Viime vuosina sairaankuljetusyksiköiden tehtävät ovat painottuneet entistä enemmän kuljetuksen sijasta potilaan hoitoon. Ennen potilaan viemistä sairaalaan hänet hoidetaan ja lääkitään kuljetuskuntoon. Tarpeen mukaan hoitoa jatketaan kuljetuksen aikana.
Työtehtävät ja työpaikat
Lääkintävahtimestari-sairaankuljettajat työskentelevät lääkintävahtimestarin tai sairaankuljettajan nimikkeellä sairaaloiden päivystyspoliklinikoilla, kirurgian poliklinikoilla, leikkaus-, anestesia- ja ortopedisillä osastoilla sekä muissa hoitoyksiköissä, kuten röntgen- ja patologian osastoilla.
Työpaikkoja on myös terveyskeskusten päivystyksissä ja muilla osastoilla sekä sairaankuljetusyksiköissä. Lääkintävahtimestari-sairaankuljettajia työskentelee myös yksityisissä sairaankuljetusyrityksissä ja palo- ja pelastuslaitoksissa sairaankuljettajina. Osa toimii itsenäisinä yrittäjinä sairaankuljettajina.
Ammatissa toimivien lääkintävahtimestari-sairaankuljettajien työtehtävät ja vaatimukset vaihtelevat työpaikkojen mukaan. Työtehtävät saattavat olla hyvin erilaisia jopa saman hoitolaitoksen eri osastoilla. Vuoden 2003 alussa Suomessa oli 2 142 lääkintävahtimestari-sairaankuljettajaa, joista 82 prosenttia oli miehiä.
Ensihoito- ja sairaankuljetusyksiköissä lääkintävahtimestari-sairaankuljettajat osallistuvat äkillisesti sairastuneen tai loukkaantuneen potilaan hoitoon. Ensihoidon tarkoituksena on aloittaa potilaan hoito jo onnettomuuspaikalla ja siten parantaa tämän selviämismahdollisuuksia sekä estää tilan huononeminen ennen kuljetusta sairaalaan ja sen aikana.
Kuljetuksen aikana sairaankuljettajat voivat konsultoida lääkäriä ennen vaativien toimenpiteiden tekemistä. Lääkintävahtimestari-sairaankuljettajat tekevät yleensä itsenäisesti erilaisia toimenpiteitä potilaille.
He aloittavat potilaan lääkityksen ja nesteytyksen, ottavat hänestä sydänfilmin, joka lähetetään lääkärille tutkittavaksi gsm/data-siirtona. Potilaiden henki pyritään pelastamaan. Kipuja lievitetään elvyttämällä tai lääkitsemällä potilasta, estetään lisävammojen syntyminen sekä varmistetaan potilaalle turvallinen hoitoympäristö.
Päivystyspoliklinikoilla lääkintävahtimestari-sairaankuljettaja osallistuu ensiapua ja kiireellistä hoitoa tarvitsevien potilaiden hoitoon. Hän ottaa potilaan vastaan sairaankuljetusmiehistöltä, aloittaa potilaan tutkimisen haastattelemalla tätä, ottaa tarvittaessa sydänfilmin, mittaa verenpaineen, aloittaa nesteytyksen sekä osallistuu muuhun potilaan hoitoon. Hän kertoo havainnostaan välittömästi päivystävälle lääkärille ja muille potilasta hoitaville.
Lääkintävahtimestari-sairaankuljettajan erityistehtäviin kuuluvat murtumien kipsaukset ja sitominen lääkärin ohjeiden mukaan. Isommissa sairaaloissa he vastaavat myös erikoiskipsauksista.
Kirurgian poliklinikoilla tai ortopedisillä osastoilla työhön kuuluu kipsisidosten ja lastoitusten tekeminen potilaille. Lääkintävahtimestari-sairaankuljettaja vastaa myös instrumenttien ja muiden välineiden riittävyydestä sekä apuvälineiden valmistelusta. Leikkaussaleissa lääkintävahtimestari-sairaankuljettajat avustavat leikkausryhmää ja saattavat potilaan oikeaan leikkausasentoon.
Työ on yleensä kolmivuorotyötä, kaksivuorotyötä tai yksivuorotyötä, johon kuuluu eripituisia aktiivityöjaksoja. Työhön sisältyy myös päivystyksiä, jolloin työpäivän pituus saattaa olla jopa 24 tuntia.
Työn vaatimukset
Lääkintävahtimestari-sairaankuljettajan on pystyttävä nopeasti arvioimaan potilaan tila ja hoidon tarve sekä saamaan potilas sellaiseen kuntoon, jotta hänet voidaan kuljettaa turvallisesti. Käytännössä tämä merkitsee esimerkiksi hengityksen ja verenkierron turvaamista, verenvuodon tyrehdyttämistä, shokin estämistä ja potilaan elvytystä.
Työssä vaaditaan hyvää yhteistyökykyä ja vuorovaikutustaitoja niin potilaan kuin myös muun hoitohenkilökunnan kanssa. Erityisen vaativaa on konsultointi päivystävän lääkärin kanssa vaikeasti loukkaantuneen potilaan tilasta.
Hyvä fyysinen ja psyykkinen kunto ovat välttämättömiä, mutta työ ei ole fyysisesti niin raskasta, etteikö se sopisi myös naisille. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet voivat kuitenkin olla esteenä ammatissa toimimiselle. Sairaankuljettaja tarvitsee vähintään ABC-luokan ajokortin.
Lääkintävahtimestari-sairaankuljettajan on kyettävä työskentelemään tilanteessa kuin tilanteessa, ja hänen on osattava tehdä nopeasti päätöksiä. Työ on hyvin yllätyksellistä kiireellisten ja erilaisten tehtävien vuoksi.
Kuitenkin suurin osa sairaankuljetustehtävistä on ns. kiireettömiä kuljetuksia, kuten vanhusten ja huonokuntoisten potilaiden viemistä tutkimuksiin terveyskeskukseen ja terveyskeskuksesta muihin hoitolaitoksiin. Heidän kanssaan tarvitaan kärsivällisyyttä, kykyä kuunnella ja taitoa rauhoittaa potilaita ja herättää heissä luottamusta.
Koulutus ja pätevöityminen
Päätoimiset sairaankuljettajat ovat yleensä peruskoulutukseltaan lääkintävahtimestari-sairaankuljettajia.
Lääkintävahtimestari-sairaankuljettajien koulutus päättyi syksyllä 1993, jolloin sosiaali- ja terveysalan perustutkintona aloitettiin lähihoitajakoulutus. Nykyisin koulutuksen laajuus on 120 opintoviikkoa, ja siihen sisältyy 29 opintoviikkoa työssä oppimista. Peruskoulupohjaisena opinnot kestävät kolme vuotta.
Lähihoitaja-koulutuksen ensihoidon koulutusohjelma antaa valmiudet ensihoitoon ja sairasauton kuljettamiseen.
Alalla voi suorittaa näyttötutkintoja, kuten sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, lähihoitajan sekä sairaankuljettajan ammattitutkinnon. Kuopion Pelastusopiston pelastajakursseihin sisältyy myös sairaankuljetus.
Koulutuksen muuttumisen myötä alan ammattitutkinnon suorittaneiden osaaminen on laajentunut, ja muuttaa työnjakoa ylittäen perinteisten ammattisektoreiden rajat.
Tarkempia tietoja koulutuksesta saa osoitteesta www.edu.fi/info/koulutusnetti/
Viralliset kelpoisuusehdot
Suomessa terveydenhuollon henkilöstön koulutus ja ammatinharjoittaminen on vahvasti säänneltyä. Terveydenhuollon ammatin harjoittamisesta säädetään ammatinharjoittamislaissa 559/1994, 1030/2000 ja asetuksessa terveydenhuollon ammattihenkilöistä 564/1994.
Lääkintävahtimestari-sairaankuljettaja on terveydenhuollon nimikesuojattu ammattinimike.
Kelpoisuus Lääkintävahtimestarin ja lääkintävahtimestari-sairaankuljettajan virkoihin ja toimiin on nimikesuojatuilla lääkintävahtimestari-sairaankuljettajilla tai lähihoitajilla, joilla on 20 opintoviikon opinnot ensihoitotyössä.
Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (TEO) myöntää riittävän koulutuksen saaneille oikeuden käyttää lääkintävahtimestari-sairaankuljettajan ammattinimikettä ja rekisteröi heidät.
Työnantaja päättää viran tai toimen kelpoisuusvaatimuksista työtehtävien mukaan ja vastaa viimekädessä siitä, että tehtäviin palkataan sellaisia henkilöitä, joiden ammattitaito eli koulutus ja kokemus riittävät.
Lääkintävahtimestari-sairaankuljettajina voivat työskennellä myös sellaiset henkilöt, joilla on riittävä koulutus, kokemus ja ammattitaito, mutta he eivät saa käyttää lääkintävahtimestari-sairaankuljettajan nimikettä.
Tällaisia ovat esimerkiksi vanhan kurssimuotoisen koulutuksen saanut sairaankuljettaja, palomies, jonka palomiestutkintoon on sisältynyt sairaankuljettajakoulutus ja pelastustutkinnon suorittanut pelastaja, joka on saanut ensihoidon koulutuksen.
Palomiessairaankuljettajat voivat osallistua rajoitetusti hoitotyöhön lisäkoulutuksen jälkeen. Osalla heistä on myös lähihoitajan koulutus.
Laillistetut ja nimikesuojatut ammattihenkilöt voivat koulutuksensa, kokemuksensa ja ammattitaitonsa mukaisesti toimia myös muissa terveydenhuollon tehtävissä silloin, kun se on tarkoituksenmukaista.
Ade on valehteleva lurjus. Ihmeellinen kaikkitietävä nolla kuin Tukiainen konsanaan.
Faktaa
1
338
Vastaukset
- kristuz
Juutalaisten pääsiäisjuhla oli tulossa, ja Jeesus lähti Jerusalemiin. 14 Hän näki temppelissä kauppiaita, jotka myivät härkiä, lampaita ja kyyhkysiä. Siellä istui myös rahanvaihtajia. 15 Jeesus teki nuoranpätkistä ruoskan ja ajoi heidät kaikki temppelistä lampaineen ja härkineen. Hän paiskasi vaihtajien rahat maahan ja kaatoi heidän pöytänsä. 16 Kyyhkysten myyjille hän sanoi: "Viekää lintunne pois! Älkää tehkö Isäni talosta markkinapaikkaa!" 17 Silloin opetuslapset muistivat, mitä kirjoituksissa sanotaan: "Kiivaus sinun temppelisi puolesta kuluttaa minut."
18 Juutalaiset sanoivat Jeesukselle: "Mikä oikeus sinulla on tehdä noin? Millä tunnusteolla todistat meille oikeutesi?" 19 Jeesus vastasi: "Hajottakaa tämä temppeli, niin minä saan sen nousemaan kolmessa päivässä." 20 Silloin juutalaiset sanoivat: "Tätä temppeliä on rakennettu neljäkymmentäkuusi vuotta. Sinäkö pystyttäisit sen kolmessa päivässä?" 21 Jeesus tarkoitti kuitenkin temppelillä omaa ruumistaan. 22 Kun hän sitten oli noussut kuolleista, opetuslapset muistivat nämä hänen sanansa, ja he uskoivat kirjoituksiin ja siihen, mitä Jeesus oli puhunut.
23 Kun Jeesus oli pääsiäisjuhlan aikaan Jerusalemissa, monet uskoivat häneen nähdessään ne tunnusteot, jotka hän teki. 24 Jeesus sitä vastoin ei uskoutunut heille, koska hän tunsi heidät kaikki. 25 Hän ei tarvinnut kenenkään todistusta ihmisestä, sillä hän tiesi itse, mitä ihmisessä on.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut
Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/1921331Miettimisen aihetta.
Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.1221148- 70870
- 48864
Just nyt mä
En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman53790Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle
Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva50745- 53712
- 33692
- 60689
- 52667