KUMOAAKO UUSI TESTAMENTTI

VANHAN TESTAMENTIN???

kirjoissa on liikaa toisensa kumoavia väittämiä...????

31

1767

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nettari

      Uusi Testamentti On jeesuksen julistamaa Evankeliumia!

      Jeesus ja laki

      17 "Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan. 18 Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut. 19 Sitä, joka jättää laista pois yhdenkin käskyn, vaikkapa kaikkein vähäisimmän, ja siten opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi. Mutta sitä, joka noudattaa lakia ja niin opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa suureksi."

      • Anonyymi

        Myös kristinuskossa Jeesus ei myös kertonut ihan kaikkea, koska häntä ei olisi ymmärretty oikein. Raamatussa (Johannes 16 - Raamattu 1992 (KR92) - RAAMATTU.FI)
        on teksti, jossa sanotaan:

        ”Paljon enemmänkin minulla olisi teille puhuttavaa, mutta te ette vielä kykene ottamaan sitä vastaan”.

        Elikkä tieto tuotiin eri kansoille eri aikoina juuri sen mukaan, jota ihmiset juuri sillä hetkellä pystyisivät omaksumaan.


    • muualta

      kumoaa uuden.

      • 'Jatta'

        Raamattu on Jumalan sanallinen ilmoitus ihmiskunnan alkamisesta sen loppuun.1.Moos.1:1---
        Joh.Ilm.22:21.

        "Alussa Jumala loi taivaan ja maan.-----
        -Joh.Ilm.22:20Hän, joka todistaa tämän, sanoo:" Tämä on tosi, minä tulen pian." Aamen.Tule Herra Jeesus!
        21.- Herran Jeesuksen armo olkoon kaikkien kanssa."


      • kuulija

        Jos kumoaisi ei olis jumalansaa,se ei voi olla ristiriidassa toisiinsa nähden.
        Jos valtakunta nousee itseään vastaan ei se voipysyä pystyssä.


    • _Mervi_

      Jumala solmi Israelin kansan kanssa liiton, jota kutsutaan Raamatussa "Vanhaksi liitoksi". Siinä pääperiaate on: tee kuten Jumala sanoo, ja saat siunauksen. Vanha testamentti kertoo pääasiassa tästä vanhan liiton ajasta.

      Sieltä voi lukea, että Israelin kansa rikkoi jatkuvasti sen liiton, ja teki oman päänsä mukaan miten tahtoi. Samoin mekin teemme.

      Sitten Jumala solmi ihmiskunnan kanssa liiton, jota sanotaan Raamatussa "Uudeksi liitoksi". Sen sisältö on: Jumala antaa ihmiselle synnit anteeksi sillä perusteella, että Jeesus kärsi ihmisten syntien vaatiman rangaistuksen ristillä. Jokainen, joka on kuulee ja uskoo sen, ja on kastettu, saa syntinsä anteeksi uskon kautta Jeesukseen.

      Me elämme nyt Uuden liiton aikaa. Uusi testamentti kertoo tämän liiton sisällöstä.

      Heprealaiskirjeestä voi lukea vanhan liiton ja uuden liiton eroista ja niiden suhteesta. "Puhuessaan uudesta liitosta Jumala osoittaa, että ensimmäinen liitto on vanhentunut. Ja se, mikä on vanhentunut ja aikansa elänyt, häviää pian." ((Hepr. 8:13)


      Vanhassa liitossa ihmisen pelastuminen riippui siitä, noudattiko hän Jumalan lakia. Uudessa liitossa Jumala pelastaa ihmisen yksin armosta, uskon kautta, Jeesusen ristintyön vuoksi. Uudessa liitossa Jumala antaa ihmisen sydämeen asumaan Pyhän Hengen, ja sen avulla on mahdollista tehdä hyviä tekoja ja noudattaa Jumalan tahtoa paremmin. Mutta pelastuminen ei silti perustu Jumalan tahdon noudattamiseen, vaan - kuten sanottu, Jumala pelastaa ihmisen yksin armosta, uskon kautta, Jeesusen ristintyön vuoksi.

      "Kun kuitenkin tiedämme, ettei ihminen tule vanhurskaaksi tekemällä lain vaatimia tekoja vaan uskomalla Jeesukseen Kristukseen, olemme mekin uskoneet Jeesukseen Kristukseen, jotta tulisimme vanhurskaiksi häneen uskomalla emmekä tekemällä lain vaatimia tekoja. Eihän kukaan ihminen tule vanhurskaaksi tekemällä mitä laki vaatii." (Gal. 2:16)

      • muualta

        kaksi eri asiaa,Israelin uskonto ja sen liitto Jumalansa kanssa sekä kristinusko joka alkoi kutsua itseään "uudeksi liitoksi".
        Siinä mitä kutsut "Vanhaksi liitoksi" ei pelastuta mistään mihinkään, ihminen ei ole vaarassa joutua mihinkään kadotukseen mistä edes pitäisi pelastua. Israelin uskonnon perusta on nk. torah ,oppi joka opettaa miten juutalaisen on elettävä.Noudattamalla tätä oppia ihminen ei "pelastu" eikä tule "vanhurskaaksi", mitä ikinä tuo sana nyt tarkoittaakaan, vaan elää elämää niin kuin Jumala on käskenyt.

        Israelin uskonto ei ole kadonnut mihinkään eikä katoa, koska sen Jumala ilmoitti että torah on ikuinen. Jos se katoaa, VT:n Jumala oli olematon tai valehtelija eikä ole ollut mitään liittoa muuta kuin mielikuvitustarinoissa.


      • vanha testamentti
        muualta kirjoitti:

        kaksi eri asiaa,Israelin uskonto ja sen liitto Jumalansa kanssa sekä kristinusko joka alkoi kutsua itseään "uudeksi liitoksi".
        Siinä mitä kutsut "Vanhaksi liitoksi" ei pelastuta mistään mihinkään, ihminen ei ole vaarassa joutua mihinkään kadotukseen mistä edes pitäisi pelastua. Israelin uskonnon perusta on nk. torah ,oppi joka opettaa miten juutalaisen on elettävä.Noudattamalla tätä oppia ihminen ei "pelastu" eikä tule "vanhurskaaksi", mitä ikinä tuo sana nyt tarkoittaakaan, vaan elää elämää niin kuin Jumala on käskenyt.

        Israelin uskonto ei ole kadonnut mihinkään eikä katoa, koska sen Jumala ilmoitti että torah on ikuinen. Jos se katoaa, VT:n Jumala oli olematon tai valehtelija eikä ole ollut mitään liittoa muuta kuin mielikuvitustarinoissa.

        on perusta, johan se uusikin perustuu ja on van sen täyttymys.
        Jer 31:31-37 Katso, päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin minä teen Israelin heimon ja Juudan heimon kanssa uuden liiton;
        32. en sellaista liittoa kuin se, jonka minä tein heidän isäinsä kanssa silloin, kun minä tartuin heidän käteensä ja vein heidät pois Egyptin maasta, ja jonka liittoni he ovat rikkoneet, vaikka minä olin ottanut heidät omikseni, sanoo Herra.
        33. Vaan tämä on se liitto, jonka minä teen Israelin heimon kanssa niiden päivien tultua, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän sisimpäänsä ja kirjoitan sen heidän sydämiinsä; ja niin minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani.
        34. Silloin ei enää toinen opeta toistansa eikä veli veljeänsä sanoen: 'Tuntekaa Herra.' Sillä he kaikki tuntevat minut, pienimmästä suurimpaan, sanoo Herra; sillä minä annan anteeksi heidän rikoksensa enkä enää muista heidän syntejänsä.
        35. Näin sanoo Herra, joka on pannut auringon valaisemaan päivää, kuun ja tähdet lakiensa mukaan valaisemaan yötä, hän, joka liikuttaa meren, niin että sen aallot pauhaavat - Herra Sebaot on hänen nimensä:
        36. Jos väistyvät nämä lait minun kasvojeni edestä, silloin myös lakkaavat Israelin jälkeläiset olemasta kansa minun kasvojeni edessä ainiaan.
        37. Näin sanoo Herra: Jos voidaan mitata taivaat ylhäällä ja tutkia maan perustukset alhaalla, silloin vasta minä hylkään Israelin jälkeläiset kaikki, kaiken sen tähden, mitä he ovat tehneet, sanoo Herra.

        Eli Jumala itse sanoo että tekee uuden liiton ja vanha on silloin mitätön.

        Heb 9:3-13 ja 10_1-22 Sillä jokainen ylimmäinen pappi asetetaan uhraamaan lahjoja ja uhreja, jonka tähden on välttämätöntä, että tälläkin on jotakin uhraamista.
        4. Jos hän siis olisi maan päällä, ei hän olisikaan pappi, koska jo ovat olemassa ne, jotka lain mukaan esiinkantavat lahjoja,
        5. ja jotka palvelevat siinä, mikä on taivaallisten kuva ja varjo, niinkuin ilmoitettiin Moosekselle, kun hänen oli valmistettava maja. Sillä hänelle sanottiin: "Katso, että teet kaikki sen kaavan mukaan, joka sinulle vuorella näytettiin."
        6. Mutta tämä taas on saanut niin paljoa jalomman viran, kuin hän on myös paremman liiton välimies, liiton, joka on paremmille lupauksille perustettu.
        7. Sillä jos ensimmäinen liitto olisi ollut moitteeton, ei olisi etsitty sijaa toiselle.
        8. Sillä moittien heitä hän sanoo: "Katso, päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin minä teen Israelin heimon ja Juudan heimon kanssa uuden liiton,
        9. en sellaista liittoa kuin se, jonka minä tein heidän isäinsä kanssa silloin, kun minä tartuin heidän käteensä ja vein heidät pois Egyptin maasta. Sillä he eivät pysyneet minun liitossani, ja niin en minäkään heistä huolinut, sanoo Herra.
        10. Sillä tämä on se liitto, jonka minä teen Israelin heimon kanssa näiden päivien jälkeen, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän mieleensä, ja kirjoitan ne heidän sydämiinsä, ja niin minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani.
        11. Ja silloin ei enää kukaan opeta kansalaistaan eikä veli veljeään sanoen: 'Tunne Herra'; sillä he kaikki, pienimmästä suurimpaan, tuntevat minut.
        12. Sillä minä annan anteeksi heidän vääryytensä enkä enää muista heidän syntejänsä."
        13. Sanoessaan "uuden" hän on julistanut ensimmäisen liiton vanhentuneeksi; mutta se, mikä vanhenee ja käy iälliseksi, on lähellä häviämistään.
        1. Olihan tosin ensimmäiselläkin liitolla jumalanpalvelussäännöt ja maallinen pyhäkkö.
        2. Sillä maja oli valmistettu niin, että siinä oli etumainen maja, jossa oli sekä lampunjalka että pöytä ja näkyleivät, ja sen nimi on "pyhä."
        3. Mutta toisen esiripun takana oli se maja, jonka nimi on "kaikkeinpyhin";
        4. siinä oli kultainen suitsutusalttari ja liiton arkki, yltympäri kullalla päällystetty, jossa säilytettiin kultainen mannaa sisältävä astia ja Aaronin viheriöinyt sauva ja liiton taulut,
        5. ja arkin päällä kirkkauden kerubit varjostamassa armoistuinta. Mutta näistä nyt ei ole syytä puhua kustakin erikseen.
        6. Kun nyt kaikki on näin järjestetty, menevät papit joka aika etumaiseen majaan jumalanpalvelusta toimittamaan,
        7. mutta toiseen majaan menee ainoastaan ylimmäinen pappi kerran vuodessa, ei ilman verta, jonka hän uhraa itsensä edestä ja kansan tahattomien syntien edestä.
        8. Näin Pyhä Henki osoittaa, että tie kaikkeinpyhimpään vielä on ilmoittamatta, niin kauan kuin etumainen maja vielä seisoo.
        9. Tämä on nykyistä aikaa tarkoittava vertauskuva, ja sen mukaisesti uhrataan lahjoja ja uhreja, jotka eivät kykene tekemään täydelliseksi omassatunnossaan sitä, joka jumalanpalvelusta toimittaa,
        10. vaan jotka, niinkuin ruuat ja juomat ja erilaiset pesotkin, ovat ainoastaan lihan sääntöjä, jotka ovat voimassa uuden järjestyksen aikaan asti.
        11. Mutta kun Kristus tuli tulevaisen hyvän ylimmäiseksi papiksi, niin hän suuremman ja täydellisemmän majan kautta, joka ei ole käsillä tehty, se on: joka ei ole tätä luomakuntaa,
        12. meni, ei kauristen ja vasikkain veren kautta, vaan oman verensä kautta kerta kaikkiaan kaikkeinpyhimpään ja sai aikaan iankaikkisen lunastuksen.
        13. Sillä jos kauristen ja härkäin veri ja hiehon tuhka, saastaisten päälle vihmottuna, pyhittää lihanpuhtauteen,
        14. kuinka paljoa enemmän on Kristuksen veri, hänen, joka iankaikkisen Hengen kautta uhrasi itsensä viattomana Jumalalle, puhdistava meidän omantuntomme kuolleista teoista palvelemaan elävää Jumalaa!
        15. Ja sentähden hän on uuden liiton välimies, että, koska hänen kuolemansa on tapahtunut lunastukseksi ensimmäisen liiton aikuisista rikkomuksista, ne, jotka ovat kutsutut, saisivat luvatun iankaikkisen perinnön.
        16. Sillä missä on testamentti, siinä on sen tekijän kuolema toteennäytettävä;
        17. sillä vasta kuoleman jälkeen testamentti on pitävä, koska se ei milloinkaan ole voimassa tekijänsä eläessä.
        18. Sentähden ei myöskään ensimmäistä liittoa verettä vihitty.
        19. Sillä kun Mooses oli kaikelle kansalle julkilukenut kaikki käskyt, niinkuin ne laissa kuuluvat, otti hän vasikkain ja kauristen veren ynnä vettä ja purppuravillaa ja isopin ja vihmoi sekä itse kirjan että kaiken kansan,
        20. sanoen: "Tämä on sen liiton veri, jonka Jumala on teille säätänyt."
        21. Ja samoin hän verellä vihmoi myös majan ja kaikki palvelukseen kuuluvat esineet.
        22. Niin puhdistetaan lain mukaan miltei kaikki verellä, ja ilman verenvuodatusta ei tapahdu anteeksiantamista.


      • muualta
        vanha testamentti kirjoitti:

        on perusta, johan se uusikin perustuu ja on van sen täyttymys.
        Jer 31:31-37 Katso, päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin minä teen Israelin heimon ja Juudan heimon kanssa uuden liiton;
        32. en sellaista liittoa kuin se, jonka minä tein heidän isäinsä kanssa silloin, kun minä tartuin heidän käteensä ja vein heidät pois Egyptin maasta, ja jonka liittoni he ovat rikkoneet, vaikka minä olin ottanut heidät omikseni, sanoo Herra.
        33. Vaan tämä on se liitto, jonka minä teen Israelin heimon kanssa niiden päivien tultua, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän sisimpäänsä ja kirjoitan sen heidän sydämiinsä; ja niin minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani.
        34. Silloin ei enää toinen opeta toistansa eikä veli veljeänsä sanoen: 'Tuntekaa Herra.' Sillä he kaikki tuntevat minut, pienimmästä suurimpaan, sanoo Herra; sillä minä annan anteeksi heidän rikoksensa enkä enää muista heidän syntejänsä.
        35. Näin sanoo Herra, joka on pannut auringon valaisemaan päivää, kuun ja tähdet lakiensa mukaan valaisemaan yötä, hän, joka liikuttaa meren, niin että sen aallot pauhaavat - Herra Sebaot on hänen nimensä:
        36. Jos väistyvät nämä lait minun kasvojeni edestä, silloin myös lakkaavat Israelin jälkeläiset olemasta kansa minun kasvojeni edessä ainiaan.
        37. Näin sanoo Herra: Jos voidaan mitata taivaat ylhäällä ja tutkia maan perustukset alhaalla, silloin vasta minä hylkään Israelin jälkeläiset kaikki, kaiken sen tähden, mitä he ovat tehneet, sanoo Herra.

        Eli Jumala itse sanoo että tekee uuden liiton ja vanha on silloin mitätön.

        Heb 9:3-13 ja 10_1-22 Sillä jokainen ylimmäinen pappi asetetaan uhraamaan lahjoja ja uhreja, jonka tähden on välttämätöntä, että tälläkin on jotakin uhraamista.
        4. Jos hän siis olisi maan päällä, ei hän olisikaan pappi, koska jo ovat olemassa ne, jotka lain mukaan esiinkantavat lahjoja,
        5. ja jotka palvelevat siinä, mikä on taivaallisten kuva ja varjo, niinkuin ilmoitettiin Moosekselle, kun hänen oli valmistettava maja. Sillä hänelle sanottiin: "Katso, että teet kaikki sen kaavan mukaan, joka sinulle vuorella näytettiin."
        6. Mutta tämä taas on saanut niin paljoa jalomman viran, kuin hän on myös paremman liiton välimies, liiton, joka on paremmille lupauksille perustettu.
        7. Sillä jos ensimmäinen liitto olisi ollut moitteeton, ei olisi etsitty sijaa toiselle.
        8. Sillä moittien heitä hän sanoo: "Katso, päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin minä teen Israelin heimon ja Juudan heimon kanssa uuden liiton,
        9. en sellaista liittoa kuin se, jonka minä tein heidän isäinsä kanssa silloin, kun minä tartuin heidän käteensä ja vein heidät pois Egyptin maasta. Sillä he eivät pysyneet minun liitossani, ja niin en minäkään heistä huolinut, sanoo Herra.
        10. Sillä tämä on se liitto, jonka minä teen Israelin heimon kanssa näiden päivien jälkeen, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän mieleensä, ja kirjoitan ne heidän sydämiinsä, ja niin minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani.
        11. Ja silloin ei enää kukaan opeta kansalaistaan eikä veli veljeään sanoen: 'Tunne Herra'; sillä he kaikki, pienimmästä suurimpaan, tuntevat minut.
        12. Sillä minä annan anteeksi heidän vääryytensä enkä enää muista heidän syntejänsä."
        13. Sanoessaan "uuden" hän on julistanut ensimmäisen liiton vanhentuneeksi; mutta se, mikä vanhenee ja käy iälliseksi, on lähellä häviämistään.
        1. Olihan tosin ensimmäiselläkin liitolla jumalanpalvelussäännöt ja maallinen pyhäkkö.
        2. Sillä maja oli valmistettu niin, että siinä oli etumainen maja, jossa oli sekä lampunjalka että pöytä ja näkyleivät, ja sen nimi on "pyhä."
        3. Mutta toisen esiripun takana oli se maja, jonka nimi on "kaikkeinpyhin";
        4. siinä oli kultainen suitsutusalttari ja liiton arkki, yltympäri kullalla päällystetty, jossa säilytettiin kultainen mannaa sisältävä astia ja Aaronin viheriöinyt sauva ja liiton taulut,
        5. ja arkin päällä kirkkauden kerubit varjostamassa armoistuinta. Mutta näistä nyt ei ole syytä puhua kustakin erikseen.
        6. Kun nyt kaikki on näin järjestetty, menevät papit joka aika etumaiseen majaan jumalanpalvelusta toimittamaan,
        7. mutta toiseen majaan menee ainoastaan ylimmäinen pappi kerran vuodessa, ei ilman verta, jonka hän uhraa itsensä edestä ja kansan tahattomien syntien edestä.
        8. Näin Pyhä Henki osoittaa, että tie kaikkeinpyhimpään vielä on ilmoittamatta, niin kauan kuin etumainen maja vielä seisoo.
        9. Tämä on nykyistä aikaa tarkoittava vertauskuva, ja sen mukaisesti uhrataan lahjoja ja uhreja, jotka eivät kykene tekemään täydelliseksi omassatunnossaan sitä, joka jumalanpalvelusta toimittaa,
        10. vaan jotka, niinkuin ruuat ja juomat ja erilaiset pesotkin, ovat ainoastaan lihan sääntöjä, jotka ovat voimassa uuden järjestyksen aikaan asti.
        11. Mutta kun Kristus tuli tulevaisen hyvän ylimmäiseksi papiksi, niin hän suuremman ja täydellisemmän majan kautta, joka ei ole käsillä tehty, se on: joka ei ole tätä luomakuntaa,
        12. meni, ei kauristen ja vasikkain veren kautta, vaan oman verensä kautta kerta kaikkiaan kaikkeinpyhimpään ja sai aikaan iankaikkisen lunastuksen.
        13. Sillä jos kauristen ja härkäin veri ja hiehon tuhka, saastaisten päälle vihmottuna, pyhittää lihanpuhtauteen,
        14. kuinka paljoa enemmän on Kristuksen veri, hänen, joka iankaikkisen Hengen kautta uhrasi itsensä viattomana Jumalalle, puhdistava meidän omantuntomme kuolleista teoista palvelemaan elävää Jumalaa!
        15. Ja sentähden hän on uuden liiton välimies, että, koska hänen kuolemansa on tapahtunut lunastukseksi ensimmäisen liiton aikuisista rikkomuksista, ne, jotka ovat kutsutut, saisivat luvatun iankaikkisen perinnön.
        16. Sillä missä on testamentti, siinä on sen tekijän kuolema toteennäytettävä;
        17. sillä vasta kuoleman jälkeen testamentti on pitävä, koska se ei milloinkaan ole voimassa tekijänsä eläessä.
        18. Sentähden ei myöskään ensimmäistä liittoa verettä vihitty.
        19. Sillä kun Mooses oli kaikelle kansalle julkilukenut kaikki käskyt, niinkuin ne laissa kuuluvat, otti hän vasikkain ja kauristen veren ynnä vettä ja purppuravillaa ja isopin ja vihmoi sekä itse kirjan että kaiken kansan,
        20. sanoen: "Tämä on sen liiton veri, jonka Jumala on teille säätänyt."
        21. Ja samoin hän verellä vihmoi myös majan ja kaikki palvelukseen kuuluvat esineet.
        22. Niin puhdistetaan lain mukaan miltei kaikki verellä, ja ilman verenvuodatusta ei tapahdu anteeksiantamista.

        "israelin heimon" kanssa liitto vahvistetaan niin että kaiki noudattavat lakia sydämestään ei mitenkään liitty kristinuskoon, Jeesukseen tai Uuteen testamenttiin.Kristinusko on ei-juutalaisten uskonto jossa laki siihen liittyneiden juutalaistenkin osalta pannaan roskakoppaan. Kristinusko julisti päästävänsä juutalaiset "lain orjuudesta" ymmärtämättä että laki =juutalaisuus.
        Kristinusko otti VT:n käyttöön saadakseen itselleen historian, se muka oli vanhan ja tunnetun uskonnon jatkumoa .Ei ollut, se on sitä yhtä vähän kuin islam on kristinuskon päivitys.
        Israelin ja JHWH:n välinen liitto on ikuinen ei sitä mikään uusi uskonto voi mitätöidä. Jos voi, Israelin Jumala oli alunalkaen valehtelija ja Vt perustuu valheille. Heprealaiskirjeen kirjoittaja ei edes tunne temppeliuhreja vaan selostaa ne täysin väärin, oikein kerrottuina ne kumoaisivat kristinuskon tarinan.


      • edes torah'in
        muualta kirjoitti:

        kaksi eri asiaa,Israelin uskonto ja sen liitto Jumalansa kanssa sekä kristinusko joka alkoi kutsua itseään "uudeksi liitoksi".
        Siinä mitä kutsut "Vanhaksi liitoksi" ei pelastuta mistään mihinkään, ihminen ei ole vaarassa joutua mihinkään kadotukseen mistä edes pitäisi pelastua. Israelin uskonnon perusta on nk. torah ,oppi joka opettaa miten juutalaisen on elettävä.Noudattamalla tätä oppia ihminen ei "pelastu" eikä tule "vanhurskaaksi", mitä ikinä tuo sana nyt tarkoittaakaan, vaan elää elämää niin kuin Jumala on käskenyt.

        Israelin uskonto ei ole kadonnut mihinkään eikä katoa, koska sen Jumala ilmoitti että torah on ikuinen. Jos se katoaa, VT:n Jumala oli olematon tai valehtelija eikä ole ollut mitään liittoa muuta kuin mielikuvitustarinoissa.

        kirouksesta:

        "Mutta jos sinä et kuule Herran, sinun Jumalasi ääntä etkä tarkoin pidä kaikkia hänen käskyjänsä...niin kaikki nämä kiroukset tulevat sinun päällesi ja saavuttavat sinut...hämminkiä uhkaa, tuhoutumista, ruttotauteja..jne.

        Herra antaa sinun vihollisesi voittaa sinut...(esim.Rooman valtakunta)..

        Eikö tästä tarvitse pelastua?
        ja hajoittaa sinut kaikkien kansojen sekaan (historiallinen tositilanne)...sinun kultasi ja hopeasi ei pelasta sinua Herran vihan päivänä (niinkuin kävi Hitlerin Saksassa kirjaimellisesti)..ja sinun elämäsi näyttää sinusta olevan hiuskarvan varasssa, yöt ja päivät sinä olet pelon vallassa..


      • menettivät
        muualta kirjoitti:

        kaksi eri asiaa,Israelin uskonto ja sen liitto Jumalansa kanssa sekä kristinusko joka alkoi kutsua itseään "uudeksi liitoksi".
        Siinä mitä kutsut "Vanhaksi liitoksi" ei pelastuta mistään mihinkään, ihminen ei ole vaarassa joutua mihinkään kadotukseen mistä edes pitäisi pelastua. Israelin uskonnon perusta on nk. torah ,oppi joka opettaa miten juutalaisen on elettävä.Noudattamalla tätä oppia ihminen ei "pelastu" eikä tule "vanhurskaaksi", mitä ikinä tuo sana nyt tarkoittaakaan, vaan elää elämää niin kuin Jumala on käskenyt.

        Israelin uskonto ei ole kadonnut mihinkään eikä katoa, koska sen Jumala ilmoitti että torah on ikuinen. Jos se katoaa, VT:n Jumala oli olematon tai valehtelija eikä ole ollut mitään liittoa muuta kuin mielikuvitustarinoissa.

        voimansa 40v ennen temppelin tuhoa (tuho v70 jKR)
        tarkalleen uuden liiton asuessa voimaan! Eli Jeesuksen ristinkuolemaan.

        Juutalaiset Mishana SAnhedrin ja Avodaa Zaraa talmudissa kertovat, että 40v. ennen temppelin tuhoa uhrit ovat menettäneet voimansa ja kaikkein pyhimmän ovet ovat avautuneet itsestään.

        Talmudin Masechet Joma 39 b kertoo:
        "40 vuotta ennen pyhäkön hävittämistä..läntinen lappu sammui ja Pyhäkön ovet avautuivat itsestään. Silloin rabbi Jochanan Ben Zakkai (kuoki noin v.80) nuhteli niitä sanoen: Temppeli, temppeli, miksi murehdit; minä tiedän sinusta, että sinut tullaan tuhoamaan.."


      • muualta
        edes torah'in kirjoitti:

        kirouksesta:

        "Mutta jos sinä et kuule Herran, sinun Jumalasi ääntä etkä tarkoin pidä kaikkia hänen käskyjänsä...niin kaikki nämä kiroukset tulevat sinun päällesi ja saavuttavat sinut...hämminkiä uhkaa, tuhoutumista, ruttotauteja..jne.

        Herra antaa sinun vihollisesi voittaa sinut...(esim.Rooman valtakunta)..

        Eikö tästä tarvitse pelastua?
        ja hajoittaa sinut kaikkien kansojen sekaan (historiallinen tositilanne)...sinun kultasi ja hopeasi ei pelasta sinua Herran vihan päivänä (niinkuin kävi Hitlerin Saksassa kirjaimellisesti)..ja sinun elämäsi näyttää sinusta olevan hiuskarvan varasssa, yöt ja päivät sinä olet pelon vallassa..

        tarvitseekin ja maallinen, kansallinen hätä profeettojen mukaan lakkaa vasta messiaan tultua, siihen asti ei-juutalaiset voivat vainota juutalaista kansaa. Suurimpia vihollisia ovat olleet juuri kristityt joilla on oma "messiaansa" jota samalla palvellaan jumalana. Monet kristityt puolustavatkin natsien tekoja yhä,samoin tekivät Saksan kirkot Hitlerin aikana, ne eivät puolustaneet tai auttaneet juutalaisia missään vaiheessa.


      • muualta
        menettivät kirjoitti:

        voimansa 40v ennen temppelin tuhoa (tuho v70 jKR)
        tarkalleen uuden liiton asuessa voimaan! Eli Jeesuksen ristinkuolemaan.

        Juutalaiset Mishana SAnhedrin ja Avodaa Zaraa talmudissa kertovat, että 40v. ennen temppelin tuhoa uhrit ovat menettäneet voimansa ja kaikkein pyhimmän ovet ovat avautuneet itsestään.

        Talmudin Masechet Joma 39 b kertoo:
        "40 vuotta ennen pyhäkön hävittämistä..läntinen lappu sammui ja Pyhäkön ovet avautuivat itsestään. Silloin rabbi Jochanan Ben Zakkai (kuoki noin v.80) nuhteli niitä sanoen: Temppeli, temppeli, miksi murehdit; minä tiedän sinusta, että sinut tullaan tuhoamaan.."

        ja kristitytkin kävivät temppelissä uhraamassa vuosikymmeniä siihen asti kun se hävitettiin.


      • puppua!
        muualta kirjoitti:

        ja kristitytkin kävivät temppelissä uhraamassa vuosikymmeniä siihen asti kun se hävitettiin.

        Juutalaiset uhrimenot menettivät täysin voimansa ja merkityksensä...jäljelle jäi vain käskysarja kieltoja.


      • kun puhutaan
        muualta kirjoitti:

        tarvitseekin ja maallinen, kansallinen hätä profeettojen mukaan lakkaa vasta messiaan tultua, siihen asti ei-juutalaiset voivat vainota juutalaista kansaa. Suurimpia vihollisia ovat olleet juuri kristityt joilla on oma "messiaansa" jota samalla palvellaan jumalana. Monet kristityt puolustavatkin natsien tekoja yhä,samoin tekivät Saksan kirkot Hitlerin aikana, ne eivät puolustaneet tai auttaneet juutalaisia missään vaiheessa.

        ns. kristityistä, jotka eivät tunne UT:n todellista sanomaa: rakasta lähimmäistä niinkuin itseäsi ja rakkaus ei tee kenellekään pahaa. Heitä kai voisi kutsua "nimikristityiksi".

        Jeesushan antoi rakkaudesta suurimman esimerkin.

        Sitten on osa todellisia kristittyjä (Hollannissa esim. Corrie Ten Boom toisen maailmansodan aikaan, kirja "Kätköpaikka"), jotka panevat edellisen käytäntöön suhteessa myös juutalaisiin ja ymmärtävät myös mitä Paavali kirjoittaa roomalaisille, kirjeen 11. luvussa:

        ..sillä minä en tahdo pitää teitä veljet tietämättöminä tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus- hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisälle tullut, ja niin kaikki Israel on pelastuva, niinkuin kirjoitettu on:

        "Siionista on tuleva pelastaja, hän poistaa jumalattoman menon Jaakobista.
        Ja tämä on oleva liittoni heidän kanssaan, kun otan pois heidän syntinsä".

        Evankeliumin kannalta he kyllä ovat vihollisia teidän tähtenne, mutta valinnan kannalta, he ovat rakastettuja isien tähden.

        Sillä ei Jumala armolahjojansa ja kutsumistansa kadu.

        Samoin kuin te ennen olitte tottelemattomia, mutta olette nyt saaneet laupeuden näiden tottelemattomuuden kautta. Samoin nämäkin nyt ovat olleet tottelemattomia, että myös heille tulleen armahtamisen kautta nyt saisivat laupeuden.

        Sillä Jumala on sulkenut kaikki tottelemattomuuteen, että hän kaikkia armahtaisi."

        Näin siis Paavali, Aabrahamin siementä, Benjaminin sukukuntaa kirjoitti, että ei Jumala ole hyljännyt kansaansa, jonka hän on edeltätuntenut.

        Niin, Suomessakin on kymmeniä tuhansia uskovaisia, jotka ymmärtävät Israelin osuuden Jumalan pelastussuunnitelmassa ja ovat auttaneet esim. viime vuosina tuhansia juutalaisia heidän paluuseen Israeliin pois entisen Neuvostoliiton alueilta.

        Samoin perustaneet yhdistyksiä (esim. Israelin ystävät perustettu 1904) tarkoituksella tukea juutalaisia ja Israelin valtiota...työskennelleet kibbutseissa ilman palkkaa jne.


      • muualta
        puppua! kirjoitti:

        Juutalaiset uhrimenot menettivät täysin voimansa ja merkityksensä...jäljelle jäi vain käskysarja kieltoja.

        että kävivät.Lue sieltä.Toisekseen ei juutalasilla temppeliuhreilla ja minkään uuden uskonnon synnyllä ole mitään tekemistä keskenään. VT:n mukaan uhrit ovat ikuisia ja profeetat lupaavat että temppeli on toiminnassa kun messias tulee ja jatkaa toimintaansa näin:"20 Sinä päivänä on oleva hevosten kulkusissa kirjoitus: "Pyhitetty Herralle". Ja padat Herran temppelissä ovat uhrimaljain vertaisia, jotka ovat alttarin edessä 21 Ja jokainen pata Jerusalemissa ja Juudassa on oleva pyhitetty Herralle Sebaotille, ja kaikki uhraajat tulevat ja ottavat niitä ja keittävät niissä. Eikä ole enää sinä päivänä yhtään kaupustelijaa Herran Sebaotin temppelissä."

        Kristittyjen käynneistä temppelissä:"Silloin Paavali otti ne miehet luokseen, ja kun hän seuraavana päivänä oli puhdistanut itsensä heidän kanssaan, meni hän pyhäkköön ja ilmoitti, milloin heidän puhdistumispäivänsä tulisivat päättymään, jota ennen heidän kunkin edestä oli tuotava UHRI."
        "Kun olin palannut Jerusalemiin, tapahtui minun rukoillessani pyhäkössä, että minä jouduin hurmoksiin "
        "Näitä toimittaessani muutamat Aasiasta tulleet juutalaiset tapasivat minut PUHDISTAUTUNEENA pyhäkössä,"
        "sillä Paavali torjui syytökset ja sanoi: "Minä en ole mitään rikkonut juutalaisten lakia enkä pyhäkköä enkä keisaria vastaan"eli Paavali tunnusti temppelin pyhyyden ja erikseen ilmoitti että ei ole rikkonut sitä vastaan.


      • ulkopuolelta
        muualta kirjoitti:

        että kävivät.Lue sieltä.Toisekseen ei juutalasilla temppeliuhreilla ja minkään uuden uskonnon synnyllä ole mitään tekemistä keskenään. VT:n mukaan uhrit ovat ikuisia ja profeetat lupaavat että temppeli on toiminnassa kun messias tulee ja jatkaa toimintaansa näin:"20 Sinä päivänä on oleva hevosten kulkusissa kirjoitus: "Pyhitetty Herralle". Ja padat Herran temppelissä ovat uhrimaljain vertaisia, jotka ovat alttarin edessä 21 Ja jokainen pata Jerusalemissa ja Juudassa on oleva pyhitetty Herralle Sebaotille, ja kaikki uhraajat tulevat ja ottavat niitä ja keittävät niissä. Eikä ole enää sinä päivänä yhtään kaupustelijaa Herran Sebaotin temppelissä."

        Kristittyjen käynneistä temppelissä:"Silloin Paavali otti ne miehet luokseen, ja kun hän seuraavana päivänä oli puhdistanut itsensä heidän kanssaan, meni hän pyhäkköön ja ilmoitti, milloin heidän puhdistumispäivänsä tulisivat päättymään, jota ennen heidän kunkin edestä oli tuotava UHRI."
        "Kun olin palannut Jerusalemiin, tapahtui minun rukoillessani pyhäkössä, että minä jouduin hurmoksiin "
        "Näitä toimittaessani muutamat Aasiasta tulleet juutalaiset tapasivat minut PUHDISTAUTUNEENA pyhäkössä,"
        "sillä Paavali torjui syytökset ja sanoi: "Minä en ole mitään rikkonut juutalaisten lakia enkä pyhäkköä enkä keisaria vastaan"eli Paavali tunnusti temppelin pyhyyden ja erikseen ilmoitti että ei ole rikkonut sitä vastaan.

        Näin oli! Paavali tosin teki sen juutalaisten tähden. Ei sentähden, että olisi tarvinnut uhria itsensä tai toisten vuoksi...tämähän käy selkeästi esiin esim. Paavalin heprealaiskirjeestä.


      • muualta
        ulkopuolelta kirjoitti:

        Näin oli! Paavali tosin teki sen juutalaisten tähden. Ei sentähden, että olisi tarvinnut uhria itsensä tai toisten vuoksi...tämähän käy selkeästi esiin esim. Paavalin heprealaiskirjeestä.

        turhan uhrin ja puhdistaumisen, olipa showmies.


      • oli erittäin
        muualta kirjoitti:

        turhan uhrin ja puhdistaumisen, olipa showmies.

        vaikea..seurakuntaa oli alottu vainoamaan. Juutalaiset uskovat joutuivat kärsimään siitä, että Paavalin väitettiin kehoittavan heitä luopumaan juutalaisuudesta ja elämään pakanain tavoin. Paavalin kirjeistä ja Apostolien teoista näkyy, että väite on perätön.

        (Juutalaisten tähden Paavali esim. ympärileikkasi työtoverinsa Timoteuksen, jonka isä oli kreikkalainen (Apt.16:3))

        Jerusalemin uskovista oli tärkeätä, että Paavali riisuisi vastustajilta aseet ja pysäyttäisi kristittyjä vahingoittavat huhut ja näyttäisi, että hän noudattaa lakia. Kyse oli Paavalin kohdalla nasiirilupauksesta ja sen määräajan umpeutumisesta, jolloin tuli mennä temppeliin.

        Tämä ei kuitenkaan auttanut Paavalia vaan hänet vangittiin.

        Paavali itse sanoi , että hän haluaa olla juutalaisille juutalainen ja kreikkalaisille kreikkalainen..voittaaksen edes jonkun Jumalan valtakuntaan.

        Kun Paavali kirjoittaa kirjeissään mm. ympärileikkauksesta:
        "
        Sillä ei se ole juutalainen, joka vain ulkonaisesti on juutalainen, eikä ympärileikkaus se, joka ulkonaisesti lihassa tapahtuu; vaan se on juutalainen, joka sisällisesti on juutalainen, ja oikea ympärileikkaus on sydämen mpärileikkaus Hengessä, ei kirjaimessa; ja hän saa kiitoksensa, ei ihmisiltä, vaan Jumalalta. (Room 2:28-29)

        Uhreista hän puhuu esim. näin:
        Hebr. 10
        Sillä koska laissa on vain tulevan hyvän varjo, ei itse asiain olemusta, ei se koskaan voi samoilla jokavuotisilla uhreilla, joita he alinomaa kantavat esiin, tehdä niiden tuojia täydellisiksi.
        2 Sillä eikö muutoin olisi lakattu niitä uhraamasta, koska näillä, jotka jumalanpalvelustaan toimittavat, kerran puhdistettuina, ei enää olisi ollut mitään tuntoa synneistä?
        3 Mutta niissä on jokavuotinen muistutus synneistä.
        4 Sillä mahdotonta on, että härkäin ja kauristen veri voi ottaa pois syntejä.
        5 Sentähden hän maailmaan tullessaan sanoo: "Uhria ja antia sinä et tahtonut, mutta ruumiin sinä minulle valmistit;
        6 polttouhreihin ja syntiuhreihin sinä et mielistynyt.
        7 Silloin minä sanoin: 'Katso, minä tulen - kirjakääröön on minusta kirjoitettu - tekemään sinun tahtosi, Jumala'."
        8 Kun hän ensin sanoo: "Uhreja ja anteja ja polttouhreja ja syntiuhreja sinä et tahtonut etkä niihin mielistynyt", vaikka niitä lain mukaan uhrataankin,
        9 sanoo hän sitten: "Katso, minä tulen tekemään sinun tahtosi". Hän poistaa ensimmäisen, pystyttääkseen toisen.
        10 Ja tämän tahdon perusteella me olemme pyhitetyt Jeesuksen Kristuksen ruumiin uhrilla kerta kaikkiaan.
        11 Ja kaikki papit seisovat päivä päivältä palvelustaan toimittamassa ja usein uhraamassa, aina samoja uhreja, jotka eivät ikinä voi syntejä poistaa;
        12 mutta tämä on, uhrattuaan yhden ainoan uhrin syntien edestä, ainiaaksi istuutunut Jumalan oikealle puolelle,
        13 ja odottaa nyt vain, kunnes hänen vihollisensa pannaan hänen jalkojensa astinlaudaksi.
        14 Sillä hän on yhdellä ainoalla uhrilla ainiaaksi tehnyt täydellisiksi ne, jotka pyhitetään.


      • Anonyymi

        Myös kristinuskossa Jeesus ei myös kertonut ihan kaikkea, koska häntä ei olisi ymmärretty oikein. Raamatussa (Johannes 16 - Raamattu 1992 (KR92) - RAAMATTU.FI)
        on teksti, jossa sanotaan:

        ”Paljon enemmänkin minulla olisi teille puhuttavaa, mutta te ette vielä kykene ottamaan sitä vastaan”.

        Elikkä tieto tuotiin eri kansoille eri aikoina juuri sen mukaan, jota ihmiset juuri sillä hetkellä pystyisivät omaksumaan.


    • agares

      Kuten siitä voi huomata että raamattu on valheellinen ihmisen luomus jonka tarinat ovat keksittyjä satuja ilman todellisuuden pohjaa. Raamatun arvo ei ole enempää kuin paperin mille se on painettu.

    • vierailija7

      "vanhassa testamentissa" kristityille,heprealaisessa raamatussa juutalaisille,sekä kristityiden uudessa testamentissa on aivan eri sävelet,joskin UT soveltaa ja lainaa VT:n näkemyksiä mutta käsittelee niitä eri tavalla. Siinä missä heprealaisen raamatun sanoma lakineen ja käskyineen on ikuinen juutalaisille,kumotaan ne kylmästi UT:ssa ja annetaan piunpaut juutalaiselle ajattelulle ja elämänkatsomukselle ja poljetaan se ikäänkuin sivuun olettaen että kristinusko olisi jatke juutalaisuudelle. Näin ei ole. Kristinusko on aivan oma uskonto mihin UT heijasaa ,siinä missä juutalaisuus on oma uskonto mitä VT heijastaa.piste

      • miksi?

        ihmeeessä sitten kahden uskonnon kirjat on laitettu samojen kansien väliin?


      • muualta
        miksi? kirjoitti:

        ihmeeessä sitten kahden uskonnon kirjat on laitettu samojen kansien väliin?

        oli Jeesuksen ja ensimmäisten kristittyjen pyhä kirja, ja oli sitä melko kauan ennen kuin yhtään kristinuskon omaa kirjoitusta syntyi. Muitakin syitä on, mm näin saatiin uudelle uskonnolle historia mikä antiikin aikaan oli erittäin tärkeää, kristinusko esitettiin juutalaisuuden "täyttymykseksi ."
        Osa alkukristittyjä vaati VT:n poisjättämistä kun UT oli koottu,mutta he hävisivät. Tämä ratkaisu olisi ollut parempi ainakin juutalaisilla joita kristittyillä ei silloin olisi ollut tarvetta vainota kun kumpikin uskonto olisi mielletty erillisiksi mitä ne käytännössä ovatkin, mutta varmaan myös kristityille itselleen koska jälleen, käytännössähän UT on ainoa kristittyja opillisesti sitova osa Raamattua ja heidän noudattamansa osa.VT heidän pitää tulkita mitä oudoimalla tavalla jos yleensä käyttävät sitä. Kristinusko joutuu tasapainottelemaan kahden täysin kirjan antaman näkemyksen loukussa, toisin kuin juutalaisuus ja islam.


      • muualta
        muualta kirjoitti:

        oli Jeesuksen ja ensimmäisten kristittyjen pyhä kirja, ja oli sitä melko kauan ennen kuin yhtään kristinuskon omaa kirjoitusta syntyi. Muitakin syitä on, mm näin saatiin uudelle uskonnolle historia mikä antiikin aikaan oli erittäin tärkeää, kristinusko esitettiin juutalaisuuden "täyttymykseksi ."
        Osa alkukristittyjä vaati VT:n poisjättämistä kun UT oli koottu,mutta he hävisivät. Tämä ratkaisu olisi ollut parempi ainakin juutalaisilla joita kristittyillä ei silloin olisi ollut tarvetta vainota kun kumpikin uskonto olisi mielletty erillisiksi mitä ne käytännössä ovatkin, mutta varmaan myös kristityille itselleen koska jälleen, käytännössähän UT on ainoa kristittyja opillisesti sitova osa Raamattua ja heidän noudattamansa osa.VT heidän pitää tulkita mitä oudoimalla tavalla jos yleensä käyttävät sitä. Kristinusko joutuu tasapainottelemaan kahden täysin kirjan antaman näkemyksen loukussa, toisin kuin juutalaisuus ja islam.

        kahden täysin erilaisen kirjan...


    • Anonyymi

      Ei kumoa.

    • Kumoaa tai ei. Se on lukijan mielessä minkä tekee.
      Kuten raamatun tekstit, nekin ovat sitä miten tekstien kirjoittajien on ollut mahdollista kuulemansa ymmärtää.
      On merkillinen uskomus että opettamalla voidaan määrätä miten yksilö ajattelee, kyllä jokaisen ajatus kulkee aina omia polkujaan, lukipa raamattua tai mitä tahansa.
      Tällätavoin todistin jo ennen koronapiikkiä. Mengle uskoi pystyvänsä rakentamaan alaisensa ajatukset haluamallaan tavalla, no ehkäpä nykyinen eurooppa on juuri siksi selainen kuin on, kiitos Menglen tai raamatun tai Veikko Lavin jokainen valitsee itse

      • jokainen valitsee itse eli jokainen opettaa itse itseään, kertotaulu on itse painettava mieleensä jne...


    • Anonyymi

      Vaikka kynä olisi ollut Jumalan kädesssä, oletko varma että jostakin lauseesta ajattelet samoin kuin Hän.

    • Anonyymi

      Tämä uuden ja vanhan testamentin vastakkaisiin on vanha idea. Gnostilaisen käsityksen mukaan vanhan testamentin Jumala on luojajumala, joka on yrittänyt luoda täydellisen maailman, mutta epäonnistunut. Ihmisen alkuperä on kuitenkin aineesta vapautuneena, henkisenä, korkeamman henkisen jumaluuden yhteydessä. Aineesta ruumiillisuudesta vapaudutaan pelastavan tiedon kautta, jonka Kristus välitti. Kristuksen tien gnostilaiset ymmärtävät tienä aineesta ja ruumiillisuudesta vapautumiseen. Tästä gnostilaisuuden mukaan Uusi testamentti kertoo, Vanha testamentti on luojajumala kirja materian ja lihallisuuden maailmassa.

    • Anonyymi

      > KUMOAAKO UUSI TESTAMENTTI

      Ei. Jos siltä näyttää, on tehnty väärän tulkinnan, tai ymmärtänyt väärin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14861
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    6. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    7. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    8. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    9. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3044
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe