Kaveriton 6v

äiti83...

Moi,

meillä on aika outo ongelma. Kuusi-vuotiaalla pojallamme ei ole yhtään vapaa-ajan ystävää.

Hän leikkii kyllä eskarissa kavereiden kanssa, saa joskus kutsuja luo tai joku haluaa meille, mutta mitään ei käytännössä koskaan tapahdu, sillä poikamme on vilkkaasta luonteestaan huolimatta todella arka.

En ole aikasemmin tajunnut edes että miten arka hän on.

olen ehdottanut että kutsuisi meille ystäviä, tai menisi lähipuistoon katsomaan jos siellä on joku. Pari kertaa on mennyt, mutta mielellään ei yksin. Toki yhdessä käydään enemmänkin mutta ei yksin. Enkä tietenkään voi pakottaa toista olemaan reipas kun ei itse ole valmis.

Luulen vaan että nuo tarhan ongelmat vähenytisi jos niitä kotikamujakin olis edes yksi.

Tarhassa tunkee väkisin leikkeihin joihin ei ole tervetullut, alkaa määräämään ja keksimään omia sääntöjä.

Tämän vuoksi ei ole tietenkään kamalan suosittu leikkikaveri. Hän osaa kyllä käyttäytyä jos muistuttaa, mutta innostuksissaan turbulenssit nousee ja sitten käy näin.

En tiedä onko tämä syy vai seuraus, mutta minä ja mieheni emme koskaan käy kylässä tai kutsu kylään ketään. Meillä ei liki kymmenen vuoden aikana ole muodostunut yhtään ystävä pariskuntaa tai muutakaan. Olemme aina yhdessä enkä kait itse osaa edes kaivata sen kummemmin seuraa. En kait siksi ole osannut nähdä ja opastaa omaa poikaani.

Olen ajatellut että hänellä on sentään pikkuveli toisin kuin istsellä kun olin ainoa lapsi.

Antakaan neuvonantavia jos tulee mieleen.

4

892

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ihan kuin

      itseni kirjoittama..tosin olen yksinhuoltaja ja pojallani (myöskin 6v) ei ole sisaruksia. Lapseni on tällä hetkellä, arkisin siis, psykiatrisella osastolla hoidossa ja lääkitys aloitettu joku aika sitten (vaikutusta ei vielä havaittavissa). Viikonloput menee aikalailla kaksistaan ollessa tai sukulaisissa. Tällä asuin alueella ei kauheasti muita lapsia ole, jos on niin ulkomaalais syntyisiä (ei kyllä haittaa)...pelkään vain että lastani kiusataan hänen oman puheensakin takia. Haluaisin että poika jaksaisi sitten tulevaisuudessa käydä koulua ja saada sieltä ystäviä. Päiväkodissa kyllä osataan olla kavereita mutta vapaa-ajat on tälläisiä mitä on. Sairaalan esikoulusta oltiin sitä mieltä että ei kiirehdittäs kouluun menoa vaan poika kävisi kaksi eskari vuotta..kyllähän se vähän kirpaisi. Diagnoosi oli ennen ainakin F84.0 (lapsuuden laaja-alainen kehityshäiriö) ja nyt 90.1

      • äiti83...

        Juu, kyllähän se vähän lujille ottaa kun sanotaan, että odotellaan ja katellaan miten tuon koulun kanssa, että mahdollista on myös käydä kahdesti eskari tai alkuluokalle meno ym.. Mutta parastahan ne ajattelee..

        Tänään just ehdotin pojalle, että menis vähän kattelemaan puistoon tai naapuriteille mitä siellä tapahtuu, niin ei! Ei kertakaikkiaan uskalla. Enkä pakota, mut välillä tulee sellanen olo vaan että yrittäis nyt pikkasen edes...

        No, koska tää nyt ei ole suurin tai oleellisin ongelma, niin ehkä elän sen kanssa =)

        Tsemiä teille ja toivottavasti saatte avun lääkkeistä pian. Kyl se siit taas lähtee =)


    • eskariopettajan kanssa huol...

      Meillä taas samantyyppinen tarina, mutta kyseessä eskarityttö 6v. Ja erona se, että lähipiirissä, perhetutuissa on pari ystävää, joiden kanssa oppinut sujuvasti kotioloissa leikkimään ajan mittaan.

      Mutta juuri sellainen vetäytyvä ja ujo, toisaalta omaehtoinen, kova määräilemään ja yrittänyt päästä leikkeihin joihin ollut ei-toivottu eskarissa. Se oli sydäntäsärkevää kuulla kun taas kerran oli jäänyt yksin.

      Juttelin päiväkotiohjaajien kanssa, ja rauhoituin. He olivat ihanan asiantuntevia ja kannustavia, kertoivat että tytöllä on hitaampi tapa tutustua ja päästä mukaan ryhmään, lupasivat huomioida, ja tukea parhaansa mukaan.

      Parin kk päästä jo tulikin mukavia uutisia tytöltä ja hoitajilta, leikit muiden kanssa alkoi sujua, lapset tottuivat toisiinsa ja erilaisiin ryhmätovereihin. Sama tyttö se on kuin ennekin, mutta alkanut tajuta itsekin kun on ystävällisesti ja kärsivällisesti selitetty, että muidenkin toiveita kannataa kuunnella niin voi päästä leikkeihin mukaan. Ja valettu luottamusta, että olet tosi kiva tyttö, ja ne eskarikaverit varmaan oppivat sinusta pitämään, aikka vielä eivät pitäisi tai osaisi leikkiä kanssasi.

      Aiemmassa päiväkodissa tytön sosiaalisesta kehityksestä oltiin huolissaan ja ohjaamassa jo tutkimuksiin, ei kai ne haitaksi olisi nolleet, mutta ei menty kun neuvolassa ja lähipiirissä aina sanottiin että kaikki hyvin, ei syytä huoleen. On hyvä että ongelmiin voidaan puuttua ajoisa ja auttaa kehityksen ongelmissa, mutta on myös hyvä hyväksyä erilaisuutta, eikä aina olla patologisoimassa kaikkea. Jokainen kehittyy omaa tahtiaan eri alueilla eri tahtia -pääasia että kehittyy.

      Niin neuvolaankin voi varata erikseen käyntiajan tai soitttoajan näistä asioita ja siellä osaavat ohjata eteenpäin jos tarvetta. Se helpottaa kun saa jakaa huolen ja vastuun.

    • ja iloa lapsesta

      Lapseen vaikuttaa tosi paljon se millaisena häntä pidetään, siitä hän peilaa paljon itseään - eli kannattaa vahvistaa niitä hyviä piirteitä, joita jo on, kysellä myönteisen kiinnostuneesta niist kavereista joiden kanssa on leikkinyt eskarissa, ja antaa hyvää palautetta, kiva että tänäänleikit sujuivat jne. Jos on avoimen huolissaan ja tahtomattaan osoittaa tyytymättömyyttä tilanteeseen, lapselle voi välittyä se kuva, että hän on jotenkin viallinen tai tuottaa pettymystä vanhemmilleen. Kaikin puolin on hyvä vahvistaa lapsen itsetuntoa, kehua niistä asioista joissa pärjää, ja niistäkin, joissa pientäkin edistystä on, tai halua yrittää...
      Se että leikkii eskarissa muiden kanssa, vaikkei vielä kotiin haluaisi kavereitaa, on jo tosi hyvä merkki. Tiedän tosi monta hyvin pärjäävää ja tasapainoista aikuista, jotka ovat olleet tuollaisia lapsena.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1488
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1032
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      761
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      755
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      690
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      664
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      634
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      609
    Aihe