Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Armeija ja uskonnonvapaus

reservistä tiedottaen

Perustuslain 11 §:n mukaan ”Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen.”

Jo kutsunnoissa ja heti varusmiespalveluksen alussa tulisi alokkaille joukko-osastoissa tehdä asianmukaisesti selväksi, että ev.lut. kirkkoon kuulumattomilla ei ole velvollisuutta osallistua sotilaspappien pitämille uskonnollisille oppitunneille, jos sellaisia ylipäätään on ohjelmassa. Niiden vaihtoehtona tulee olla uskonnollisesti neutraaleja, esimerkiksi sosiaalikuraattorin pitämiä oppitunteja, jossa tuodaan esiin muun muassa niitä sosiaalisia sekä fyysistä ja psyykkistä puolta koskevia terveydellisiä tuki- ja hoitopalveluja, joita varusmiehille tarvittaessa on tarjolla.

Myöskään hartauksiin kasarmilla ja kenttähartauksiin ei tarvitse osallistua.

Myös sotilasvakuutusta ja -valaa koskeva oppitunti tulee olla uskonnollisesti neutraali, kumpaakaan vaihtoehtoa suosimaton.

Armeijassa on käytössä sekä uskonnollinen vala että uskonnoton sotilasvakuutus. Lain mukaan myös uskontokuntiin kuuluvilla on oikeus valita uskonnoton sotilasvakuutus. Esimerkiksi ev.lut. kirkkoon kuuluvilta ei siis saa automaattisesti edellyttää eikä edes olettaa uskonnollista valaa.
Toisaalta, kirkkoon kuulumattomat voivat antaa uskonnollisen sotilasvalan.

Uskonnollisesta valasta tulisi itse asiassa pikaisessa tulevaisuudessa kokonaan luopua ja siirtyä kaikille yhteiseen sotilasvakuutukseen, jossa sotilaita ei jaeta ”vuohiin ja lampaisiin” katsomuksellisen valinnan perusteella.

Uskonnollista valaa on armeijassa pitkään käytännössä suosittu juhlallisen vakuutuksen, nykyään sotilasvakuutuksen, kustannuksella. Valaan liittyvät seremoniat ovat olleet usein juhlallisempia kuin uskonnottoman vakuutuksen järjestämismuodot. Monet uskonnottomat alokkaat ovatkin vuosien vannoneet uskonnollisen valan, mikä on ilmentänyt pikemmin sopeutumista uskontopohjaiseen painostukseen kuin sitoutuneisuutta kyeiseen uskontoon sinänsä.

Nykyään yhä useampi uskonnottomista tai kirkkoon kuuluvistakin vannoo jo neutraalin juhlallisen vakuutuksen. Sotilasvakuutuksen aiempaa juhlallisempaan seremoniaan on varuskunnissa alettu kiinnittää aiheellista huomiota muun muassa esilukijoiden valinnan kautta, esimerkiksi Santahaminassa sotilasvakuutuksen antajille esilukijana jokin aika sitten toimi erikoishammaslääkäri Helena Ranta.

Sotilasvakuutuksen antajilla tulee olla yhtäläinen oikeus ja velvollisuus osallistua vakuutus- ja valatilaisuuksien jälkeen ohjelmassa mahdollisesti olevaan ohimarssiin. Samoin varusmiesten omaisilla tulee olla yhtäläiset mahdollisuudet seurata ennen ohimarssia niin vakuutus- kuin valatilaisuuttakin.

Erään haasteen varusmiesten katsomukselliselle tasa-arvolle muodostaa tätä nykyä yleinen palveluohjesääntö, jonka mukaan kenttähartaudet ja niihin kuuluvat rukoukset toimitetaan muodossa komentojen mukaan. Vakuutus- ja valatilaisuuksiin liittyen sotilasvakuutuksen antajien liittyminen muotoon voi tapahtua vasta kenttähartausosuuksien jälkeen.

Hartaudet armeijassa tuleekin saattaa yksilöllisiksi, ilman kenenkään komentoa tapahtuviksi. Varusmiehet ja kantahenkilökunta voivat ja osaavat kyllä rukoilla silloin kun tuntevat siihen tarvetta.

Kirkollisen työn ja sotilaspappien virallinen asema armeijan organisaatiossa ja hierarkiassa rikkoo uskonnottomien tasavertaista kohtelua. Kirkollisen työn esikoisasema tulisikin lopettaa ja sotilaspappien virat muuttaa uskonnollisesti sitoutumattomiksi erikoisupseerien viroiksi. Hakukelpoisiksi tulisivat tällöin mm. psykologit ja sosiaalityöntekijät.

Armeijan luonteeseen kuuluva kriisi- ja traumatyö tulee järjestää uskonnollisesti sitoutumattomalta pohjalta. Pappien tilalle armeijan leipiin tarvitaan esimerkiksi psykologisen koulutuksen saaneita, uskontoneutraalisti toimivia ammattilaisia sekä rauhanajan toiminnan että kriisien ja sodan varalle. Kirkko voisi silti omalla kustannuksellaan tarjota palvelujaan varusmiehille samaan tapaan kuin se toimii sairaaloissa.

9

2108

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oikeaa asiaa

      mutta armeijassa nyt puututaan ihmisen muihinkin vapauksiin varsin estottomasti. Liekö uskonnon vapaus siinä polttavin epäkohta?

      - Alokas te! Olette vapaaehtoinen! Mikä olette?
      - Olen vapaaehtoinen.

    • sanamuotoon

      Tekstissä luki epätarkasti:
      "Nykyään yhä useampi uskonnottomista tai kirkkoon kuuluvistakin vannoo jo neutraalin juhlallisen vakuutuksen." ->

      Entinen "juhlallinen vakuutus" on nyt siis sotilasvakuutus, ja oikeastaan sitä ei vannota, vaan se vakuutetaan, annetaan.

      Sotilasvakuutuken antaminen tapahtuu käytännössä niin, että ns. esilukija lukee sen ääneen, ja alokkaat sanovat tekstin perässä.

      Sotilasvakuutuksen varsinainen sisältö on sama kuin "sotilasvalan" asiapuoli, mutta siinä ei vannota jonkun "kaikkivaltiaan" jumalan nimeen..

    • Tärkeää

      Uskonnonvapaus koskee kaikkia, vaikka kuuluisikin valtakirkkoon niin ei ole mitään laillista velvollisuutta osallistua armeijassa tai missään valtakirkon menoihin. Aina on vapaus valita. Tämä sivuutetaan erittäin usein myös.

    • Atte Ateisti

      Palveluohjesääntö (PalvO) kaipaisi kieltämättä uudistusta mm. paraatikatselmus- ja sulkeisohjesääntöosuudessaan.

      Sulkeiset ovat lähtöisin alunperin Rooman keisarikunnan armeijan keihäsjoukoilta, joille oli elintärkeää toimia synkronoidusti käskyjen mukaan, etteivät keihäät menneet käännöksissä sekaisin. Oletus oli, että kaikki kantavat yhtäläistä keihästä.

      Sulkeisjärjestys puolustaa vieläkin paikkaansa. Monessa tilanteessa on käytännönläheistä, että porukka osaa toimia kurinalaisesti, hallitusti ja oikein taistelutilanteessa, jossa tilanteita on muuten vaikea hallita.

      Sen sijaan palveluohjesäännön vanha lähtöoletus, että koko komennettava armeijaosasto koostuu keskenään samanlaisista evankelis-luterilaisen valtiokirkon tunnustuksellisista kannattajista, on ehdottomasti väärä. Tämä piti ehkä paikkansa puhdasoppisuuden aikana Ruotsin armeijassa viimeksi 1700-luvulla, mutta ei muuten pitkään aikaan.

      Ohjesääntöä pitää tarkistaa ensi sijassa ja poistaa sieltä nämä anakronistiset "pakkorukoiluttamiset".

      "LAKKI! PÄÄSTÄ! RUKOILKAAMME!"

      • urbanus paganus

        Roomalaisilla oli muitakin tarkoitusperiä. He olivat kehittäneet joukkona toimimisen taiteeksi.
        Barbaarit ryntäsivät heidän kimppuunsa yhtenä joukkona ja sen jälkeen alkoivat kaksintaistelut ja oman vastustajan kaaduttua autettiin kaveria tai haettiin uusi vastustaja.
        Roomalaiset ottivat vastaan vihollisjoukon tiukasti muodossa kilvet edessä, takarivit tukivat fyysisestikin eturiviä.
        Keihäät heitettiin yhtä aikaa massavaikutuksen aikaan saamiseksi (tarkoitus oli repiä vastustajan rivi auki).
        Sitten hyökättiin miekoilla:kilpi ylös ja miekka alhaalta läpi tai kilpi sivulle ja miekka lyötiin alas. Kaikki tekivät liikkeen yhtäaikaan.
        Rivejä kierrätettiin: eturivi kiersi taakse ja kakkosrivi eteen. Näin sotilaat saivat sekä lepo- että taisteluaikaa hallitusti.
        Ratsuväkihyökkäyksessä eturivit muodostivat kilvillä suojaseinän ja keihäillä varsinaisen esteen (toinen pää oli tuettu maahan).
        Nuolisade oli helppo estää kun kaikki suojasivat kilvillä samalla lailla.

        Varsinaisesti nykyinen sulkeisjärjestys periytyy 1700-luvulta joilloin musketit kehittyivät niin että ne voitiin standardisoida. Sotilasyksikkö ei ampunut yksittäistä vihollissotilasta kuin erityistapauksissa. Päätarkoitus oli ampua vihollisyksikkö yhteislaukauksin kuten sotalaivat ampuivat toisiaan.


    • sisällä

      Uudet alokkaat aloittivat tammikuussa. Tämä on heille ajankohtainen asia. Kannattaa varmistaa, että kaverit siellä jossakin tietävät tästä asiasta ja oikeuksistaan.

    • GabrielFi

      Niin kauan kuin Suomessa on valtionuskonto sen tulee kuulua osana armeijan arkeen. Uskonnottomille ja toisenuskoisille voidaan tarjota vaihtoehtoista palvelusta, mutta sen ei tule muuttaa armeijan uskonnollisia perinteitä.

      • entä armeija

        Perustuslain mukaan kenenkään ei ole pakko osallistua uskonnon harjoittamiseen, ei kirkkoon kuuluvien eikä kuulumattomien. Sen vuoksi myös armeijan tulee muuttua, jos kerran laitkin muuttuvat.

        Kirkko itsekin koittaa sanoa, että se ei ole "valtiokirkko". Tosiasiassa asia on sekä että, ja koko asiassa eletään murrosvaiheessa. Kyllä armeijan myös tulee muuttua, kun yhteiskunta muuttuu - ja laitkin ovat jo muuttuneet.


      • Atte Ateisti

        "Niin kauan kuin Suomessa on valtionuskonto sen tulee kuulua osana armeijan arkeen."

        Oman ev.lut. kirkkomme mukaan Suomessa ei enää ole valtionkirkkoa vaan kansankirkko:


        http://www.eroakirkosta.info/index.php?page=uskonnottomuus


        Jos tämä pitää paikkansa, voidaan siis valtionkirkollinen pakkouskonto lakkauttaa myös armeijasta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      83
      2112
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1798
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      29
      1744
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1510
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      65
      1461
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1378
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      20
      1354
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1312
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1284
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1261
    Aihe