Kielen minimivaatimus

Pieni väliajatus. Useilla eläinlajeilla on äänenkäyttöä soveltavaa (sarjallista) kommunikaatiota. Useimmiten kuitenkin kyseessä on vain yksi symboli, joka sisältää koko ymmärrettävän viestin. Näin on ymmärtääkseni esim apinoilla, norsuilla ja linnuilla, valaista en ole varma. Valaiden äänikommunikaation rakenne voi olla monimutkaisempi: ainakin ryhävalaita, miekkavalaita ja delfiinejä on tässä suhteessa tutkittu paljon, mutta en tiedä..

Siis mitä täytyy kielen sisältää, jotta se on kieli, minkälainen on minimisyntaksi? Minusta kahden symbolin lause ei riitä. Siis:
"Leijona tulee"
"Leijona kaukana"
"Leijona meni"
"Iso leijona"
"Pieni leijona"

Mielestäni kielellä on oltava mahdollisuus kolmen symbolin käyttöön, siis subjekti-predikaatti-objekti: kielen lauseen on tuettava "luonnollista" ensimmäisen kertaluvun predikaatti-ilmaisua, jossa predikaatti määrittelee kahden muun symbolin tarkoitteiden suhteen toisiinsa:
"Leijona syö raatoa"
"Leijona sijainti_on rannalla"
"Kaikki täytyy_varoa leijonaa"

Ehkä valaiden kommunikointi mahdollistaa tämän, eli niillä on kieli? Ainakin niiden "laulujen" rakenteet ovat toistuvia, monimutkaisia ja opittuja (eli siis muuttuvia).

Burroughsin Tarzanin fiktiivisen (mutta melko kiinnostavan) kotiheimon, manganien kieli ei yksiselitteisesti täytä tätä ehtoa, kirjojen fiktiiviset ilmaisut ovat yleensä kaksisymbolisia, korkeintaan kolmantena on kysymysoperaattori, -ko, kö?

http://www.pjfarmer.com/woldnewton/Mangani.pdf
http://www.newscientist.com/article/dn8886
http://www.interspecies.com/pdf and styles/whale language.pdf

18

5624

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • määritelmiä....

      "Leijona kaukana" on kuitenkin sama kuin "Leijonan sijainti_on kaukana" .

      Kieliä voi olla monenlaisia eri lajeilla, mutta vain ihmisellä on "ihmisen kieli" niin kuin sen ymmärrämme.

      Kieli on kommunikaatiota.

      • "Leijona kaukana" on kuitenkin sama kuin "Leijonan sijainti_on kaukana" .

        Ei välttämättä. Voi olla vakioviesti, erityissymboli: "Leijona_on_kaukana", esim "groauh" paviaanien (kuvitteellisessa) kommunikaatiossa. Sitten voi olla yhden argumentin predikaatteja, kuten "Leijonan_sijainti_on Kaukana". Joka voisi olla joillakin paviaaneja kehittyneimmillä ihmisapinoilla vaikkapa "grooh arssh".

        Edellä kertomastani linkistä selvisi, että valaiden viestinnässä on hierarkisia rakenteita (joiden merkitystä ei kuitenkaan tunneta vielä). Miten siis voisimme varmasti sanoa, että valailla ei ole kieltä?

        Ja minun alkuperäinen pohdiskeluni olikin: mistä kieli alkaa ja yksinkertainen symboolikommunikaatio loppuu. Edellytin siis subjekti-predikaatti-objekti -rakenteen. Ei ole näyttöä, että valailla ei olisi sitä, mutta vahvoja viitteitä se olemassaolosta on.

        "..mutta vain ihmisellä on "ihmisen kieli" niin kuin sen ymmärrämme. "

        No, mikä on "ihmisen kielen" erityispiirre? Vainko se, että ihmiset sitä käyttävät? Se ei ole kovin arvokas tieto vaan tautologia.


    • Erään valastutkijan teorian mukaan miekkavalailla on kyky toistaa lajitoverilleen jostain kiinnostavasta paikasta kaikuluotaamalla saatu kaiku, siis toistaa esim. merenlahden pohjan kivikkojen mittasuhteita kaverille siten kuin tämä olisi itse ollut paikalla kaikuluotaamassa paikkaa. Melkoinen sensaatio jos tämä voitaisiin aukottomasti todistaa, mutta onko tämä kieltä? ;)

    • KN$

      Niin, olen kirjoittanut täällä 2 paikkaisesta syntaksista.

      "Leijona syö raatoa"

      Mielessäni oli tämän kolmipaikkaisen lauseen sijaan käyttää kahta paikkaa. Tuosta koko tapahtumasta, lauseesta, muodostetaan oma symboli.

      Oli tapahtuma-X. Siihen liittyi leijona, syöminen ja raato.

      X=leijona
      X=syöminen
      X=raato

      "Olla"-verbi on siis ainoa suhde.

      Tästä voidaan helposti päätellä mitä tapahtui. Ilmaisun tekee mielestäni tieteelliseksi se että tapahtumaan voisi viitata seuraavassa lauseessa. Olisi helppo ilmaista että:

      "näin tapahtuma-X:n"

      Siitä näkemisestä pitäisi tehdä oma tapahtuma, tapahtuma-Y.

      Joo...Tälläistä kommunikointia esiintyy vain äärimmäisessä paniikkitilassa tai puhumaan opettelevilla lapsilla... Mutta se on intuitiivisuudessaan ja yksinkertaisuudessaan kiinnostavampi kuin 3-paikkaiset.

      • Niin. Lapsilla on kehityksessään vaihe, sen varsinaisen puhumisen opettelun ensimmäinen, jossa he käyttävät yhden sanan ilmauksia. Yksi symboli tarkoittaa sitä, mitä aikuinen tarkemmin, paremmalla erottelukyvyllä, ilmaisee koko lauseella. Tällaista on useimpien ääntelevien eläinten kommunikaatio, vaikka "sanasto" olisi laajakin. Tällöin ei ole erityistä syntaksia, vain joukko symboleita, jotka määrittävät koko asian.

        Oikeastaan kahden sanan, kahden symbolin käyttö on valtava hyppäys. Se mahdollistaa monenlaisia kahden symbolin suhteita: subjekti-predikaatti, atribuutti-objekti ym. Mutta ongelmana on, että se on syntaktisesti hämärä. En tiedä, onko sitä paljonkaan eläimillä käytössä..

        Vasta kolmen symbolin lause, jossa yksi symboleista on yksiselitteisesti predikaatti, tekee kieleen syntaksin. Minusta tämän vaiheen saavuttaminen synnytti aikoinaan ihmiskunnan, teki ihmisestä Ihmisen, ja oli suurin keksintö ennen kirjoitustaitoa (mahdollistaen muita keksintöjä). Todennäköisesti (minun arvaukseni) tämä keksintö tehtiin vain kerran ja sillä oli yksi "tietty" nerokas keksijä. Oletan kuitenkin, että siitä on 6-numeroinen luku vuosia, ja sen jälkeen aivot ovat ehtineet evolutiivisesti edelleen optimoitua tämän hienon idean käyttöön (Chomskin ajatus). Oletan, että myös jo neandertaalit osasivat käyttää predikatiivisiä ilmaisuja.

        Vasta predikatiiviset lauseet tekivät kielestä ajattelun välineen, mahdollistivat tehokkaan kielellisen ajattelun.


    • Ripe

      Sanoisin, että ihmiskieli eroaa eläinten kielestä siinä, että sillä voidaan puhua muistakin kuin lähiympäristössä sillä hetkellä tapahtuvista asioista. Ihminenhän voi kuvailla toiselle tarkastikin esimerkiksi mitä kaikkea on metsän takana. Eläimet eivät sellaiseen pysty.

      Minusta olennaista on juuri ihmisen kyky viitata ulottumattomissa ja havaitsemattomissa oleviin asioihin. Juuri siitä syntyy tarve monimutkaisemmalle kielelliselle rakenteelle, jota eri ihmiskielet täyttävät kukin omalla tavallaan.

      • Jos luet nuo aikaisemmat valaslinkit, niin niistä voi päätellä, että valailla saattaa jopa ihmisiä parempi kielellinen kyky kuvailla kaikuluotauksella havaitsemaansa kolmiuloitteista tilannetta ja välittää se kuulijoille. Tutkimukset ovat kesken.


      • Ripe
        Yusa kirjoitti:

        Jos luet nuo aikaisemmat valaslinkit, niin niistä voi päätellä, että valailla saattaa jopa ihmisiä parempi kielellinen kyky kuvailla kaikuluotauksella havaitsemaansa kolmiuloitteista tilannetta ja välittää se kuulijoille. Tutkimukset ovat kesken.

        Juttu valaiden kielestä on mielenkiintoinen. Kyseessä on kuitenkin toisenlainen väline kuin ihmisten puhekieli. Jos ymmärsin oikein, niin valaat toistavat äänteillään aiemmin tekemänsä kaikuluotauksen. Kyseessä on siis ikään kuin tallenne, joka vain välitetään muille.

        Ihmisetkin ovat keksineet monenlaisia teknisiä välineitä havaintojen tallentamiseen ja toistamiseen: äänitteet, kamerat ja kaikuluotauksetkin. Mutta niitä ei kutsuta kieliksi.

        Puheviestinnässä ihmiset kuitenkin muuttavat havaintonsa täysin toisenlaiseen muotoon pukemalla ne sanoiksi. Kyseessä ei siis ole pelkkä tallenne. Lisäksi ihmiset kykenevät puhumaan myös sellaisista havainnon ulkopuolella olevista asioista kuten kuvitelmista ja käsitteistä, tosin se on tietenkin kognition eikä kielen ominaisuus.


      • tuohon kummallisia

        aivoja vaadita.

        "Ihminenhän voi kuvailla toiselle tarkastikin esimerkiksi mitä kaikkea on metsän takana. Eläimet eivät sellaiseen pysty."

        Minunkin mehiläiseni osaavat sangen vaivattomasti
        kertoa tanssillaan pesään jääneille tovereilleen
        että metsän takana 3 kilometrin päässä on mainio
        pieni pelto täynnä hunajaisia rypsinkukkia.
        Kompassisuunnankin ja etäisyyden kertovat.
        -mehiläishoitaja-


      • Ripe kirjoitti:

        Juttu valaiden kielestä on mielenkiintoinen. Kyseessä on kuitenkin toisenlainen väline kuin ihmisten puhekieli. Jos ymmärsin oikein, niin valaat toistavat äänteillään aiemmin tekemänsä kaikuluotauksen. Kyseessä on siis ikään kuin tallenne, joka vain välitetään muille.

        Ihmisetkin ovat keksineet monenlaisia teknisiä välineitä havaintojen tallentamiseen ja toistamiseen: äänitteet, kamerat ja kaikuluotauksetkin. Mutta niitä ei kutsuta kieliksi.

        Puheviestinnässä ihmiset kuitenkin muuttavat havaintonsa täysin toisenlaiseen muotoon pukemalla ne sanoiksi. Kyseessä ei siis ole pelkkä tallenne. Lisäksi ihmiset kykenevät puhumaan myös sellaisista havainnon ulkopuolella olevista asioista kuten kuvitelmista ja käsitteistä, tosin se on tietenkin kognition eikä kielen ominaisuus.

        "Kyseessä on siis ikään kuin tallenne, joka vain välitetään muille. "

        Jos asia olisi noin yksinkertainen, niin ehkä menetelmää voisi vähätellä. Mutta kun emme vielä tiedä.. Lisäksi kuullun kaikuvasteen toistaminen sellaisenaan tuskin olisi riittävää ja hyödyllistä. Esim tiedämme jo melkoisella varmuudella, että useat valaat liittävät viestin alkuun tai loppuun lähettäjän henkilökohtaisen tunnisteen. Lisäksi artikkelissa viitattiin myös kaikuvasteen "enkoodaukseen", siis ehkä käsitteelliseen kompressointiin ym. Toistettuun kaikutietoon täytyy lisätä tieto kaikuluotaajan liiketilasta, paikaltaan lähetetty signaali ei anna 3D-kuvaa ympäristöstä. Lisäksi valaalla lienee stereofoninen kuulo, mutta "monofoninen lähete sierainaukkojejn kautta, joten stereotietokin on lisättävä lähetteeseen, josta ilmeisesti laaditaan kompleksinen "hologrammikehys", jota kaikujen vastaanottamiseen harjaantunut aivokuori osaa tulkita (vrt tomografiakuvaus).

        Minusta voisi olla todennäköisempää (sen aukollisen tiedon perusteella, jota artikkeli kertoo), että valaiden kielen rakenne voisi olla lähempänä tietoliikenneprotokollien kehysrakenteita kuin ihmiskieliä. Jossakin sanottiin, että viestien rakenteissa on todettu hierarkisia muotoja (kuten protokollissa).

        Mutta aika näyttää. Eläinkäyttäytymisen tutkimuksen trendi on ollut se, että tasaiseen tahtiin on tippunut tiedeuutisia, joissa eläimet ovat yllättäneet kehittyneillä (aikaisemmin vähätellyillä) kyvyillään. Valaita on tutkittu kovin vähän ja oletan että tämä trendi löytyy myös sieltä.


      • tuohon kummallisia kirjoitti:

        aivoja vaadita.

        "Ihminenhän voi kuvailla toiselle tarkastikin esimerkiksi mitä kaikkea on metsän takana. Eläimet eivät sellaiseen pysty."

        Minunkin mehiläiseni osaavat sangen vaivattomasti
        kertoa tanssillaan pesään jääneille tovereilleen
        että metsän takana 3 kilometrin päässä on mainio
        pieni pelto täynnä hunajaisia rypsinkukkia.
        Kompassisuunnankin ja etäisyyden kertovat.
        -mehiläishoitaja-

        Totta, mutta mehiläiset ovatkin hyönteisten älyllistä eliittiä. Muistaaksen jossakin todettiin mehiläisen aivoneuroneissa (jossakin siellä) olevan moninkertainen määrä synaptisia tuloja neuronia kohden kuin ihmisen pikkuaivojen neuroneissa (joissa niitä on ihmisellä eniten).
        Itse olen ihmetellyt sudenkorentojen sunnitelmallisen oloista partiointia, oman reviirin hallintaa ja lentotaitoa.

        Arvosta mehiläisiäsi!


      • Olen vuosikymmeniä kuunnellut ja ihmetellyt mustarastaiden laulua. Olen huomannut että:
        - Lauluissa on yhteinen, melko monimutkainen perusrakenne
        - Yksilöiden laulu eroaa toisistaan
        - Oma havaintoni on, että saman rastaan laulu eroaa sen mukaan, missä se istuu!

        Voisiko olla, että laulun sisältönä on informaatio laulajan reviiristä katsottuna laulajan senhetkisesti sijainnista, ehkä huomioiden jotenkin esim ilmansuunnat ja maaston kiintopisteet? Luulisi mustarastaalla olevan tuhatkertaiset aivoreservit mehiläiseen verrattuna jotka mahdollistaisivat metodin.

        No, tämä ei ole keinokieltä, mutta kielen olemuksen luotailua kuitenkin.


    • KN$
      • Tuo kuullosti samalta kuin itse tein Atari-ST:llä 80-luvulla. Se, mitä en tuossa kuule, on hierarkinen tai fraktaalinen rakenne, joka tekee musiikkiin enemmän ennustettavaa kiinnostavuutta. Rakenne taitaa olla vain lineaarisesti yhdellä tasolla, yhden tahdin sisällä. Olenko väärässä?


      • KN$
        Yusa kirjoitti:

        Tuo kuullosti samalta kuin itse tein Atari-ST:llä 80-luvulla. Se, mitä en tuossa kuule, on hierarkinen tai fraktaalinen rakenne, joka tekee musiikkiin enemmän ennustettavaa kiinnostavuutta. Rakenne taitaa olla vain lineaarisesti yhdellä tasolla, yhden tahdin sisällä. Olenko väärässä?

        Hierarkiassa kyllä, mutta keskimmäinen taso oli tarkoituksella pidennetty "8-paikkaiseksi". Siitä ei saa kuulokuvaa.

        Tässä paketissa ne, joiden keksimmäinen taso on juuri 3, kuulostavat minusta sopivalta. Eli Vareskorpi ja Savuhavu.
        http://www.easy-share.com/1903611897/hierarkia.zip


    • KN$

      Näyttää myös biologeja kiinnostavan miksi kaikki elämä rakentuu DNA:n triplettikoodille (kodonit). Miksi ei "dubletti". Siihen on syy. Kompleksin synty.

      Kahtakymmentä aminohappoa vastaa jokin kolmen emäsparin yhdistelmä DNA:n geneettisessä koodissa...

      http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ltt01651
      koodisana, tripletti; geneettisen informaation pienin yksikkö, DNA-molekyylissä (sekä lähetti-RNA-molekyylissä) oleva kolmen peräkkäisen nukleotidin (tai emäksen) ryhmä, jonka mukaan tietty aminohappo liittyy muodostuvaan peptidiketjuun translaatiossa

      Ongelma on ettei biologian opetuksessa näitä tunneta. Ei myöskään äideinkielen opetuksessa. Eikä tietotekniikassa.

      No, vaikeaa erottaa taikauskosta.

      • Jaa, voi olla, että kolmonen on sopiva raja monessa rakenteessa. Stephen Wolframin soluatomaattien säännöissä tarkastellaan kolmea binääristä solua: keskisolua ja sen vierellä, oikealla ja vasemmalla olevia. Kolmen solun tiloille saadaan kahdeksan kombinaatiota ja kahdeksan kombinaatiota muodostaa 256 sääntöä, joista osa oli mielenkiinnottomia, osa tylsän säännöllisiä, mutta muutama upean kaaoottisia.

        Mutta en luule, että tällä on paljon tekemistä kielen tripletin kolmen elementin kanssa, koska tripletin elementtien mahdollisten arvojen määrä ei ole mikään "alkuluku", vaan muuttuva ja kehittyvä suure. Mutta kyllä, se käynnistää kompleksisuuden. Komleksisuus on tasapainoilua järjestyksen ja kaaoksen välissä.


      • KN$
        Yusa kirjoitti:

        Jaa, voi olla, että kolmonen on sopiva raja monessa rakenteessa. Stephen Wolframin soluatomaattien säännöissä tarkastellaan kolmea binääristä solua: keskisolua ja sen vierellä, oikealla ja vasemmalla olevia. Kolmen solun tiloille saadaan kahdeksan kombinaatiota ja kahdeksan kombinaatiota muodostaa 256 sääntöä, joista osa oli mielenkiinnottomia, osa tylsän säännöllisiä, mutta muutama upean kaaoottisia.

        Mutta en luule, että tällä on paljon tekemistä kielen tripletin kolmen elementin kanssa, koska tripletin elementtien mahdollisten arvojen määrä ei ole mikään "alkuluku", vaan muuttuva ja kehittyvä suure. Mutta kyllä, se käynnistää kompleksisuuden. Komleksisuus on tasapainoilua järjestyksen ja kaaoksen välissä.

        Geneettisissä algoritmeissa täytyy informaation rakenteella olla suuri merkitys, koska mutaatio on oletettavasti sokea.

        Kolmihaarainen liitos on tietysti pakollinen kaikessa rakenteessa. "Alkuluvut" ovat varmaan jäänne elämän alkuajoilta. Niillä voi muodostaa vain 20 erilaista lausetta.

        Mutta sen lisäksi informaatio on perimässä samalla tavalla lineaarisessa jonossa kuin ihmiskieli. Kiinnostavaa että proteiinit ovat rakenteeltaan kuin yksinkertaistus ihmiskielen tekstistä.

        Lisää vettä myllyyn. Aiemmin kieli yhdistettiin perimään. Mistä lie tullut käsitys. Nyt on tutkittu tälläistä:
        "Emon varhaiset kokemukset vaikuttavat jälkeläisten muistiin"
        http://areena.yle.fi/toista?id=1847350
        (14:00)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miehille kysymys

      Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse
      Tunteet
      142
      4615
    2. Miksi kaivattusi on

      erityinen? ❤️‍🔥
      Ikävä
      93
      2189
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      15
      2081
    4. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      80
      1978
    5. Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.

      Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat
      Haapavesi
      143
      1566
    6. Haluaisin jo

      Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos
      Ikävä
      54
      1542
    7. VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia

      Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu
      Maailman menoa
      108
      1428
    8. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      101
      1337
    9. Nainen olet valoni pimeässä

      valaiset tietäni tietämättäsi ❤️
      Ikävä
      75
      1336
    10. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      120
      1119
    Aihe