narakki

hienoo

Mitäs arvelette tämän tarkoittavan oliko oulun murretta tai sitten jotain ulkomaankieltä. Onko sana yleensä tuttu. Kuulin puhuttavan narakista 60-luvulla. tuntuuko tutulta.

5

2924

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Nakki

   Tietämäni mukaan "narakki" tarkoittaa keskuslämmityskattilaa.Liekö ollut aikoinaan sen merkkisiä kattiloita myytävänä?

   • hienoo

    Kyllä sama tieto on mulla että keskuslämmityskattila, mutta mistä sana tulee kattilan merkistä vai ruotsin kielestä. Se olisi vielä kiinnostanut tietää. Usea ei ole narakista kuullutkaan kun on sähkö- ja kaukolämpö taloissa.


  • 121083

   nakkia sanottiin pienois keskuslämpö kattila siinä poltettiin kivihiiltä ja oli automaatti vedon säätö.merkkiä en muista.

   • Anonyymi

    Narakki oli Oulussa käytetty sana ns Ruotsin lahjatalojen keskuslämmityskattilasta. Valmistaja oli myös Ruotsista: "Klafreström" ja sen kotipaikka "Klaveström". "Narakin vierssä oli puulämmitteinen keittiöliesi, valmistaja myös "Klafreström". Alkujaan "narakit" olivat aina sijoitettuina keittiöön, lieden viereen. Alkuvuosina "narakissa" poltettiin puuhalkoja, koska kivihiiltä ei itse asiassa ollut oikein saatavana, puuhalkoja oli (Kivihiili on tuontitavaraa ulkomailta!). Sitten tuli kivihiili ja koksi, ja sitten vieläkin parempi antrasiitti (myös kivihiiltä). Tässä "kehitysvaiheessa" hyvin monessa talossa "narakit" siirrettiin alakertaan, saunahuoneen viereen. Melko nopeasti tuli öljypoltin, joka asennettiin todellakin näihin alkuperäisiin "narikoihin" ja oljypolttimoon tuli viereen itse "narikka-huoneeseen" sijoitetusta noin 25 litran eli parin ämopärin vetoisesta säliöstä polttoöljy. Se haettiin taas kirjaimellisesti ämpäreillä ulkona pihalla olevasta omasta öljytynnyristä ja niissä taas noin 150 litraa öljyä. Öljypolttimon oli muisttkaseni kehittänyt ja valmistanut "insinööri Karhi" ja kutsuttiin "Karhi-polttimoiksi". - Siitä sitten kehitys eteni: Hankttiin isommat ja tehokkaammat vehkeet, jne ja lopåulta kaukolämpö yms. Karjasillan ensimmäiset omakotitalojern keskuslämmitykset oli siis vuodesta 1940 lähtien näissä "Ruotsin lahjataloissa" ja itse lämmityskattila oli "narakki" ja valmistaja "Klafreström" ja tekopaikka Ruotsissa, maan eteläosassa. Tottakai vuonna 1940 tämmöinen oli huipputekniikka lämmityspuolella Suomessa! Itse sana "narakki" on sitten kummajainen, voisiko olla jokin käännös tms venäjästä: ei se ruotsiakaan ole. Nämä tuli siis kesästä 1940 lähtien, eli Talvisodan 1939-1940 jälkeen, ja ennen Jatkosotaa 1941-44 ja Lapinsotaa 1944-45. Minä itsekin olen vuosikausia "narakkaa" lämmittänyt: sekä puulla, koksilla, antrasiitilla että öljyllä. Aina sanottiin että "lämmitetään narakilla". Kaikki käytti samaa sanaa. Ikinä ei puhuttu mistään lämmityskattiloista tms jutuista, aina "narakki".


  • Ferio

   Narakilla olen kuullut sanottavan, ja tarkoitettavan keskuslämmitysliettä, eli niitä jälleenrakennuskauden taloissa perinteisiä "Leinoliesiä" joissa on vesikierto, vapaalla kierrolla keskuslämmitykseen.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Takaisin ylös

  Luetuimmat keskustelut

  1. No nyt! Toni Wirtanen kertoi ikävän uutisen - Vaimo Jannika B. kuittaa: "Jess! Nyt mäkin pääsen..."

   Asioissa kannattaa nähdä positiivisia puolia ja tämän vauvaa odottava Jannika B. tuntuu osaavan! https://www.suomi24.fi/viihde/no-nyt-toni-wirtanen-ke
   Kotimaiset julkkisjuorut
   15
   12195
  2. Wow! Uhkea Sointu Borg sensuellisti yläosattomissa - Janni Hussi täräyttää "Härreguud ku hieno..."

   Diili-voittaja Sointu Borg ei peittele muotojaan somessa. Nyt vuorossa aikas rohkea otos vai mitä mieltä olet? Insta ehkä poistaa kohta, joten kannatt
   Kotimaiset julkkisjuorut
   24
   4551
  3. Korkeammat lämpötilat alkavat maksaa ihmishenkiä

   Monipäiväiset lämpöjaksot ovat nousemassa tasolle, josta on viime vuosina tullut ihmisille vaarallista. Ongelma syntyy, kun lämpötila ylittää kehomme
   Ilmastonmuutos
   113
   3637
  4. Nyt on pelottavaa mietelausetta stefulla lla

   Voisiko joku auttaa???? Tuntuisi hätähuudolta tämä viimeisin.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   66
   2506
  5. Martinan Personal Trainer koulutus

   Martina valmentaa muttei kukaan tiedä, missä on suorittanut tutkinnon. Miksi ei rehdisti esitä todistusta instassaan?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   214
   847
  Aihe