kuumeen mittaaminen

Merrrw

Kuinka hevosilta mitataan kuume? olen kuullut että hevosten normaali lämpö on 39 astetta. Millaista kuumemittaria kannattaa käyttää ?

14

7609

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Larttana

      Kuume mitataan yleensä hevosen peräpäästä. Sen voi mitata ihan normaalilla "pikamittarilla". Kannattaa pitää tiukasti mittarista kiinni, se voi nimittäin luiskahtaa hepan peräsuoleen aika herkästi :) Ruumiinlämpö vaihtelee kyllä ihan hevoskohtaisesti, omallani on 37,5 normaalisti.. Kannattaa ottaa selvää aina, mikä hevosen oma ruumiinlämpö on, esim. mitata kuume vaikka neljänä päivänä peräkkäin. auttaa sit seuraamaan madollisia lämpötilan vaihteluita, kun tietää mikä on se oikee ruumiinlämpö.. :-)

    • byksbyks

      Olet kuullut väärin. Hevosen normilämpö liikuskelee jossain 37,0-38,3-5 tienoilla, 39 on meillä ravipiireissä ollut selkeesti kuume jolloin hevonen jää oitis lepoon ja tutkitaan mikä sillä on.

      Digitaalimittari on ihan paras, nopea ja turvallinen.

      Otahan se lämmönmittaaminen päivittäiseksi rutiiniksi. Oletan että hoitelet jossain ratsikoulussa tai vastaavassa jotain ponia ja olet nuori joten tässä yksi ensimmäisistä ja tärkeimmistä toimenpiteistä jonka jokaisen hoitajan pitää tietää ja osata. Saati jos oman on ostanut.

    • apua tarvitseva

      Pitääkö kuumetta mitattaessa käyttää jotakin rasvaa tai vastaavaa, jos pitää niiin mitä ja miten?=)

    • heppahöperö=)

      Kysyisin samaa asia kuin 'apua tarvitseva'!=)

    • Agrologi AMK

      Kuume mitataan hevosen peräsuolesta (eli sieltä hännän alta). Mittariin ei tarvitse laittaa rasvaa tms. Eli asetu seisomaan hevosen sivulle nostaa häntää ja työnnä mittari reilusti (eli mittarin kärkeä useampi sentti) peräsuoleen. Pidä mittaria hiukan vinossa, jolloin sen kärki tulee hevosen suolen seinämää vasten ja saat oikean tuloksen.

      Pidä mittaria suolessa mittariin merkitty aika. Digitaalimittaria kunnes se piippaa. Jos tulos on epäilyttävän alhainen, niin mittaa uudelleen (eli mittari on voinut olla niin ettei kosketa suolen seinämää).

      Hevosen aamulämmön pitäisi olla alle 38 astetta. Samoin kuin hevosen joka on seisonut rauhassa karsinassa useampia tunteja. Muuten rauhassa olleen hevosen ruumiinlämmön pitäisi olla alle 38,5 astetta. Reippaan liikutuksen jälkeen (hevonen liikutettu hikeen) ruumiinlämpö voi olla jopa 39 astetta ilman, että kyse olisi mistään epänormaalista, mutta lämmön pitää laskea normaaliksi viimeistään parissa tunnissa.

      Yli 40 asteen kuumeesta pitää soittaa aina välittömästi eläinlääkärille. Lievemmän kuumeen kansaa voi odotella seuraavaan päivään ja seurailla tilannetta (hevonen tietenkin karsinalevossa), jos hevosella ei ole muita vakavia oireita.

      • heppahöperö=)

        ok sitä ei siis tarvitse desinfioida missään vaiheessa tai vastaavaa


    • apua tarvitseva

      kiitos paljon :)

    • peppupongariXP

      no siis totta kai se pittää olla puhas ennen ja jälkeen!

      itte olin vaan lukenu miten mitataan ja normaalit ruumiin lämmöt, ja kyllä voin sanoa että kun se hetki tulee ja esim. kuume pitää mitata niin sen osaa:) ei oo nähkääs vaikeeta

      itellä hevonen loukkas ittensä pahasti laitsalla eikä se voinu kävellä tallille joka on 400-500 metrin päässä niin siinä sitä sitten mittailitiin kuumetta ja jos ei ollu loimia tarpeeksi niin alilämmöksihän se meni, ei kyllä nukuttu silloin kun piti olla loimia milloinkin jos esim. satoi vettä tai oli polttava aurinko, mutta kun on pakko mitata se lämpö niin sen oikeasti osaa! vaikka siihen menisi kauemmin:P

    • Tinderfly

      Kannattaa rasvata mittari vaikka esim. helosanilla kun mittaa kuumetta, tuntuu hevosesta vähän miellyttävämmältä.

    • separator

      Sellainen pikakuumemittari on hyvä ettei tarvitse mittari hevosen perseessä odottaa minuutti tolkulla.

    • hevosrakastaja

      serkulla on 3 hevosta niillä kuoli yks ku mitattiin kuume perseestä se mittari meni syvälle suoleen ja sitä ei saatu pois sieltä nii se piti lopettaa. no nyt niillä on vaan kolme ja ne totes et miittaamiseen tarvii ainakin 2 henkilöä.

    • hevosrakastaja

      kuume mitataan hevosen ahterista. meiän hepoilla on norm lämpö siinä 35-39 tienoilla. meillä on 16 tammaa ja 12 oria. mul on 8 tammaa ja 2 saa varsan. niiden laskettu aika olis huomenna tai ylihuomenna.

    • Peppupöpö

      Oli mullekki apua

    • Anonyymi

      Hevosen normaali lämpö on 37.2-38.2, varsoilla ja tiineillä sekä iljettävillä tammoilla voi olla enemmän. Aikuisella hevosella 39 astetta on jo kuumetta!

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      96
      2615
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2223
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1937
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1671
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1665
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1626
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      35
      1599
    8. 91
      1543
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      117
      1408
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe