Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Armeija ja katsomusvapaus ja

kirkon erikoisasema

Kirkollisen työn ja sotilaspappien virallinen asema armeijan organisaatiossa ja hierarkiassa rikkoo uskonnottomien tasavertaista kohtelua. Kirkollisen työn esikoisasema tulisikin lopettaa ja sotilaspappien virat muuttaa uskonnollisesti sitoutumattomiksi erikoisupseerien viroiksi. Hakukelpoisiksi tulisivat tällöin mm. psykologit ja sosiaalityöntekijät.

Armeijan luonteeseen kuuluva kriisi- ja traumatyö tulee järjestää uskonnollisesti sitoutumattomalta pohjalta. Pappien tilalle armeijan leipiin tarvitaan esimerkiksi psykologisen koulutuksen saaneita, uskontoneutraalisti toimivia ammattilaisia sekä rauhanajan toiminnan että kriisien ja sodan varalle. Kirkko voisi silti omalla kustannuksellaan tarjota palvelujaan varusmiehille samaan tapaan kuin se toimii sairaaloissa.

Jo kutsunnoissa ja heti varusmiespalveluksen alussa tulisi alokkaille joukko-osastoissa tehdä asianmukaisesti selväksi, että ev.lut. kirkkoon kuulumattomilla ei ole velvollisuutta osallistua sotilaspappien pitämille uskonnollisille oppitunneille, jos sellaisia ylipäätään on ohjelmassa. Niiden vaihtoehtona tulee olla uskonnollisesti neutraaleja, esimerkiksi sosiaalikuraattorin pitämiä oppitunteja, jossa tuodaan esiin muun muassa niitä sosiaalisia sekä fyysistä ja psyykkistä puolta koskevia terveydellisiä tuki- ja hoitopalveluja, joita varusmiehille tarvittaessa on tarjolla. Myös sotilasvakuutusta ja -valaa koskeva oppitunti tulee olla uskonnollisesti neutraali, kumpaakaan vaihtoehtoa suosimaton.

Armeijassa on käytössä sekä uskonnollinen vala että uskonnoton sotilasvakuutus. Lain mukaan myös uskontokuntiin kuuluvilla on oikeus valita uskonnoton sotilasvakuutus. Esimerkiksi ev.lut. kirkkoon kuuluvilta ei siis saa automaattisesti edellyttää eikä edes olettaa uskonnollista valaa. Toisaalta, kirkkoon kuulumattomat voivat antaa uskonnollisen sotilasvalan. Uskonnollisesta valasta tulisi itse asiassa pikaisessa tulevaisuudessa kokonaan luopua ja siirtyä kaikille yhteiseen sotilasvakuutukseen, jossa sotilaita ei jaeta ”vuohiin ja lampaisiin” katsomuksellisen valinnan perusteella.

Uskonnollista valaa on armeijassa pitkään käytännössä suosittu juhlallisen vakuutuksen, nykyään sotilasvakuutuksen, kustannuksella. Valaan liittyvät seremoniat ovat olleet usein juhlallisempia kuin uskonnottoman vakuutuksen järjestämismuodot. Monet uskonnottomat alokkaat ovatkin vuosien vannoneet uskonnollisen valan, mikä on ilmentänyt pikemmin sopeutumista uskontopohjaiseen painostukseen kuin sitoutuneisuutta uskontoon sinänsä.

Nykyään yhä useampi uskonnottomista tai kirkkoon kuuluvistakin vannoo jo neutraalin juhlallisen vakuutuksen. Sotilasvakuutuksen aiempaa juhlallisempaan seremoniaan on varuskunnissa alettu kiinnittää aiheellista huomiota muun muassa esilukijoiden valinnan kautta, esimerkiksi Santahaminassa sotilasvakuutuksen antajille esilukijana jokin aika sitten toimi erikoishammaslääkäri Helena Ranta.

Sotilasvakuutuksen antajilla tulee olla yhtäläinen oikeus ja velvollisuus osallistua vakuutus- ja valatilaisuuksien jälkeen ohjelmassa mahdollisesti olevaan ohimarssiin. Samoin varusmiesten omaisilla tulee olla yhtäläiset mahdollisuudet seurata ennen ohimarssia niin vakuutus- kuin valatilaisuuttakin.

Erään haasteen varusmiesten katsomukselliselle tasa-arvolle muodostaa tätä nykyä yleinen palveluohjesääntö, jonka mukaan kenttähartaudet ja niihin kuuluvat rukoukset toimitetaan muodossa komentojen mukaan. Hartaudet armeijassa tuleekin saattaa yksilöllisiksi, ilman kenenkään komentoa tapahtuviksi.

3

429

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mitä muut tekevät

      tai millaisia palveluita heille järjestetään? Kunnioita toisten uskonnonvapautta ja jätä heidät rauhaan!

      Kyllähän jokainen evlut kirkkoon kuulumaton tietää, ettei heidän tarvitse osallistua uskonnolliseen toimintaan/ uskonnollisiin oppitunteihin.

      • todellisuudessa

        Armeijan tulisi kunnioittaa uskonnottomien oikeutta käydä armeija ilman uskontoa, siitä tässä on kysymys. Vielä ilmenee käytännössä selvästi haluttomuutta uskonnottoman vaihtoehdon tarjoamiselle joukko-osastoissa, kun kerran pappeja on palkkalistoilla, pitävät tunteja, järjestävät hartauksia ja kun kerran oikein sulkeisissa harjoitellaan rukoilemista...

        Eikö olisi parempi, että jokainen rukoilisi jos rukoiluttaa ihan yksityisesti ilman käskyä ja määrättyä muotoa ja aikaa?


      • Atte Ateisti

        Sulkeisohjesäännön mukaan:

        Käsky: "KYPÄRÄ!"

        (Otetaan asento)

        Käsky: "PÄÄSTÄ!"

        (Kypärä otetaan päästä ja asetetaan navan korkeudelle. Peukalo pitää kiinni kypärästä sen ylemmästä reunasta keskeltä.)

        Käsky: "RUKOILKAAMME!"

        (Pää taivutetaan alaspäin, leuka rintaa vasten, katse kohdistetaan noin puoli metriä eteenpäin omista saappaankärjistä.)

        Käsky: "AMEN!"

        (Pää nostetaan ylös ja katse kohdistetaan suoraan eteenpäin.)


        Joissain Ruotuväki-lehden tiedoissa oli aiemmin juttua Sulkeisohjesäännön (SulkO) nykyaikaistamisesta. Toivon todella, että uudistaminen koskisi ainakin tätä osaa sulkeistoimintoja.

        Alunperinhän sulkeisten idea tuli Rooman valtakunnan armeijasta, jossa keihäsmiesten hallittu käyttö vaati tarkkaa ja yhtäläistä rytmiä rivistössä, etteivät keihäät menisi sekaisin.

        Rivissä - vieläpä esimiehen käskystä - rukoileminen ei palvele mitään tarkoituksenmukaisuutta, vaan on merkki sekä uskonnon että armeijan alennustilasta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2227
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2063
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1668
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1490
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1486
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1248
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe