lämpötila 19 astetta

dathaa

Asumme 50-luvulla tehdyssä kerrostalossa, kolmekerroksinen siis. Ylimmässä ollaan ja päädyssä tottakai. En tiedä onko tällä vaikutusta, mutta sisällä paleltaa.

Olohuoneen ja makuuhuoneen patterit on oikeinkin lämpöiset, mutta työhuoneen patteri hyvä jos kädenlämpöinen. Lisäksi keittiön patteri on jäänyt jälkeenpäintehdyn kaapiston taakse. Sokkeliin lattian rajaan on tosin tehty ritilä, mutta ei sieltä kyllä lämpö riitä puskemaan, vaikka kaapiston takana patteri on myös lämpöinen.

Patterit on ilmattu, eikä pihinää juuri kauaakaan kuulunut, eli siltä osin kunnossa. Säädöt on kaikissa täysillä, asteikko on 1-3, termostaatissa lukee danfoss. Ei auta silti, vilpoista on, vaikka pari patteria hohkaa melko kuumasti. Välillä työhuoneenkin patteri innostuu kuumenemaan, mutta siltikään lämpötila ei nouse.

Koko ajan tuntuu olevan pieni tippa nenän päässä, jalat palelee. Nukkua ei voi kuin pitkät kalsarit jalassa, villasukat on pakko olla, paidasta puhumattakaan. Suihkussa lämmittelykään ei kauaa auta, pian on vilu taas.

Missä mahdollisesti vika? En tiedä naapureiden lämpötiloja, mutta aika pihin oloista porukkaa täällä asustelee. Voisin kuvitella, että yhtiökokouksessa on aikanaan sovittu pienemmistä yhtiökustannuksista, ja sitä kautta pienemmästä vastikkeesta.

Olisikohan irtopatterista hyötyä, se vain lämpöä porskuttamaan. Vai aiheuttaisiko se vain sen, että kiinteät patterit kylmenisivät, koska niiden termostaatti ei sallisi niiden lämpiävän, kun lämpötila nousisi yli 20:n. Eli siinä tapauksessahan yksi irtopatteri lämmittäisi yksin koko huoneistoa, kolmio siis kyseessä. Se voisi olla liian suuri urakka yhdelle irtopatterille, ja kalliskin sähköllisesti.

Mikä siis avuksi?

Isännöitsijä on sanonut, että kyllä ne ihan normaalisäädöissä on, eikä asia ole edennyt yhtään mihinkään. Koska kaikki on OK, tai ainakin periaatteessa. Minulle tämä 19-astetta vain on aivan liian kylmä. Olen edellisessä tottunut siihen 22-asteeseen, siinä tarkenee jo ilman sukkia sisällä.

25

4503

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • venttiili

      Työhuoneen termostaatti säätää alla olevan patteriventtiilin asentoa venttiilissä olevan tapin avulla. Irrota termostaattiventtiili ja tarkista että tappi pääsee liikkumaan. Ellei pääse, liikuttele sitä tappia pihtien kanssa varovasti sisään - ulos. Jos tappi on jumiutunut, eräs osasyy on siinä.

    • enosaamitään

      Itse irrottaisin termostaatit kokonaan ja katsoisin mikä on lämpötila seuraavana päivänä.
      Jos ei löydy yli 20 astetta niin säätöön menee.

    • Oilon

      Lähtökohtahan on että pattereita ei saa itse säätää. Mutta jos isännöitsijä ei korvaa lotkauta näinkin epäoikeutussa asiassa niin pitää tehdä mitä oikeaksi näkee.

      Katso onko alhaalla patterista lähtevässä korkillisessa muhvissa korkinalla oleva säätöruuvi aiki, siis 2 milliä vaille ylätasossa. Jos ei ota hattukorkki pois ja ruuvimeissälillä tai kuusikulma-avaimella avaa säätöruuvia.

      Jos otat termostaatin pois paikaltaan ja säätöventtiili liikkuu sisään työnnettäessä niin venttiili ei ole juuttunut. Nut patterin pitäisi lämmetä. Anna olla patterin ilman termostaattia yön yli.

      Siinä termostaatissakin on säätöjä mutta en ala sitä kertomaan vaan pyydän käymään LVI liikkeessä. Saat sieltä termostaatin säätöohjeet.

    • huoneilman lämpötila

      Asut todennäköisesti rakennuksen kylmimmässä asunnossa. Ylin kerros ja kulmahuoneisto. Kylmää ulkoseinää ja kattoa siis riittää. Huoneilman lämpötilan pitäisi olla vähintään 18 astetta sanoo Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysopas. Keittiön patteri pitäisi saada pois kotelosta muuten siitä ei ole paljon iloa. Jos patteritermostaatit toimivat, niin lämmitysverkostolle pitäisi tehdä perussäätö. Voi hyvin olla niin, että alimman kerroksen asunnossa on samanaikaisesti liian kuuma, kun sinä palelet.

      Kylmät ikkuna-, seinä- tai kattopinnat saavat aikaan vilun tunteen, vaikka huoneilman lämpötila olisikin ok. Lämpöä siirtyy silloin ihosta kylmään pintaan. Tämä asian mittaamiseen tarvitaan pallolämpömittari. Jos isännöitsijä ei saa asiaa kuntoon (tee kirjallinen valitus), niin ota yhteys terveystarkastajaan.

      • Sirokko

        Ota termostaatti irti,siinä on pieni lukistustappi sitä varten että säätö päättyy tiettyyn määrään. Tappi irti(lukitus) sen jälkeen termari kiinni nyt voit säättää (kiertää) paljon yli mitä se on tehtaalla tehty.Eiköhän nyt ala patteri lämpenemään,mutta älä kerro siitä muille talon asukkaille.


      • koteloitu patteri

        Pahimmassa tapauksessa terveystarkastaja pistää asunnon asumiskieltoon ja se ei ole yhtään kivaa omassa kotona.

        Luulisin että tuo asukkaan toimesta (?) koteloitu patteri on nyt melkoinen ongelma. Jos asunnon neljästä (?) patterista yksi on käytännössä hyödytön, niin lämpö voi olla tiukassa.


    • .....

      Lämpötilana joku 20 riittää, kunhan asunto on vedoton. Näyttää siltä, että asunnossasi on kylmiä ja kuumia pintoja(siis se kivinen ulkoseinä kylmä ja patterit kuumia) joten ilmavirtaus on kova(siis nk. vetoa) ja silloin tosiaan on kylmä, vaikka mittari näyttää jopa sitä 19 astetta.
      Omassa OK-talossani lämpö säädetty 20 asteeseen ja talo on vedoton, joten ainakin minä(56 vuotias) immeinen pystyn olemaan täällä ihan vaikka ilman sukkia tai paitaa. Korkeammat lämpötilat vain lisäävät esim. pölypunkkien viihtyvyyttä, joten ainakin hieman allergisille tuo 20 lienee aika optimaalinen, ilma on huomattavasti raikaampaa hengitettäväksi. Nytkin, kun ulkona on pakkasta noin 10 astetta, on varaajista lähtevän veden lämpötila noin 40 astetta, joten, ei noita pattereitä voi kuumiksi väittää, lähinnä käsilämpöisiä.

    • pötypuhetta

      Häpeisit jumalauta sulla on just se lämpötila ku tartteeki.Jos tuntuu holotnalta tutki mistä vetää ja tuki se.

      • PATTERI PETTERI

        painaa ne karat kiinni jollain vehkeellä,muuten ei patteri lämpiä.Jos otat ne (muovi)nupit irti...


      • Anonyymi

        Häpeäisit itse, kun et edes osaa käyttää suomen kieltä.


    • näin:

      Pidä kuule vaatteet päällä. Miksi siellä pitäisi pystyä olemaan ilman sukkia? Juuri tuollaisten takia taloyhtiöissä hoidetaan lämmönjako keskitetysti.

    • tek äijä

      Vedottoman asunnon lämpötila pitäisi olla 21 -22 astetta. Vetoisassa tai koneellisella ilmanvaihdolla varustettussa asunnossa lämpötilan pitäisi olla 22-24 astetta. Pintaverenkiertomme tuntee vetoisan asunnon lämpötilan 2-3 astetta pienemmäksi kuin lämpömittarin osoittama lämpö.
      Katso ihmeessä tiivistysohjeita ja kalusteiden siirtoneuvoja vaikka ikkuna-asiantuntija www sivuilta. Kerro tietosi myös taitamattomalle isännöitsijälle. Vuonna 2009 ei pitäisi enään palella kuin hollituvassa.

    • ja ei tarvia sukkia

      Turha sitä on opetella kermapepuksi ja että tarviais 24c huonelämpöä, meillä tuli kompromissiksi 20c talossa kun emäntä tahtoo 23 ja minä 17c, tosin itse sain neuvoteltua itseni naturalistiksi koska hiki tulee 20c talossa. Lienee syynä vanhempani mutta totuin asumaan 17 asteisessa talossa ja joku 24c tuntuu tukahduttavalta...

    • dathaa

      Kiitos vastauksista. Olen tässä huomannut, että työhuoneen patteri ei ole kuitenkaan varsinainen ongelman ydin. Kun työhuoneen oven laittaa kiinni, muu huoneisto ei nouse yhtään sen lämpimämmäksi. Toisaalta, välillä työhuoneen patteri lämpiää, ja välillä viilenee. Olohuoneen ja makuuhuoneen, sekä keittiön patteri ovat jatkuvasti lämpöisiä. Pintalämpötila patterissa on noin 38-astetta. Ikkunat ei juurikaan vuoda, paitsi työhuoneessa hieman.

      Työhuoneessa tosin vain patterin yläreuna (3cm) on lämmin, muu osa patterista on viileä. Eikö vesi kierrä siis kunnolla?

      Entä kun työhuoneen ovi on kiinni. Miksi muu huoneisto ei lämpiä, vaikka patterit ovat koko ajan lämpimiä (38C)? Lämpötila on ja pysyy 19,0 - 19,5. asteisena.

      Isännöitsijä sanoi vain, ettei asialle voi tehdä mitään, koska se nyt melkein on 20-astetta. Oli miten oli, minun vilu häviää vasta 21-22 asteessa. Ehkä lattian kylmyys vielä edesauttaa kylmyyden tuntumista, jalkojen kautta.

      • dathaa

        Nyt kun kevätaurinko on alkanut paistaa, ja osaltaan lämmittää asuntoa päivisin. Olen pannut merkille seuraavan ilmiön. Aamulla sisälämpötila oli vain 18,5 C ja patterit hohkasi täysillä. Ulkona oli -7 pakkasta. Nyt auringon möllötyksen ansiosta on sisälämpötila noussut huimaan 20,2 C lämpötilaan, ja yllätys yllätys, patterit ovat aivan kylmiä. Ilmeisesti termostaatit ei tykkää, jos lämpö nousee yli 20:n.

        Tein tästä johtopäätöksen. Kun on kylmä, patterien lämmönluovutuskyky ei riitä pitämään huoneistoa edes yli 19:n, kun taas aurinko lämmittää, patterien lämmityshalukkuus loppuu, kun lämpötila nousee yli 20:n. Kummallista.

        Miten sen muoviosan saa irti, että pääsee käsiksi siihen termostaattiin? Eli ruuvaamaan ohivirtausventtiiliä enemmän auki, mitä säädöt on. Ei viitsisi rikkoa..


      • dathaa
        dathaa kirjoitti:

        Nyt kun kevätaurinko on alkanut paistaa, ja osaltaan lämmittää asuntoa päivisin. Olen pannut merkille seuraavan ilmiön. Aamulla sisälämpötila oli vain 18,5 C ja patterit hohkasi täysillä. Ulkona oli -7 pakkasta. Nyt auringon möllötyksen ansiosta on sisälämpötila noussut huimaan 20,2 C lämpötilaan, ja yllätys yllätys, patterit ovat aivan kylmiä. Ilmeisesti termostaatit ei tykkää, jos lämpö nousee yli 20:n.

        Tein tästä johtopäätöksen. Kun on kylmä, patterien lämmönluovutuskyky ei riitä pitämään huoneistoa edes yli 19:n, kun taas aurinko lämmittää, patterien lämmityshalukkuus loppuu, kun lämpötila nousee yli 20:n. Kummallista.

        Miten sen muoviosan saa irti, että pääsee käsiksi siihen termostaattiin? Eli ruuvaamaan ohivirtausventtiiliä enemmän auki, mitä säädöt on. Ei viitsisi rikkoa..

        Noniin, lähtihän se irti. Alemmasta osasta vain pyöräytys vastapäivään, ja muovimötikkä pompsahti pois. Alta löytyi metallinen säätöruuvi, jossa asteikko 1-7. Pyöräytin sitä pari kierrosta auki päin, ja nyt vain odotellaan lämpötilan nousua, saa nähdä. Ainakin patterit ovat lämpöisiä nyt. Odotellaan...


      • dathaa
        dathaa kirjoitti:

        Noniin, lähtihän se irti. Alemmasta osasta vain pyöräytys vastapäivään, ja muovimötikkä pompsahti pois. Alta löytyi metallinen säätöruuvi, jossa asteikko 1-7. Pyöräytin sitä pari kierrosta auki päin, ja nyt vain odotellaan lämpötilan nousua, saa nähdä. Ainakin patterit ovat lämpöisiä nyt. Odotellaan...

        Termostaatit lojuu pöydällä, ja huomasin ettei tuolla metallisäätimellä ole merkitystä jos termostaatti on poistettu. Patteri on kuumana koko ajan, ei oikein edes kättä kärsi. Nyt on lämpötila vakiintunut 20,7 celssiukseen. Onhan se tietysti vähän kummallista, että patterin pitää posottaa tulikuumana, että huoneeseen saadaan normaalilämpötila, mutta parempi näin.

        Toivottavasti ottamani lämpö ei ole keneltäkään pois. Toivon näin, koska en halua aiheuttaa muille viileyttä. Luulisin, että yläkerrassa otan viimeisten joukossa lämmintä vettä patteriini, eikä tästä näin ollen pitäisi olla (kai???) haittaa. Onhan se vähän inha tunne, kun poistovesiputkikin on kuuma.

        Onkohan kaikki siis kunnossa? Voiko tämä olla pysyvä ratkaisu? Vai huomaako LVI-miehet asian lämmityskattilan tulo/meno-vesi lämpötiloista? Siis että joku ottaa enemmän, mitä he ovat suunnitelleet. Tai mistä minä tiedän, vaikka kaikki muutkin lämmittävät talven ilman termostaattia.

        Joka tapauksessa, venttiilin kara (se ohut tappi) on ulkona. Ei siis ole jumittunut, koska patterikin pouhaa kuumana. Ehkä se muovimötikkä vain on niin paska, että ei halua lämmittää enempää. Huomasin asian, kun kokeilin laittaa muovimötikän (eli itse termostaatin) takaisin paikoilleen, kun olin ruuvannut metallista säätönuppia. Hetken päästä muovimurikka päätti laittaa venttiilin kiinni. Muovimurikan poisto siis helpotti elämää, toistaiseksi.


      • sähkäri12
        dathaa kirjoitti:

        Termostaatit lojuu pöydällä, ja huomasin ettei tuolla metallisäätimellä ole merkitystä jos termostaatti on poistettu. Patteri on kuumana koko ajan, ei oikein edes kättä kärsi. Nyt on lämpötila vakiintunut 20,7 celssiukseen. Onhan se tietysti vähän kummallista, että patterin pitää posottaa tulikuumana, että huoneeseen saadaan normaalilämpötila, mutta parempi näin.

        Toivottavasti ottamani lämpö ei ole keneltäkään pois. Toivon näin, koska en halua aiheuttaa muille viileyttä. Luulisin, että yläkerrassa otan viimeisten joukossa lämmintä vettä patteriini, eikä tästä näin ollen pitäisi olla (kai???) haittaa. Onhan se vähän inha tunne, kun poistovesiputkikin on kuuma.

        Onkohan kaikki siis kunnossa? Voiko tämä olla pysyvä ratkaisu? Vai huomaako LVI-miehet asian lämmityskattilan tulo/meno-vesi lämpötiloista? Siis että joku ottaa enemmän, mitä he ovat suunnitelleet. Tai mistä minä tiedän, vaikka kaikki muutkin lämmittävät talven ilman termostaattia.

        Joka tapauksessa, venttiilin kara (se ohut tappi) on ulkona. Ei siis ole jumittunut, koska patterikin pouhaa kuumana. Ehkä se muovimötikkä vain on niin paska, että ei halua lämmittää enempää. Huomasin asian, kun kokeilin laittaa muovimötikän (eli itse termostaatin) takaisin paikoilleen, kun olin ruuvannut metallista säätönuppia. Hetken päästä muovimurikka päätti laittaa venttiilin kiinni. Muovimurikan poisto siis helpotti elämää, toistaiseksi.

        Muistatko missä asennossa se "metallirengas" oli?

        Laita se samaan asentoon ja seuraa tilannetta. Sillä säädetään patterissa kulkeva maximi vesimäärä. Jos avaat sitä liikaa, kaikki vesi kulkee sinun patterisi kautta ja muille ei jää kiertoa.

        Niitä muovimötiköitä ei tarvitse laittaa takaisin.


      • laita takaisin
        dathaa kirjoitti:

        Termostaatit lojuu pöydällä, ja huomasin ettei tuolla metallisäätimellä ole merkitystä jos termostaatti on poistettu. Patteri on kuumana koko ajan, ei oikein edes kättä kärsi. Nyt on lämpötila vakiintunut 20,7 celssiukseen. Onhan se tietysti vähän kummallista, että patterin pitää posottaa tulikuumana, että huoneeseen saadaan normaalilämpötila, mutta parempi näin.

        Toivottavasti ottamani lämpö ei ole keneltäkään pois. Toivon näin, koska en halua aiheuttaa muille viileyttä. Luulisin, että yläkerrassa otan viimeisten joukossa lämmintä vettä patteriini, eikä tästä näin ollen pitäisi olla (kai???) haittaa. Onhan se vähän inha tunne, kun poistovesiputkikin on kuuma.

        Onkohan kaikki siis kunnossa? Voiko tämä olla pysyvä ratkaisu? Vai huomaako LVI-miehet asian lämmityskattilan tulo/meno-vesi lämpötiloista? Siis että joku ottaa enemmän, mitä he ovat suunnitelleet. Tai mistä minä tiedän, vaikka kaikki muutkin lämmittävät talven ilman termostaattia.

        Joka tapauksessa, venttiilin kara (se ohut tappi) on ulkona. Ei siis ole jumittunut, koska patterikin pouhaa kuumana. Ehkä se muovimötikkä vain on niin paska, että ei halua lämmittää enempää. Huomasin asian, kun kokeilin laittaa muovimötikän (eli itse termostaatin) takaisin paikoilleen, kun olin ruuvannut metallista säätönuppia. Hetken päästä muovimurikka päätti laittaa venttiilin kiinni. Muovimurikan poisto siis helpotti elämää, toistaiseksi.

        ilmeisesti termostaatin maksimi oli rajoitettu noin 20 asteeseen. Sitä voi oletettavasti muuttaa. Parasta olisi kun laittaisit maksimirajoituksen vaikka 22 asteeseen ja laittaisit termostaatit takaisin paikoileen ja säätäisit termostaatilla lämpötilan 21 asteeseen.

        Tuo oli huono juttu että menit vääntelemään säätöjä, pelkkä termarin irroitus ja rajoutuksen asetus olisi riittäny.

        Nyt voi tosiaan olla niin että jollakin muulla on kylmempää kuin ennen tai paluuvesi on mennyt liian kuumaksi.


      • Joku...

        Valitettavasti isännöitsijät ovat usein enemmän pelkkiä kirjanpitäjiä kuin mitään muuta.

        Siispä sinun täytyisi etsiä käsiisi henkilö joka ymmärtää jotain lämmityksestä kirjanpidon sijaan. Itse ainakin ottaisin yhteyttä huoltoon.

        Asiansa osaava huoltomies tietää, että asunnoissa on patteritermostaatit, joten pieni nosto kiertoveden lämpötilaan ei vaikuta muiden lämpöihin oikeastaan mitenkään, ellei lämpö ole sitten ollut jo pitkään sen verran tiukilla että kaikilla on venttiilit auki, ja lämpöä sitten tulee sen verran kuin tulee.

        Huoltomies osaa yleensä myös tarkistaa termostaattiventtiileiden toimivuuden, ja hänellä ainakin pitäisi olla jonkinlainen käsitys talon teknisten laitteiden sielunelämästä...

        Jos sen enempää huolto- kuin isännöitsijäpuolellakaan ei asioita ymmärretä, niin siinä tapauksessa voi asukas olla aika heikoilla jos muut ovat tyytyväisiä.

        Tosin voisit ehkä yrittää vedota rakennusmääräyksiin...

        RakMk D2:ssa lukee mm. seuraavaa:

        "2.2 Lämpöolot
        2.2.1
        Rakennus on suunniteltava ja rakennettava siten,
        että oleskeluvyöhykkeen viihtyisä huonelämpötila
        voidaan ylläpitää käyttöaikana niin, ettei energiaa käytetä tarpeettomasti.
        2.2.1.1
        Oleskeluvyöhykkeen huonelämpötilan lämmityskauden
        suunnitteluarvona käytetään yleensä lämpötilaa
        21°C. Oleskeluvyöhykkeen huonelämpötilan
        kesäkauden suunnitteluarvona käytetään yleensä
        lämpötilaa 23 °C.
        Perustellusta syystä voidaan huonelämpötila suunnitella ohjearvosta poikkeavasti. Tällaisia lämmityskauden lämpötilojen tilakohtaisia ohjearvoja esitetään taulukossa 1.
        Hyväksyttävä poikkeama oleskeluvyöhykkeen huonelämpötilan suunnitteluarvosta huonetilan keskellä 1,1 m:n korkeudella on ± 1 °C."

        Mainittakoot, että mainitun taulukon arvoista käy ilmi että kylpyhuoneessa pitäisi olla peräti 22 astetta...

        "2.2.3
        Rakennus on suunniteltava ja rakennettava siten,
        etteivät ilman liike, lämpösäteily ja pintalämpötilat aiheuta epäviihtyisyyttä oleskeluvyöhykkeellä käyttöaikana."

        Jos Suomen Laki määrää suunnittelemaan talot siten että lämpötila olisi 21 astetta, eikä mikään saisi aiheuttaa "epäviihtyisyyttä oleskeluvyöhykkeellä käyttöaikana", niin ainakin minun oikeustajuni mukaan samoja ohjeita pitäisi vähintäänkin pyrkiä noudattamaan myös rakennuksen käytössä ja ylläpidossa.

        Kyllä minun mielestäni isännöitsijän pitäisi tehdä asialle jotain. Ainakin omien kokemusteni mukaan lämmityksen pitäisi ihan perinteisillä säätölaitteistoilla toimia järkevissä rajoissa. Jos joku haluaa asua kylmemmässä, niin sen kun säätää omat termostaattinsa pienemmälle, mutta kyllä lämmitysjärjestelmän pitäisi mahdollistaa asunnon lämmittäminen normaalilämpöihin.


      • Joku...
        laita takaisin kirjoitti:

        ilmeisesti termostaatin maksimi oli rajoitettu noin 20 asteeseen. Sitä voi oletettavasti muuttaa. Parasta olisi kun laittaisit maksimirajoituksen vaikka 22 asteeseen ja laittaisit termostaatit takaisin paikoileen ja säätäisit termostaatilla lämpötilan 21 asteeseen.

        Tuo oli huono juttu että menit vääntelemään säätöjä, pelkkä termarin irroitus ja rajoutuksen asetus olisi riittäny.

        Nyt voi tosiaan olla niin että jollakin muulla on kylmempää kuin ennen tai paluuvesi on mennyt liian kuumaksi.

        Aika kummalliselta tuollaiset rajoittimet kuulostavat, itsellä ei ainakaan ole tullut vastaan, sen sijaan jumiutuneita karoja on irroteltu joka vuosi ja termostaatteja vaihdettu silloin tällöin.

        Vähän epäilen että nuo termostaatit ovat vain vanhoja, yhteys huoltomieheen, ja kerrot että termostaateissa on jotain vikaa. Asiansa osaava huoltomies osaa kipaista putkiliikkeeseen ja hakea uusia termostaatteja vanhojen tilalle. Eiköhän se sillä ala toimimaan.


      • dathaa
        laita takaisin kirjoitti:

        ilmeisesti termostaatin maksimi oli rajoitettu noin 20 asteeseen. Sitä voi oletettavasti muuttaa. Parasta olisi kun laittaisit maksimirajoituksen vaikka 22 asteeseen ja laittaisit termostaatit takaisin paikoileen ja säätäisit termostaatilla lämpötilan 21 asteeseen.

        Tuo oli huono juttu että menit vääntelemään säätöjä, pelkkä termarin irroitus ja rajoutuksen asetus olisi riittäny.

        Nyt voi tosiaan olla niin että jollakin muulla on kylmempää kuin ennen tai paluuvesi on mennyt liian kuumaksi.

        Niin, huoneistossani on nyt 20,7 astetta lämmintä, joten ei kai voi väittää että liiaksi lämmintä vettä pattereihini "varastan". Eikö 20,7 ole ihan peruslämpö?

        Siitä metallirenkaasta. Mikähän sen toimintaperiaate on? Vaikuttaako asteikon 1-7-N säätäminen suoraan venttiiliin, vaikka termostaatti on irti? Vai vaikuttaako se vasta sitten, kun muovinen termostaatti laitetaan kiinni, eli siihen tapin uppoamissyvyyteen?

        Muistan kyllä missä lukemissa ne oli, lukema oli toisessa 2 ja toisessa 3. Metallirenkashan pyörii, kun sitä ensin hieman nostaa ulos. Onko se jengoilla, vai ilman? Huomasin vain, että rengasta saattoi pyörittää parikin kierrosta, siten että asteikko pyörähti kaksi kertaa ympäri. Eli onko asteikon lukema 3 sama, jos on pyöräytetty kaksi kertaa vastapäivään ja lukema 3 on sattumalta osunut uudelleen merkkiviivan kohtaan.

        Ainakaan lämpötilassa ei huomaa mitään eroa, oli asteikko missä kohdassa tahansa. Kuitenkin joka kerta, kun lyö termostaatin takaisin, se alkaa katkomaan lämmitystä. Välillä lämpiää ja välillä ei.

        Jostakin muistan lukeneeni, että juurikin tämä Danfossin termostaatissa on sisäänrakennettu 21 C yläraja, jota ei voi kukaan muuttaa. Toki 21 C riittää minulle, mutta kun termostaatti ei missään säädöissä pysty pitämään huonelämpötilaa kovin paljoa yli 19:n.

        Entä paluuvesi, milloin se on liian kuumaa. Ainakin putkesta koittaessa se on lähes yhtä lämmin, kuin tulovesiputki, ei nyt toki aivan. Tuntuu vain hassulta, että ottaisin liikaa lämmintä vettä, vaikka huoneiston lämpötila ei ole sentään kuin 20,7 astetta.

        Huomion arvoista on, että edellisessä asunnossani termostaatti ei ollut edes täysillä, niin huoneistossa oli 22-23 astetta, talvella.


      • dathaa
        dathaa kirjoitti:

        Niin, huoneistossani on nyt 20,7 astetta lämmintä, joten ei kai voi väittää että liiaksi lämmintä vettä pattereihini "varastan". Eikö 20,7 ole ihan peruslämpö?

        Siitä metallirenkaasta. Mikähän sen toimintaperiaate on? Vaikuttaako asteikon 1-7-N säätäminen suoraan venttiiliin, vaikka termostaatti on irti? Vai vaikuttaako se vasta sitten, kun muovinen termostaatti laitetaan kiinni, eli siihen tapin uppoamissyvyyteen?

        Muistan kyllä missä lukemissa ne oli, lukema oli toisessa 2 ja toisessa 3. Metallirenkashan pyörii, kun sitä ensin hieman nostaa ulos. Onko se jengoilla, vai ilman? Huomasin vain, että rengasta saattoi pyörittää parikin kierrosta, siten että asteikko pyörähti kaksi kertaa ympäri. Eli onko asteikon lukema 3 sama, jos on pyöräytetty kaksi kertaa vastapäivään ja lukema 3 on sattumalta osunut uudelleen merkkiviivan kohtaan.

        Ainakaan lämpötilassa ei huomaa mitään eroa, oli asteikko missä kohdassa tahansa. Kuitenkin joka kerta, kun lyö termostaatin takaisin, se alkaa katkomaan lämmitystä. Välillä lämpiää ja välillä ei.

        Jostakin muistan lukeneeni, että juurikin tämä Danfossin termostaatissa on sisäänrakennettu 21 C yläraja, jota ei voi kukaan muuttaa. Toki 21 C riittää minulle, mutta kun termostaatti ei missään säädöissä pysty pitämään huonelämpötilaa kovin paljoa yli 19:n.

        Entä paluuvesi, milloin se on liian kuumaa. Ainakin putkesta koittaessa se on lähes yhtä lämmin, kuin tulovesiputki, ei nyt toki aivan. Tuntuu vain hassulta, että ottaisin liikaa lämmintä vettä, vaikka huoneiston lämpötila ei ole sentään kuin 20,7 astetta.

        Huomion arvoista on, että edellisessä asunnossani termostaatti ei ollut edes täysillä, niin huoneistossa oli 22-23 astetta, talvella.

        No nythän vasta tajusin, mikä sen metallisen säätörenkaan tarkoitus on. Se selvisi itse Danfossin sivuilta, oikein animaationa. Eli sillä säädetään virtausnopeutta. Nyt löysin muovisesta termostaatista metallihaitan, joka lähti ruuvimeisselillä pois, nyt rulla pyörii yli kolmosen, eli ei pitäis heti termarinkaan alkaa herjaamaan "liian lämpöisestä".

        Laitoin esisäätörenkaat takaisin kolmoseen, missä ne olikin alunperin. Nyt patterin alaosa ei ole enää niin kuuma, koska virtausnopeus on pienempi, ja vesi ehtii hieman jäähtyä. Tosin huoneenkin lämpötila putos 20,5:een, mutta enpähän ainakaan sekoita muitten asuntojen virtauksia. Eiköhän täällä nyt tarkene.

        Mielenkiintoista tämä uuden oppiminen, kantapään kautta. Onneksi en rikkonut mitään.


      • ellei kaikissa
        Joku... kirjoitti:

        Aika kummalliselta tuollaiset rajoittimet kuulostavat, itsellä ei ainakaan ole tullut vastaan, sen sijaan jumiutuneita karoja on irroteltu joka vuosi ja termostaatteja vaihdettu silloin tällöin.

        Vähän epäilen että nuo termostaatit ovat vain vanhoja, yhteys huoltomieheen, ja kerrot että termostaateissa on jotain vikaa. Asiansa osaava huoltomies osaa kipaista putkiliikkeeseen ja hakea uusia termostaatteja vanhojen tilalle. Eiköhän se sillä ala toimimaan.

        Kyllä kaikissa nykyaikaisissa termareissa on rajoittimet joilla saadaan rjoitettua liike tietylle alueelle.


      • hyvä juttu
        dathaa kirjoitti:

        No nythän vasta tajusin, mikä sen metallisen säätörenkaan tarkoitus on. Se selvisi itse Danfossin sivuilta, oikein animaationa. Eli sillä säädetään virtausnopeutta. Nyt löysin muovisesta termostaatista metallihaitan, joka lähti ruuvimeisselillä pois, nyt rulla pyörii yli kolmosen, eli ei pitäis heti termarinkaan alkaa herjaamaan "liian lämpöisestä".

        Laitoin esisäätörenkaat takaisin kolmoseen, missä ne olikin alunperin. Nyt patterin alaosa ei ole enää niin kuuma, koska virtausnopeus on pienempi, ja vesi ehtii hieman jäähtyä. Tosin huoneenkin lämpötila putos 20,5:een, mutta enpähän ainakaan sekoita muitten asuntojen virtauksia. Eiköhän täällä nyt tarkene.

        Mielenkiintoista tämä uuden oppiminen, kantapään kautta. Onneksi en rikkonut mitään.

        Sillä lailla. Löysit siis sen rajoittimen.

        Virtaus tulisi olla sen verran pieni että patterin poisto ei ole kuuma.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      613
      4533
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      468
      3499
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      150
      3183
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      168
      2449
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2299
    6. 249
      1839
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1457
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1349
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      95
      1340
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1130
    Aihe