Tietäisikö kukaan mistä saisi imutettua toimivan Cadcamin tai vastaavan ohjelmiston, jolla voisi ammattilainen tehdä vaivattomasti niin nc-sorvin kuin työstökeskuksen ohjelmointia? Fanuc, Okuma yms..? Kun ovat hirveän kalliita ostaa.
Ohjelmointi
20
7237
Vastaukset
- Hekeee
Ei kai se ny niin yksinkertaista ole. Joka koneel omat asetukset pitää olla. Naputtele suoraan koneel ni ei tuu mitään ylimäärästä skeidaa.
Minä ainakaan en ole huomannu niistä paljon apua olevan.
10 vuotta ohjelmoinnu suoraan koneille.- juksata
Konekohtaiset erot ohjelmissa ovat aivan minimaalisia.
Esim. Wincam'illä tekee helposti työstöohjelmia. Pienet konekohtaise muutokset voi sitten tehdä käsin. Ei kukaan nykyään satoja rivejä ohjelmaa kirjoita käsin. - wincamilla
juksata kirjoitti:
Konekohtaiset erot ohjelmissa ovat aivan minimaalisia.
Esim. Wincam'illä tekee helposti työstöohjelmia. Pienet konekohtaise muutokset voi sitten tehdä käsin. Ei kukaan nykyään satoja rivejä ohjelmaa kirjoita käsin.siemensin ohjaukseen ohjelma.
ei ole camista toimivaa versiota,eikä tule. - weewweök
juksata kirjoitti:
Konekohtaiset erot ohjelmissa ovat aivan minimaalisia.
Esim. Wincam'illä tekee helposti työstöohjelmia. Pienet konekohtaise muutokset voi sitten tehdä käsin. Ei kukaan nykyään satoja rivejä ohjelmaa kirjoita käsin.Konekohtaiset erot voivat olla suuriakin. Tietenkin ne isoimmat erot tulevat ohjelman alussa, teränvaihdossa ja ohjelman lopussa, mutta kyllä itse työstöradan riveissäkin voi olla jonkin verran säädettävää. Lisäksi itse koneistustyö voi olla jotain sellaista, mikä vaatii poikkeavaa koodia. Koneistustyötä ja materiaaleja kun on niin kovin monenlaista.
Viisiakseliset koneet ovatkin jo usein (aina???) sellaisia, että posta pitää räätälöidä ihan konekohtaisesti.
Toi koskee koneistuskeskuksia.. sorveista en tiedä yhtään mitään. - heeek
juksata kirjoitti:
Konekohtaiset erot ohjelmissa ovat aivan minimaalisia.
Esim. Wincam'illä tekee helposti työstöohjelmia. Pienet konekohtaise muutokset voi sitten tehdä käsin. Ei kukaan nykyään satoja rivejä ohjelmaa kirjoita käsin.Nykyaikaisissa koneissa on itsessään tietynlainen Wincam. Tän hetkisessä koneessa (1vuoden vanha) ohjelma tehdään koneen näytöllä piirtämällä kappaleen muoto, urat, kierteet, poraukset, jyrsinnät, lastunvahvuudet, leikkuunopeudet, terätiedot. Kone kääntää nämä sitten nc-koodiksi jota se ymmärtää.
Nämä kaikki on mahdollista tehdä samanaikaisesti koneen käydessä, samalla valvoen koneistusta.
Käsin pitää lisätä sitten vielä jonkin verran m-koodeja. Ovia, laakereita, kärkiä. Sekä poistumiset ja muut. Nc-koodi on tässäkin tapauksessa hallittava. Kyseessä on sorvi. Tällöin konetta on seisotettava kun editoidaan nc-puolella.
Vanhassa koneessa koodi naputeltiin käsin suoraan näyttöön. Mutta käytännössä se oli vahhojen ohjelmien muokkaamista, hyväksikäyttäen eri työkiertoja. Kyllä sitä koodia useampi aanelosta tulee helposti. - että ensin tehdään ohjelma
koulussa tehtiin niin että ensin piirrettiin kappale (AutoCad) josta sitten ajettiin työstöradat jollain ohjelmalla. Sitten työstökoneessa "koejo" jonka perusteella konekohtaiset korjaukset ohjelmaan.
jotensakin näin.
- vaihtoehtoo
Pyydä isäntää ostaa. Vai oletko kenties cadcam:n edustaja?
- Jukka
Itse olen ainakin pärjännyt ihan hyvin käyttämällä koodi kieltä ja muuttujia ohjelmoinnissa.
Wordbadilla kirjoittanut ja siirtänyt sitten koneelle.
Näin ainakin pysyy G käskyt mielessä. - opu
kotimainen räätälöidään koneeseen kun koneeseen(posta) Toi NC kielellä näpyttely on -80 luvulta vien noita 6-0 wincamillä, muodot, säteet ,muuttuvat säteetjne laskekaa noita trikonometrialla mulla on jo eka kappale valmiina. T:20v win cam
- TubRod
Löytyykö internetistä luetteloa noista Fanucin komennoista? G ym. ?
- dbv
wincamilla pärjää ja sen saa jotenkin ilmaiseksi kun kyselee.
Jos ei pärjää niin oma vika. G koodien kyselijät voivat mennä kouluun. - ...---...
dbv kirjoitti:
wincamilla pärjää ja sen saa jotenkin ilmaiseksi kun kyselee.
Jos ei pärjää niin oma vika. G koodien kyselijät voivat mennä kouluun.kyllä tuon wincamin laatu on aika kuraa ainakin näin ohjelmistotuotannon näkökulmasta; buginen, onneton ja sekava käyttöliittymä, päästää koodivirheitä läpi ym. ammattilaiselle se tuskin ongelma on kunhan saa työstöradat sillä generoitua ja muuttaa loput sitten käsin, mutta jos vähänkään haastavampia jyrsintöitä tekee niin mastercam on huomattavasti järkevämpi softa, vaikka kalliimpi onkin.
- 345tt
...---... kirjoitti:
kyllä tuon wincamin laatu on aika kuraa ainakin näin ohjelmistotuotannon näkökulmasta; buginen, onneton ja sekava käyttöliittymä, päästää koodivirheitä läpi ym. ammattilaiselle se tuskin ongelma on kunhan saa työstöradat sillä generoitua ja muuttaa loput sitten käsin, mutta jos vähänkään haastavampia jyrsintöitä tekee niin mastercam on huomattavasti järkevämpi softa, vaikka kalliimpi onkin.
pidä paikkaansa! Jos on "kaupasta" ostettu Wincan kyllä pelittää, posta pitää olla koneelle viilattu.
3D kuviot ei onnistu mutta niitä ei luvatakkaan.
Koodi tulee tasan tarkaan koneelle toimivaa ei heitä väliin "mitään" omiansa.
Se on sitten eri asia mitä ohjelmoija sekoilee pc:llä mutta hyvä simulointi siinä näkee kyllä puket. - TubRod
dbv kirjoitti:
wincamilla pärjää ja sen saa jotenkin ilmaiseksi kun kyselee.
Jos ei pärjää niin oma vika. G koodien kyselijät voivat mennä kouluun.Siinä taas yksi oikeen perinpohjin asennevammanen. Kannattaisi katsahtaa välillä peiliin, jos vaikka helpottaisi. Muutenkin tuollaiset kannattaisi pitää kaukana internetistä. Pyöreät pehmustetu huoneet olisivat sopivia loppusijoituspaikkoja tuollaisille.
Seuraavaksi varmaan selität, että G-koodit pitäisi osata ulkoa... Ehkä joku NC-runkkaaja on ne ulkoa oppinutkin, muutenkin parempi että puhuisivat sitä Fanuc kieltään vaan, kun ei tunnu olevan mitään järkevää sanottavaa. Siinä ei paljoa G-kielet auta, kun NC-runkkaaja tekee virheen ja tonnin kappale on sekunnissa susi. Kuka sen korjaa? Ei ainakaan Fanucci mies.
Sitten jos joku normaali ihminen viitsisi vastata, löytyykö noiden koodien käännöksiä netistä? Täytyy varmaan lainata joku kirjanen, jos niitä ei kukaan ole vielä kääntänyt. - W200
TubRod kirjoitti:
Siinä taas yksi oikeen perinpohjin asennevammanen. Kannattaisi katsahtaa välillä peiliin, jos vaikka helpottaisi. Muutenkin tuollaiset kannattaisi pitää kaukana internetistä. Pyöreät pehmustetu huoneet olisivat sopivia loppusijoituspaikkoja tuollaisille.
Seuraavaksi varmaan selität, että G-koodit pitäisi osata ulkoa... Ehkä joku NC-runkkaaja on ne ulkoa oppinutkin, muutenkin parempi että puhuisivat sitä Fanuc kieltään vaan, kun ei tunnu olevan mitään järkevää sanottavaa. Siinä ei paljoa G-kielet auta, kun NC-runkkaaja tekee virheen ja tonnin kappale on sekunnissa susi. Kuka sen korjaa? Ei ainakaan Fanucci mies.
Sitten jos joku normaali ihminen viitsisi vastata, löytyykö noiden koodien käännöksiä netistä? Täytyy varmaan lainata joku kirjanen, jos niitä ei kukaan ole vielä kääntänyt.aika kädetön koneistaja saa olla jos ei g-koodeja hallitse, mun on täytynyt opetella ulkoa myös monet työkierrot ja muut että tietää niitä muutella( siémens 840d). miten sitä pystyy ohjelmaa seuraamaan ja ajamaan ollenkaan jos ei ymmärrä mitä riveillä lukee, meillä töissä on erikseen ohjelmoitsija joka tekee ohjelmat koneelle mutta silti ne joutuu itse kyllä korjailemaan ja muuttelemaan sopiviksi, aika mahdotonhan on työpöydän ääressä tietää esim. että millä kohtaa meillä on kiinnittimiä joita pitää väistää yms. joten lähes joka ohjelmaa täytyy muuttaa. simulaatioajoa en ole koskaan tullut ajaneeksi kun se onlis aika turhauttavan pitkäveteistä hommaa, meillä tehdään lähinnä yksittäis ja pareittain valmistettavia kappaleita, toki aina muutama kutakin vuodessa mutta usein niihin tulee siinä välillä jo kuvamuutoksiakin joten helpointa on vain muutella ohjelmaa siinä sitä ajaessaan, kuiteskin joutuu usein muuttaa syötön suuntaa tai lastun määriä ja vahvuuksia kappaleen värinää hillitäkseen...
tommosen antoi google ekaksi hakutulokseksi kun tämmönen nc-runkkaaja kokeili...
http://www.edu.fi/oppimateriaalit/nctekniikka/NCkoodit.html
G54 G0 X0 Y-120 M3 S380 F1450
Z0
G1 X-12550
jne jne...
kauheeta kun tulee kotona työasiat mieleen - yx mielipide
W200 kirjoitti:
aika kädetön koneistaja saa olla jos ei g-koodeja hallitse, mun on täytynyt opetella ulkoa myös monet työkierrot ja muut että tietää niitä muutella( siémens 840d). miten sitä pystyy ohjelmaa seuraamaan ja ajamaan ollenkaan jos ei ymmärrä mitä riveillä lukee, meillä töissä on erikseen ohjelmoitsija joka tekee ohjelmat koneelle mutta silti ne joutuu itse kyllä korjailemaan ja muuttelemaan sopiviksi, aika mahdotonhan on työpöydän ääressä tietää esim. että millä kohtaa meillä on kiinnittimiä joita pitää väistää yms. joten lähes joka ohjelmaa täytyy muuttaa. simulaatioajoa en ole koskaan tullut ajaneeksi kun se onlis aika turhauttavan pitkäveteistä hommaa, meillä tehdään lähinnä yksittäis ja pareittain valmistettavia kappaleita, toki aina muutama kutakin vuodessa mutta usein niihin tulee siinä välillä jo kuvamuutoksiakin joten helpointa on vain muutella ohjelmaa siinä sitä ajaessaan, kuiteskin joutuu usein muuttaa syötön suuntaa tai lastun määriä ja vahvuuksia kappaleen värinää hillitäkseen...
tommosen antoi google ekaksi hakutulokseksi kun tämmönen nc-runkkaaja kokeili...
http://www.edu.fi/oppimateriaalit/nctekniikka/NCkoodit.html
G54 G0 X0 Y-120 M3 S380 F1450
Z0
G1 X-12550
jne jne...
kauheeta kun tulee kotona työasiat mieleenminä teen töissä sorvien sekä työstökeskuksien ohjelmat ja en tosiaan muista kaikkia G koodeja kun on 3 eri merkkistä ohjelmakieltä käytössä ja koneet on vuodesta 1988-2007.huom:G koodeja on oikeasti aika paljon.no,onneksi on "cami" käytössä työstökeskusille ja annan ohjeet koneistajille että mihin kiinnikkeet on laitettava niin ei tartte kun "nappia" painaa.mielestäni tollainen ohjelmoitsija joka ei osaa ottaa huomioon näitä seikkoja on aivan turha ohjelmoitsija.
- lalalaaa
TubRod kirjoitti:
Siinä taas yksi oikeen perinpohjin asennevammanen. Kannattaisi katsahtaa välillä peiliin, jos vaikka helpottaisi. Muutenkin tuollaiset kannattaisi pitää kaukana internetistä. Pyöreät pehmustetu huoneet olisivat sopivia loppusijoituspaikkoja tuollaisille.
Seuraavaksi varmaan selität, että G-koodit pitäisi osata ulkoa... Ehkä joku NC-runkkaaja on ne ulkoa oppinutkin, muutenkin parempi että puhuisivat sitä Fanuc kieltään vaan, kun ei tunnu olevan mitään järkevää sanottavaa. Siinä ei paljoa G-kielet auta, kun NC-runkkaaja tekee virheen ja tonnin kappale on sekunnissa susi. Kuka sen korjaa? Ei ainakaan Fanucci mies.
Sitten jos joku normaali ihminen viitsisi vastata, löytyykö noiden koodien käännöksiä netistä? Täytyy varmaan lainata joku kirjanen, jos niitä ei kukaan ole vielä kääntänyt.ja runkkailen vain ja laulelen,,,
- w200
yx mielipide kirjoitti:
minä teen töissä sorvien sekä työstökeskuksien ohjelmat ja en tosiaan muista kaikkia G koodeja kun on 3 eri merkkistä ohjelmakieltä käytössä ja koneet on vuodesta 1988-2007.huom:G koodeja on oikeasti aika paljon.no,onneksi on "cami" käytössä työstökeskusille ja annan ohjeet koneistajille että mihin kiinnikkeet on laitettava niin ei tartte kun "nappia" painaa.mielestäni tollainen ohjelmoitsija joka ei osaa ottaa huomioon näitä seikkoja on aivan turha ohjelmoitsija.
oliskin niin että sais vaan nappia painaa, tarvis varmaan kans haaveilla jollain pikkukoneella puuhaamisesta, joka ohjelmaa saa aina korjailla vähä, ja oikeasti ei g ja m koodeja mitä normaaliin syöttöliikkeisiin ja rata-ajoon tarvii kovin montaa ole. vanha siemenssi on vähän hankala joskus noiden camien kanssa joten suurimman osan joutuu tekeen ihan käsin kirjoittamalla ettei tule turhan pitkiä ohjelmia ylii yli 200 riiväkin ku on niin rupee jo ahistaan, ne on hitaita ajaa ja lauseeseenhyppy on hidasta ja älä sano että tekee semmosia ohjelmia että ei tarvi hyppiä, minkäs teet kun kappaleessa saattaa olla paikasta riippuen työvaraa 2-20mm niin tee nyt siihen sitte ohjelma mikä pelaa muuttamatta, sama pätee kiinnittimien kanssa, monesti niitä saatta joutua siirtämään tai lisäämään kesken ajonkin että saa kaikki ajettua kun ollan niin noloja koneistajia ettei tajuta että mistä sitä laittais kiinni niin ettei värise ja tärise. sama pätee turhaan ohjelmoitsijaan, harvoin se tietää vielä ohjelmaa tehdessään kun kappale ei ole vielä nähtävissä että mistä sitä pystyy tukemaan tai kiinnittämään, monesti täytyy aina asiakkaalta erikseen kysyä lupaakin sitte kun kappale on koneella että saa hitsailla korvia tai levyjä mistä kiinnittää tai muuta että saa ajettua, kaikkiin tosin ei sekään käy niin sitte täytyy vaan soveltaa.
sitte kun porataan kahdella koneella samaa kappaletta tulee vielä vähän lisää haastetta ettei aja naapurikonetta päin kun toinen on hitaampi ja liikkuvat samoilla johteilla. - 345tt
lalalaaa kirjoitti:
ja runkkailen vain ja laulelen,,,
"Siinä taas yksi oikeen perinpohjin asennevammanen. Kannattaisi katsahtaa välillä peiliin, jos vaikka helpottaisi. Muutenkin tuollaiset kannattaisi pitää kaukana internetistä. Pyöreät pehmustetu huoneet olisivat sopivia loppusijoituspaikkoja tuollaisille.
Seuraavaksi varmaan selität, että G-koodit pitäisi osata ulkoa... "
Kuule taitaa toinen puhua aidasta ja toinen aidan seipäistä.
WinCami:llä kun ohjelmoi ei tarvi välttämättä tietää yhtäkään G-goodia!
Jos G-goodit haluaa nehän on yleensä kone/ohjaus kohtaisia eli ne löytyy ohjekirjasta.
Sieltä vaikka kopsaa koneelle A-4 arkille koodit mistä voi luntata,
jos haluaa muuttaa tai tarkistella. - Kuivat ensin
345tt kirjoitti:
"Siinä taas yksi oikeen perinpohjin asennevammanen. Kannattaisi katsahtaa välillä peiliin, jos vaikka helpottaisi. Muutenkin tuollaiset kannattaisi pitää kaukana internetistä. Pyöreät pehmustetu huoneet olisivat sopivia loppusijoituspaikkoja tuollaisille.
Seuraavaksi varmaan selität, että G-koodit pitäisi osata ulkoa... "
Kuule taitaa toinen puhua aidasta ja toinen aidan seipäistä.
WinCami:llä kun ohjelmoi ei tarvi välttämättä tietää yhtäkään G-goodia!
Jos G-goodit haluaa nehän on yleensä kone/ohjaus kohtaisia eli ne löytyy ohjekirjasta.
Sieltä vaikka kopsaa koneelle A-4 arkille koodit mistä voi luntata,
jos haluaa muuttaa tai tarkistella.Tosiaan, jos ei automaattisesti tuotettu lista kelpaa, niin voi ihan vapaasti palata on lineen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 406983
- 323948
- 453330
- 402939
- 172716
- 372238
- 162196
- 412143
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons482077- 402048