Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Seksuaalinen hyvinvointi

uskonnot ja ihmisoikeudet

Monilla uskonnoilla on ylipäätään kielteinen ja holhoava kanta seksuaalisuuteen. Suomen ev.lut. kirkollakin on esimerkiksi sen piispojen linjauksen mukaan ”varovaisen kielteinen kanta” itsetyydytykseen. Ahdasmieliset rajoitukset yhdistyneenä vaikkapa rippikoulujen syntiopetukseen - kenties koulujen ”omassa uskonnossakin” - voi aiheuttaa joillekin nuorille henkistä ahdistusta.

Seksuaalisuus ja parisuhde

Uskonnoissa on ahdasmielisiä rajoituksia jo seurustelulle ylipäätään (esim. uskontorajoite, vaatimus samasta uskonnosta) ja varsinkin seksuaaliselle kanssakäymiselle. Seurustelu, seksuaalinen tutustuminen ja myös yhdessä asuminen (ns. avoliitto) ovat sekulaarin, uskonnottoman etiikan mukaan yleensä hyvin järkevää ja muutenkin mukavaa. Sen sijaan ”kokemattomana” avioituminen on sen sijaan riski, varsinkin kun avioliitolla on juridisesti ilman avioehtoa vahvoja taloudellisia seuraamuksia.

Seksuaalikasvatuksessa on tarpeen tuoda esiin seksiä myönteisenä ja iloisena asiana, joka edistää henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Seksi on varmaankin parhaimmillaan rakastavaisten kesken parisuhteessa, mutta se voi varsinkin vastavuoroisena olla mainio hyvinvointia lisäävä asia myös ilman vakiintunutta parisuhdetta. Luonnollisesti seksiin kuuluu myös huomaavaisuus ja vastuullisuus muun muassa liittyen terveyshygienian ja raskauden ehkäisyyn.

Seksuaalisten vähemmistöjen tasa-arvo ja yhdenvertainen kohtelu tulee turvata huolimatta uskontojen homoseksuaaleihin, laillistettuihin parisuhteisiin ja adoptio-oikeuteen kohdistamasta paheksunnasta tai syrjinnästä.

Lisääntymisterveys

Lapsen etu on syntyä vanhempien haluamana häntä odottavaan kotiin, ja mahdollisuus yhtäältä hedelmöityshoitoihin ja toisaalta ehkäisyn käyttöön edistävät sitä. Vanhempien seksuaalinen hyvinvointi ilman ahdistavia uskonnollisia rajoituksia on myös syntyvien lasten etu.
Oikeus tietoon seksuaalisuudesta, ehkäisystä ja ehkäisymenetelmien hyvä saatavuus on tärkeää, ja yhteiskunnan tulee huolehtia niiden toteutumisesta. Myös oikeus lain mukaiseen aborttiin on säädetty demokraattisesti, sosiaalieettiseen harkintaan perustuen, ja siltä pohjalta pitää toimia jatkossakin. Kysymys ei ole vain naisen oikeudesta omaan kehoonsa, vaan myös perheiden ja syntyvien lapsien oikeuksien edistämisestä.

Uskonnottomaan yhteiskuntaetiikkaan kuuluu ainutlaatuisen elämän kunnioitus, ja sen vuoksi julkisessa terveydenhuollossa on tehtävä kaikki voitava lääketieteellisesti myös keskenmenojen ja lapsikuolleisuuden vähentämiseksi eikä luottaa "korkeimpiin voimiin" ja "kohtaloon".

Seksuaaliseen hyvinvointiin ja syntyvyyden säännöstelyyn liittyviä oikeuksia yritetään rajoittaa uskonnollisideologisin perustein. Niitä vastaan saarnaavat katolinen kirkko ja paavi, ortodoksinen kirkko, monet protestanttiset liikkeet ja islamin uskonnon edustajat. Osaton ei ole myöskään Suomen evankelisluterilainen kirkko ja eräät sen piirissä toimivat liikkeet. Pyritään sekä lainsäädännön heikennyksiin että käytännön toiminnan rajoittamiseen varsinkin kouluopetuksessa.

Seksuaaliset oikeudet

Seksuaalioikeuksien julistuksessa (World Association for Sexology,WAS, Hong Kong 1999) luetellaan seuraavat seksuaaliset oikeudet. Niiden voidaan katsoa kuuluvan ihmisoikeuksien piiriin.
1. Seksuaalinen vapaus
2. Seksuaaliseen itsemääräämisoikeus, loukkaamattomuus ja fyysinen turvallisuus
3. Seksuaaliseen yksityisyys
4. Seksuaalinen oikeudenmukaisuus
5. Seksuaalinen mielihyvä
6. Seksuaalinen tunteiden ilmaisu
7. Seksuaalinen liittyminen
8. Vastuullinen ehkäisymenetelmien valinta
9. Tieteelliseen tutkimukseen perustuvat tiedot
10. Seksuaalikasvatus ja -valistus
11. Seksuaaliterveyspalvelut

Seksuaalisuuden ilmentymiä

Ainakin seuraavat seksuaalisuuden ilmentymät ovat sensitiivisiä ihmisoikeuksien näkökulmasta:
Masturbointi, Seurustelu, Seksi ilman tai ennen avioliittoa, Neitsyys, Avoliitto, Raskauden ehkäisy, myös jälkiehkäisy, Hedelmöityshoidot, Abortti, Avioliiton solmiminen, Avioliiton ulkopuolinen seksi, uskottomuus, sivusuhteet, Avioero, Avioliiton jälkeinen seksi, Uudelleen avioituminen, Homoseksuaalinen seksi, Sukupuolen vaihdos tai korjausleikkaus, Prostituutio.

Monissa seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä lainsäädäntö ja tapakulttuuri Suomessa ovat ”sallivia”, mutta uskontojen opetuksissa on moniin niistä ”kielteistä” suhtautumista, miten tämä heijastuu
- ihmisille mahdollisesti ristiriitaisuutta ja henkistä ahdistusta aiheuttavana tekijänä
- kouluopetuksen seksuaalikasvatuksessa (terveystieto, biologia, muu opetus) mahdollisesti rajoittavana tekijänä
- muussa seksuaalikasvatuksessa ja -valistuksessa rajoittavana tekijänä
- seksuaaliterapiassa ja parisuhdeterapiassa.

Ihmisoikeuksien ja seksuaalisten oikeuksien toteutumiseen käytännössä on syytä kiinnittää huomiota. Seksuaalisuuden näkeminen myönteisenä asiana lähtökohtana seksuaalikasvatuksessa, myös riskien, kuten seksitautien ehkäisyssä ja lisääntymisterveyteen liittyvässä työssä.

4

930

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tytöt ja pojat

      ei arvosta itteään, ne antaa kaikille joille vaan sattuu kelpaamaan.

      • wanha teini

        ...seksuaalinen käyttäytyminen määrittelee koko ihmisarvon, onneksi nykyään meininki ei ole enää sellaista.


      • Arto T
        wanha teini kirjoitti:

        ...seksuaalinen käyttäytyminen määrittelee koko ihmisarvon, onneksi nykyään meininki ei ole enää sellaista.

        vastuutonta edistää tuollaista ajattelutapaa jossa seksi on vain muka jokin kiva harrastus mitä voi harrastaa aina silloin kuin huvittaa. Todella monille nuorille ihmisille on jäänyt elinikäisiä syviä traumoja tuollaisesta ajattelutavasta ja käyttäytymisestä. Lukemattomia hajonneita liittoja ja isättömiä lapsia on ollut seurauksena juuri tuosta ajattelutavasta. Tuon ajattelutavan seurauksena ihmisille tulleita henkisiä kärsimyksiä ei voi edes mitata.


      • Marica S
        Arto T kirjoitti:

        vastuutonta edistää tuollaista ajattelutapaa jossa seksi on vain muka jokin kiva harrastus mitä voi harrastaa aina silloin kuin huvittaa. Todella monille nuorille ihmisille on jäänyt elinikäisiä syviä traumoja tuollaisesta ajattelutavasta ja käyttäytymisestä. Lukemattomia hajonneita liittoja ja isättömiä lapsia on ollut seurauksena juuri tuosta ajattelutavasta. Tuon ajattelutavan seurauksena ihmisille tulleita henkisiä kärsimyksiä ei voi edes mitata.

        Ei normaali seksissä ole mitään traumatisoivaa. Se on omaa tyhmyyttä jos sivistystaso ei riitä ymmärtämään että ehkäisykin on keksitty.

        Miten muuten yleensä henkinen kärsimys mitataan ja millä asteikolla?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2217
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2043
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1658
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1480
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1476
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1377
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1344
    8. 52
      1238
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe