Onko Hangossa

hyviä ruokareseptejä

muille jaettavaksi?
Olen seurannut täältä Etelä-Pohjanmaalta, Kuortaneelta, mielenkiinnolla Hangon kekustelupalstaa ja pitänee sanoa, että hyvin vaitonaista se on ollut, sillä tämän sivun alimmainen viesti on lähetetty 31/5-08 ja kertoo siitä, että keskustelupalstan mielenkiinto on vähäistä, vaikka lähes joka toinen Hankolainen jo omistaa tietokoneen.
Olen jo vähän aiemmin antanut tällä keskustelupalstalla kommentin "Marskin keskustelupalstalla" ja kertonut kuinka vaimoni esittää suuren terveyskeskussairaalan ruokailusta vastaavana päällikkönä kysymyksiä ruoasta ja sen tarjoilusta.
Mutta kuten jokainen teitää, niin myös jokaisella ruokailupäällikölläkin on "parhaat suosikki-kokkinsa", ja täällä meillä kotona, se olen minä.
Odotan suurella mielenkiinnolla hyviä - ja maistuvia ruokaresptejä Hangosta!
Mieluimmin ei "hapansilakasta" sillä olen syönyt sitä erikoisherkkua, vain haju ei miellyttänyt!
Lähetän takaisin täällä Etelä-Pohjanmaalla käytössä olevia perinneruoka-resptejä, jos ne teitä siellä Suomen eteläisemmässä kaupungissa joitakin kiinnostaa?
Oikein hyviä joulunalustan jatkoja kaikille Hankolaisille ystävilleni!

44

3864

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hankolaista perinneruokaa:

      Eli laita mannapuuron joukkoon kananpalasia, melkein suosittelen.

      • hyvää syötävää

        kuten Etelä-Pohjalaiset maitopeunatkin joita syödään pääasiassa keväällä uusien perunoiden aikaan.

        MAITOPERUNAT.
        Perunat pestään hyvin ja keitetään kypsiksi.
        Kaadetaan keitinvesi pois ja lisätään kattilaan maitoa niin että perunat juuri peittyvät.
        Kiehautetaan hetken ja lisätään nokare voita, vähän ruohosipulia ja suolaa.

        Syödään ruisleivän kanssa.
        Suosittelen!


      • hiukan pitemmälle
        hyvää syötävää kirjoitti:

        kuten Etelä-Pohjalaiset maitopeunatkin joita syödään pääasiassa keväällä uusien perunoiden aikaan.

        MAITOPERUNAT.
        Perunat pestään hyvin ja keitetään kypsiksi.
        Kaadetaan keitinvesi pois ja lisätään kattilaan maitoa niin että perunat juuri peittyvät.
        Kiehautetaan hetken ja lisätään nokare voita, vähän ruohosipulia ja suolaa.

        Syödään ruisleivän kanssa.
        Suosittelen!

        perunat siivutetaan, kaadetaan kermaa päälle, lisätään valkosipulia, ja sinihomejuustoo, uuniin noin tunniksi, nautitaan mehevän pippuripihvin ja hyvän punaviinin kanssa. Jälkiruuaksi suosittelen kuppikahvia ja lasillinen Hennesy XO konjakkia, pössäyttää voi myös paksun kuubalaisen sikarin.....


      • hyvä ja tuttuhan tuo oli
        hiukan pitemmälle kirjoitti:

        perunat siivutetaan, kaadetaan kermaa päälle, lisätään valkosipulia, ja sinihomejuustoo, uuniin noin tunniksi, nautitaan mehevän pippuripihvin ja hyvän punaviinin kanssa. Jälkiruuaksi suosittelen kuppikahvia ja lasillinen Hennesy XO konjakkia, pössäyttää voi myös paksun kuubalaisen sikarin.....

        Tässä eräs ruokarespti joka ei liene mitenkään erikoinen mutta sitä vastoin aitoa perinneruokaa.

        LAPUAN LIEMI.
        (tästä määrästä tulee 10 litraa valamista keittua)
        700 g lampahanselkää
        1,5 kg nauranpotkaa
        1 kg sianpotkaa
        6 l vettä (liemen keittämisehen)
        3,5 l maitua
        1 isoo löykki
        20 kpl pippurimarjoja
        1 rkl anista
        1,5-2 rkl fenkoolia
        1 rkl sualaa

        KLIMMPTAIKINA.
        0,5 l maitua
        1 dl kermaa
        3 dl rusinoota
        2 munaa
        3 tl sualaa
        3 tl sokuria
        n.1 kg vehnäjauhoja

        Klippitaikinahan/ munat, maito, kerma, rusina, suala ja sokuri seatahan ja vehnäjauhot lisätähän ja taikina sekootetahan hyvin jotta klimpeistä tulis pehmoosia.
        LIHALIEMEHEN luiset lihat pannahan likohon kylmähän vetehen, valutetahan, pistetähän uunipannuhun ja ripotellahan vähän sualaa päälle.
        Lihat ruskotetahan 200 astehen lämmös, pistetähän patahan ja lisätähän vettä, jotta ne peittyy. Lisätähän liemehen löykkiä, pippurinmarjoja ja sualaa. Valamis liämi sihivilöörähän, jähärytetähän ja kuoritahan rasua pois.
        Liemi kuumootetahan ja lisätähän kuumahan maitohon.
        Kiahuvahan liämehen pitellähän klimpit, välillä nostellahan reikäkauhalla jottei klimpit hajua.
        Maustetahan pippurimarioolla, aniksella, fenkoolilla ja sokurilla.
        Viimetteeksi pistetähän joukkohon juustonpalat ja lihaliämes keitetyt ohorankryynit.
        Tarkistetahan maku.
        Lapuan liämi tarjotahan varista, jonka pohojalle on lorahutettu kermatilkka.
        Passaa ehroottomasti pahan krapulanlääkkeheksi.

        (Juusona käytetähän ns. poikinehen juusoa, eli leipäjuustoa)

        Hyvää ruokahalua ja joulun odotusta.
        Terv: Etelä-Pohjamaalta


      • Kurikasta
        hyvä ja tuttuhan tuo oli kirjoitti:

        Tässä eräs ruokarespti joka ei liene mitenkään erikoinen mutta sitä vastoin aitoa perinneruokaa.

        LAPUAN LIEMI.
        (tästä määrästä tulee 10 litraa valamista keittua)
        700 g lampahanselkää
        1,5 kg nauranpotkaa
        1 kg sianpotkaa
        6 l vettä (liemen keittämisehen)
        3,5 l maitua
        1 isoo löykki
        20 kpl pippurimarjoja
        1 rkl anista
        1,5-2 rkl fenkoolia
        1 rkl sualaa

        KLIMMPTAIKINA.
        0,5 l maitua
        1 dl kermaa
        3 dl rusinoota
        2 munaa
        3 tl sualaa
        3 tl sokuria
        n.1 kg vehnäjauhoja

        Klippitaikinahan/ munat, maito, kerma, rusina, suala ja sokuri seatahan ja vehnäjauhot lisätähän ja taikina sekootetahan hyvin jotta klimpeistä tulis pehmoosia.
        LIHALIEMEHEN luiset lihat pannahan likohon kylmähän vetehen, valutetahan, pistetähän uunipannuhun ja ripotellahan vähän sualaa päälle.
        Lihat ruskotetahan 200 astehen lämmös, pistetähän patahan ja lisätähän vettä, jotta ne peittyy. Lisätähän liemehen löykkiä, pippurinmarjoja ja sualaa. Valamis liämi sihivilöörähän, jähärytetähän ja kuoritahan rasua pois.
        Liemi kuumootetahan ja lisätähän kuumahan maitohon.
        Kiahuvahan liämehen pitellähän klimpit, välillä nostellahan reikäkauhalla jottei klimpit hajua.
        Maustetahan pippurimarioolla, aniksella, fenkoolilla ja sokurilla.
        Viimetteeksi pistetähän joukkohon juustonpalat ja lihaliämes keitetyt ohorankryynit.
        Tarkistetahan maku.
        Lapuan liämi tarjotahan varista, jonka pohojalle on lorahutettu kermatilkka.
        Passaa ehroottomasti pahan krapulanlääkkeheksi.

        (Juusona käytetähän ns. poikinehen juusoa, eli leipäjuustoa)

        Hyvää ruokahalua ja joulun odotusta.
        Terv: Etelä-Pohjamaalta

        KURIKAN PITÄJÄRUOKA PERUNAKROPSU.

        1 kg perunoota
        2 dl ohrajauhoja
        ½ rkl suolaa
        1 dl maitua
        1 dl siirappia
        1½ dl vehnäjauhoja
        50 g sulaa voita

        Perunat keitetähän suolattomas veres pehemoosiksi, kuoritahan ja survotahan.
        Ohorajauhot lisätähän ja seatahan hyvin.
        Annetahan imeltyä lämpööses paikas 2 tiimaa.
        Sekahan lisätähän muut ainehet.
        Taikina saa olla melko sakiaa.
        Paistetahan hyvin rasvatus uunipannus 275 astehen lämmös n. 20-25 minuuttia.
        Leikatahan palooksi jähtynehinä.


      • Alahärmän ja Ylihärmän
        Kurikasta kirjoitti:

        KURIKAN PITÄJÄRUOKA PERUNAKROPSU.

        1 kg perunoota
        2 dl ohrajauhoja
        ½ rkl suolaa
        1 dl maitua
        1 dl siirappia
        1½ dl vehnäjauhoja
        50 g sulaa voita

        Perunat keitetähän suolattomas veres pehemoosiksi, kuoritahan ja survotahan.
        Ohorajauhot lisätähän ja seatahan hyvin.
        Annetahan imeltyä lämpööses paikas 2 tiimaa.
        Sekahan lisätähän muut ainehet.
        Taikina saa olla melko sakiaa.
        Paistetahan hyvin rasvatus uunipannus 275 astehen lämmös n. 20-25 minuuttia.
        Leikatahan palooksi jähtynehinä.

        PITÄJÄRUOKA

        PERUNALOORA:
        Vajaa kilo perunoota
        8 suolasilakkaa
        1-2 sipulia

        LIEMI:
        6 dl vettä
        1-2 rkl nisujauhoja
        1 muna
        3-4 kokonaasia pippuria
        PÄÄLLE:
        200 g sianfläskiä

        Perkaa silakat ja ota sisälmykset pois, leikkaa ne ruatooneen saksilla piäniksi palooksi.
        Hianonna sipulit.
        Paa matalahan loorahan pualet perunaan viipalehista, sipuli ja silakoota päälle ja viimmeeseksi loput perunoosta.
        Kaara liämi päälle ja ohuiksi viipalehiksi leikattua sian fläskiä ja viälä ihan lopuksi korppujauhoja.
        Paistetahan n. 200 astehes reiru tunti.


      • Kauhajoelta
        Alahärmän ja Ylihärmän kirjoitti:

        PITÄJÄRUOKA

        PERUNALOORA:
        Vajaa kilo perunoota
        8 suolasilakkaa
        1-2 sipulia

        LIEMI:
        6 dl vettä
        1-2 rkl nisujauhoja
        1 muna
        3-4 kokonaasia pippuria
        PÄÄLLE:
        200 g sianfläskiä

        Perkaa silakat ja ota sisälmykset pois, leikkaa ne ruatooneen saksilla piäniksi palooksi.
        Hianonna sipulit.
        Paa matalahan loorahan pualet perunaan viipalehista, sipuli ja silakoota päälle ja viimmeeseksi loput perunoosta.
        Kaara liämi päälle ja ohuiksi viipalehiksi leikattua sian fläskiä ja viälä ihan lopuksi korppujauhoja.
        Paistetahan n. 200 astehes reiru tunti.

        KAUHAJOEN PITÄJÄRUOKA

        SALLATTI JA HIILISILAKAT

        SALLATTI:
        3 dl keitett. punajuurta (rööpetteriä)
        3 dl pernoota
        3 dl porkkanoota (muuretteriä)
        1 löökki
        2 suolasilakkaa

        VANHAN AIKAANEN KASTIKET:
        1,5 dl maittilaa vispattuna pehmooseksi vaharuksi
        punajuurilientä
        2 rkl viinietikkaa
        1 tl santasokuria
        ( maittilan tilahan voi käyttää kermafiiliä, koska son köykääsempää ja halavempaaki)

        Kypsät juurikasvit paloorahan n. ½ cm kuutiooksi, löökki hienonnetahan ja silakka hiillostetahan ja hienonnetahan sallattiin.
        Sallatti tällätähän tariolle paistinfarille sekootettuna tai sortit eriksensä.
        Koristehena voii käyttää juustokraappua t. munaa.
        Kastikkehen kaikki värkit sekootetahan ja tällätähän tariolle klasikulhohon.

        HIILISILAKAT:
        Paree jos tälläät peraatuna silakat halstarille. Pirä horvin aikaa aivan hiillustan päällä molemmin päin.
        Ota pois, kun hännät on kärähtäny olemattomihin.
        Toppaa satsi suolavetehen.
        Syö mieluummin kuumana, muttei oo kylmänäkää maus moittimista.

        Hyvää torstaipäivän jatkoa kaikille.


      • Pitäjäruoka
        Kauhajoelta kirjoitti:

        KAUHAJOEN PITÄJÄRUOKA

        SALLATTI JA HIILISILAKAT

        SALLATTI:
        3 dl keitett. punajuurta (rööpetteriä)
        3 dl pernoota
        3 dl porkkanoota (muuretteriä)
        1 löökki
        2 suolasilakkaa

        VANHAN AIKAANEN KASTIKET:
        1,5 dl maittilaa vispattuna pehmooseksi vaharuksi
        punajuurilientä
        2 rkl viinietikkaa
        1 tl santasokuria
        ( maittilan tilahan voi käyttää kermafiiliä, koska son köykääsempää ja halavempaaki)

        Kypsät juurikasvit paloorahan n. ½ cm kuutiooksi, löökki hienonnetahan ja silakka hiillostetahan ja hienonnetahan sallattiin.
        Sallatti tällätähän tariolle paistinfarille sekootettuna tai sortit eriksensä.
        Koristehena voii käyttää juustokraappua t. munaa.
        Kastikkehen kaikki värkit sekootetahan ja tällätähän tariolle klasikulhohon.

        HIILISILAKAT:
        Paree jos tälläät peraatuna silakat halstarille. Pirä horvin aikaa aivan hiillustan päällä molemmin päin.
        Ota pois, kun hännät on kärähtäny olemattomihin.
        Toppaa satsi suolavetehen.
        Syö mieluummin kuumana, muttei oo kylmänäkää maus moittimista.

        Hyvää torstaipäivän jatkoa kaikille.

        KUORTANEEN HERNEROKKA:
        2 ltr vettä
        1 kkp herneitä
        hyvin vähän lihaisia luita ruskistetahan uunissa tai paistetun lihan luita.
        2 rkl ruisjauhoja
        suolaa

        Laitetahan vesi, herneet ja luut kiahumaan, keitetään niin kauvan että herneet pehmiää, mutta ei hajoa.
        Ota luut pois ja krapaa liha luista keittohon.
        Saosta keitto vesi-jauhoseoksella.
        Kiehuta vähän aikaa, mausta sualalla.
        Syörähän maidon kans.
        Maito laitetahan lautaselle rokan sekahan.


      • Pitäjäruoka
        Pitäjäruoka kirjoitti:

        KUORTANEEN HERNEROKKA:
        2 ltr vettä
        1 kkp herneitä
        hyvin vähän lihaisia luita ruskistetahan uunissa tai paistetun lihan luita.
        2 rkl ruisjauhoja
        suolaa

        Laitetahan vesi, herneet ja luut kiahumaan, keitetään niin kauvan että herneet pehmiää, mutta ei hajoa.
        Ota luut pois ja krapaa liha luista keittohon.
        Saosta keitto vesi-jauhoseoksella.
        Kiehuta vähän aikaa, mausta sualalla.
        Syörähän maidon kans.
        Maito laitetahan lautaselle rokan sekahan.

        LAMPAANPÄÄPERUNAT:
        Pää ja sorkat siivotaan ja korvetetaan, karrelle palanu villa rapsutetaan pois, sitten pää halastaan.
        Pään puoliskot ja koivet laitetaan suolaveteen yöksi.
        Seuraavana päivänä pää ja sorkat paistetaan uunin jälkilämmössä.
        Paistetut pää ja sorkat palotaan (ei kovin pieneksi) pataan, jossa on vettä.
        Näijen höystöjen sekaan laitetaan perunat, voijaan laittaa vähän löykkiä mausteeksi.
        Huom! Silimät pitää puhkasta.


      • kieli paikaalleen
        Pitäjäruoka kirjoitti:

        LAMPAANPÄÄPERUNAT:
        Pää ja sorkat siivotaan ja korvetetaan, karrelle palanu villa rapsutetaan pois, sitten pää halastaan.
        Pään puoliskot ja koivet laitetaan suolaveteen yöksi.
        Seuraavana päivänä pää ja sorkat paistetaan uunin jälkilämmössä.
        Paistetut pää ja sorkat palotaan (ei kovin pieneksi) pataan, jossa on vettä.
        Näijen höystöjen sekaan laitetaan perunat, voijaan laittaa vähän löykkiä mausteeksi.
        Huom! Silimät pitää puhkasta.

        vai kuinka sen kaanssa toimitahan....


      • sinne soppaan
        kieli paikaalleen kirjoitti:

        vai kuinka sen kaanssa toimitahan....

        mene, samoin kuin aivotkin.
        Hyvää kuulemma on, vaikka itse en ole ko. perinneruokaa vielä päässyt maistelemaan.
        Tieto Lehtimäen perinneruoasta on täyttä faktaa.
        Olen yrittänyt mahdollisuuksieni mukaan kirjoittaa resptit jokaisen paikkakunnan omaa murertta käyttäen ja sen varmasti huomaa, kun lukee resptit tarkasti.
        Voin kyllä kirjoittaa myös selvennöksen perinneruokalistoista jotka on jokaiselle paikkakunnalle Suomessa valittu.
        Päivän köllykäisiä kaikille.


      • penkkivelliä
        sinne soppaan kirjoitti:

        mene, samoin kuin aivotkin.
        Hyvää kuulemma on, vaikka itse en ole ko. perinneruokaa vielä päässyt maistelemaan.
        Tieto Lehtimäen perinneruoasta on täyttä faktaa.
        Olen yrittänyt mahdollisuuksieni mukaan kirjoittaa resptit jokaisen paikkakunnan omaa murertta käyttäen ja sen varmasti huomaa, kun lukee resptit tarkasti.
        Voin kyllä kirjoittaa myös selvennöksen perinneruokalistoista jotka on jokaiselle paikkakunnalle Suomessa valittu.
        Päivän köllykäisiä kaikille.

        naamaan ja köllähtää ettonneelle..morjens...


      • edes kunnolla
        penkkivelliä kirjoitti:

        naamaan ja köllähtää ettonneelle..morjens...

        käynyttä?


      • Pitäjäruoka
        Pitäjäruoka kirjoitti:

        LAMPAANPÄÄPERUNAT:
        Pää ja sorkat siivotaan ja korvetetaan, karrelle palanu villa rapsutetaan pois, sitten pää halastaan.
        Pään puoliskot ja koivet laitetaan suolaveteen yöksi.
        Seuraavana päivänä pää ja sorkat paistetaan uunin jälkilämmössä.
        Paistetut pää ja sorkat palotaan (ei kovin pieneksi) pataan, jossa on vettä.
        Näijen höystöjen sekaan laitetaan perunat, voijaan laittaa vähän löykkiä mausteeksi.
        Huom! Silimät pitää puhkasta.

        VIMPELILÄINEN JOULUAAMUN RUOKA
        Ota seihtemänsataa rammaa luunsekasta lehmän elikkä härän lihaa.
        Vettä tarvitaan kaks litraa.
        Sitten puoli kilova lehmän suoliin tehtyä verimakkaraa. (Sianmakkarasta tuloo väkövä maku).
        Sopivasti suoloja.
        Kokonainen kotona tehty juusto. (Aina parempi jos olis poikineenmaijosta tehty).
        Maitova.

        Paa paistetut lihat kylymään veteen kiehumaan kaheks-kolomeks tiimaks kannen alle.
        Ota sitte lihat luista irti ja leiko ne pieniks paloiks. Jätä pataan lihain keitinvettä ja paa suoloja tarpeen mukaan.
        Kun lihat on kypsijä, lisää sekaan palotut verimakkarat, anna pikkusen aikaa kiehuva ja paa viimeks juustonpalat keittoon.
        Muutamat panoovat vielä jatkoks justiin lypsettyvä, kuorimatonta maitova.


      • Pitäjäruoka
        Pitäjäruoka kirjoitti:

        VIMPELILÄINEN JOULUAAMUN RUOKA
        Ota seihtemänsataa rammaa luunsekasta lehmän elikkä härän lihaa.
        Vettä tarvitaan kaks litraa.
        Sitten puoli kilova lehmän suoliin tehtyä verimakkaraa. (Sianmakkarasta tuloo väkövä maku).
        Sopivasti suoloja.
        Kokonainen kotona tehty juusto. (Aina parempi jos olis poikineenmaijosta tehty).
        Maitova.

        Paa paistetut lihat kylymään veteen kiehumaan kaheks-kolomeks tiimaks kannen alle.
        Ota sitte lihat luista irti ja leiko ne pieniks paloiks. Jätä pataan lihain keitinvettä ja paa suoloja tarpeen mukaan.
        Kun lihat on kypsijä, lisää sekaan palotut verimakkarat, anna pikkusen aikaa kiehuva ja paa viimeks juustonpalat keittoon.
        Muutamat panoovat vielä jatkoks justiin lypsettyvä, kuorimatonta maitova.

        RIIVINKROPSU.
        1 kg raakoja perunoota
        1 l maitua
        4 kananmunaa
        ohora-tai vehenäjauhoja
        tai puoliksi kumpiaki.

        Perunat kuoritahan ja raastetahan riivinrauralla.
        Saatuhun massahan sekootetahan muut ainehet.
        Jauhoja lisätähän sen verran, että saarahan sopivan sakia taikina.
        Paistetahan hyväs uuninlämmös takkipannus komian ruskiaksi.
        Syörähän lämpöösenä mairon kans.


      • käytetä kuin
        edes kunnolla kirjoitti:

        käynyttä?

        vatsassa, se mitää kiljuu ole...


      • edelliseen
        käytetä kuin kirjoitti:

        vatsassa, se mitää kiljuu ole...

        kuukleta.....


      • ole tarves hakea
        käytetä kuin kirjoitti:

        vatsassa, se mitää kiljuu ole...

        sillä Penkkivelli käsitetään monessa Suomen maakunnassa "käyneenä mäskinä" jossa oli kauroja ja muita viljatuotteita käytetty sokerin- ja hiivan asemesta.
        Tätä mäskiä lämmitettiin sitten viinapannuissa ja tislattiin ns. omatekoista.
        Taannoin myös viinapannut olivat laillisia ja koko kylän yhteisiä yleellisyyskaluja, jotka "plommattiin" silloisen virkavallan puolesta.
        Kun kuitenkin puhut muusta "penkkivellistä" niin olet silloin varmaankin syntyisin Pohjois-Karjalasta? jossa asia esitettiin kahdella eri tavalla, jossa "penkkivelli" oli joko
        -päivällinen- tai sitten ns. -ruokalepo-.
        Kiljusta ei kuitenkaan kummassakaan viestissä olut kyse, vaan ruoka - ja juomaraaka-aineiden laadusta.
        Penkkivellin nimitystä käytetään "viina-pannun mäskistä" yleisesti Etelä-Pohjanmaalla, sillä ko. leipuumeen verrattavaa kaukaloa pidettiin tavallisesti tuvan pitkien loora-penkkien alla käymässä ja nämä penkit kiersivät koko suuren kaksifooninkisen talonpoikaistalon tupaa ympäriinsä.
        Mistään suuremmasta väärinkäsityksestä ei ollut siis kyse, vaan "penkkivelliasian" tulkitesmisesta paikkakuntien käsityksien mukaan.
        Hyvää kauraryynie ja maidon syöntiä vaan sinulle ja kiitos tästä vaatimattomasta reseptistä, sekä anteeksipyyntöni väärinymmärrykseni vuoksi.
        Hyvää joulukuun alkua sinulle.


      • Pitäjäruoka
        Pitäjäruoka kirjoitti:

        RIIVINKROPSU.
        1 kg raakoja perunoota
        1 l maitua
        4 kananmunaa
        ohora-tai vehenäjauhoja
        tai puoliksi kumpiaki.

        Perunat kuoritahan ja raastetahan riivinrauralla.
        Saatuhun massahan sekootetahan muut ainehet.
        Jauhoja lisätähän sen verran, että saarahan sopivan sakia taikina.
        Paistetahan hyväs uuninlämmös takkipannus komian ruskiaksi.
        Syörähän lämpöösenä mairon kans.

        KALJAVELLI
        Otetahan yks litra maitua ja keitetähän kiahuvaksi. Kun se kiahuu, suurustetahan;vispatahan 2 rkl vehenäjauhoja jouk`hon. Kun non kypsyny, maustetahan sualalla.
        Yks litra vanhaa kaliaa kuumennetahan ja maustetahan inkiväärillä ja siirapilla sopivan makooseksi.
        Teher`hän klimmppitaikina.
        Otetahan 1 dl maitua, kaks munaa, puali kupillista rusinoota, sualaa ja sokeria ja vehenäjauhoja niin palio, jotta saarahan sakia puuro.
        Nostell`han kaharella lusikalla taikinasta klimppiä kiahuv`han kaliahan ja justhin siihen kiahuv`han koht`han.
        Sekootetahan välillä, jottei klimpit tartu pohoj`han.
        Kun klimpit on kypsyny, yhyristetähän liämet ja vispatahan hyvin.
        Palootahan pilikkumihin leipäjuuston paloja ja kaaretahan kuuma velli päälle.

        Toiset emännät käyttää liämes mairon asemasta vettä. Silloon lisätähän kerma-maitua tarjolle vietäes.


      • Pitäjäruoka
        Pitäjäruoka kirjoitti:

        KALJAVELLI
        Otetahan yks litra maitua ja keitetähän kiahuvaksi. Kun se kiahuu, suurustetahan;vispatahan 2 rkl vehenäjauhoja jouk`hon. Kun non kypsyny, maustetahan sualalla.
        Yks litra vanhaa kaliaa kuumennetahan ja maustetahan inkiväärillä ja siirapilla sopivan makooseksi.
        Teher`hän klimmppitaikina.
        Otetahan 1 dl maitua, kaks munaa, puali kupillista rusinoota, sualaa ja sokeria ja vehenäjauhoja niin palio, jotta saarahan sakia puuro.
        Nostell`han kaharella lusikalla taikinasta klimppiä kiahuv`han kaliahan ja justhin siihen kiahuv`han koht`han.
        Sekootetahan välillä, jottei klimpit tartu pohoj`han.
        Kun klimpit on kypsyny, yhyristetähän liämet ja vispatahan hyvin.
        Palootahan pilikkumihin leipäjuuston paloja ja kaaretahan kuuma velli päälle.

        Toiset emännät käyttää liämes mairon asemasta vettä. Silloon lisätähän kerma-maitua tarjolle vietäes.

        SINSALLA
        2 keskikokoosta keitettyä perunaa
        3 " " punajuurta
        6 " " porkkanaa
        10 suolasilakkaa
        1 sipuli

        Hakkaa sallan värkit hakkurilla sallattikaukalos pieniksi kuutiooksi, viimeesenä punajuuret. Levitä ainekset ohkaasena kerroksena talouspaperin päälle jotta ne vähän kuivahtaa.
        Perkaa silakat ja paa nekin nahkapuoli ylähäppäin paperin päälle kuivamahan.
        Pienistä sitte kuivahtanehet silakat saksilla pieniksi palooksi.
        Hakkaa sipuli vähän ennen sekaamista.
        Sekoota ainekset yhtehen voorootellen joka laatua, muttei kerralla kovin vahavalta jotta ne paremmin sekaantuu ja äläkä sekaa liikaa jottei mee puuroksi.
        Kaara valamis sallatti karottihin ja koristele vaikka rairoolla päältä jotta on komian näköönen.
        Soosina tarjua punajuurella väriättyä kermavahtua, joka on maustettu etikalla, suolalla ja sokerilla.


      • Pitäjäruoka
        Pitäjäruoka kirjoitti:

        SINSALLA
        2 keskikokoosta keitettyä perunaa
        3 " " punajuurta
        6 " " porkkanaa
        10 suolasilakkaa
        1 sipuli

        Hakkaa sallan värkit hakkurilla sallattikaukalos pieniksi kuutiooksi, viimeesenä punajuuret. Levitä ainekset ohkaasena kerroksena talouspaperin päälle jotta ne vähän kuivahtaa.
        Perkaa silakat ja paa nekin nahkapuoli ylähäppäin paperin päälle kuivamahan.
        Pienistä sitte kuivahtanehet silakat saksilla pieniksi palooksi.
        Hakkaa sipuli vähän ennen sekaamista.
        Sekoota ainekset yhtehen voorootellen joka laatua, muttei kerralla kovin vahavalta jotta ne paremmin sekaantuu ja äläkä sekaa liikaa jottei mee puuroksi.
        Kaara valamis sallatti karottihin ja koristele vaikka rairoolla päältä jotta on komian näköönen.
        Soosina tarjua punajuurella väriättyä kermavahtua, joka on maustettu etikalla, suolalla ja sokerilla.

        ROKKAPERUNAT
        Kuussattaa rammaa luista sijanlihhaa
        vajjaa kahvikuppi ohran ryynijä
        pualitoista litraa kuarittuja, palottuja perunoita ja sualaa maun mukkaa.
        Liha ja ohranryynit keitetään kypsiks.
        Lisätään perunat ja suala.
        Keitto saa olla liämistä.


      • Perinneruoka
        Pitäjäruoka kirjoitti:

        ROKKAPERUNAT
        Kuussattaa rammaa luista sijanlihhaa
        vajjaa kahvikuppi ohran ryynijä
        pualitoista litraa kuarittuja, palottuja perunoita ja sualaa maun mukkaa.
        Liha ja ohranryynit keitetään kypsiks.
        Lisätään perunat ja suala.
        Keitto saa olla liämistä.

        PERUNAVOI
        Perunat kuoritaa, keitetää pehmoseksi ja survotaa heti kuumana perunapulukilla hianoksi.
        Sitte lisätää maitua jotta tuloo sopiva sose.
        Voita höysteeksi ja suolaa mausteeksi.


    • Kokkikolmonen

      Ei Hankolaiset osaa laittaa ruokaa, kaikki hakevat pizzansa Unosta ja tulevat sitten tänne ruikuttamaan elämäänsä!

      • ruut-olffi

        Kuka nyt täällä jaksais ruikutella joka päivä..tämä suomi24 on muutenkin ihan syvältä..huonoin mahdollinen keskustelu foorumi..öitä teille


    • enää montakaan

      asukasta, sillä ainakin näin netin suunnalla näyttää olevan kovin hiljaista.
      Ymmärrän kyllä jos villapaitoja on pitänyt lisätä lämmön säilyttämiseksi ja elämän ylläpitämiseksi, mutta ei luulisi silti, että kaikki yhteiskunnallinen ja ihmiselämän järjellinen yhteydenpito muuhun maailmaan olisi tyystin loppunut?

      • Eetu.

        Tiesitkös muuten ettei se netti aina tarttee olla päällä. On ihan ok käydä välillä ulkonakin, vaikka kaupassa tai esim. töissä.


      • asukkaat on

        tallella, on muutakin tekemistä kuin istuu ja kytätä nettiä alvariinsa. Villapaita mikä se on....


      • arvata ettei
        asukkaat on kirjoitti:

        tallella, on muutakin tekemistä kuin istuu ja kytätä nettiä alvariinsa. Villapaita mikä se on....

        villapaidasta ole mitään tietoa.
        Entä miten on villa-pipon laita?
        Huom!! se laitetaan päähän talvella, ettei aivot jäädy!!


      • lykitys
        Eetu. kirjoitti:

        Tiesitkös muuten ettei se netti aina tarttee olla päällä. On ihan ok käydä välillä ulkonakin, vaikka kaupassa tai esim. töissä.

        Onnitteluni!
        Olet todella huippu älykäs, kun huomasit muistuttaa asiasta.


      • täällä päin
        arvata ettei kirjoitti:

        villapaidasta ole mitään tietoa.
        Entä miten on villa-pipon laita?
        Huom!! se laitetaan päähän talvella, ettei aivot jäädy!!

        tarvitse pipaa eikä lapasii...........


      • kyllä
        täällä päin kirjoitti:

        tarvitse pipaa eikä lapasii...........

        huomaa!


    • reseptit unohtua...

      Yksi on "siilasoppa" eli pikkukalat keitetään ja siivilöidään ja keitetään kalakeitto. On myös muita erittäin herkullisia reseptejä!!

      • viestistäsi

        Olen todella kiinnostunt kaikista respteistä ja eritoten aidoitsa "vanhanaikaisita" perinne ruoista, joihin kuuluvat ehdottomasti myös kalaruoat joita uskoisin vielä löytyvän.
        Tämä johtuu ehkä siitä, ettei nykysin kaupan valitatiskeiltä tahdo löytyä mitään muuta, kuin sitä yhtä ja samaa punaiseen mössöön sekoitettua ruokaa jossa mausteet ovat aina samat, oliko sitten kysymyksessä liha, kana tai kala.
        Olen koko pienen ikäni n. 70 vuotta, ihannoinut aitoja ruoan makuja, joista ei voi puhuakaan silloin jos aineet ostetaan kaupasta valmiiksi maustettuna. En tiedä onko minun moisiani vanhoja, ruoanvalmistuksesta ja niiden aidoista mausta kiinnostuneita vanhoja "jääriä" enää montaa olemassakaan, mutta jos on niin todella suurella mielenkiinnolla otan ruokatietoa vastaan. Tällä en tarkoita tällä sitä, etten ottaisi tietoja myös nuoremmilta, sillä kaikki hyvä ruoka on lähellä sydäntäni, täydentäen elämäniltani onnellisuutta.
        Siilassoppa oli yksi hienoista ja aidoista ruokarespteistä josta en ole aiemmin kuullut ja uskonkin että soppa on maistuvaa, eikä siitä liioin taida paljon sokia, "ruotoja" suustaan sylkeä kun se on kerran siivilöityä tavaraa.
        Aidolla ja yksinkertaisella tavalla valmistettu ateria on mielestäni sitä parasta, eikää siihen tarvitse paljon muuta maustetta laittaa kuin ripaus suolaa koska maut ovat itse ruoka-aineissa eikä niiden lisukkeissa. Jokainenhan kokkaa ja maustaa kuten haluaa, joten hyvää ruokahalua ja tervisiä kaikille.
        Lisään tähän yhden perinneruokaresptin.

        KAUHAVAN PITÄJÄRUOKA:
        LIHAVELLI.
        n. 1 kg sianlihaa,niskaa,potkaa tai muuta sopivaa keittolihaa.
        3 l vettä.
        1 dl herneitä
        1 dl ohorakryyniä
        3 porkkanaa
        1 löykki
        15 pippuria
        sualaa maun mukaan

        KLIMPIT:
        1 kananmuna
        2 dl maitua
        4 dl nisujauhoja
        2 rkl rusinoota ja vähä sualaa
        juustonpaloja (leipäjuustoa)

        Liha puhuristetahan ja pannahan kiahumhan ja hernehet ja kryynit heti joukkohon.
        Kun on vahtu kuorittu päältä pois, niin lisätähän porkkanat, löykki, suala ja pippurit sekhan.
        Terähän klimppitaikina.
        Kun liha kiahuu nuoan 2 tiimaa, otethan liha fatihin ja alaatahan lusikan noukalla pistellä piäniä klimppiä kiahuvhan liämehen.
        Juustonpalat piänitähän viimeeteksi lihavelhin.

        Ku ruvetahan syämhän, liha piänithän ja syörhän leivän päällä lihavellin kans.


      • jatkoa edelliseen
        viestistäsi kirjoitti:

        Olen todella kiinnostunt kaikista respteistä ja eritoten aidoitsa "vanhanaikaisita" perinne ruoista, joihin kuuluvat ehdottomasti myös kalaruoat joita uskoisin vielä löytyvän.
        Tämä johtuu ehkä siitä, ettei nykysin kaupan valitatiskeiltä tahdo löytyä mitään muuta, kuin sitä yhtä ja samaa punaiseen mössöön sekoitettua ruokaa jossa mausteet ovat aina samat, oliko sitten kysymyksessä liha, kana tai kala.
        Olen koko pienen ikäni n. 70 vuotta, ihannoinut aitoja ruoan makuja, joista ei voi puhuakaan silloin jos aineet ostetaan kaupasta valmiiksi maustettuna. En tiedä onko minun moisiani vanhoja, ruoanvalmistuksesta ja niiden aidoista mausta kiinnostuneita vanhoja "jääriä" enää montaa olemassakaan, mutta jos on niin todella suurella mielenkiinnolla otan ruokatietoa vastaan. Tällä en tarkoita tällä sitä, etten ottaisi tietoja myös nuoremmilta, sillä kaikki hyvä ruoka on lähellä sydäntäni, täydentäen elämäniltani onnellisuutta.
        Siilassoppa oli yksi hienoista ja aidoista ruokarespteistä josta en ole aiemmin kuullut ja uskonkin että soppa on maistuvaa, eikä siitä liioin taida paljon sokia, "ruotoja" suustaan sylkeä kun se on kerran siivilöityä tavaraa.
        Aidolla ja yksinkertaisella tavalla valmistettu ateria on mielestäni sitä parasta, eikää siihen tarvitse paljon muuta maustetta laittaa kuin ripaus suolaa koska maut ovat itse ruoka-aineissa eikä niiden lisukkeissa. Jokainenhan kokkaa ja maustaa kuten haluaa, joten hyvää ruokahalua ja tervisiä kaikille.
        Lisään tähän yhden perinneruokaresptin.

        KAUHAVAN PITÄJÄRUOKA:
        LIHAVELLI.
        n. 1 kg sianlihaa,niskaa,potkaa tai muuta sopivaa keittolihaa.
        3 l vettä.
        1 dl herneitä
        1 dl ohorakryyniä
        3 porkkanaa
        1 löykki
        15 pippuria
        sualaa maun mukaan

        KLIMPIT:
        1 kananmuna
        2 dl maitua
        4 dl nisujauhoja
        2 rkl rusinoota ja vähä sualaa
        juustonpaloja (leipäjuustoa)

        Liha puhuristetahan ja pannahan kiahumhan ja hernehet ja kryynit heti joukkohon.
        Kun on vahtu kuorittu päältä pois, niin lisätähän porkkanat, löykki, suala ja pippurit sekhan.
        Terähän klimppitaikina.
        Kun liha kiahuu nuoan 2 tiimaa, otethan liha fatihin ja alaatahan lusikan noukalla pistellä piäniä klimppiä kiahuvhan liämehen.
        Juustonpalat piänitähän viimeeteksi lihavelhin.

        Ku ruvetahan syämhän, liha piänithän ja syörhän leivän päällä lihavellin kans.

        koska kirjoitin hieman väärin yhden sanan ja se johtuu ilmeisesti siitä, että yritän parhaani mukaan myös kirjoittaa niinkuin paikkakunnilla on tapana ja nyt kirjoitin: "pannahan" kiahumhan, kun se olisi pitänyt olla "panhan" kiahumhan.

        Anteeksi!


      • esim jouluna...
        viestistäsi kirjoitti:

        Olen todella kiinnostunt kaikista respteistä ja eritoten aidoitsa "vanhanaikaisita" perinne ruoista, joihin kuuluvat ehdottomasti myös kalaruoat joita uskoisin vielä löytyvän.
        Tämä johtuu ehkä siitä, ettei nykysin kaupan valitatiskeiltä tahdo löytyä mitään muuta, kuin sitä yhtä ja samaa punaiseen mössöön sekoitettua ruokaa jossa mausteet ovat aina samat, oliko sitten kysymyksessä liha, kana tai kala.
        Olen koko pienen ikäni n. 70 vuotta, ihannoinut aitoja ruoan makuja, joista ei voi puhuakaan silloin jos aineet ostetaan kaupasta valmiiksi maustettuna. En tiedä onko minun moisiani vanhoja, ruoanvalmistuksesta ja niiden aidoista mausta kiinnostuneita vanhoja "jääriä" enää montaa olemassakaan, mutta jos on niin todella suurella mielenkiinnolla otan ruokatietoa vastaan. Tällä en tarkoita tällä sitä, etten ottaisi tietoja myös nuoremmilta, sillä kaikki hyvä ruoka on lähellä sydäntäni, täydentäen elämäniltani onnellisuutta.
        Siilassoppa oli yksi hienoista ja aidoista ruokarespteistä josta en ole aiemmin kuullut ja uskonkin että soppa on maistuvaa, eikä siitä liioin taida paljon sokia, "ruotoja" suustaan sylkeä kun se on kerran siivilöityä tavaraa.
        Aidolla ja yksinkertaisella tavalla valmistettu ateria on mielestäni sitä parasta, eikää siihen tarvitse paljon muuta maustetta laittaa kuin ripaus suolaa koska maut ovat itse ruoka-aineissa eikä niiden lisukkeissa. Jokainenhan kokkaa ja maustaa kuten haluaa, joten hyvää ruokahalua ja tervisiä kaikille.
        Lisään tähän yhden perinneruokaresptin.

        KAUHAVAN PITÄJÄRUOKA:
        LIHAVELLI.
        n. 1 kg sianlihaa,niskaa,potkaa tai muuta sopivaa keittolihaa.
        3 l vettä.
        1 dl herneitä
        1 dl ohorakryyniä
        3 porkkanaa
        1 löykki
        15 pippuria
        sualaa maun mukaan

        KLIMPIT:
        1 kananmuna
        2 dl maitua
        4 dl nisujauhoja
        2 rkl rusinoota ja vähä sualaa
        juustonpaloja (leipäjuustoa)

        Liha puhuristetahan ja pannahan kiahumhan ja hernehet ja kryynit heti joukkohon.
        Kun on vahtu kuorittu päältä pois, niin lisätähän porkkanat, löykki, suala ja pippurit sekhan.
        Terähän klimppitaikina.
        Kun liha kiahuu nuoan 2 tiimaa, otethan liha fatihin ja alaatahan lusikan noukalla pistellä piäniä klimppiä kiahuvhan liämehen.
        Juustonpalat piänitähän viimeeteksi lihavelhin.

        Ku ruvetahan syämhän, liha piänithän ja syörhän leivän päällä lihavellin kans.

        En tiedä kuuluko herkkuihinne hauki mutta uunissa siitä saa herkullisen kunhan laittaa voita, tilliä ja sitruunaa väliin.Sitten o olemassa myös "gubbröra" eli silliä ja oman maun mukaan "kastike". Jos olet kiinnostunut voin laittaa reseptin. Olen muuten sama joka laittoi siilasopan ja tiedän hyvin monta hyvää kalareseptiä. Hyvää joulun odotusta sinulle ja perheelle!! Kala kuuluu joulupöytään!!


      • ja resptistä
        esim jouluna... kirjoitti:

        En tiedä kuuluko herkkuihinne hauki mutta uunissa siitä saa herkullisen kunhan laittaa voita, tilliä ja sitruunaa väliin.Sitten o olemassa myös "gubbröra" eli silliä ja oman maun mukaan "kastike". Jos olet kiinnostunut voin laittaa reseptin. Olen muuten sama joka laittoi siilasopan ja tiedän hyvin monta hyvää kalareseptiä. Hyvää joulun odotusta sinulle ja perheelle!! Kala kuuluu joulupöytään!!

        sillä juuri tämänmoisia resptejä kaivataan.
        Kyllä Etelä-Pohjanmaalla myös kalaruoat tunnetaan mutta joulukalat tahtovat olla sitä liotettua Norjalaista kuivakalaa, joka keitetään -ja syödään kuten kalakeitto jossa käytetään maitoa.
        Laita toki myös respti tuosta "gubbröra":sta ja siitä omanmaun mukaisesta kastikkeesta.
        Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että kala kuuluu joulupöytään.
        Hyvää joulukuun alkua sinulle ja terveiset Kuortaneelta.
        ps: laitan tähän LAPPAJÄRVEN PITÄJÄRUOKA:
        MUIKKUKEITTO.
        600 g puhottuja muikkuja
        2 sipulia
        10 pippuria
        1 laakerinlehti
        vettä
        ½ l maitoa
        voita
        tilliä

        Paa muikut, sipulithalottuina,pippurit, laakerinlehti ja suola kattilaan.
        Kaaja kylymää vettä sekaan niin palijon, että kalat justiin peittyy.
        Anna kiehuva hiljaa niin kauvan, että kalat ovat pehmeitä, n.15-20 min.
        Jos et tykkää sipulista, voit ottaa ne tässä vaiheessa pois.
        Lisää maito ja voi ja anna kiehahtaa.
        Maista suola (lisää tillinippu).
        Syyvään ruisleivän kans.


      • Pitäjäruoka
        ja resptistä kirjoitti:

        sillä juuri tämänmoisia resptejä kaivataan.
        Kyllä Etelä-Pohjanmaalla myös kalaruoat tunnetaan mutta joulukalat tahtovat olla sitä liotettua Norjalaista kuivakalaa, joka keitetään -ja syödään kuten kalakeitto jossa käytetään maitoa.
        Laita toki myös respti tuosta "gubbröra":sta ja siitä omanmaun mukaisesta kastikkeesta.
        Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että kala kuuluu joulupöytään.
        Hyvää joulukuun alkua sinulle ja terveiset Kuortaneelta.
        ps: laitan tähän LAPPAJÄRVEN PITÄJÄRUOKA:
        MUIKKUKEITTO.
        600 g puhottuja muikkuja
        2 sipulia
        10 pippuria
        1 laakerinlehti
        vettä
        ½ l maitoa
        voita
        tilliä

        Paa muikut, sipulithalottuina,pippurit, laakerinlehti ja suola kattilaan.
        Kaaja kylymää vettä sekaan niin palijon, että kalat justiin peittyy.
        Anna kiehuva hiljaa niin kauvan, että kalat ovat pehmeitä, n.15-20 min.
        Jos et tykkää sipulista, voit ottaa ne tässä vaiheessa pois.
        Lisää maito ja voi ja anna kiehahtaa.
        Maista suola (lisää tillinippu).
        Syyvään ruisleivän kans.

        PIIMÄVELLI.
        litranverran vettä
        1/3 kkp ohorankryyniä
        ½ kkp rusinoota
        2-3 kkp piimää
        1-3 rkl nisujauhoja
        1 kkp siirappia
        1 rkl sokuria
        1 kaffilusikka sualaa
        maalaisjuustoa paloina
        ( jos ei oo juustua, voirahan teherä klimmpiä:
        tarvitahan 1 muna, 1kkp maitua, 1 tl sualaa ja sokuria ja nisujauhoja.
        Ohorankryynit liotetahan yön yli ja keitetähän liotusveres pehemoosiksi. Rusinakki voi kiahua joukos jonku aikaa.
        Sitte vispatahan joukkohon piimä, johonka on sekootettu nisujauhoja. Kiehautetahan.
        Maustetahan sualalla ja siirapilla ja vähä sokurillaki niin saarahan lempiämpi makuvivahros. Lopuus lisätähän juuston palat, jotta neki kans reiruhun kuumenoo.

        (Klimmpiä käytettäes seatahan taikina-ainehet yhtehen, ja nostellahan lusikalla kiahuvahan rusinavetehen. Noon kypsiä kun nousoovat pintahan. Sitten lisätähän piimä ja mausteet.)

        Piimävelli tariotahan sualaruaan jäläkehen jäläkiruokana.
        Tariotahan pilikkumista kuumana.


      • ruut-olffi
        esim jouluna... kirjoitti:

        En tiedä kuuluko herkkuihinne hauki mutta uunissa siitä saa herkullisen kunhan laittaa voita, tilliä ja sitruunaa väliin.Sitten o olemassa myös "gubbröra" eli silliä ja oman maun mukaan "kastike". Jos olet kiinnostunut voin laittaa reseptin. Olen muuten sama joka laittoi siilasopan ja tiedän hyvin monta hyvää kalareseptiä. Hyvää joulun odotusta sinulle ja perheelle!! Kala kuuluu joulupöytään!!

        se gubbröra resepti..maistanut olen ja todenut hyväks..


      • Pitäjäruoka
        Pitäjäruoka kirjoitti:

        PIIMÄVELLI.
        litranverran vettä
        1/3 kkp ohorankryyniä
        ½ kkp rusinoota
        2-3 kkp piimää
        1-3 rkl nisujauhoja
        1 kkp siirappia
        1 rkl sokuria
        1 kaffilusikka sualaa
        maalaisjuustoa paloina
        ( jos ei oo juustua, voirahan teherä klimmpiä:
        tarvitahan 1 muna, 1kkp maitua, 1 tl sualaa ja sokuria ja nisujauhoja.
        Ohorankryynit liotetahan yön yli ja keitetähän liotusveres pehemoosiksi. Rusinakki voi kiahua joukos jonku aikaa.
        Sitte vispatahan joukkohon piimä, johonka on sekootettu nisujauhoja. Kiehautetahan.
        Maustetahan sualalla ja siirapilla ja vähä sokurillaki niin saarahan lempiämpi makuvivahros. Lopuus lisätähän juuston palat, jotta neki kans reiruhun kuumenoo.

        (Klimmpiä käytettäes seatahan taikina-ainehet yhtehen, ja nostellahan lusikalla kiahuvahan rusinavetehen. Noon kypsiä kun nousoovat pintahan. Sitten lisätähän piimä ja mausteet.)

        Piimävelli tariotahan sualaruaan jäläkehen jäläkiruokana.
        Tariotahan pilikkumista kuumana.

        KLIMPPISOPPA.

        LIÄMIVÄRKIT:
        600 g luista lehemän lihaa
        2½ l vettä
        1 isoo löökki
        puolikas palsternakka
        puolikas selleriä
        2 kp porkkanoota (eli muretteria)
        kokonaasia pippuria
        suolaa

        KLIMPPIVÄRKIT:
        3 munaa
        2 dl maittilaa (kermaa)
        1 dl maitua
        ½ tl suolaa
        6 dl vehnä-tai ohrajauhoja

        Vesi ja liha pannahan kastrullihin kiehumahan.
        Siitä kuoritahan tämäntuasta päältä pois rapuskaa jota nousoo päälle kiahues.
        Sitte kun liämi alakaa olla puhurasta rapuskasta pannahan joukkohon pestyt ja kuoritut juurikasvit, sekä löökki suola ja kokonaaset pippurit.
        Liha saa kiahua neliästä viitehen tiimaa.
        Sitten liha nostetahan pois ja liämi sihratahan tuslain läpitte, että rapuska ja kaikki muukin jää pois.
        Pestähän kastrulli ja pannahan liämi siihen uudestansa. Kun se alakaa kiahua, pannahan siihen klimpit piänellä lusikalla.
        Kun klimpit nousoo liämen päälle on soppa kypsää.
        KLIMPPIENTEKOTAPA:
        Munat vispatahan maittilan kans, maito ja suola lisätähän. Sitte seatahan notkiaksi taikinaksi sekahan jauhot ja annetahan seisua jonkun aikaa että se tasaantuu.


      • kalaruokien ystäville
        Pitäjäruoka kirjoitti:

        KLIMPPISOPPA.

        LIÄMIVÄRKIT:
        600 g luista lehemän lihaa
        2½ l vettä
        1 isoo löökki
        puolikas palsternakka
        puolikas selleriä
        2 kp porkkanoota (eli muretteria)
        kokonaasia pippuria
        suolaa

        KLIMPPIVÄRKIT:
        3 munaa
        2 dl maittilaa (kermaa)
        1 dl maitua
        ½ tl suolaa
        6 dl vehnä-tai ohrajauhoja

        Vesi ja liha pannahan kastrullihin kiehumahan.
        Siitä kuoritahan tämäntuasta päältä pois rapuskaa jota nousoo päälle kiahues.
        Sitte kun liämi alakaa olla puhurasta rapuskasta pannahan joukkohon pestyt ja kuoritut juurikasvit, sekä löökki suola ja kokonaaset pippurit.
        Liha saa kiahua neliästä viitehen tiimaa.
        Sitten liha nostetahan pois ja liämi sihratahan tuslain läpitte, että rapuska ja kaikki muukin jää pois.
        Pestähän kastrulli ja pannahan liämi siihen uudestansa. Kun se alakaa kiahua, pannahan siihen klimpit piänellä lusikalla.
        Kun klimpit nousoo liämen päälle on soppa kypsää.
        KLIMPPIENTEKOTAPA:
        Munat vispatahan maittilan kans, maito ja suola lisätähän. Sitte seatahan notkiaksi taikinaksi sekahan jauhot ja annetahan seisua jonkun aikaa että se tasaantuu.

        Ostetaan kaupasta Valion 15% kestokermaa tai vastaavaa, johon lisätään:
        1 tl suolaa
        2 rl sokeria
        3 rl sitruunamehua
        2 rl sinappia
        vähän kuivaa tilliä
        Vispaa hyvin ko. aineet sekaisin, mieluimmin sähkövatkaimella ja lisää loppuvaiheessa seokseen n. 3 rl rypsiöljyä ja laita kastike hetkeksi jääkaappiin jäähtymään.
        Kastike sopii kaikkiin kalaruokiin mutta on erittäin herkullista savustetun ruijan-pallaksen ja keitettyjen perunoiden kera.

        Kastike säilyy pitkään jääkaapissa.
        Hyvää ruokahalua ja illan köllykäisiä Kuortaneelta.


      • Hankolaisille
        kalaruokien ystäville kirjoitti:

        Ostetaan kaupasta Valion 15% kestokermaa tai vastaavaa, johon lisätään:
        1 tl suolaa
        2 rl sokeria
        3 rl sitruunamehua
        2 rl sinappia
        vähän kuivaa tilliä
        Vispaa hyvin ko. aineet sekaisin, mieluimmin sähkövatkaimella ja lisää loppuvaiheessa seokseen n. 3 rl rypsiöljyä ja laita kastike hetkeksi jääkaappiin jäähtymään.
        Kastike sopii kaikkiin kalaruokiin mutta on erittäin herkullista savustetun ruijan-pallaksen ja keitettyjen perunoiden kera.

        Kastike säilyy pitkään jääkaapissa.
        Hyvää ruokahalua ja illan köllykäisiä Kuortaneelta.

        HYVÄÄ ja RUHALLISTA JOULUA!

        Terv: Kuortaneelta.


    • googlen haulla

      Hanko-Hikipedia?
      Nimim: Hiljaista on.

    • resepti 2

      joko kokeilit siilasoppaa? Nyt sulle tulee sellainen kuin helppo "gubbröra" (näitä reseptejä on olemassa monta mutta tämä on yks helpoin, nopein ja hyvä esim joulupöytään) Tähän tarvitaan 1 purkki sinappisilliä, kermaviiliä ja tilliä. sekoita kaikki yhteen ja lisää n. ruokalusikallinen sokeria.njam!! Tuli muuten mieleen toinenkin resepti joulupöytään tai vaikka juhannusjuhlaan: keitä PALJON kananmunia (n.6-10 kpl,riippuu kuin paljon haluat sitä)osta esim pirkka sipulisilliä (halpaa) tai matjesfileìtä ja tilliä. Munanleikkurin avulla teet kovaksi keitetyistä munista pieniä kuutioita kulhon pohjaan paljon, silliä päälle ja tilliä myös (nätisti) ja sitten kaadat hieman nestettä purkista päälle. Nämä ei varmaan ole sillä tavalla ole Hankolaista herkkua yleisesti mutta kylläkin suomenruotsalaisten herkkua. Toivottavasti maistuu!! Ja kerron kyllä lisää kunhan tulee mieleen!!

      • omalaatuisista ruokaresepte...

        sillä kunnoioitan suuresti sinun omaa persoonallista valintaasi valmiinden einesten sekoittelusta ja niinden luomasta hienosta aromi-harmoniasta. Ovat taatusti hyvää ja maistuvaa ruokaa niin arkeen kuin juhlaankin, joten toivonkin lisää samanlaisia vihjeitä ruoan ja hyvän maun suhteessa ihmisen elämään.
        Yritän tässä jokunen päivä laittaa myös omia pikku vihjeitäni, ruuoan ja juoman laitosta, täältä Kuortaneen poronhoitoalueelta?
        Nyt kaikkea hyvää ja onnellista Joulun odotusaikaa sinne Hangon suunnalle.
        Terv: Kuortaneelta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet hirvein ihminen kenet olen tavannut.

      Olet järkyttävä.
      Ikävä
      121
      2266
    2. Teemu Keskisarja (ps) loisti- ja hurmasi MTV:n tentissä.

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kommentti-keskisarja-sekoitti-pakan-suomiareenan-puheenjohtajatentissa/9180380 Kuten
      Maailman menoa
      424
      2153
    3. Sinun ja kaipaamasi törmääminen

      Missä sinä haluaisit sen satunnaisen kohtaamisen mieluiten tapahtuvan?
      Ikävä
      97
      1176
    4. Ammuskelua Eliaksenkadulla

      Mikä homma? Hirven metsästykseen vielä lähemäs 3kk. Oliko lie puuman metsästystä..?
      Tornio ja Haaparanta
      13
      968
    5. Olen pahoillani jos kärsit.

      Mutta meidän välejä ei voi korjata. Rakastin sua tiedoksi. Älä tee itelles mitään vaan hae apua.
      Ikävä
      34
      790
    6. Haluan sua ihan vtullisen paljon

      Kokonaan ja seksuaalisesti. Pää räjähtää kohta
      Ikävä
      44
      784
    7. Ymmärrätköhän nainen

      Etten halua että ottaisit sitä suuhusi. Minusta se on ällöttävää, vaikka kivalta se kai tuntuisi, mutta vain minusta. Mi
      Ikävä
      109
      766
    8. Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin?

      Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin? Shokki!
      Huittinen
      15
      754
    9. Sinkkujen lapset ja kesäloman pituus

      Tuli mieleeni kysyä oletteko huolissanne lasten ja nuorten tulevaisuudesta, tai siitä mitä he nyt joutuvat kokemaan yhte
      Sinkut
      166
      706
    10. Luvattiin työpaikka, mutta mitään ei kuulukaan

      Kuinka yleistä tällainen on? Ehdin jo iloita työpaikasta, turhaan, kun mitään ei kuulukaan työnantajasta, joka ilmoitti
      Työn hakeminen
      32
      679
    Aihe