Oma huone

vai ei

Meille on syntymässä vauva, esikoinen. Ollaan sen vuoksi muuttamassa kaksiosta kolmioon ihan jo tilan ahtauden vuoksi. Nyt on mietinnän alla, että pitäisikö toisesta makuuhuoneesta tehdä suoraa heti vauvan huone vai ei. Mies opiskelee päivät (eli aamuisin joutuu herätä 7ltä) ja lisäksi tekee satunnaisesti arkisin iltatöitä ja on lähes kaikki viikonloput iltaisin ja öisin töissä, joten tarvitsee ne unet häiriöttä, jotka saa nukkua. On jo nyt ilman itkevää vauvaakin välillä väsynyt unen puutteen vuoksi.

Tulevaan makuuhuoneeseen mahtuisi vain juuri ja juuri pinnasänky ja sekin hankaloittaisi toiselle puolelle sänkyä menemistä. Senkin takia laittaisin suosiolla lapsen heti omaan huoneeseen, sinne joka tapauksessa tulisi hoitopöytä, lapsen vaatteet ja tarvikkeet jne.

Olenkin ajatellut, että jos laitamme vauvan heti nukkumaan omaan huoneeseen (ensin kehto, sitten pinnasänky) ja veisimme sinne 80cm leveän ylimääräisen sänkymme, jossa voisin tarvittaessa nukkua vauvan kanssa, jos on öisin kovin levoton ja mies saisi omassa sängyssään kipeästi tarvitsemansa unet. Me olemme kuitenkin sopineet, että miehen ei tarvitse missään nimessä herätä öisin hoitamaan vauvaa, sillä hänellä on raskasta käydä koulussa ja töissä, eli tarvii ne unet. Itsellä on aikaa sitten päivisin nukkua ja saan tarvittaessa äitipuoleni hoitamaan vauvaa, jos haluan nukkua päivällä jne.

Onko muilla kokemusta siitä, että pieni vauva laitetaan heti omaan huoneeseen? Neuvolassa eivät ottaneet mitään kantaa asiaan, sanoivat, että kaikki tekee miten parhaaksi näkevät. Tottahan se on, mutta mietin tässä vain :)

15

1953

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • neiti 5 kk

      meillä on ollut alusta saakka neiti omassa huoneessa, koska pinnasänky ei mahdu makuuhuoneeseen, enkä itse osaa nukkua jos vauva tuhisee samassa huoneessa. en ole koskaan aiemmin ollut herkkäuninen, mutta kaikkeen näköjään oppii. alkuun mietin, mahdanko kuulla kun vauva herää, mutta sellaista ongelmaa ei ole ollut kertaakaan. ei sen tarvitse paljoa vikistä, kun jo olen hereillä. meillä on myös vanha sänky vauvan huoneessa, jossa alkuun imetin öisin ja nukuin (tai mies nukkui levottomia öitä. nykyään en saa itse nukuttua ollenkaan samassa huoneessa, kun koko ajan reagoin pinimpiinkin ääniin ja alan odottaa että kohta se herää syömään.

      jokainen tekee tavallaan, mutta meillä on toiminut oma huone ihan kivasti. en osaisi itselle muuta tapaa kuvitellakaan.

    • isä häiriöttä

      unensa..... muuttakaa erilleen asumaan. miten teette ees lasta jos ei voi teiän kans nukkua??minusta aika julmaa laittaa pien taimi heti eri huoneesee..en raaskis millään kyllä.pidän varmasti vieres nukkumas kunnes 35v..

    • oma huone,

      ja nuku vauvan kans parisängyssä. Se on ensimmäiset 3 kk helpoin ratkaisu, varsinkin jos aiot imettää. Sekä hyväksi vauvalle.

      Sitten pinnasänkyyn (omaan huoneeseen?)kun selviät yhdellä yösyötöllä.

    • tästä asiasta

      Meillä on alusta alkaen ollut vauvan sänky eri huoneessa. Alun perin suunnitelma oli laittaa heti sinne nukkumaan... Mutta ei sitä pientä nyyttiä sitten raaskinut viedä sinne heti olisi ollut hankalaa, kun vaavi söi aluksi kerran tunnissa. Joten käytännössä sitten nukkui ekat 2 kk melkein vieressä vanhempien sängyssä ja sitten alkoi pikkuhiljaa siirtyilemään "omaan huoneeseen". Nyt 6 kk ja nukkuu omassa sängyssä eri huoneessa (tosin huone suoraan meidän huonetta vastapäätä eli ihan liki) ja toimii hyvin.

      • edelliseen

        Niin lisää vielä, että kun vauva aluksi nukkui vieressä, ei mies edes juuri herännyt syöttöihin, koska ei ehtinyt tulla isoa huutoa kun sai pienen niin nopeasti rinnalle, kun vieressä oli.


    • laittaisin

      Sinuna minä laittaisin ylimääräiseen huoneeseeen sen pinnasängyn ja aikuisen sängyn. Ja makuuhuoneeseen parisängyn viereen vaikka äitiyspakkauslaatikon.

      Sitten kun vauva tulee kotiin, niin kyllä se siitä selkenee kuka nukkuu missäkin. Sitä kun ei koskaan tiedä millainen nyytti sieltä tulee... voi nukkua öisin pitkiä pätkiä pikku tankkauksella, tai voi valvottaa teitä niin pahasti että isänkin on välillä unistaan luovuttava jotta sinä selviäisit hengissä.

      Paras ohje lastaan odottavalle ensikertalaiselle on, ettei koskaan pidä tämmöisiä asioita (nukkumisjärjestelyt, kiinteiden aloitus, tutti yms) päättää etukäteen valmiiksi, vaan miettiä vaihtoehtoja ja katsoa sitten miten juuri tämän vauvan kanssa hommat sujuu parhaiten.

      • ++++

        Juuri noin siinä käy, itse olen muuttanut lähes jokaista ennen vauvaa mietittyä periaatetta... kaikkia konsteja on tullut koitettua ennenkuin löytyi justiin se meille sopiva ratkaisu.


    • Oma huone

      Meillä poika nukkui ekat pari kuukautta äitiyspakkauksen laatikossa meidän huoneessa. Sen jälkeen siirtyi omaan huoneeseen, kun nukkui jo 7 tunnin yöunet ilman ruokailua. Hyvin on mennyt omassa huoneessa nukkuminen siitä asti. Mikäli (ja luultavasti) teidänkin toukka aluksi syö öisin pari kolmekin kertaa, niin on aika hankalaa lähteä aina eri huoneeseen syöttämään...

      Mutta!!! Minua huolettaa teidän puolesta. Miehelläsi tuntuu olevan vähän turhan rankka elämäntilanne lapsen hankinnalle. Suosittelen vahvasti, että muutatte jotakin elämässänne. Meillä oli vähän vastaava tilanne, mutta raskausaikana otimme kynän ja paperia käteen, ja mietimme viikko-ohjelmat uudelleen.

      Ei siitä tule mitään, jos isällä ei ole koskaan aikaa lapselle. Ja sinäkin todellakin tarvitset aikaa tehdä muutakin kuin olla vauvan kanssa, oli se muu sitten vaikka kylvyssä käynti tai oman lempiohjelman katsominen rauhassa. Jos mies on päivät koulussa ja illat töissä, niin teillä väsyy koko perhe. Usko pois! Kannattaa siis miettiä nyt jo etukäteen, miten siltä vältytään.

      Voiko mies lykätä opintoja? Voiko mies vähentää huomattavasti töitä? Pärjäättekö pienemmillä tuloilla, tai voisitteko saada väliaikaisesti avustusta vanhemmilta tai opintolainaa?

      Hienoa että esimerkiksi äitipuolesi voi teitä auttaa, mutta on äärettömän tärkeää, että isälläkin on aikaa muodostaa lapsen kanssa läheinen suhde alusta saakka.

      Me teimme jääkaapin oveet "lukujärjestyksen", johon on merkattu "perheen aika", "opiskelut", työaika", "harrastukset". Hyvin on toiminut, ja jos johonkin päin on joustettu, niin pieni poika on saanut vaan vieläkin enemmän isukin aikaa.:)

      Nyt lapsemme on jo 8kk, ja elämä on mallillaan. Tsemppiä teille. Älkääkä kuvitelko olevanne yli-ihmisiä...

      • neuvoja..........

        Vauvat ovat kaikki erilaisia. Mutta suurin osa kyllä syö öisin. Mun ehdotus on, että mies alkukuukausiksi sinne ylimääräiseen huoneeseen yhdenhengen vuoteeseen ja sä vauvan kanssa parivuoteeseen. Jos vauva on tunnin välein syövää sorttia, niin nukkuminen vauvan vieressä parisängyssä on helpointa sulle, voit helposti vaihtaa sängyssä puolta (vauva keskellä) ku pitää vaihtaa rintaa. Näin sun ei tarvitse nousta erikseen ylös ja yösyötöt helpottuvat.


      • .......................
        neuvoja.......... kirjoitti:

        Vauvat ovat kaikki erilaisia. Mutta suurin osa kyllä syö öisin. Mun ehdotus on, että mies alkukuukausiksi sinne ylimääräiseen huoneeseen yhdenhengen vuoteeseen ja sä vauvan kanssa parivuoteeseen. Jos vauva on tunnin välein syövää sorttia, niin nukkuminen vauvan vieressä parisängyssä on helpointa sulle, voit helposti vaihtaa sängyssä puolta (vauva keskellä) ku pitää vaihtaa rintaa. Näin sun ei tarvitse nousta erikseen ylös ja yösyötöt helpottuvat.

        Jos vauva nukkuisi yksin omassa huoneessa heti alussa, hän joutuisi öisin ihan itkemään, jotta saisi vanhemman siihen syöttämään / hoivaamaan. Näin miehesi ei ainakaan saisi nukuttua. Ja pian vauva ei muulla tavalla yrittäisikään kommunikoida heti herättyään, eli alkaisi huutaa heti, koska muutenhan ette kuulisi häntä. Jotkut vauvat voi heräillä tunninkin välein ja pitkään, eli oma huone useasti heräävälle ja syövälle ei ole ehkä paras ratkaisu.

        Eli ole sä vauvan kaa omassa huoneessa ja mies omassa, jos heräilee usein.

        Helpointa sun jaksaa yöhoitamiset on tosiaan nukkua alussa parisängyssä vauvan kanssa, yleensä vieressä nukkuvat vauvat eivät sitten itke juuri koskaan öisin herättyään, koska olet jo siinä ja helposti voi sitten antaa rintaa tai tuttia. Ehdit reagoida ennen itkua. Ja mies saa unensa. :)

        Mies toiseen huoneeseen saamaan siis unensa. Pinnasänkyä ei välttämättä heti alussa tarvi ollenkaan, jos teillä on esim. vaunut, jossa voi myös välillä nukkua päiväunia. Kantoliinakin on hyvä.

        Hoitopöytä kannattaa laittaa kylpyhuoneeseen, jos se vain mahtuu. Toinen vaihtoehto on laittaa jonkunlainen hoitotaso esim. pyykinpesukoneen päälle. Vauvat saattaa kakata 2 h välein ympäri vuorokauden, joten juoksevan veden ja hoitotason läheisyys helpottaa kummasti kuukausien vaipanvaihtorumban kanssa. Kakkavaipatkin voi sitten säilyttää siellä kylpyhuoneen roskiksessa eikä niitä tarvitse viedä makuuhuoneesta erikseen (koska makuuhuoneessa ne alkaa haisemaan). Jos tulokas on poika, voi pissat helposti lennellä seiniin ja lattialle, kylpyhuone siinäkin mielessä kätevä. Puhdistusliinat pelkästään voi aiheuttaa kovaa kutinaa ja vaippaihottumaakin, siksi kakat olisi aina huuhdeltava puhtaalla vedellä puhdistusliinojen jälkeen. Mun mielestä hoitopöydällä ei makuuhuoneessa tee yhtään mitään. Vaatteet voi vaihtaa kylpyhuoneessakin. Esim. hoitotason yhteydessä on vaipat ja bodyt ja potkuhousut. Ja muut hoitotuotteet. Muita vaatteitakin voi siellä pukea tai esim. sängyn päällä.

        Vauva ei tarvitse pariin ekaan vuoteen varsinaista omaa huonetta, sillä sitähän on vahdittava silmä kovana sitten kun ryömii lattialla, ei sitä yksin voi viedä lattialle omaan huoneeseen.

        Luultavasti olohuone on se paikka, jossa vietätte paljon aikaa hereillä ollessanne, koska varmaan on mukava seurailla telkkarista samalla uutisia jne. Ja siellä se teidän kanssa lattialla leikkii paljon vanhempanakin, koska silmistä ei voi päästää pitkiksi ajoiksi, eikä pieni lapsi halua yksin leikkiä omassa huoneessa, ainakaan pitkään.

        Tiivistettynä: pinnasänkyä ei välttämättä tarvita lainkaan (meille se on vain tilaavievä turhake, jossa vauva ei koskaan suostunut nukkumaan), hoitopöytä/taso on tosi kätevä kylpyhuoneessa ja vaatelipaston voi sijoittaa minne haluaa. Käytännössä monet lelutkin sitten ovat olohuoneessa.

        Taaperoa sitten kiinnostaa tietokone piuhoineen, senhän voi sijoittaa sinne miehen nukkumishuoneeseen.

        Tässä vain ehdotuksia. Katsokaa millainen vauva tulee ja miten teillä arki sujuu, sittenhän näette, mikä teille on paras. Mitään ei tosiaan kannata suunnitella pilkuntarkasti. Kokeilkaa sitten mikä toimii, ja miten vauva itkisi öisin vähiten!


      • kirjoittaa
        ....................... kirjoitti:

        Jos vauva nukkuisi yksin omassa huoneessa heti alussa, hän joutuisi öisin ihan itkemään, jotta saisi vanhemman siihen syöttämään / hoivaamaan. Näin miehesi ei ainakaan saisi nukuttua. Ja pian vauva ei muulla tavalla yrittäisikään kommunikoida heti herättyään, eli alkaisi huutaa heti, koska muutenhan ette kuulisi häntä. Jotkut vauvat voi heräillä tunninkin välein ja pitkään, eli oma huone useasti heräävälle ja syövälle ei ole ehkä paras ratkaisu.

        Eli ole sä vauvan kaa omassa huoneessa ja mies omassa, jos heräilee usein.

        Helpointa sun jaksaa yöhoitamiset on tosiaan nukkua alussa parisängyssä vauvan kanssa, yleensä vieressä nukkuvat vauvat eivät sitten itke juuri koskaan öisin herättyään, koska olet jo siinä ja helposti voi sitten antaa rintaa tai tuttia. Ehdit reagoida ennen itkua. Ja mies saa unensa. :)

        Mies toiseen huoneeseen saamaan siis unensa. Pinnasänkyä ei välttämättä heti alussa tarvi ollenkaan, jos teillä on esim. vaunut, jossa voi myös välillä nukkua päiväunia. Kantoliinakin on hyvä.

        Hoitopöytä kannattaa laittaa kylpyhuoneeseen, jos se vain mahtuu. Toinen vaihtoehto on laittaa jonkunlainen hoitotaso esim. pyykinpesukoneen päälle. Vauvat saattaa kakata 2 h välein ympäri vuorokauden, joten juoksevan veden ja hoitotason läheisyys helpottaa kummasti kuukausien vaipanvaihtorumban kanssa. Kakkavaipatkin voi sitten säilyttää siellä kylpyhuoneen roskiksessa eikä niitä tarvitse viedä makuuhuoneesta erikseen (koska makuuhuoneessa ne alkaa haisemaan). Jos tulokas on poika, voi pissat helposti lennellä seiniin ja lattialle, kylpyhuone siinäkin mielessä kätevä. Puhdistusliinat pelkästään voi aiheuttaa kovaa kutinaa ja vaippaihottumaakin, siksi kakat olisi aina huuhdeltava puhtaalla vedellä puhdistusliinojen jälkeen. Mun mielestä hoitopöydällä ei makuuhuoneessa tee yhtään mitään. Vaatteet voi vaihtaa kylpyhuoneessakin. Esim. hoitotason yhteydessä on vaipat ja bodyt ja potkuhousut. Ja muut hoitotuotteet. Muita vaatteitakin voi siellä pukea tai esim. sängyn päällä.

        Vauva ei tarvitse pariin ekaan vuoteen varsinaista omaa huonetta, sillä sitähän on vahdittava silmä kovana sitten kun ryömii lattialla, ei sitä yksin voi viedä lattialle omaan huoneeseen.

        Luultavasti olohuone on se paikka, jossa vietätte paljon aikaa hereillä ollessanne, koska varmaan on mukava seurailla telkkarista samalla uutisia jne. Ja siellä se teidän kanssa lattialla leikkii paljon vanhempanakin, koska silmistä ei voi päästää pitkiksi ajoiksi, eikä pieni lapsi halua yksin leikkiä omassa huoneessa, ainakaan pitkään.

        Tiivistettynä: pinnasänkyä ei välttämättä tarvita lainkaan (meille se on vain tilaavievä turhake, jossa vauva ei koskaan suostunut nukkumaan), hoitopöytä/taso on tosi kätevä kylpyhuoneessa ja vaatelipaston voi sijoittaa minne haluaa. Käytännössä monet lelutkin sitten ovat olohuoneessa.

        Taaperoa sitten kiinnostaa tietokone piuhoineen, senhän voi sijoittaa sinne miehen nukkumishuoneeseen.

        Tässä vain ehdotuksia. Katsokaa millainen vauva tulee ja miten teillä arki sujuu, sittenhän näette, mikä teille on paras. Mitään ei tosiaan kannata suunnitella pilkuntarkasti. Kokeilkaa sitten mikä toimii, ja miten vauva itkisi öisin vähiten!

        asiaa! Olen niin samaa mieltä, ensinnäkin siitä että vauvat todella oppivat huutamaan! Meillä vauva huutaa harvoin, ja ehkä juuri siksi että aina on vastattu vauvan kutsuun heti kun on hieman alkanut äännellä siihen malliin, ettei ole hyvä olla. Siis ennen kuin on alkanut itkeä. Tottahan se on ettei vauva säry itkemisestä, mutta aikuisten korvat särkyy!

        On niin helppoa olla isommankin vauvan kans jota ei ole itketetty, viihtyy yksin pitkiä aikoja omissa puuhissaan, kun tietää että kyllä se äiti tai isä tulee heti kun pyytää.

        Samoin tuo nukkumis homma, isä vaan "vauvan huoneeseen", voi se vähän vastaan pyristellä, mutta tuo helpottaa niin paljon teidän kaikkien elämää.

        Vauvan voi siinä vaiheessa kun alkaa liikkua, siirtää omaan sänkyyn, joka on aivan kiinni äidin sängyssä. Vauva ei edes tajua olevansa eri sängyssä. Äiti on vieressä ja kaikki on hyvin.

        Itse ainakin nukun paremmin kun vauva ei pyöri, potki ja kääntyile vieressä, eikä tarvi pelätä että tippuisi. Turvallista ja helppoa.

        Voithan sisustaa kolmatta huonetta vauvan huoneeksi pikkuhiljaa, ajatellen sitä vaihetta kun lapsi sen oman huoneen tarvii... kunhan tiedät sukupuolen... mukavaa puuhaa:)

        Juu ja hoitopöytä mahdollisimman lähelle vesipistettä! Ei ole kiva juosta "kakkapyllyn" kanssa pitkin kämppää... :)


      • tarpeen..........
        kirjoittaa kirjoitti:

        asiaa! Olen niin samaa mieltä, ensinnäkin siitä että vauvat todella oppivat huutamaan! Meillä vauva huutaa harvoin, ja ehkä juuri siksi että aina on vastattu vauvan kutsuun heti kun on hieman alkanut äännellä siihen malliin, ettei ole hyvä olla. Siis ennen kuin on alkanut itkeä. Tottahan se on ettei vauva säry itkemisestä, mutta aikuisten korvat särkyy!

        On niin helppoa olla isommankin vauvan kans jota ei ole itketetty, viihtyy yksin pitkiä aikoja omissa puuhissaan, kun tietää että kyllä se äiti tai isä tulee heti kun pyytää.

        Samoin tuo nukkumis homma, isä vaan "vauvan huoneeseen", voi se vähän vastaan pyristellä, mutta tuo helpottaa niin paljon teidän kaikkien elämää.

        Vauvan voi siinä vaiheessa kun alkaa liikkua, siirtää omaan sänkyyn, joka on aivan kiinni äidin sängyssä. Vauva ei edes tajua olevansa eri sängyssä. Äiti on vieressä ja kaikki on hyvin.

        Itse ainakin nukun paremmin kun vauva ei pyöri, potki ja kääntyile vieressä, eikä tarvi pelätä että tippuisi. Turvallista ja helppoa.

        Voithan sisustaa kolmatta huonetta vauvan huoneeksi pikkuhiljaa, ajatellen sitä vaihetta kun lapsi sen oman huoneen tarvii... kunhan tiedät sukupuolen... mukavaa puuhaa:)

        Juu ja hoitopöytä mahdollisimman lähelle vesipistettä! Ei ole kiva juosta "kakkapyllyn" kanssa pitkin kämppää... :)

        Meidän vauva ei juurikaan itkenyt ekaan 3 kuukauteen, siihen vaikutti tietenkin rauhallinen luonne, mutta varmasti myös se, että nukkui äidin vieressä ja äiti reagoi öisin heti jo levottomaan liikehdintään, hamuiluun ja ääntelyyn antamalla tuttia ja tissiä - jo ennen huutoa. Päivisin vastattiin mahdollisimman nopeasti ku vauva ilmoitti kitinällään tai epämieluisalla liikehdinnällä ottamalla syliin jne. Meillä oli vauva, joka ei siis oikeasti itkenyt. Häntä kannettiin paljon ja pidettiin sylissä - koska huomattiin, ettei muualla oikein viihtynyt.

        Olen myös sitä mieltä, että jos vauvan hienovaraisiin eleisiin ei juuri koskaan reagoida, itku on se, millä saa huomion, ja herkemmin alkaa sitten itkemään.

        Helpointa tiheästi yöllä heräävän vauvan kanssa on tosiaan nukkua sen lähellä, joko niin, että vauva on omassa sivuvaunussa tai sitten ihan vieressä. Ei ylösnousuja ei ravaamista öisin. Sekin kuluttaa pitemmän - se jatkuva ylösramppaus. Ja siinä vaiheessa moni vauva on jo täysin hereillä itkettyään eikä uudelleen nukahtaminen sujukaan enää niin nopeasti (kuin jos nukkuisi ihan lähellä, kosketusetäisyydellä).


      • Rainora
        tarpeen.......... kirjoitti:

        Meidän vauva ei juurikaan itkenyt ekaan 3 kuukauteen, siihen vaikutti tietenkin rauhallinen luonne, mutta varmasti myös se, että nukkui äidin vieressä ja äiti reagoi öisin heti jo levottomaan liikehdintään, hamuiluun ja ääntelyyn antamalla tuttia ja tissiä - jo ennen huutoa. Päivisin vastattiin mahdollisimman nopeasti ku vauva ilmoitti kitinällään tai epämieluisalla liikehdinnällä ottamalla syliin jne. Meillä oli vauva, joka ei siis oikeasti itkenyt. Häntä kannettiin paljon ja pidettiin sylissä - koska huomattiin, ettei muualla oikein viihtynyt.

        Olen myös sitä mieltä, että jos vauvan hienovaraisiin eleisiin ei juuri koskaan reagoida, itku on se, millä saa huomion, ja herkemmin alkaa sitten itkemään.

        Helpointa tiheästi yöllä heräävän vauvan kanssa on tosiaan nukkua sen lähellä, joko niin, että vauva on omassa sivuvaunussa tai sitten ihan vieressä. Ei ylösnousuja ei ravaamista öisin. Sekin kuluttaa pitemmän - se jatkuva ylösramppaus. Ja siinä vaiheessa moni vauva on jo täysin hereillä itkettyään eikä uudelleen nukahtaminen sujukaan enää niin nopeasti (kuin jos nukkuisi ihan lähellä, kosketusetäisyydellä).

        Ja tuo juttu itkemään oppimisesta ei ole mitään mutua vaan ihan tietääkseni tutkittu: kun vauvan annetaan alkaa itkeä, ennen kuin hänen tarpeisiinsa vastataan, niin hän oppii nopeasti, että yhtä hyvin voi alkaa sitten samantien huutaa kurkku suorana, kun kerta vain sillä tavalla saa huomiota. Jotenkin kai huudattamisessa on monesti se ajatus taustalla, että sillä koitetaan ehkä "kouluttaa" vauvaa olemaan ylipäänsä ilmoittamatta tarpeistaan... tai ehkä sillä yritetään saada vauva ymmärtämään, että hänen tarpeensa (mikä ikinä se onkaan), on turha? Oli miten oli, kumpikin ajatus on absurdi ja johtaa vain itkuisempaan vauvaan. Itkuhan on vauvalla vasta viimeinen ilmaisukeino, sitä yleensä edeltää hienovaraisemmat merkit. Joten en itse laittaisi vauvaa niin kauas, että en heräisi niihin pienempiin nälkämerkkeihin yöllä ennen itkua.

        Minustakin on paras idea laittaa sinne ylimääräiseen huoneeseen miehelle oma sänky, että voi siellä nukkua ne yöt, kun pitää saada hyvät unet. Monilta äideltä loppuvat mehut jo siinä, että pinnasänky on toisella puolella huonetta ja siellä pitää juosta 5-10 kertaa yössä, joten toinen huone on vielä huonompi vaihtoehto. Paras paikka vauvalle on joko vanhempien sängyssä tai sitten pinniksessä, joka on kiinni vanhempien sängyssä ja mieluiten vielä ilman laitaa.


    • ****

      Itse ajattelin ennen esikoisemme syntymistä, että hoidan yöheräilyt kokonaan yksin, kun mies lähtee töihin isyysloman jälkeen... mutta ajatuksen tasolle jäi! Jos vauva herää öisin usein, tai on jotain pulmia kuten meillä refluksia, on toisen pakko osallistua myös yöheräilyihin.

      Me vuoroteltiin nukkumista ja silti kumpikin sai vain n. 4 tuntia unta vuorokaudessa ensimmäisen kuukausen ajan ja ei siis tätä neljää tuntia yhteen pötköön tietenkään. Meillä on toisessa huoneessa myös varasänky ja se on ollut tarpeen. Toinen nukkui siellä korvatulpat korvissa. Jos itse olin siellä, imetin vauvan ja mies jäöi hoitamaan röyhtäytyksen ja nukuttamisen takaisin uneen tai välillä antoi tuttipullosta pumpattua maitoa.

      Muutkin jo kirjoittivat aikaisemmin, että tarkkaa suunnitelmaa ei kannata tehdä ja olen siinä ehdottomasti samaa mieltä. Varautukaa että olette kumpikin mukana myös yöllä vauvan touhuissa. Työ ja opsikeluasioita kannattaa miettiä siihen malliin, että hyvin voimia vievä on tuo ensimmäinen kuukausi.

      Itse jotenkin huvittuneena ajattelin ennen, että miten äidit väittää ettei ehdi vessaan tai syömään ensimmäisinä viikkoina... nyt en naureskele enää. jotenkin siinä vaan kävi niin, että huomasi iltapäivällä että aamupuuro on jäähtyneenä lautasella ja vessassakin pitäisi varmaan käydä :)

      Samoin luulin, että päivällä sitten korjaan univelkoja, kun vauvakin nukkuu ... heh, heh... ei myöskään niin käynyt. Vauvamme on nyt kaksi kuukautta vanha, enkä ole yhtä ainoaa kertaa nukkunut päiväunia ollessani kahden vauvan kanssa. Päiväunet hän nukkuu ulkona vaunuissa, koska sisällä uni on vain vartin pätkiä. Ulkona menee 3-4 tuntia kerrallaan. Silloin taas en halua nukkua, kun vauva on takapihalla... haluan pitää näköyhteyden vauvaan ja puuhailen keittiössä tai luen jotain kun hän nukkuu.

      Ihanaa vauva-aika silti on, en halua pelotella! Nyt olen onneni kukkuloilla!! Väsymys vähän vei iloa ensimmäiseltä kuukaudelta, mutta nyt sujuu jo ihanasti. Muistakaa, että tärkeintä on taata unta molemmille vanhemmille... ei vain isälle!!! Jokainen sitten etsii omalle perheelle sopivat keinot!

    • selviää

      Niin se on, että etukäteen ei kannata hirveesti suunnitella, miten tekee koska se sitten ajallaan kun vauva on syntynyt, selviää pikkuhiljaa.
      Olen samaa mieltä neuvolan kanssa, että teet kuten parhaaksi näet! Riippuu ihan siitä, millanen vauvasi tulee olemaan!
      Meillä on aina toiminut se, että vauva nukkuu omassa sängyssään. Yösyömiset jäi pois alle 3kk ikää ja meidän tapaus itkee tosi harvoin kun herää!! eli ei se tarkoita, että jos vauva nukkuu omassa sängyssä/huoneessa, että vauva itkisi sen enempää kuin vieressäkään, se riippuu ihan vauvasta! Ja toki sekin vaikuttaa, jos vauva syö usein yöllä ja jos imetät niin on varmaan helpompaa jos vauva vieressä/lähellä. Mutta jos vauva on korvikkeella niin ylös joutuu nousemaan kuitenkin niin eipä siinä silloin ole väliä missä nukkuu.
      Itse koen ainakin, että ilman pinnäsänkyä ei tulisi toimeen! Varsinkaan siinä vaiheessa kun lapsi alkaa liikkumaan niin onhan tuo pinnasänky jo paljon turvallisempikin vaihtoehto kuin se, että nukkuisi vanhempien sängyssä.
      Mutta kannattaa odottaa kunnes vauva syntynyt ja näette millainen tapaus pikkuinen on ja toimia sen mukaan! Oikein hyvää jatkoa ja ihania vauva-aikoja!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan uusi poikakaveri

      Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      208
      3336
    2. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

      Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      240
      1673
    3. Laita mulle viesti!!

      Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      97
      1523
    4. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

      Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      92
      1419
    5. Vanhemmalle naiselle

      alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      46
      1354
    6. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

      No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      160
      1286
    7. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      12
      1218
    8. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

      "Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      123
      1039
    9. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      89
      952
    10. Tuntuu liian hankalalta

      Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.
      Ikävä
      55
      882
    Aihe