASTA!

   - Apua Tästä?

  • Eihän 3vuotiaalla hevoslla saa edes ratsastaa!!
   3 vuotiaana se hei vasta OPETETAAN ratsastajan painoon sen selässä ja täälleesä näin.
   Ja jos oot sen aikasemmin kouluttanu niin voi kamalaa! Kuullostaa kauhealta!
   Jos oot noin alottelija nii sun ei pitäs koskeekkaa noin nuoriin hevosiin!!!!
   Ja viel yks juttu:
   Ei 3 vuotias heppa kestä samaa käyttöö ku vanhemmat koska... Nii miks?
   Jos et vieläkään hoksaa nii lue toi edellinen kappale loppuun!!!
   Ja lue tää niin monta kertaa ku muistat ulkoo nii ei tuu ongelmii!!!

  • aikuista hevosta, eli vasta 5vuotias on aikuiseen verrattavissa, tässäkin asiassa on rodullisia eroja jotka on otettava huomioon, eli hidas kasvuisia rotuja ei edes vielä ole ratsastettu tuohon ikään mennessä kuin muutamia kertoja vasta selässä oloa harjoiteltu ja vastaavasti jotkin rodut ovat jo tuossa iässä alkeisoptettuja ja juuri ja juuri sisään ratsastettuja..mikä ei kylläkään ole minusta kovinkaan fiksua, ja pidän aika tökerönä rääkkäyksenä ratsastaa 3vuotiasta kuin aikuista!

   • Heipuli!
    Mitenkas sitten on kun saat ostettua hyvia ja lupaavia kouluratsun alkuja muualta euroopasta? ja ne on mm. 3v.. Laukkahevoseksi toivotut jotka eivat menesty lopettavat uransa alkutekijoissa eli 3v ja toimivat taman jalkeen ratsuina.. tiedan monta este/kouluratsua jotka ovat jo peruskoulutettu 3 vuotiaana. ihan mielipiteita kyselen etta miksi saat tammoisia hevosia ihan alan ammattilaisilta mikali kolmevuotiaalla ratsastaminen normaalisti (ei kasita kisatreenaamista eika valmennuksia) ei olisi hyvaksyttavaa?


   • nore kirjoitti:

    Heipuli!
    Mitenkas sitten on kun saat ostettua hyvia ja lupaavia kouluratsun alkuja muualta euroopasta? ja ne on mm. 3v.. Laukkahevoseksi toivotut jotka eivat menesty lopettavat uransa alkutekijoissa eli 3v ja toimivat taman jalkeen ratsuina.. tiedan monta este/kouluratsua jotka ovat jo peruskoulutettu 3 vuotiaana. ihan mielipiteita kyselen etta miksi saat tammoisia hevosia ihan alan ammattilaisilta mikali kolmevuotiaalla ratsastaminen normaalisti (ei kasita kisatreenaamista eika valmennuksia) ei olisi hyvaksyttavaa?

    Korkeintaan käyntiä voi mielestäni ratsastaa eikä sitäkään tunti tolkulla ja joka päivä.
    Juoksuta ja irtohyppyytä, kenties opeta ajolle (aja takaa)
    Mutta varsinainen ratsukoulutus aloittaa vasta 4v!


   • 2008 kirjoitti:

    Korkeintaan käyntiä voi mielestäni ratsastaa eikä sitäkään tunti tolkulla ja joka päivä.
    Juoksuta ja irtohyppyytä, kenties opeta ajolle (aja takaa)
    Mutta varsinainen ratsukoulutus aloittaa vasta 4v!

    Voiko olla totta?!?! Tottakai kolmivuotiaalla voi ratsastaa kaikki askellajit läpi MIKÄLI HEVOSEN YKSILÖLLINEN KEHITYS SEN MAHDOLLISTAA!!!! 3-vuotias ei kuitenkaan missään nimessä ole valmis selästä hypytettäväksi. Irtohypytyksen sen sijaan voi aloittaa jo 1-vuotiaana riittävän pienillä yksittäisillä esteillä. Oma vuotias ainakin rakastaa hyppäämistä yli kaiken. Hevoset opetetaan ajolle 1-2-vuotiaina, ratsukoulutus aloitetaan 3-vuotiaana, sitten pidetään yleensä esim laidunkausi taukoa ja jatketaan syksyllä.

    Suuri osa lupaavista ratsunaluista myös astutetaan ensimmäisen kerran 3-4-vuotiaina, jolloin saadaan yksi varsa jo nuoremmalla iällä ilman että tiineys myöhemmin katkaisee kilpauraa. Täytyy kuitenkin muistaa että nuorella hevosella pitää aina ottaa huomioon sen kehitys, sekä fyysinen että psyykkinen. Nuori hevonen ei vielä jaksa keskittyä eikä tehdä lihaskuntoa vaativaa työtä pitkiä aikoja kerrallaan eikä kovin usein.

    Kolmivuotiaana koulutuksen tavoitteena on yleensä, että hevonen oppii eteenajavat ja pidättävät avut ja osaa liikkua kaikissa askellajeissa. Mikäli hevosen ja kouluttajan rahkeet riittää, voi harjoitella pohkeen väistämistä (huom. en tarkoita pohkeenväistöä vaan esim ympyrällä pysymistä ilman oikomisia yms.) ja muita pikku juttuja, aina kuitenkin hevosen ehdoilla.

    3-vuotiaalle ''keskivertohevoselle'' soveltuva työmäärä on esim. 2-3 kertaa 30 min. kevyttä työtä viikossa, joista 1-2 maastoilua ja 1 kenttätyöskentelyä. Työksi riittää oikein hyvin vaikkapa ensin 5-10 min juoksutusta ja sitten kaikki askellajit läpi ratsain. Aina on kuitenkin kasvavan hevosen kanssa kiinnitettävä huomiota riittävän levon ja ravinnon saantiin. Huomioon on otettava myös se, että poneilla ja pienillä hevosilla tulee etenkin ratsukoulutuksen alkuvaiheessa olla pienempi ratsastaja kuin esimerkiksi isoilla puoliverisillä. Siksi pikkuponien ratsukoulutus joudutaan joskus aloittamaan vasta myöhemmin riittävän taitavien pikkuratsastajien puuttuessa.

    Myös hevosen aikaisempi koulutus on otettava huomioon. Hevonen, jolla on 1-2 vuotiaana ajettu, omaa paremman peruskunnon ja lihaksiston, kuin hevonen, jota on vain taluteltu ja vähän juoksutettu.

    Ratsukoulutuksen aloittaminen ei kuitenkaan tarkoita mitään peräänantoa ja kokoamista, vaan ohjastuntumaan ja apuihin totuttelua ja tasapainon pitämisen harjoittelua ratsastaja selässä. Muistathan myös pyytää taluttajan ensimmäisille ratsatuskerroille.

    Kaiken lisäksi hevosen oppimisprosessi on yksilöllinen. Tuttavallani oli kaksi suomenhevosta (molempien ratsukoulutus aloitettiin 3-vuotiaana ja hyvin voivat), joista toisella laukattiin ilman taluttajaa suunnilleen neljännellä tai viidennellä ratsatuskerralla ja toisella meni puolet enemmän ennenkö taluttajan saattoi turvallisesti jättää pois edes käynnissä ja ravissa.

    Maastakäsin työskentely on myös tärkeää. Vaikka hevosesta kasvaisi kuinka upea ja menestyvä ratsu, ei ole kovin kivaa jos se karsinassa puree ja potkii, ovista kulkiessa rynnii ja taluttaessa riepottelee taluttajaa miten sattuu. Ihmisellä täytyy aina olla kiistaton auktoriteetti hevosen yli. Sen saavuttaminen voi joskus tuntua ylivoimaisen vaikealta, mutta kova työ kannattaa. Kilpailupaikallakin on paljon mukavampaa oman jännityksensä kanssa kamppaillessa taluttaa neljällä jalalla kohtuullisen rauhallisesti kävelevää hevosta kuin jatkuvasti kahdella jalalla riehuvaa petoa. Maastakäsinharjoitukset (pysähdykset, peruutukset, liikkeelle lähdöt, väistöt jne.) eivät myöskään ole hevoselle fyysistä työtä, vaan pelkkää aivojumppaa. Niitä voi ja kannattaa siis tehdä vaikka joka viikko.

    Myös tavalliset hoitotoimenpiteet (esim. harjaus, kavioiden puhdistus) ovat nuorelle hevoselle mukavan rapsuttelun lisäksi koulutustilanteita. Kumpaa itse harjaat mieluummin, purevaa potkivaa ja ympäri pyörivää hevosta, vai hevosta joka seisoo rauhallisesti paikallaan??

    Pyydän anteeksi tätä romaania, mutta minusta on pöyristyttävää, kun tietämättömyytensä myöntävä nöyrä kysyjä teilataan heti ilkeillä ja voivottelevilla kommenteilla. Mielipiteitä on toki monia, mutta ne voi tuoda esille ystävällisestikin. Suurimmasta osasta vastauksia näkyy myös vastaajan silkka tietämättömyys, missä ei sinällään ole mitään pahaa. On kuitenkin aina parempi kysyä ja ottaa asioista selvää ennenkö alkaa huudella käsityksiään ympäriinsä kovin vahvasti.

    Pointtini tässä kirjoituksessa oli se, että vaikka poikkeuksia löytyy, voi hevosen ratsukoulutuksen pääsääntöisesti aloittaa 3-vuotiaana. Työskentelyjaksot on kuitenkin pidettävä lyhyinä ja hevosen kehitys ja jaksaminen on otettava huomioon. Väite, että normaalistikehittyneellä 3-vuotiaalla ratsastaminen olisi jollain tavalla väärin, on kuitenkin mielestäni täysin naurettava. Sehän on suunnilleen sama kuin sanoisi, ettei 7-vuotias lapsi voi mennä kouluun, koska hän joutuu kantamaan reppua ja osallistumaan liikuntatunneille!!


  • Olen samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa. Hevosen ratsastamisen voi hyvin aloittaa jo 3-vuotiaana jos se sopii hevosen kehitykselle.

   Itse olen työskennellyt ja työskentelen nytkin huipputalleilla ja varsojen parissa ja monessa paikkaa varsoilla aloitetaan 3-vuotiaana ratsastaminen. Mutta se tosiaankin tarkoittaa että kevyesti, ei mitään hiki treenejä. Perusasiota sopivan lyhyissä pätkissä että hevonen jaksaa keskittyä ja työ maistuisi sitten seuraavallakin kerralla.

   Hyvää olisi myös monipuolisuus! Eli ei ratsastusta kaikki liikutus kerrat vaan, irtohypytystä, ajamista, maasta käsittelyä ja opettamista, maastolenkkejä, selästä tai taluttaen, uusiin asioihin tutustumista. Vaihtelu on aina hyväksi niin varsa ei kyllästy työhön ja lyö hanskoja tiskiin kun seuraavan kerräan yrittää kammeta selkään!=)

  • Olen kasvattanut omasta tammasta kymmenen varsaa ja kouluttanut useita. Niin ratsu kuin ravi käyttöön ja minun reseptini on tämä:

   Varsan synnyttyä sitä pitää alkaa käsittelemmän mahdollisimman pian. Tietysti niissä puitteissa missä emä sen sallii. Eli ei pidä mennä touhuilemaan kauheasti jos emä on ylisuojeleva mutta pienesti kerrallaa. Kun varsa viedään ensimmäisen kerran ulos sille laitetaan päähän riimut ja sitä talutetaan emän perässä ja pikku hiljaa kun varsa vahvistuu ja alkaa olla kiinnostunut niin viedän emästä vähän kauemmas.(tässä vaiheessa varsa on vielä niin heikko että sen käsittely ja ihmisen tahtoon taivuttaminen on helpompaa kun esim. syksyllä jolloin varsa on kerännyt voimia laitumella koko kesän ja elää ensimmäistä uhmaikäänsä) Tämä siksi että hevosta koulutetaan tulevaisuudessa IHMISEN käyttöön eikä emälle laidun kaveriksi. On kauheaa katsella kun kolme vuotias varsa on vielä emän alla ja aamulla ensimmäisenä ryntää tissille. (uskokaa, näitä oikeasti on!!)

   Varsan voi vierottaa emästään 5-6kk:n ikäisenä. Tämä tulee tapahtua asteittain. Ensin pari tuntia yksin vaikka emän viereisessä karsinassa, n. viikon päästä illat ja yöt yksin omassa karsinassa, päivät tarhassa emän kanssa. Sitten voi siirtää mahdolliselle omalle paikalle tallissa kauempana emää, tällä vältetään "mammanpoika"-ilmiö ja saadaan varsa taas kiinnostumaan ympäristöstä ja hieman riippuvaisemmaksi ihmisestä kuin emästä. Ja kun tämä alkaa sujua ongelmitta voi varsan laittaa eri tarhaan päiväksi ja vieroitus on valmis. Tätä tapahtumaa ei kuitenkaan ole syytä venyttää kuukausi tolkulla vaan tehdä se mahdollisimman nopessa rytmissä ja kivuttomasti.

   Koko tämän vieroitus ajan ja sen ajan kun varsa on laitumella sitä tulisi käsitellä päivittäin ja mielellään useasti päivässä. Hevonen on villieläin ja sellaiseksi se myös kasvaa jos ihminen ei ota asiaan kantaa. Harjaaminen ja rapsuttelu on hyvä aloituskohta ja riimuun pitäisi laittaa mahdollisimman usein ja titysti kavioita pitää nostella koska etenkin ravureilla monet laittaa ne jo ensimmäisenä talvena kenkään. Mittana ei ole aika vaan toistot.

   Kun varsa on vierotettu tulisi sitä alkaa käsitellä kuin aikuista hevosta. Tässä vaiheessa sen on helpompaa kun esim. juuri kolme vuotiaana. Ei tee kesällä syntyneelle varsalle yhtään pahaa harjoitella esim. koppiin laittamista tai suitsien käyttöä. Se ei mene siitä rikki! Riippumatta siitä tuleeko hevosesta ratsu vai ravuri voi sitä myös jo puolen vuoden ikäisenä ajaa ohjista (ei kärryjä!!) Tämä opettaa varsalle nöyryyttä ja sitä ketä sen on kuunneltava. Tällöin on helppoa opettaa että ohjista käännytään ja pysähdytään. Se on tuon kokoiselle ja ikäisellä paljon miellyttävämpää tehdä kun jo melkein täyteen mittaan kasvaneelle täysveri orille.
   Talven aikana varsaa voi ajaa ohjista ja juoksuttaa, ei tosin niin että aina hiki pinnassa, tässäkin on taas suurempi paino kerroilla kun kilometreillä. Nuorena varsa sisäistää paljon ja kun se on juuri vieroitettu emästään niin se etsii myös tukea ja turvaa helpommin ihmisestä ja on näin nöyrempi ihmiselle.

   Kesäksi varsan voipi laittaa laitumeen muiden ikä tovereiden kanssa näin se oppii lauman hierarkiaa ja telmii uhmaansa pois. Jotkut hevoset eivät saa koskaan elää tätä kun esim. lämminverisillä ajetaan jo kaksi vuotiaana opetuslähtö niin useat jättää laitumet pois ja alkaa treenaamaan pikkuhiljaa. Tämä on omasta mielestäni sääli koska esim. jenkkilässä on lukematon määrä hevosia jotka pilataan kasvukaudella treenaamisella, harva niistä juoksee enää kuusi vuotiaana kilpaa vaan siirretään sitten jo kolme vuotiaana siitokseen.

   Laitumelta tullut varsa pitää taas palauttaa maan pinnalle ja se onnistuu taas niillä päivä rutiineilla eli hoitamiset yms. mitä jo lueteltu alkaa taas toistojen myötä palautua mieleen.

   Taas menee talvi oppiessa ja nyt voi alkaa lisäämään esim. ohjasajo ajan pituutta mutta edelleen toistot on se avainsana!!

   Kesällä taas laidun ja sitten kaksi vuotis syksyllä voi alkaa tekemään hevoselle sitä lihaskuntoa. Pitää vain muistaa nämä vanhankansan viisaudet jos hevonen on takakorkea se tulee ilmeisemmin vielä kasvamaan ja kasvuvaiheessa olevaa hevosta ei tuli liikuntaelimiltään rasittaa liikaa mutta älyllisesti voi haastaa vaikka kuinka paljon.
   Kaksi vuotis syksynä voi esim. ratsuksi suunniteltun hevosen selässä istu ja ratsastella vaikka tarhan ympäri mutta ei liikaa ettei etujalat rasitu. Tätä sitten järkevästi lisää hevosen mukaan ja se kantaa sitten ihmistä kolme vuotiaana ja kääntyy ohjasavuista ja pysähtyy kun pitääkin. Siitä on sitten hyvä jatkaa opetusta pohkeille jne.
   Hyppääminen kannattaa aloittaa vasta 5-6 vuotiaana kun kaikki kasvurajat on varmasti kiinni. Jos on epävarma asiasta voi eläinlääkäri ottaa röntkenit jaloista ja siitä näkee missä mennään.

   Valitettavan usen ratsujen kanssa kiirehditään ja sitten ne siirretään pois käytöstä jalkavikaisina.

   Mutta muistakaa hyvät ihmisen, hevonen kuten ihminenkin on yksilö!!! Seuratkaa omianne ja oppikaa tuntemaan ne vain silloin pääsette parhaisiin lopputuloksiin.

  • Eiköhän olisi kaikille paras ja hankit hepallesi kunnon kouluttajan, jos et tuon vertaa hevosten kouluttamisesta tiedä. Itse en rupeaisi kolmivuotiasta kouluttamaan vaikka todellakin osaan vastata kysymyksiisi ja vaikka olen varsojen kanssa tekemisissä paljon ollutkin. Varsan koulutus on kuitenkin paljon paljon paljon muutakin, kuin ratsastamista ja hyppäämiseen opettamista. Varsa ei kuitenkaan ole aikuinen. Eihän lastakaan pistetä juoksemaan marathoonia vaikka aikuiset niin tekevät. Eiväthän lapsetkaan hyppää 3 m pituutta vaikka aikuiset niin tekevät????

  • kolme-neljä vuotiaalla hevosella aloitetaan vasta ratsu koulutus. 3 vuotiaalla voi kuitenkin jo kärrytellä. kolme vuotiaalle kannattaa käydä selässä vaan ja sitten opetella esim. peruutuksia ja pysädyksiä ja liikkeelle lähtöjä kun on tottunut täysin ratsastajaan selässä. Ei voi rasittaa saman lailla kun vanhempaa ainakaan ratsastaa ei voi kun ei ole vielä varmaan koulutettukkaan. (tai ei ainakaan pitäisi olla) Aluksi talutellaan heppaa puomien yli ja sitten ehkä kävellään ja ravaillaan niiden ylitse. Sitten voi korottaa kavaletiksi ja sama homma.

  • 3.vuotiasta ei voi rasittaa niin paljon kuin aikuista. mutta tallillamme on 3v peruskoulutettu puoliverinen. ja se tietenkin riippuu myös rodusta.

  • Jos et edes tiedä että voiko kolmivuotiaalla ratsastaa tai miten opetetaan hyppyjä nin sinuna menisin ensin valmennukseen tai kursseille jossa opit enemmän ja sitten vasta rupeat opettelemaan kouluttamista jollain kesyllä vanhemmalla hevosella ;D

  • Herranjestas! Puhut rasittamisesta. Rasitatko sinä ratsujasi? 3-vuotiaat ovat usein heikkoja, eivätkä osaa kantaa ratsastajaansa hyvin. Useimmat hevoset kantavat ratsastajansa hyvin vasta 6-vuotiaana. Itse ratsastin eräällä pian 3-vuotiaaksi kääntyvällä shetlanninponilla, mutta silloinkin erittäin kevyesti. Ponia oltiin ratsastettu aiemminkin. Esteistä en sen enempää tiedä, mutta voin sanoa jotakin! Totuta ratsusi esteeseen, anna sen tutkia sitä rauhassa, kunnes se kääntää katseensa muualle. Aloita pienistä esteistä, ja kun se hyppää hyvin, lopeta siihen. Hevoselle ei kannata opettaa useaa asiaa samana päivänä, muuten se ei opi niin hyvin! Tässä pari käytännön vinkkiä!

  • ÄLÄ MISSÄÄN NIMESSÄ!

  • Itse olen kouluttanut kaksi hevosta kilpatasolle 3-vuotiaasta, ja ihmettelen että miten olet lähdössä sellaista kouluttamaan jos et edes osaa sillä ratsastaa? Hevosen tulee kouluttaa kokenut henkilö joka osaa asiansa, et kai halua pilata hyvää hevosta? Kolmevuotiaat ovat vielä hyvin epävarmoja, eivätkä edes vielä täysin kehittyneitä.

   • Kyllähän ne hyvätkin kouluttajat jostain aloittaa O.o


   • mä vaan kirjoitti:

    Kyllähän ne hyvätkin kouluttajat jostain aloittaa O.o

    Niin, siitä että harjoittelee ensin pitkään teoriassa kaiken koulutukseen liittyvän, hevosen kehityksen yms. Ja tottakai pitää olla myös kokenut ratsastaja. Pysyy selässä hepan temppuilussa, osaa tuntea, nähdä ja ajatella asiat hevosensa tavalla. Hevonen on kuitenkin luonnosta kesytetty villi saaliseläin.
    Ja ei MISSÄÄN NIMESSÄ saa olla oppinut niihin tallityttötapoihin. Eli: Kun hevonen säikähtää ja nostaa pään ylös, esim. ulkona harjattaessa. Revitään riimusta nykimällä niin rajusti kuin osataan ja lyödään heppaa riimun toisella päällä kylkeen! Hevonen kerjää herkkupaloja tai rapsutuksia, vaikkapa työntämällä päänsä karsinasta tai tarhasta viereesi. Lyödään nyrkillä turpaan! NO VITTU EI!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ÄLÄ.OMAKSU.TALLITYTTÖTAPOJA!!!!!!!!!!!


   • ensimmäisen hevosen ostin kun oli 2v kouluttamaton laumassa kasvanut,nyt vaikea A tasolle itse kouluttanut... ENKÄ OLE IKINÄ KÄYNYT YHDELLÄKÄÄN RATSASTUS TUNNILLA... ennen hevosen ostoa olin istunut hevosen selässä n.30kertaa.
    nyt hevosia 8kpl,ja ensi hevonen ori lauman johtajana.


   • nöf nöf kirjoitti:

    ensimmäisen hevosen ostin kun oli 2v kouluttamaton laumassa kasvanut,nyt vaikea A tasolle itse kouluttanut... ENKÄ OLE IKINÄ KÄYNYT YHDELLÄKÄÄN RATSASTUS TUNNILLA... ennen hevosen ostoa olin istunut hevosen selässä n.30kertaa.
    nyt hevosia 8kpl,ja ensi hevonen ori lauman johtajana.

    tää vastaus sai mut purskahtamaan nauruun :DDDDD niin keksityn kuuloine juttu että huhhuh.


  • Viestiketju alkaa vuodesta 2008. Kyseinen hevonen on nyt varmaan 9 vuotias. Säilyikö se ehyenä?

  • Riippuu mitä tarkoitat. Et tietenkään voi ratsastaa 3v hevosta esim. samalla lailla, kuin esimerkiksi GP hevosta. Se ei vain ole mahdollista, koska hevosen lihakset eivät ole tarpeeksi vahvoja kantamaan itseään ratsastaja selässä, saatikka peräänannossa. Ja riippuu ihan hevosen yksilöllisestä kehityksestä, miten ja milloin sitä voi ratsastaa.

  • Itselläni on toinen oma hevonen nyt 3,5v! -5v iässä aletaan hypimään meillä kavaletteja. Vielä erittäin takakorkea ja kasvaakin varmasti hiukan. Itse ratsutan kyseistä hevosta, kun on kokemusta ihan opinnoilla. Mun mielestä on aika tyhmä ajatus lähteä ratsuttamaan itse jos ei ole ammattilainen. Toki tiedän pari henkilöä jotka ilman ammattitutkintoa ja jopa yksi alaikäinen on kouluttanut sm-tason shettiksen. Eipä siinä jos on tietoa a taitoa, mutta jättäisin itse hyvän hevosen ammattilaiselle enkä pilaisi vielä täysin raakaa hevosta millään tallitytöllä. Suosittelen esim niistä joilla ei ole tutkintoa shettiksille TmNikusta, (koulutti oman shetuni kun olin opiskelemassa vuoden ulkomailla.

  • Oma kaveri alkoi jo 4.5 vuotialla mennä 40-50cm esteitä ja vähän alle kolme vuotiaana alotettiin koulus
   Ponin selkään mentiin vasta ku poni oli 3.5v

  • Meillä alettii 2v ajot sit 3-4v tuli sisään ratsastus ja nyt 4,5v hyppii 40-50cm

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Korona: Kunta jätti sairaat vanhukset heitteille TAAS!!!

   Kuusamon kunta on ilmeisesti päättänyt jättää koronakriisissä riskiryhmään kuuluvat liikuntarajoitteiset vanhukset ilman ruokaa. Kunta on sopinut ett
   Kuusamo
   31
   1690
  2. Ihmisjahti Kotkassa

   Mitä ammuskelua enkeleiden kerholla oli? Villikka ja Kasila etsinnässä?
   Kotka
   22
   832