mene metsään kaikki sijaispuolen tohtorointi.
http://www.kaleva.fi/plus/%C4-sana_on_sallittu_itkunkin_uhalla_767844 0
OULU 4.12.2008 PIA ALATORVINEN
Ä-sana on sallittu itkunkin uhalla
Kaksivuotiaalla Vilma Puotinniemellä on äidin ja isän kuva päiväkodissa. Välkkylän päiväkodissa äitiä ja isää uskalletaan nykyään katsoa kesken päivänkin.
"Ennen hoitajat puhuivat äästä ja iistä. Äitiä ei uskallettu sanoa ääneen, ettei lapsi ala itkeä", päiväkodin johtaja Raija Kurikka kertoo.
Nykyään äidistä puhutaan päivän aikana, lapsella saa olla ikävä ja itkukin tirahtaa.
Silloin voidaan katsoa äidin kuvaa ja kertoa, että äiti tulee kyllä hakemaan.
"Pieni lapsi muistaa äitinsä pari tuntia. Puhumalla äidistä autetaan lapsen eroikävää ja lapsi selviää erotilanteesta paremmin", Kurikka huomauttaa. Välkkylän päiväkodin mallilla tuetaan syvemmin lapsen ja vanhemman kiintymyssuhdetta.
Kiintymyssuhteen tukemiseen on alettu erityisesti uuden omahoitajamallin myötä. Välkkylän päiväkodissa lapsilla on ollut omahoitajat pari vuotta.
Taina Kemppainen on neljän lapsen omahoitaja. "Olen tosi innostunut uudesta työtavasta. Pienryhmissä voi paneutua muutamaan lapseen kunnolla." Koulutuksen jälkeen uudet tavat on ollut helppo omaksua.
Vaikka äkkiseltään luulisi, että äidistä muistuttaminen lisäisi lapsen itkua, lasten itkuisuus erityisesti hoidon alkuvaiheessa on vähentynyt.
Omahoitajamalli on käytössä alle puolessa Oulun päiväkodeista. Raija Kurikkaa huolestuttaa, miten omahoitajamallia saadaan jatkossa levitettyä Oulun päiväkoteihin.
Seitsemässä Oulun päiväkodissa hanketta on hoitanut pari vuotta Pohjois-Pohjanmaan sosiaalialan osaamiskeskuksen varhaiskasvatuksen kehittämisyksikkö Varhis. Tämän vuoden lopussa hanke kuitenkin päättyy.
"Vastaisuudessakin päiväkodeilla pitäisi olla tukiverkosto. Kun uusia työtapoja otetaan käyttöön, työnohjauksen merkitys on ensiarvoisen tärkeää", hankkeen kehittämiskoordinaattori Marja Hiitola-Moilanen korostaa.
Välkkylän päiväkodissa hoitajia on koulutettu 20 tuntia. "Koulutuksessa käytiin läpi kiintymyssuhdeteoriaa. Olisi aika vaikeaa aloittaa työtapa, ennen kuin koulutus on käyty", Raija Kurikka sanoo.
"Tämä asia on mietinnässä, mutta mitään ratkaisuja ei ole vielä tehty", Oulun päivähoidon johtaja Ulla Rissanen myöntää.
__________
Tässä tämän palstan, lukemista vaille tohtoreille, pohdiskeltavaa faktateorioidensa ja "kiintymyssuhdehäiriöidensä" kanssa.
Mites se sijaishuollossa olevien lasten oireilun alkuperä nyt oikein menikään.....
Kiintymyssuhdeteoriasta tämänkin palstan "tohtoreille"
4
1775
Vastaukset
- olen
sijaisvanhempana saanut koulutusta tuohon kiintymyssuhdeongelmaan joka on täysin eri asia kuin mihin tuo osoittamasi juttu liittyy, enempikin eroahdistukseen, mikä on ihan normaalia esimerkiksi tuossa vaiheessa kun lapsi totuttelee päiväkotiin jäämään. Eiköhän kaikki lapset jotenkin reagoi siihen, mikä on normaalia, epänormaalimpaa olisi jos näin ei tapahtuisi, kiintymyssuhdeongelmainen ei luota välttämättä kenenkään aikuisen pysyvyyteen, luota ylipäätään aikuiseen ihmiseen, joka sitten näkyy välillä tosi rankastikin, ei mitään pikku tuherrusta.
- amalia
kuinka tuosta äidin ikävästä päiväkodissa on voitukin käyttää nimitystä kiintymissuhdehäiriö, kun ei mistään häiriöstä ole kyse, vaan täysin päinvastaisesta.
Lapsi on kiintynyt äitiinsä ja ikävöi häntä.
Tuo se vasta puoskarointia on, et mennään jo käsitteissäkin ihan sekaisin ja tarhan tädit kehittelevät muka jotain "terapioita", huh.
- eroikävä
Ei lainauksesi kerro kiintymyssuhdehäiriöstä, vaan aivan tavallisten kiintyneiden lasten eroikävästä ja miten lasta voidaan tukea, kun ei ikävää kielletä.
- ...................
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kiintymyssuhdeteoria
Kiintymyssuhdeteoria
Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Äiti ja lapsi.
Äiti ja lapsi.
Kiintymyssuhdeteoria perustuu brittiläisen psykiatrin ja psykoanalyytikon John Bowlbyn ajatuksiin ja tutkimuksiin 1960- ja 1970-luvuilla. Kiintymyssuhdeteoriassa on vaikutteita sekä psykoanalyysin periaatteista että eläinten käyttäytymistä tutkivasta etologiasta, eläinten leimautumiskäyttäytymisen alueelta. Bowlbyn päätteli näistä lähtökohdista, että myös ihmislapsen varhaiskehitystä säätelee vahvasti turvallisuuden tarve ja pyrkimys pysytellä erityisesti potentiaalisesti vaarallisissa tilanteissa mahdollisimman lähellä hoivaavaa aikuista. Bowlbyn (1979) omien sanojen mukaan: "kiintymyssuhdeteoria on yritys käsitteellistää ihmisen taipumusta muodostaa voimakkaita tunnesiteitä toisiin ihmisiin ja selittää niitä ahdistuksena, vihamielisyytenä, depressiona ja tunteiden eristämisenä ilmeneviä stressin muotoja, jotka aiheutuvat tahattomista erokokemuksista ja menetyksistä" (suom. Jari Sinkkonen)[1].
Kiintymyssuhdeteorian lähtökohta on luonnonvalinnan tuloksena ihmisessä ja ylipäätään kädellisissä kehittynyt kiintymyssysteemi, jonka tarkoitus on tarjota avuttomalle jälkeläiselle turvaa ympäristön vaaroja vastaan.[2]
Tämä systeemi tavallaan kysyy kaiken aikaa: "Onko kiintymyshahmoni riittävän lähellä?". Tavallisesti lapsella on yksi ensisijainen kiintymyshahmo: tyypillisesti äiti. Lasten kiintymyssysteemin on todettu muodostuvan etenkin sillä perusteella, kuinka luotettavasti ja ennustettavasti äiti reagoi lapsen läheisyyden tarpeeseen.Lapsi oppii luottamaan äidin rakkauteen ja samalla muodostuu perusturvallisuus, joka on varhaislapsuuden tärkein kehitystehtävä. Kiintymyssuhteen laatu vaikuttaa lapsen persoonalliseen kehitykseen. [3]
Bowlby on luokitellut kiintymyssuhdemallit seuraaviin: - Hajanainen kiintymyssuhde - Ristiriitainen kiintymyssuhde - Turvallinen kiintymyssuhde - Turvaton kiintymyssuhde - Välttelevä kiintymyssuhde
Yhdysvaltalainen lastenlääkäri William Sears on hahmotellut teorian pohjalta käytännöllisen vanhemmuuden tyylin, kiintymysvanhemmuuden.
--------------------------
http://psyka4.tumblr.com/post/6107724/kiintymyssuhde
Kiintymyssuhde
Liittymisen tarve s. 40-44.
Kuuntele YLE:n Psykologian sanakirja -ohjelmasarjan jakso Kiintymyssuhde (linkki avaa Radiosoittimen). Haastateltavana PsT Katri Kanninen.
Palauta mieleesi PS2-kurssilla käsitelty kiintymyssuhdeteoria. Psykologian Internet-sanakirja PISA määrittelee: “Engl. psykoanalyytikon J. Bowlbyn alunperin esittämä kiintymyssuhdeteoria korostaa äidin ja lapsen välisen kiintymyssuhteen merkitystä persoonallisuuden kehitykselle. Teoriaa on kehittänyt edelleen erityisesti Mary Ainsworth, joka erottaa kolme lapsen kiintymyssuhteen tyyppiä.”
- - - -
Keskeisiä asioita kiintymyssuhteen kannalta:
• vastasyntynyt on virittynyt vuorovaikutukseen
– synnynnäiset kognitiiviset ja emotionaaliset prosessit
• ensimmäinen ikävuosi vastavuoroisuuden harjoittelua
– vauvan sosiokognitiiviset taidot – hoitajan palaute
• kiintymyssuhde tunne-elämän kehittymisen perusta: vastavuoroisuus ja ymmärtäminen
Bolby
• Bowlby 1950-luku:
– lapsella on tunnesiteeseen, hoitajaan kiintymiseen, synnynnäinen valmius
– kiintymyskausi kestää n. 3 ensimmäistä vuotta
– kiintymyksen perusmallit muodostuvat > näitä on tutkittava luonnollisissa olosuhteissa
– rinnastus eläinten leimautumiseen (innoittajana Konrad Lorenzin tutkimukset)
Ainsworth
• Tutkimus lapsen kiintymyssuhteen laadusta vierastilannemenetelmän avulla.
– turvallisesti kiintyneet (Suomessa n. 2/3 lapsista)
– turvattomasti kiintyneet:
• välttävästi kiintyneet (Suomessa n. 1/5)
• vastustavasti kiintyneet (ambivalentti)
• epäjohdonmukaisesti kiintyneet (disorientoitunut)
• Kiintymyssuhteen luonne säilyy leikki-ikään.
Suomessa aihetta tutkinut mm. Maarit Silvén.
Pohja myöhemmille ihmissuhteille ja käsitykselle itsestä vuorovaikutussuhteissa
• Käsitys toisesta syntyy. Tunteiden säätely ja ilmaisu kehittyvät.
Vierastilannemenetelmä (tutkimuksia useissa eri kulttuuriympäristöissä)
• Videoituja tilanteita, joissa lapsi on aluksi vanhempansa kanssa
• Vanhempi lähtee, vieras tulee tilalle
• Vieras on lapsen kanssa
• Vanhempija palaa
• Kuinka lapsi reagoi tilanteen muutoksiin? Kykeneekö ilmaisemaan tunteitaan ja turvautumaan vanhempaansa?
Tieto muuttaa suhtautumista
• Herkkyys erilaisten lasten tarpeille
• Turvautuminen vanhempaan on luonnollista ja tärkeää
• Sairaan lapsen hoidossa vanhempien läsnäolo erittäin merkityksellistä
• Kiintymyssuhteen rakentaminen, kun pikkulapsi adoptoidaan tai sijoitetaan tai kun autetaan lapsiperheitä kriisien keskellä
Muiden ihmissuhteiden merkitys
• Kiintymyssuhteen laatu ei välttämättä ennusta loppuelämän ihmissuhteiden laatua
• Muilla ihmissuhteilla voi olla korjaavaa vaikutusta
_______
http://www.lohja.fi/Vanhemmuus2/Vauvasta taaperoksi.htm#Kiintymyssuhde ja vuorovaikutus
Kiintymyssuhde ja vuorovaikutus
Taaperoikäisen tavat toimia leikissä, hakea apua ja ilmaista tunteita, heijastavat paitsi hänen tietotaidollista kehitystään myös kiintymyssuhdemallien toimintaa. Vuoden iästä eteenpäin lapsi oppii uudella tavalla kontrolloimaan tunneilmaisuaan. Tunnetilojen ohella vanhempien on seurattava myös lapsen toimintaa. Lapsen rauhoittaminen ei ole enää niin keskeistä. Turvallisesti kiintyneiden lasten vanhemmat seuraavat sivusta lapsen leikkiä niin kauan kuin lapsi toimii itsenäisesti. Heti kun lapsi turhautuu, vanhempi tarjoaa läheisyyttään ja auttaa leikin käynnistymisessä uudelleen. Turvallinen aikuinen on saatavilla, jos mieli pahoittuu tai tilanne on muuten hallitsematon.
Välttelevästi kiintyneiden lasten vanhemmat toimivat käyttäytyvät usein päinvastoin: he pysyttelevät etäällä, jos lapsi ilmaisee negatiivisia tunteita leikissään, mutta aktivoituvat, kun lapsi on saanut leikin itsenäisesti käyntiin. Tämä voi johtaa lapsen oman aloitteellisuuden hiipumiseen, koska lapsi keskittyy tuolloin seuraamaan vanhemman toimia. Ristiriitaisesti kiintyneiden lasten itsenäinen leikki on usein lyhytjänteistä ja he keskittyvät sitomaan aikuisen leikkiinsä äänekkäillä vaatimuksillaan. Tämä voi näkyä myöhemmin keskittymis- ja oppimisvaikeuksina. (Sinkkonen. 2003,65).
Tunteillaan taapero oppii hallitsemaan vuorovaikutusta. Kiukku lisää kiukkua. Uhmaikäinen lapsi testaa tunteittensa tehoa vanhempaan. Mikäli aikuinen pystyy vastaanottamaan lapsen negatiivisen tunteen lähtemättä siihen mukaan tai väistämättä sitä, lapsi oppii tärkeitä keinoja ristiriitojen hallintaan. Aikuisen olisi myös säilytettävä johdonmukaisuutensa lapsen erilaisten tunnekuohujen edessä.
Tässä ikävaiheessa lapset oppivat myös peittämään negatiiviset tunnetilansa, jos he pelkäävät, ettei se tule vastaanotetuksi. “Liian kiltit” lapset eivät enää viestitä turvattomuuttaan vaan pyrkivät keinotekoisesti ylläpitämään selviävän lapsen ulkokuorta. Ääritapauksessa tunteiden peittäminen voi johtaa pakonomaisiin käyttäytymismalleihin, joissa lapsen koko energia kuluu kontrolloivasti käyttäytyvän aikuisen seuraamiseen. (Sinkkonen. 2003,65-66).
-----------------
Kyse on siis nimenomaan lapsesta ja häntä ensisijaisesti hoitavasta aikuisesta (olipa sitten äiti, isä, päivähoitotäti jne).
Kuinka lasta hoitava aikuinen vastaa ja vastaanottaa viestiä lapselta ja kuinka aikuinen reagoi lapsen lähettämiin ja antamiin viesteihin. Lapsia viedään jo ½ vuoden ikäisinä päivähoitoon ja muiden kuin omien vanhempiensa hoivattavaksi ja huollettavaksi jopa 10 tunnin ajaksi.
Kiintymyssuhde eli vuorovaikutustaitojen oppimista tehdään siis 3 ensimmäisen ikävuoden aikana.
Kiintymyssuhde luodaan siis lasta lähinnä päivittäin hoitavan henkilön kanssa.
Ja jos henkilö, joka lasta hoitaa pääsääntöisesti ei vastaa lapsen lähettämiin viesteihin
niin lapsella eivät erilaiset kehity erilaiset kognitiiviset taidot.
Sijaishuollossa hoidettavana olevat kiintymyssuhdehäiriöiset lapset eivät siis todellakaan aina ole vanhempiensa aikaansaannosta vaan myös päivähoito voi aiheuttaa kiintymyssuhde häiriön lapselle.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Oliko pakko olla taas tyly?
Miksi oot niin tyly mua kohtaan nykyään? Ei edes tunneta kunnolla. Katseita vaihdettu ja varmasti tunteet molemmin puoli642608Naisella tisulit, kuin lehemän utarehet
Oli kyllä isot tisulit naisella, kuin lehemän utarehet, vaikka paita oli päällä, niin tisulit erottui.262352Kemijärven festarit 2025
Onpas taas niin laimea meininki. Eikö tosiaan saada parempia artisteja? ☹️131662- 1021397
Johanna Tukiainen hakkasi miehen sairaalaan!
Viime päivien tiktok-keskusteluissa on tullut esiin, että Johanna Tukiainen on jatkanut väkivaltaista käytöstään. Hän h1251349- 931280
Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?
En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?241143Salilla oli toissapäivänä söpö tumma
Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen411086Kalateltta ja Siipiteltta
Siipiteltasta ei saa ruokaa ollenkaan ja ovatko työntekijät ihan selvin päin siellä. Kalateltassa taas lojuu käytetyt la141073Jännä tunne kun ekaa kertaa elämässään tuntuu siltä
Että on tarkoitettu jollekin. Saattaahan tuo olla että on sekaisin kuin seinäkello, mutta silti tunne yhteenkuuluvuudest58967