AISTIYLIHERKKYYS vai muutakin?

huolestunut äiti

Meillä poika 6v. jouluna 7v... Käy toimintaterapiassa, ja hänellä ilmeisesti aistiyliherkkyytä. Ja onkin. Mitään varsinaista diagnoosi ei olla vielä tehty. Minua itseäni vain mietityttää että olisiko pojalla aistiyliherkkyyttä adhd .
Onko kenenkään lapsella todettu näitä yhdessä?
Koulunaloitustakin siirrettin vuodella, joten ensi syksynä alkaa koulutie. Pelottaa vallan kamalasti , mitä sekin tuo tullessaan?
Ja kertokaa miten aistiyliherkkyys näkyy lapsessanne?

4

3247

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äippä

      Toisella lapsella ennen kouluikää diagnosoitu adhd. Kun koulu alkoi ja aloin itse ottaa selville asioista, törmäsin aistiyliherkkyyteen. Koetin puhua siitä opettajille ja lastenpsykalla.

      Eli tällä lapsella oli kuuloyliherkkyyttä ja hän inhosi kosketusta ja oli kosketuksille yliherkkä. Kuuloyliherkkyys laittoi lapsen sekaisin esim. aamunavauksissa, jossa puhe tai musiikki tuli kaiuttimista. Sain tapella todella kovasti ennen kuin koulussa suostuttiin siihen, ettei lapsen tarvitse mennä aamunavauksiin.

      Sitten tämä kosketusyliherkkyys. Jos joku vaikka ohimennen hipaisi lasta, tämä koki sen nyrkiniskuna. Kädestä kiinni pitäminen oli inhottavaa. Jo vauvana ei viihtynyt sylissä kuin muutaman minuutin.

      Koulun alkuvuodet olisivat olleet todella paljon helpompia, jos nämä kaikki em. asiat olisivat olleet sellaisia, että koulu olisi ne hyväksynyt tai tiedostanut. Lapsi oli koko peruskoulun ajan kiusattu, mutta koska hän on tosi fiksu, hän pystyi elämään niin, ettei välittänyt kiusaamisesta.

      Aistiyliherkkyyksistä ei ole enää tietoakaan. Rokki soi jatkuvasti ja tyttöystäväkin saa kiehnätä kainalossa.

    • Aistit herkässä

      meillä todettiin lapsella 8v ADHD ja hänellä on aistiyliherkkyyksiä: kosketus (hipaisu oli kuin lyönti hänestä) erityisesti, mutta muitakin; haju, maku, kuulo.

      • jatkaa vielä

        No niin, olihan meilläkin nuo hajut ja maut. Ruokien kanssa ollut aina tosi ronkeli. Tarhassa jatkuva tappelu siitä, että tarhan "oppien" mukaan lautasella pitää olla esim. kurkku ja punajuurta. Lapsi yökki pelkästä punajuuren hajusta. Lopulta sain sovittua, että ei ole mitään järkeä pakottaa lasta pitämään em. lautasella. Eikä tänäkään päivänä koske em. tuotteisiin.


    • aistiyliherkkyys

      tällaista: vauvana tosi vahvat puistatukset kaikille uusille makuelämyksille, myöhemmin tarkka siitä mitä suuhun laittaa. Viihtyi kyllä sylissä, mutta esim hampaanpesu todella vaikeaa. Kaikki kovat tai sekavat äänet johtivat täydelliseen keskittymiskyvyn menetykseen, eskarissa poika ei 'osannut' pukea vaatteita päälleen jos ympärillä oli hälinää.

      Ongelmaa tutkittiin pitkään ja hartaasti. Adhd-diagnoosia tarjoiltiin ensimmäisten joukossa, ja lääkekokeilu johti siihen että poika joutui tuplaamaan ekaluokan.

      Parin vuoden ajan käytiin toimintaterapiassakin, mutta suurin apu löytyi sensomotorisesta kuntoutuksesta. Siellä tehtiin täsmälleen samat kuulotestit kuin yliopistollisessa sairaalassa, mutta ensi kertaa kuulokäyriä osattiin tulkita oikein.

      Poika on nyt yhdeksän ja käy kakkosluokkaa pienluokalla. Aistiyliherkkyydet alkavat onneksi olla jo taakse jäänyttä elämää.

      Sen olen oppinut, että julkisen sektorin terveydenhuollossa sählätään aivan hirveän paljon, pompotellaan perhettä lääkäriltä toiselle, eikä ketään oikeasti tunnu kiinnostavan mistä on kyse tai miten nämä ongelmat saataisiin hoidettua. En ihmettele että on kallista lystiä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 190
      2204
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      2022
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      162
      1793
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      159
      1668
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1344
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1257
    7. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      14
      1252
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1195
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      14
      1168
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1158
    Aihe