Nuoren sukupolven käyttäytymisestä on meneillään hyvä keskustelu tuossa alempana. Aattelin kuitenkin ottaa esille erikseen yhteiskunnallisen murroksen näkökulman, joka liittyy siihenkin asiaan. Sotien jälkeen ja varsinkin 1950-luvulla alkoi laaja yhteiskunnan muutos. Suomi siirtyi maaseutumaisesta elämäntavasta kaupunkimaiseen elämäntapaan. Se muutos kesti sinänsä pari, kolme vuosikymmentä. Yhteiskunta ikään kuin kääntyi saranoilla uuteen asentoon.
Maaltamuuttanut väki on ollut tuota saranasukupolvea, jolla on oma kokemus sekä maaseudusta että sen jälkeen kaupungissa elämisestä. Aikaisemmin maaseudulla lapset ja nuoret kasvoivat siihen samaan elämään, joka oli perinteestä tuttua ja siirtyi sukupolvelta toiselle. Saranasukupolven kohdalla tilanne muuttui. Uuden sukupolven kasvatuksen kohdalla eteen tuli tilanne, josta vanhemmilla ei ollut aikaisempaa kokemusta. Kaupungit ja urbaani elämä olivat uusi ympäristö myös kasvatuksellisena paikkana.
Lasten ja nuorten kasvatuksen kohdalla maaltamuuttanut väki halusi monessa kohdassa aivan tietoisestikin luoda toisenlaisen kasvuympäristön omille lapsilleen. Maaseutumaisessa ilmapiirissä oli mukana myös sellaista, jonka maalta pois muuttaneet halusivat jättää taakseen. Perinteessä oli omat painolastinsa. Kun niistä rasitteista ryhdyttiin irtaantumaan, niin aina ei vanhemmilla ollut uusissa olosuhteissa selvää näkemystä siitä, miten uuden sukupolven varttumista pitäisi ohjailla. Tapahtuihan siinä usein niinkin, että ihmisiksi elämisen säännöt ovat jääneet liian vähälle painottamiselle eikä kunnollista, kelvollista käyttäytymistä riittävästi korostettu ja mieleen iskostettu.
Ajankohtaisena yksittäistapauksena tässä yhteydessä tulee mieleen erään ministerin lähimmän avustajan taitamaton käytös koktailiseurapiireissä. Ajattelemattoman käytöksen syyksi on mainitttu korppoolaisuus eli siis maalaisuus. Sujuvan seurapiirikäytöksen rutiini puuttui ja se vaillinki tuli esille koktaileja kilistellessä. Niin on tilannetta tulkittu. Ihmisten olisi hyvä harjoittaa myös itsekasvatusta jatkuvasti aikuisinakin. Lapset ja nuoret ottavat mallia aikuisista.
Muutos kuin saranoilla
27
1183
Vastaukset
- Ikäni stadissa
-50 luvulla asuttiin kyllä vielä usein alivuokralaisten kera, tai hellahuoneessa, siis duunarit.
Asuntopulahan oli valtava.
Kyllä kuule kaupungeissakin vanhemmat vaativat lapsiltaan käytöstapoja, ja talkkarit vielä lisää.
Kuri oli kova, aivan varmaan piti ottaa toiset huomioon, kaikessa. Myös nämä maaltamuuttaneet jotka siltä ajalta muistan, ei tullut kuuloonkaan että olisi huonosti käyttäydytty.
-60 luvullahan alussa, tuli sitten paljon nuoria, tytöt aluksi piikomaan, pojat rakennuksille, ja ennemminkin väittäisin kohteliaisuuden molemmin puolin vallinneen, mitä nyt nuoret miehet välillä nahistelivat, ja eri kaupunginosien jengit.
Mehän olemme juuri tuota ikäpolvea.
Perustettiin perheet, moni pari oli eripuolilta maata, samoin kaupunki-maaseutupareja syntyi.
Ja edelleenkin sitä mieltä, että kasvatimme lapsemme hyvin.
Meidän lapsemme pääsivät jo muuallekin kuin ruotsinlaivalle, ja hyvät käytöstavat olivat ensisijaisia.
Empä muista yhtäkään keihäsmatkaa missä lapset olisivat riehuneet silloin, aikuiset sitävastoin kyllä. - Tavatkaa toisenne
alkakaa seurustelemaan. Tiedätte hyvät tavat ja säännöt.
- tarinaa simona
Juuri näin,vaihtakaa vaikka e-maileja,niin muut säästyvät uuvuttavilta tarinatulvilta.
- eiks tää oo keskustelupalsta?
tarinaa simona kirjoitti:
Juuri näin,vaihtakaa vaikka e-maileja,niin muut säästyvät uuvuttavilta tarinatulvilta.
Eihän näit oo pakko lukee, mitä turhaa valitusta.
- O - Orvokki
tarinaa simona kirjoitti:
Juuri näin,vaihtakaa vaikka e-maileja,niin muut säästyvät uuvuttavilta tarinatulvilta.
Kertoisitko ystävällisesti meille muillekin, mikä tuossa yllä olevassa keskustelussa sai sinut harmistumaan samalla tavoin kuin edellisen viestin lähettäjän? Vai lähetitkö sinä oman mielipiteesi tehostamiseksi molemmat?
- 1943
vieläkin eri muodoissa putkahtelee esille on maaseudulle tyypillinen. Eli halutaan selvittää onko talosta vai torpasta. Liityin pääkaupungissa kotikuntani seuraan. Moni halusi tietää, mistä talosta olin. Olin pientilalta enkä pitänyt ilmapiiristä. Itselleni ihmisten syntyperä ei merkitse. Hauska yksityiskohta on, että nykyinen miesystäväni on kotoisin myös pientilalta. Molemmat olemme avioituneet talollisten kanssa eli kohonneet tuossa hierarkiassa. Halusin välttää sen, että lapsemme valitsisivat kaverinsa varakkuuden tms. perusteella emmekä koskaan puhuneet kotona ihmisten yhteiskunnallisesta asemasta.
- maalaismatami
Olen ikäni asunut maaseudulla ja nuorempana ehkä saattoi joskus törmätä siihen vastakkain asetteluun, mutta ei enää nykyään.
Taitavat kaupunkilaiset erotella maalaiset vieläkin eri kasteihin, mutta ei aidolla maaseudulla merkitse mitään, paljonko on hehtaareita, kun ei niistä niin kauheasti enää ole iloakaan.
Enkä osaa edes itsestänikään sanoa, olenko torpan muija vai mikä. - Ei raha näkynyt kasvatukses...
maalaismatami kirjoitti:
Olen ikäni asunut maaseudulla ja nuorempana ehkä saattoi joskus törmätä siihen vastakkain asetteluun, mutta ei enää nykyään.
Taitavat kaupunkilaiset erotella maalaiset vieläkin eri kasteihin, mutta ei aidolla maaseudulla merkitse mitään, paljonko on hehtaareita, kun ei niistä niin kauheasti enää ole iloakaan.
Enkä osaa edes itsestänikään sanoa, olenko torpan muija vai mikä.Itse olen suomalaisessa suurperheessä asunut kaupungkilainen. Serkkuni olivat varakkaan ruotsinsuomalaisen tilallisen lapsia maalla. - Me serkukset vierailimme lomilla vuoroin maalla ja kaupungissa. Rikkauksista ei koskaan ollut puhetta, pikemminkin näytti siltä että varakkailla serkuillamme ei näkynyt koskaan rahaa - eikä rahasta ikinä puhuttukaan. Sen sijaan oli rikkautta, kun meitä lapsia oli yhdessä telmimässä tosi paljon ja opimme molemmat kotimaiset kielet, mikä oli rikkaus ajatellen aikuiselämäämme. Sekin vielä että 50-, 60- luvulla sukujen yhteenkuuluvaisuuden tunne ja kanssakäyminen oli tosi vilkasta ja rikasta. - hmm se kaupunkilaisuus vastakohtana maalaisuus oli aika minimaalinen: eiköhän me suurin osa kaupunkilaisista haikailtiin lomilla aina maalle. Siksi kai suomalainen viihtyy niin kovin hyvin erakkona kesämökilläkin vielä nykyään.
- Stadissa ikäni
maalaismatami kirjoitti:
Olen ikäni asunut maaseudulla ja nuorempana ehkä saattoi joskus törmätä siihen vastakkain asetteluun, mutta ei enää nykyään.
Taitavat kaupunkilaiset erotella maalaiset vieläkin eri kasteihin, mutta ei aidolla maaseudulla merkitse mitään, paljonko on hehtaareita, kun ei niistä niin kauheasti enää ole iloakaan.
Enkä osaa edes itsestänikään sanoa, olenko torpan muija vai mikä.Minulla esimerkiksi on paljon ystäviä, tuttavia, ympäri suomea, ja myös maaseudulta tulleita, tänne asettuneita.
ei sitä kyselty lapsena, nuorena millaisista oloista tulivat.
Osan kohdalla en tiedä vieläkään, ei ole koskaan tullut puheeksi, enkä utele muutoinkaan.
Itse työläiskodista, silti käytöstavat ja ihmisten kunnioitus opetettiin, väliin koivuniemenherran kera. :)
Mieheni, elämäni aikana ovat olleet uudeltamaalta, hesasta, pohjanmaalta.
Nykynuorilla enemmän tuntuu tuota karsinoimista olevan, kuin meillä. - Stadissa ikäni
Ei raha näkynyt kasvatukses... kirjoitti:
Itse olen suomalaisessa suurperheessä asunut kaupungkilainen. Serkkuni olivat varakkaan ruotsinsuomalaisen tilallisen lapsia maalla. - Me serkukset vierailimme lomilla vuoroin maalla ja kaupungissa. Rikkauksista ei koskaan ollut puhetta, pikemminkin näytti siltä että varakkailla serkuillamme ei näkynyt koskaan rahaa - eikä rahasta ikinä puhuttukaan. Sen sijaan oli rikkautta, kun meitä lapsia oli yhdessä telmimässä tosi paljon ja opimme molemmat kotimaiset kielet, mikä oli rikkaus ajatellen aikuiselämäämme. Sekin vielä että 50-, 60- luvulla sukujen yhteenkuuluvaisuuden tunne ja kanssakäyminen oli tosi vilkasta ja rikasta. - hmm se kaupunkilaisuus vastakohtana maalaisuus oli aika minimaalinen: eiköhän me suurin osa kaupunkilaisista haikailtiin lomilla aina maalle. Siksi kai suomalainen viihtyy niin kovin hyvin erakkona kesämökilläkin vielä nykyään.
Olisikohan puhelimet, tv't osasyy siihen että tuo vierailukulttuuri laimeni.
Sitä ennenhän käytiin iltamissa, kyläilemässä, ja leffoissakin paljon.
Osasyy myös voi olla asuntojen hankinta, pitkät päivät töissä, kahtakin työtä tehden.paljon rakennettiin ns, hartiapankkitaloja.
Silloin oli myös säästettävä se alkupääoma, mikä ei ollut pieni.
Asuttiin ahtaasti, meilläkin lapset kerros-sängyissä keittiössä, ja vanhemmat sohvalla huoneessa.
Tässä asiassa on taustalla nykyisen nuorison keskuudessa aika laajana ilmenevä häiriökäyttäytyminen. Vaikka näissä kommenteissa vakuutellaan, etteivät ainakaan meidän jälkeläisemme ole semmoisia, niin on niitä kuitenkin, olkoot sitten "toisten mukuloita". Järjestyksen pitämisen kohdalla on tapahtunut muutosta koululaitoksenkin piirissä. Enkä minä nyt ole kovin vakuuttunut kaikkien vanhempienkaan eli lasten ja nuorten kotikasvattajien oman käyttäytymismallin esimerkillisyydestä, vaikka semmoisia vanhempia ei ilmeisesti tässä keskustelussa olekaan mukana osallistumassa.
Tuo julkisuudessa esille putkahtanut "korppoolainen junttitausta" on meidän suomenruotsalaisen tahomme esillenostama ja siinä suhteessa on yhteys kyseisen korppoolaisjuurisen miehen omaan viiteryhmään. Mahtaisiko asiassa kuitenkin piillä jotain todellisuuden tynkää? Onhan se aikamoinen loikka siirtyä vaatimattomista oloista varsin pienellä valmistautumisella valtiovallan huippuseurapiireihin. Täsmälleen sama asetelma on lukuisien juuriltaan suomenkielistenkin henkilöitten kohdalla. Käytös ei ole aina hillitysti hallinnassa. Lähtötaustalla saattaa olla merkitystä. Kysymys ei ole älykkyydestä vaan kokemuksesta ja rutiinin hioutumisesta.- 1943
erilaisissa ympyröissä. Ei ole kuulunut köyhillä, ei rikkailla tapoihin hipelöidä naisten rintoja.Noin niinkun julkisesti. Tuo ilmiö on taustasta riippumaton luulisin.
Pitipä hakea tuo korppoolaisjuttu, josta Leiriniekka puhui. Tässäpä se muillekin:
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Rkpn valtuutettu pitää korppoolaista syntyperää syynä valtiosihteerin käpälöintiin/1135241042160
Saattaapa valtakuntaan tulla uusi ilmaus: teki korppoolaiset. Ceterum censeo että tommoset Maria-pulinat pois ainaski meidän 60 ihmisten huulilta.
On vissiin tuo Maria Björnberg-Enckell niin nuori tai muuten sinisilmäinen, ettei vielä ymmärrä, että isossa jurrissa voipi kontrolli pettää Aatelisherrallakin - ei siinä maalaismoukkuutta syyksi tarvita. On näitä Isojen Herrojen mokia läpi historian nähty. Nyt vain kaikki tiedetään heti kaikkialla.
Mitä tähän pääaiheeseen vielä tulee, onhan keskusteluteema myös ikiwanha. Aina ja aina on nykynuorisoa arvosteltu milloin mistäkin...mitäs se Sinuhekin kirjoitti vai kuka se oli...- beessisloggi
kotien ja koulujen antama kasvatus, oli se nyt tapakasvatusta tai kasvatusta ihmisyyteen, vähentynyt? Ainahan on tietysti ollut niitä, joista ei ole kasvattajiksi.
Ettei vain se häiriökäyttäytyminen suurimmaksi osaksi johtuisi lukuisista eri syistä, joiden edessä kasvattajat ovat aika voimattomia.
Tosi pitkä lista tulisi, jos niitä kävisi tässä luettelemaan.
Markkinavoimien ehdoilla tässä mennään.
Humalassa töpeksitään paremmissakin piireissä, ei sekään uutta ole. Aikoinaan katsottiin enemmän läpi sormien, ja joillekin annettiin anteeksi enemmän kuin toisille. Minusta määrätyssä asemassa olevilta voidaan edellyttää moitteetonta käytöstä, mutta ei heidän elämänsä ihan nuorallakävelyäkään saisi olla. Valehtelua ja epärehellisyyttä yleensä, salailua yms. ei tule suvaita ollenkaan, jotkut toilailut ehkä voisi antaa anteeksikin.
Enkä usko, että tausta paljonkaan vaikuttaa, minusta on ikävää yleistämistä ja leimaamista niin väittää.
Itse olen saanut ehkä tavallista ankaramman tai sanoisinko tiukan kotikasvatuksen ja olen paljasjalkainen kaupunkilainen, silti tässä taannoin vähän viiniä saatuani taputtelin ja silittelin miestä sepaluksen kohdalta ja vielä ensimmäisellä tapaamisella. :) - siisiälä
Ei voi taustalla selittää tissien kourintaa. Jokaisella normaalilla miehellä on tiedossa, missä kulkee raja.
- se mies
beessisloggi kirjoitti:
kotien ja koulujen antama kasvatus, oli se nyt tapakasvatusta tai kasvatusta ihmisyyteen, vähentynyt? Ainahan on tietysti ollut niitä, joista ei ole kasvattajiksi.
Ettei vain se häiriökäyttäytyminen suurimmaksi osaksi johtuisi lukuisista eri syistä, joiden edessä kasvattajat ovat aika voimattomia.
Tosi pitkä lista tulisi, jos niitä kävisi tässä luettelemaan.
Markkinavoimien ehdoilla tässä mennään.
Humalassa töpeksitään paremmissakin piireissä, ei sekään uutta ole. Aikoinaan katsottiin enemmän läpi sormien, ja joillekin annettiin anteeksi enemmän kuin toisille. Minusta määrätyssä asemassa olevilta voidaan edellyttää moitteetonta käytöstä, mutta ei heidän elämänsä ihan nuorallakävelyäkään saisi olla. Valehtelua ja epärehellisyyttä yleensä, salailua yms. ei tule suvaita ollenkaan, jotkut toilailut ehkä voisi antaa anteeksikin.
Enkä usko, että tausta paljonkaan vaikuttaa, minusta on ikävää yleistämistä ja leimaamista niin väittää.
Itse olen saanut ehkä tavallista ankaramman tai sanoisinko tiukan kotikasvatuksen ja olen paljasjalkainen kaupunkilainen, silti tässä taannoin vähän viiniä saatuani taputtelin ja silittelin miestä sepaluksen kohdalta ja vielä ensimmäisellä tapaamisella. :)varmaan närkästy ihan hirveesti?
- O - Orvokki
OdetAmo kirjoitti:
Pitipä hakea tuo korppoolaisjuttu, josta Leiriniekka puhui. Tässäpä se muillekin:
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Rkpn valtuutettu pitää korppoolaista syntyperää syynä valtiosihteerin käpälöintiin/1135241042160
Saattaapa valtakuntaan tulla uusi ilmaus: teki korppoolaiset. Ceterum censeo että tommoset Maria-pulinat pois ainaski meidän 60 ihmisten huulilta.
On vissiin tuo Maria Björnberg-Enckell niin nuori tai muuten sinisilmäinen, ettei vielä ymmärrä, että isossa jurrissa voipi kontrolli pettää Aatelisherrallakin - ei siinä maalaismoukkuutta syyksi tarvita. On näitä Isojen Herrojen mokia läpi historian nähty. Nyt vain kaikki tiedetään heti kaikkialla.
Mitä tähän pääaiheeseen vielä tulee, onhan keskusteluteema myös ikiwanha. Aina ja aina on nykynuorisoa arvosteltu milloin mistäkin...mitäs se Sinuhekin kirjoitti vai kuka se oli...Tänä päivänä ei enää sallita ihmisten ainakaan julkisesti humalapäissään törttöilevän, eikä seurauksitta virka-asemaansa säilyttää, onpa kyse sitten julkisesta tai yksityisestä työnantajasta. Jos käyttää alkoholia, ei pidä ryhtyä leikkimään kovilla aineilla tai runsailla määrillä.
Muistan hyvin, miten absolutistia pidettiin vähän kummajaisena liike-elämässä vielä viime vuosisadan jälkipuoliskolla, ja monet joutuivat viettämään kosteita iltoja asiakkaita kestitessään. Joissain firmoissa asiakastapaamisen tavoitteeksi saatettiin asettaa asiakkaan humalaan juottaminen, ja jotkut tekivät suuria kauppoja vain sellaisten yritysten kanssa, joiden "anteliaaseen vieraanvaraisuuteen" olivat tyytyväisiä. Kenellekään ei olisi tullut mieleen keskustella julkisesti niissä tilaisuuksissa sattuneista törttöilyistä, eivätkä suurimmat sankarit tietenkään itse muistaneet tapahtumista yhtään mitään.
Nuorena naisena "pääsin" usein ihmettelemään tapahtumia ja varttuneempana oli huumorintaju usein koetuksella, kun isot pojat innostuivat oikein juhlimaan ja yrittivät juottaa myös vähemmän innokkaita. - Voimme todeta: "Toista se oli silloin ennen", mutta tässä asiassa emme voi tehdä sitä omahyväisesti hymyillen.;)) O - Orvokki kirjoitti:
Tänä päivänä ei enää sallita ihmisten ainakaan julkisesti humalapäissään törttöilevän, eikä seurauksitta virka-asemaansa säilyttää, onpa kyse sitten julkisesta tai yksityisestä työnantajasta. Jos käyttää alkoholia, ei pidä ryhtyä leikkimään kovilla aineilla tai runsailla määrillä.
Muistan hyvin, miten absolutistia pidettiin vähän kummajaisena liike-elämässä vielä viime vuosisadan jälkipuoliskolla, ja monet joutuivat viettämään kosteita iltoja asiakkaita kestitessään. Joissain firmoissa asiakastapaamisen tavoitteeksi saatettiin asettaa asiakkaan humalaan juottaminen, ja jotkut tekivät suuria kauppoja vain sellaisten yritysten kanssa, joiden "anteliaaseen vieraanvaraisuuteen" olivat tyytyväisiä. Kenellekään ei olisi tullut mieleen keskustella julkisesti niissä tilaisuuksissa sattuneista törttöilyistä, eivätkä suurimmat sankarit tietenkään itse muistaneet tapahtumista yhtään mitään.
Nuorena naisena "pääsin" usein ihmettelemään tapahtumia ja varttuneempana oli huumorintaju usein koetuksella, kun isot pojat innostuivat oikein juhlimaan ja yrittivät juottaa myös vähemmän innokkaita. - Voimme todeta: "Toista se oli silloin ennen", mutta tässä asiassa emme voi tehdä sitä omahyväisesti hymyillen.;))Silleensähän asia on totta kai, että elämme yhä edelleen hiukan epätäydellisessä maailmassa. Omahyväisyyttä voisi ilmeisesti pitää syntinä, mutta enpä tiedä luokitteluja ja määrittelyjä, kun en ole luterilainen teologi.
Viittaukseni Nummisuuterin Eskoon ja Rumarillumarei-Pekkaan sopii mielestäni juuri ihmisen inhimillisyyden ja epätäydellisyyden ilmeeseen. Yhtä hyvin siihen voisivat sopia aina epäonnistuvat rosvot Kasper, Jesper ja Joonatan. Tai se murtovaras, joka näki suurta vaivaa saadakseen omalla ammattitaidollaan avatuksi tyhjän kassakaapin.
Nuoriso meinaa melkein unohtua, kun mielessä ovat päällimäisinä aikuisten ihmisten kompastelut. Nuorison ja usein myös lasten (esim. 10-14-v.) ilkivalta ynnä muu häiriköinti ja jopa kriminaalitasoinen väkivalta sekä muu rikollisuus antaisivat aiheen pitkään puntarointiin. Kaikkea ei voi kuitata sillä, että pojat ovat poikia tai että pitäähän lasten ja nuorten saada hakea rajojaan. Tytöiltäkin syntyy tätä nykyä kaikenlaista. Eikä sitä asiaa muuksi muuta se, että entisaikaan me itse kukin saatoimme kasvaa kiltteinä ja mallikelpoisina lapsina, nuorina. Hyvin käyttäytyviä lapsia ja nuoria on ilman muuta suurin osa nykyisistäkin varttuvaisista.
Nuorison häiriköimiseen pitäisi pystyä puuttumaan. Kaikkea ei tarvitse ymmärtää eikä hyväksyä. Jos siihen tarvittaisiin jotain lakipykälien muutoksia, tiukennuksia, niin eduskuntahan siitä päättää. Ja me valitsemme vaaleissa eduskunnan.- O - Orvokki
Leiriniekka kirjoitti:
Silleensähän asia on totta kai, että elämme yhä edelleen hiukan epätäydellisessä maailmassa. Omahyväisyyttä voisi ilmeisesti pitää syntinä, mutta enpä tiedä luokitteluja ja määrittelyjä, kun en ole luterilainen teologi.
Viittaukseni Nummisuuterin Eskoon ja Rumarillumarei-Pekkaan sopii mielestäni juuri ihmisen inhimillisyyden ja epätäydellisyyden ilmeeseen. Yhtä hyvin siihen voisivat sopia aina epäonnistuvat rosvot Kasper, Jesper ja Joonatan. Tai se murtovaras, joka näki suurta vaivaa saadakseen omalla ammattitaidollaan avatuksi tyhjän kassakaapin.
Nuoriso meinaa melkein unohtua, kun mielessä ovat päällimäisinä aikuisten ihmisten kompastelut. Nuorison ja usein myös lasten (esim. 10-14-v.) ilkivalta ynnä muu häiriköinti ja jopa kriminaalitasoinen väkivalta sekä muu rikollisuus antaisivat aiheen pitkään puntarointiin. Kaikkea ei voi kuitata sillä, että pojat ovat poikia tai että pitäähän lasten ja nuorten saada hakea rajojaan. Tytöiltäkin syntyy tätä nykyä kaikenlaista. Eikä sitä asiaa muuksi muuta se, että entisaikaan me itse kukin saatoimme kasvaa kiltteinä ja mallikelpoisina lapsina, nuorina. Hyvin käyttäytyviä lapsia ja nuoria on ilman muuta suurin osa nykyisistäkin varttuvaisista.
Nuorison häiriköimiseen pitäisi pystyä puuttumaan. Kaikkea ei tarvitse ymmärtää eikä hyväksyä. Jos siihen tarvittaisiin jotain lakipykälien muutoksia, tiukennuksia, niin eduskuntahan siitä päättää. Ja me valitsemme vaaleissa eduskunnan.hyvien tapojen, toisten ihmisten kunnioittamisen ja huomioon ottamisen opettamista omille lapsille jo pienestä pitäen, sekä enemmän yhteistä aikaa ja kotoista puuhailua perheille kaikenlaisten suorittamisten tilalle. Läheisyyttä, hyväksymisen osoittamista, rakastamista, ongelmanratkaisutaitojen opettelemista yhdessä, toisen kuuntelemisen taitoa, toisiinsa luottamista ja yhteisten hetkien arvostamista tarvittaisiin enemmän jokaisessa kodissa. Sitä ei voi koskaan olla liikaa.
Kaikenlaista tietoa ja osaamista tarjotaan koululaisille ja opiskelijoille. Missä opetetaan vastuullista vanhemmuutta ja parisuhteessa elämistä niin, että kaikki pääsisivät/joutuisivat niitä opiskelemaan? Asioista kiinnostuneille on tarjolla kirjallisuutta ja kursseja, mutta yleisesti ottaen luotetaan ihmisten hallitsevan asiat luonnostaan ja oppineen kaiken omilta vanhemmiltaan. Maailma ja arvot ehtivät muuttua vuosien myötä, eivätkä kaikki ole saaneet parhaita mahdollisia malleja elämälleen. Työ ja harrastukset vievät monelta enemmän aikaa kuin jää oman perheen kanssa käytettäväksi. Elintaso on noussut, mutta mitä on tapahtunut elämisen laadulle ja arvomaailmalle? - beessisloggi
O - Orvokki kirjoitti:
hyvien tapojen, toisten ihmisten kunnioittamisen ja huomioon ottamisen opettamista omille lapsille jo pienestä pitäen, sekä enemmän yhteistä aikaa ja kotoista puuhailua perheille kaikenlaisten suorittamisten tilalle. Läheisyyttä, hyväksymisen osoittamista, rakastamista, ongelmanratkaisutaitojen opettelemista yhdessä, toisen kuuntelemisen taitoa, toisiinsa luottamista ja yhteisten hetkien arvostamista tarvittaisiin enemmän jokaisessa kodissa. Sitä ei voi koskaan olla liikaa.
Kaikenlaista tietoa ja osaamista tarjotaan koululaisille ja opiskelijoille. Missä opetetaan vastuullista vanhemmuutta ja parisuhteessa elämistä niin, että kaikki pääsisivät/joutuisivat niitä opiskelemaan? Asioista kiinnostuneille on tarjolla kirjallisuutta ja kursseja, mutta yleisesti ottaen luotetaan ihmisten hallitsevan asiat luonnostaan ja oppineen kaiken omilta vanhemmiltaan. Maailma ja arvot ehtivät muuttua vuosien myötä, eivätkä kaikki ole saaneet parhaita mahdollisia malleja elämälleen. Työ ja harrastukset vievät monelta enemmän aikaa kuin jää oman perheen kanssa käytettäväksi. Elintaso on noussut, mutta mitä on tapahtunut elämisen laadulle ja arvomaailmalle?kaikki mainitsemasi. Sitä en kuitenkaan usko, että asiat niin huonosti ovat, että jokaisessa kodissa enemmän niitä tarvittaisiin. Liikakaan ei ole hyväksi. Kaikki lähtee kodista, mutta eihän koti ole eristetty saari. Vanhemmuudessa riittänee, kun on tarpeeksi hyvä.
Lapsen oikeuksien päivä onkin ihan hyvä päivä muistaa myös YK:n yleissopimus lapsen oikeuksista.
5. artikla
Valtion pitää auttaa vanhempia ja muita lapselle tärkeitä aikuisia niin, että nämä voivat tukea lapsen kehitystä.
18. artikla
Valtion täytyy tukea vanhempia lasten kasvattamisessa.
Se vain on niin, että kodit yksinään eivät selviä tehtävästä. Eiväthän lapset edes ole kodin vaikutuspiirissä jatkuvasti. On oikeus ja myös velvollisuus käydä koulua.
Minkä kokoinen koulu, luokkakoko, millainen opetusohjelma, resurssit yleensä - mitä haluamme? Voimmeko vaikuttaa?
(Vastuullisen vanhemmuuden ja parisuhteessa elämisen opettaminen on muuten minun mielestäni vähän hankalampi juttu, siis ihan oppiaineena).
Sitten kaikki lapsen ja nuoren kehitystä häiritsevät asiat. Mistähän aloittaisi...
Tyttöjen liian varhainen puberteetti? Hormonitoimintaa häiritsevät kemikaalit, altistuminen mieshormonin kaltaiselle ftalaateille? No, tämä nyt oli vähän haettua, tietyn ajankohtaisuuden takia.
Entä monikulttuurisuus ja perheiden heikko taloudellinen tilanne ja nämä sosiaalisin perustein valitut asukkaat samoilla alueilla?
Erilaisuus on rikkautta, sanotaan, mutta törmäyksiäkin tulee.
Markkinavoimat taisin ehkä tuolla aiemmin jossain mainitakin, en käy nyt erittelemään kukaan ei jaksaisi varmaan lukea ja toisaalta kyllähän jokainen tietää, missä mennään.
Kodeilla on päävastuu kasvatuksesta, sitä en kiellä. Tukea kodit kuitenkin tarvitsevat. - mistä tukea
beessisloggi kirjoitti:
kaikki mainitsemasi. Sitä en kuitenkaan usko, että asiat niin huonosti ovat, että jokaisessa kodissa enemmän niitä tarvittaisiin. Liikakaan ei ole hyväksi. Kaikki lähtee kodista, mutta eihän koti ole eristetty saari. Vanhemmuudessa riittänee, kun on tarpeeksi hyvä.
Lapsen oikeuksien päivä onkin ihan hyvä päivä muistaa myös YK:n yleissopimus lapsen oikeuksista.
5. artikla
Valtion pitää auttaa vanhempia ja muita lapselle tärkeitä aikuisia niin, että nämä voivat tukea lapsen kehitystä.
18. artikla
Valtion täytyy tukea vanhempia lasten kasvattamisessa.
Se vain on niin, että kodit yksinään eivät selviä tehtävästä. Eiväthän lapset edes ole kodin vaikutuspiirissä jatkuvasti. On oikeus ja myös velvollisuus käydä koulua.
Minkä kokoinen koulu, luokkakoko, millainen opetusohjelma, resurssit yleensä - mitä haluamme? Voimmeko vaikuttaa?
(Vastuullisen vanhemmuuden ja parisuhteessa elämisen opettaminen on muuten minun mielestäni vähän hankalampi juttu, siis ihan oppiaineena).
Sitten kaikki lapsen ja nuoren kehitystä häiritsevät asiat. Mistähän aloittaisi...
Tyttöjen liian varhainen puberteetti? Hormonitoimintaa häiritsevät kemikaalit, altistuminen mieshormonin kaltaiselle ftalaateille? No, tämä nyt oli vähän haettua, tietyn ajankohtaisuuden takia.
Entä monikulttuurisuus ja perheiden heikko taloudellinen tilanne ja nämä sosiaalisin perustein valitut asukkaat samoilla alueilla?
Erilaisuus on rikkautta, sanotaan, mutta törmäyksiäkin tulee.
Markkinavoimat taisin ehkä tuolla aiemmin jossain mainitakin, en käy nyt erittelemään kukaan ei jaksaisi varmaan lukea ja toisaalta kyllähän jokainen tietää, missä mennään.
Kodeilla on päävastuu kasvatuksesta, sitä en kiellä. Tukea kodit kuitenkin tarvitsevat.rakastamiseen ja välittämiseen ja miten niitä voi olla kenenkään mielestä liikaa?
- pikkumummukka
mistä tukea kirjoitti:
rakastamiseen ja välittämiseen ja miten niitä voi olla kenenkään mielestä liikaa?
Rakastaa ei koskaan voi liikaa. Ei vanhemmat lapsiaan ja toisin päin. Pitäisi kai jotenkin saada rakastava kodin ilmapiiri siirretyksi sukupolvelta toiselle.
Ennen kai elettiin pienemmissä ympyröissä. Kaikki oli lähellä,isovanhemmat ja naapurit välittivät toisistaan. Koulut olivat pieniä. Opettajat tunsivat hyvin jokaisen lapsen vanhemmat.
Usein vanhemmista ainakin toinen oli kotona. Elettiin vaatimattomasti. Kaikkea krääsää ei tarvinnut saada heti kotiinsa. Vaatteet olivat ainakin maalla kaikilla vaatimattomia. Lasten ja nuorten muoti ei tavoittanut kaikkia.
Tämän oli mielenkiintoinen keskustelu. Kiitos aloittajalle. - beessisloggi
mistä tukea kirjoitti:
rakastamiseen ja välittämiseen ja miten niitä voi olla kenenkään mielestä liikaa?
se voi ilmetä liiallisena suojeluna ja huolehtimisena, jopa hemmotteluna, joka on minun mielestäni huonoin mahdollinen kasvatustapa. Silloinhan ei rajoja laiteta, kun ei ole tarvis ja joskus lapsi kuitenkin joutuu tekemisiin todellisuuden kanssa.
Toisessa ääripäässä se voi ilmetä liiallisena ankaruutena. Lapsi ei saa tervettä itsetuntoa eikä hyväksytyksi tulemisen tunnetta.
Huonona esimerkkinä vertaan nyt vaikka huonekasvin kasvattamiseen. Ne ovat usein kitukasvuisia juuri liiallisen kastelun takia, juuret mätänevät.
Tietenkin lasta tulee rakastaa täysin ja ehdoitta, antaa aikaa ja läsnäoloa. Niinhän kaikki terveet vanhemmat tekevät ilman muuta, aikaa ja läsnäoloa tietysti sen mukaan, mitä pystyvät.
En minä kyllä kehtaisi mennä vanhemmille neuvomaan, että rakastakaa enemmän ja toinen voisi jäädä vaikka töistä pois, niin hyvin menee.
Tukea voidaan monella tavalla, tarvittaessa laatimalla uusia lakeja, valvomalla voimassa olevien lakien ja suositustenkin noudattamista, alkoholipolitiikalla, arvokeskusteluilla ja ryhdikkäillä korjausliikkeillä, ajoissa asioihin puuttumisella jne. ehkä joku muu haluaisi jatkaa listaa ja keskustelua?
- ministeri,.
No kun ne tisut oli niin nätisti tarjollaaahhhh
Täytyy myöntää, että asiassa on hupaisakin puolensa, siinä "kourimisessa". Tulee ihan Nummisuutarin Esko mieleen. Ja myös "Rumarillumarei-Pekka" kääntyilemisineen.
Palaan tuohon alkuperäiseen asetelmaan. Ajatus "saranasukupolvesta" on tuottanut hiukan toisenlaisen tuloksen kuin mitä on ajateltu silloin aikoinaan, jolloin luotiin tuo käsite "saranasukupolvi". Idea oli se, että maaltamuuttanut sukupolvi ei itse olisi päässyt kunnolla nauttimaan yhteiskunnan uudesta asennosta, vaikka juuri sen (saranasukupolvi) varassa koko muutos, yhteiskunnan painopisteen kääntyminen, tapahtui.
Nykyinen urbanisoitumispainotteinen Suomi on varsin toisenlainen kuin entinen agraarisuuspainotteinen Suomi. Kuitenkaan ei olekaan syntynyt uutta tasapainon ja balanssin asetelmaa . Moderni yhteiskunta on monisorttinen kokoelma kirjavuutta. Muutos vaikuttaa olevan edelleen kesken.
Mielessä siintävänä tavoitteena voisi olla erilaisuuden kehkeytyminen avara-asenteisuuden ja yhteistyön kautta monipuolisuudeksi, voimavaraksi, yhteiskunnan pystyvyydeksi. Siinä todellisuudessa eläisimme ihmisiksi, sekä nuoret että aikuiset. Tietysti satunnaiset "kourimiset" piristävät ilmapiiriä ja luovat alkuperäisyyden tunnelmaa. Ihmisten keskinäinen jutunvääntö saa kunnon aiheita.- Fridanna
Mielenkiintoinen termi tuo "saranasukupolvi". En ollut aikaisemmin kuullut tai lukenut siitä. Itse tunnen kuuluvani siihen myös, mutta kuulunko vain käyttäytymiseni osalta!
Olen sellaisesta perheestä, joka ei ollut varsinaisesti maalta muttei kaupungistakaan. Vanhempani ja heidän vanhempansa olivat eräänlaista muuttajakansaa, työn perässä kulkijoita ja myös toiselta puolelta evakkoja. Ajan asenteet tietenkin näkyivät heissäkin niin kuin myös minussa, mutta molemmissa polvissa ehkä ei niin vahvoina kuin yleensä.
Jäin kuitenkin miettimään omia asenteitani ja arvomaailmaani ja vertaamaan niitä lasteni vastaaviin. Myönnän, että olen aikani kasvatti ja enkä järin hyvin sulata kaikkea uutta ja outoa. Vasta lastenlasteni kautta olen tavannut maahanmuuttajia ja katsellut ja kuunnellut kuinka hyvin he toisensa kohtaavat ja ystävystyvät.
Hyvät tavat, joista edellä on kirjoitettu, me opittiin kotoa ja koulusta. Äiti oli useimmilla kotiäiti ja opettajilla oli auktoriteettiä. Vanhempien nimittely tai opettajien härnääminen ja kiusaaminen, sellaisesta tuskin tiesimme.
Mutta olemmeko sen parempia! Luulen, että meidän sukupolvella on tallella vielä melkoinen määrä ennakkoluuloja niin uusia ihmisiä kuin tapojakin kohtaan. Joskus saattaa hämmentyä ja tulla ylilyöntejä. Olen kuitenkin aivan samaa mieltä kuin 1943, ettei toiseen tarttuminen ole oikein. - pitäis ..
Mitäs tää oikeen on:" Tietysti satunnaiset "kourimiset" piristävät ilmapiiriä ja luovat alkuperäisyyden tunnelmaa. Ihmisten keskinäinen jutunvääntö saa kunnon aiheita."
Kyllä Lenita saisi pitää jöötä vähän enemmänkin. Kaikki on päin pusikoita, eikä kukaan sano mitään. Kärsivällisyys ei oikeen pidä.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jos yhdistät nimikirjaimet
Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne1117335Mies vinkkinä sulle
Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista705801- 955014
- 524265
Kyllä se taitaa olla nyt näin
Minusta tuntuu et joku lyö nyt kapuloita rattaisiin että meidän välit menisi lopullisesti. Sinä halusit että tämä menee494096- 2233986
Odotan että sanot
Sitten siinä että haluaisit vielä jutella kahdestaan kanssani ja sitten kerrot hellästi että sinulla on ollut vaikea san283728- 423565
- 552952
- 422457