Pääkonferenssin läksy 21.2.2009

Tälle viikolle Adventtikirkon Pääkonferenssi on sanellut opetukseksi ja läksyksi ”The Authority of the Prophets” eli profeettojen auktoriteetti. Niinpä tästä ei ole poikkeaminen yhdessäkään adventistikokouksessa lauantai- eli adventismikielellä sapattiaamupäivänä missään maailman kolkassa.

Ja taas läksyn aluksi tietysti pohjustetaan Ellen Whiten auktoriteettia ja otetaan Raamatusta kohtia, joilla pelotellaan Ellen Whitestä luopumista. Ellen White profeettanahan on opeteltavana tämän vuoden tammi-, helmi- ja maaliskuussa adventisteilla.

Siinä on opeteltavana, kuinka Mooses hangoitteli alkuun kansalle puhumista vastaan ja häneen sitten rinnastetaan Ellen White ja lainataan hänen kirjoitustaan:

According to her own testimony, Ellen White was reluctant when first called by the Lord, as well. “In my second vision, about a week after the first, the Lord gave me a view of the trials through which I must pass, and told me that I must go and relate to others what He had revealed to me. It was shown me that my labors would meet with great opposition, and that my heart would be rent with anguish; but that the grace of God would be sufficient to sustain me through all. After I came out of this vision I was exceedingly troubled, for it pointed out my duty to go out among the people and present the truth. My health was so poor that I was in constant bodily suffering, and to all appearance had but a short time to live. I was only seventeen years of age, small and frail, unused to society, and naturally so timid and retiring that it was painful for me to meet strangers.
“For several days, and far into the night, I prayed that this burden might be removed from me, and laid upon some one more capable of bearing it. But the light of duty did not change, and the words of the angel sounded continually in my ears, ‘Make known to others what I have revealed to you.’ ”—Ellen G. White, Life Sketches of Ellen G. White, p. 69.

Oman todistuksensa mukaan Ellen White oli myös vastahakoinen, kun Herra aluksi kutsui hänet. ”Toisessa näyssäni, noin viikko ensimmäisen jälkeen, Herra antoi minulle näyn koetuksista, jotka minun täytyy läpäistä ja kertoi minulle, että minun täytyy mennä ja kertoa muille, mitä Hän on paljastanut minulle. Minulle näytettiin, että minun työni tulisi kohtaamaan suurta vastustusta ja että sydäntäni raastaisi ahdistus; mutta että Jumalan armo riittäisi antamaan minulle voimia kaiken keskellä. Sen jälkeen kun tulin tästä näystä ulos, olin erittäin rauhaton, sillä se osoitti minun velvollisuudekseni mennä ihmisten sekaan kertomaan nykyisestä totuudesta. Terveyteni oli niin huono, että olin jatkuvasti ruumiillisissa kärsimyksissä ja kaikista näytti siltä, kuin eläisin vain lyhyen aikaa. Minä olin vain 17 vuotta vanha, pieni ja heikko, tottumaton seuraelämään ja luonnollisesti niin arka ja vetäytyvä, että minulle oli tuskallista tavata outoja.
Monta päivää ja pitkälle yöhön minä rukoilin, että tuo taakka otettaisiin minulta pois ja laitettaisiin jollekin pätevämmälle kannettavaksi. Mutta velvollisuuden valo ei vaihtunut ja enkelin sanat kuuluivat jatkuvasti korvissani, ´tee muille tiettäväksi, mitä olen sinulle paljastanut´.”

Ottaen huomioon, että ensimmäinen näky jo oli ollut Raamatun vastaisuuksia täynnä, niin olisi pitänyt tajuta, että tuo käsky levittää näkyjen antamia ”paljastuksia” ei tullut Jumalalta. Mitään yhteistä Ellenillä ei ollut Moosekseen; Mooses oli profeetta ja Jumalan johtama, Ellen taas väärä profeetta ja demonien sekä oman lihansa johtama.

Sitten vakuutellaan sitä, kuinka Ellen White koko elämänsä korotti Kirjoituksia, mutta ei tietenkään mainita, että hän ensin otti näkynsä ja muunsi Raamatun sanaa sitten niitten mukaiseksi, jonka jälkeen korotti näitä ”kirjoituksia”. Ellen White ei korottanut puhdasta Jumalan sanaa Raamatussa, vaan omia näkyväännöksiään siitä. Hän käytti Raamatun sanaa tukemaan omia demoninäkyjään.

Siten vakuutetaan, että Kirjoitukset ovat Adventtikirkon auktoriteetti. No niin, mutta kun ne on jo muutettu vääriksi. Pääkonferenssi, ja jäsenet perässä, lukevat Raamatusta, että Ellen White on profeetta, että sapatti on sinetti taivaaseen ja sunnuntai pedonmerkki, että taivaassa on käynnissä tutkiva tuomio jne. jne. Mitäs Raamatun auktoriteettia se osoittaa, että Raamattua revitään ja riivitään demoninäkyoppeja tukemaan?

In 1982, an ad hoc committee of the General Conference prepared a statement on the relationship between the Bible and Ellen G. White. It reads in part: “Affirmations: (1) We believe that Scripture is the divinely revealed Word of God and is inspired by the Holy Spirit. (2) We believe that the canon of Scripture is composed only of the 66 books of the Old and New Testaments. (3) We believe that Scripture is the foundation of faith and the final authority in all matters of doctrine and practice. (4) We believe that Scripture is the Word of God in human language. (5) We believe that Scripture teaches that the gift of prophecy will be manifest in the Christian church after New Testament times. (6) We believe that the ministry and writings of Ellen White were a manifestation of the gift of prophecy. (7) We believe that Ellen White was inspired by the Holy Spirit and that her writings, the product of that inspiration, are applicable and authoritative especially to Seventh-day Adventists. (8) We believe that the purposes of the Ellen White writings include guidance in understanding the teaching of Scripture and application of these teachings, with prophetic urgency, to the spiritual and moral life. (9) We believe that the acceptance of the prophetic gift of Ellen White is important to the nurture and unity of the Seventh-day Adventist Church. (10) We believe that Ellen White's use of literary sources and assistants finds parallels in some of the writings of the Bible.

Vuonna1982 Pääkonferenssin tilapäinen komitea valmisti lausunnon koskien Raamatun ja Ellen G. Whiten suhdetta.
Osassa "Väitteitä” lukee:
(1) Me uskomme, että Kirjoitukset ovat jumalallisesti ilmi tuotua Jumalan Sanaa ja ovat Pyhän Hengen innoittamia.
(2) Me uskomme, että Kirjoitusten kaanon koostuu ainoastaan 66 Vanhan ja Uuden testamentin kirjasta.
(3) Me uskomme, että Kirjoitukset ovat uskon perusta ja lopullinen auktoriteetti kaikissa opillisissa ja käytännön asioissa.
(4) Me uskomme, että Kirjoitukset ovat Jumalan Sanaan ihmisen kielellä.
(5) Me uskomme, että Kirjoitukset opettavat, että profetian lahja ilmenee kristillisessä kirkossa Uuden testamentin jälkeisenä aikana.
(6) Me uskomme, että Ellen Whiten papinvirka ja kirjoitukset olivat osoitus profetian lahjasta.
(7) Me uskomme, että Ellen White oli Pyhän Hengen innoittama ja että hänen kirjoituksensa olivat tuon innoituksen tulos ja soveltuvat ja ovat auktoriteettina erityisesti Seitsemännen Päivän Adventisteille.
(8) Me uskomme, että Ellen Whiten kirjoitusten tarkoituksena on ohjata ymmärtämään Kirjoitusten opetukset ja soveltamaan nämä opetukset profeetallisella tärkeydellä hengelliseen ja moraaliseen elämään.
(9) Me uskomme, että Ellen Whiten profetian lahjan hyväksymisen on tärkeää Seitsemännen Päivän Adventtikirkon kasvattamisessa ja yhtenäisyydessä.
(10) Me uskomme, että Ellen Whiten kirjallisten lähteiden ja avustajien käyttäminen on rinnastettavissa joihinkin Raamatun kirjoituksiin.

Denials: (1) We do not believe that the quality or degree of inspiration in the writings of Ellen White is different from that of Scripture. (2) We do not believe that the writings of Ellen White are an addition to the canon of Sacred Scripture. (3) We do not believe that the writings of Ellen White function as the foundation and final authority of Christian faith as does Scripture. (4) We do not believe that the writings of Ellen White may be used as the basis of doctrine. (5) We do not believe that the study of the writings of Ellen White may be used to replace the study of Scripture. (6) We do not believe that Scripture can be understood only through the writings of Ellen White. (7) We do not believe that the writings of Ellen White exhaust the meaning of Scripture. (8) We do not believe that the writings of Ellen White are essential for the proclamation of the truths of Scripture to society at large. (9) We do not believe that the writings of Ellen White are the product of mere Christian piety. (10) We do not believe that Ellen White's use of literary sources and assistants negates the inspiration of her writings.”

Kiellot:
(1) Me emme usko, että inspiraation laatu tai aste Ellen Whiten teksteissä on erilainen kuin Kirjoituksissa.
(2) Me emme usko, että Ellen Whiten kirjoitukset ovat pyhien Kirjoitusten lisäys.
(3) Me emme usko, että Ellen Whiten kirjoitukset toimivat perustana ja lopullisena auktoriteettina kristinuskossa kuten Kirjoitukset.
(4) Me emme usko, että Ellen Whiten kirjoituksia voidaan käyttää opin perustana.
(5) Me emme usko, että Ellen Whiten tekstien tutkimisella voidaan korvata Kirjoitusten tutkimus.
(6) Me emme usko, että Ellen Whiten Kirjoituksia voidaan ymmärtää vain Ellen Whiten kirjoitusten kautta.
(7) Me emme usko, että Ellen Whiten kirjoitukset ehdyttävät Kirjoitusten merkityksen.
(8) Me emme usko, että Ellen Whiten kirjoitukset ovat välttämättömiä Kirjoitusten totuuksien julistamiseen yhteiskunnalle yleisesti.
(9) Me emme usko, että Ellen Whiten kirjoitukset ovat pelkän kristillisen hurskauden tulos.
(10) Me emme usko, että Ellen Whiten kirjallisten lähteiden ja avustajien käyttö romuttaa hänen kirjoituksiensa innoituksen.

Siinä sitä on pyörittelyä. Kovasti yritetään tolkuttaa, että Raamatusta pidetään kiinni eikä Ellen Whiten kirjoitukset mene siitä yli. Mutta kun opit ovat jo Ellen Whiteltä ja Raamattu sitä mukaa jo korruptoitu Ellenin mukaiseksi, niin mitä nuo vakuutukset hyödyttävät. Ja sitten toisaalta taas vakuutetaan Ellen Whiten kirjoitusten olevan Jumalan sanaa ja arvovaltaisia opetuksia ja ohjeita.

Ja läksyn loppuun vielä ”ilokertomus”, kuinka jollekin heimolle adventisti kävi opettamassa sapatin ja ruokalait ja kuinka he alistuivat niihin. Olipa vallan ihanaa! Siinäpä se Raamattu taas väännettiin adventismiksi ja sitä vietiin heimoille. Että semmoista Kirjoitusten korottamista.

Täältä koko läksy englanniksi (suomennoksia ei netiltä löydy, vaan ne on adventistien täytynyt tilata. "Raamatun Sanoma" 33 euron hintaan neljän vihkosen vuosihinta):
http://www.ssnet.org/qrtrly/eng/09a/less08kjv.html

Tässä pari viimeistä linkkiä Ellen White läksyistä:
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=1000000000000003&conference=4500000000001692&posting=22000000041706050

http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=1000000000000003&conference=4500000000001692&posting=22000000041508104

12

351

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lukeva...

      Sinähän pidit taas hyvän sapattikoulun, jatka vain tuota että saammme hyvän sapattikoulun jo sinun johdolla, voisit jättää nuo omat vastauksesi pois,että sais jokainen päätellä itse oliko hyvä vai huono, vaikka eihän ne mitään haittaa tee ne sinunkaan commenttisi kyllä ajatteleva Raamattua tunteva ja lukeva ihminen huomaa että kyllä oli hyvää tekstiä. Kiitän uudestaan sinua viellä, kun jaksat Jumalan sanaa tuoda tänne nälkäisille sieluille.

      • KANAA?

        Vai oliko se näläkäisille sieluille hanaa...olut on munkkien ja luostareiden eliksiiriä,...se auttaa keskittymään pitkiin rukouksiin ennen päiväunia..ja iltapäiväonaniaa?


    • Huvittavinta

      on ollut Turun Betelissä huomata se, kuinka vaikeaa 50-vuottakin kirkon penkkejä kuluttaneilla on oikeasti vetää läksyjä?

      He yrittävät olla käsitetlemmättä läksyn aiheita, koska tietävät niiden valheellisuuden ja naiviuden?

      USA:ssa ilmeisesti on hätä tullut käteen ?

      Eli kädet on täynnä sitä itseään?

    • ovat perkeleestä?

      Mainen kaupungissa 1844 jälkeen pettymyksen, jossa Ellen ystävineen väitti Jeesuksen tulevan takaisin 22.10.1844 .... VASTOIN RAAMATUN SANOMAA...ja josta hän oli saanut "vastoinkäymisiä ja kritiikkiä"..?

      Eli mitä tästä opimme?

      Saananan enkeli oli ovela ja 17-vuotias sairas morfiinilla hoidettu onnettomuutensa jälkeen...(kun sai kiven nenäänsä jne.) ...riideltyään koulumatalla toisen tytön kanssa...ja näissä olosuhteissa Ellen-tyttö meni Mainen meedion puheille ja sai 1. näkynsä..(harhansa)..jossa Adventistit kulkivat korkeammalla polulla vuorenrinnettä kuin muut..?

      Joka niinkuin kirjoitit oli sekin Raamatun hengen vastainen sanoma...suoraan sylttytehtaalta.?

      Aukaiskaa silmänne adventistit; teitä huijataan koko ajan ja jos haluatte tiedätte miksi, tietyt papit ovat jääneet kirkkoon ja tietyt eivät...jne!!

      Sama koskee jäseniä...!!!

      terveisin adventisti; "vain kirjoilla muodon vuoksi"...

      • lakaistaan maton

        alle...kuten olette huomanneet säätiön rikokset, konkurssit Nutana jne...laitossotkut yms....ja aloitteet poistetaan täältä, ettei vaan kukaan joutuisi uudestaan oikeuden eteen ja vastuuseen..lisäaineiston perusteella, jonka perusteella rikokset ovat ilmeiset...?


      • SPAdvarit
        lakaistaan maton kirjoitti:

        alle...kuten olette huomanneet säätiön rikokset, konkurssit Nutana jne...laitossotkut yms....ja aloitteet poistetaan täältä, ettei vaan kukaan joutuisi uudestaan oikeuden eteen ja vastuuseen..lisäaineiston perusteella, jonka perusteella rikokset ovat ilmeiset...?

        Suomen adventtiyhdyskunnan taholta on tulossa päivän valoon vielä lisää "lakaistaan maton" alle mainitsemia sotkuja, kunhan mattoa hieman siirretään ja vedetään syrjään.
        Nuo sotkut ja rikokset eivät ole loppuneet, vaan vain jatkuneet eri muodoissaan.
        Pahuuden pesä tulee vielä esiin kaikessa karmeudessaan.
        Adventistien pesä on niin sisältä mätä, että ihan uskovaista kauhistuttaa katsella.

        Ei yhtään ihme, että hurskaat Jumalan lapset lähtevät adventtikirkoista pois sankoin joukoin,
        Baabelista kun on kerran kehoitettu lähtemään ulos, ettei tulisi heidän tekemiin synteihinsäkin osalliseksi.


    • Tekstissäsi vilisi jonkin verran kirjoitusvirheitä, joten paras kirjoittaa osa uusiksi:

      Emme usko, että, 1. Ellen Whiten kirjoitusten laatu tai aste eroaa Raamatun innoituksen laadusta tai asteesta. 2. Emme usko, että Ellen Whiten kirjoitukset ovat lisäys Raamatun kaanoniin. 3. Emme usko, että Ellen Whiten kirjoitukset toimivat kristillisen uskon perustuksena ja korkeimpana auktoriteettina. 4. Emme usko, että Ellen Whiten kirjoituksia voidaan käyttää opin perustana. 5. Emme usko, että Ellen Whiten kirjoitusten tutkimisella voi korvata Raamatun tutkimisen. 6. Emme usko, että Raamattua voidaan ymmärtää vain Ellen Whiten kirjoitusten avulla. 7. Emme usko, että Ellen Whiten kirjoituksissa Raamattu on selitetty tyhjentävästi. 8. Emme usko, että Ellen Whiten kirjoitukset ovat pelkästään kristillisen hurskauden tuote. 9. Emme usko, että kirjallisten lähteiden ja avustajien käyttö tekee tyhjäksi Ellen Whiten kirjoitusten innoituksen.

      Nämä kohdat sinulta taisi "unohtua":

      Jeesuksen arvovalta:
      "Jeesus tuli heidän luokseen ja puhui heille näin: Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä" (Matt.28:18)
      Mitä seuraavat raamatunpaikat kertovat Jeesuksen arvovallasta? Matt.7:28,29; Mark.1:21-27; Luuk.8:22-25; 9:1; Joh.5:25-27
      Kaikkialla evankeliumeissa näemme Jeesuksen jumalallisen arvovallan. Hän antoi syntejä anteeksi, karkoitti saastaisia henkiä ja sanoi, että hänellä oli oikeus tuomita ihmisten sydämet ja antaa ikuinen elämä. Kuitenkin se valta, jota Kristus käytti maanpäällisen tehtävänsä aikana, oli Isän hänelle antamaa. Kaiken, mitä hän teki, ihmeet mukaan lukien, hän teki riippuvaisena Isästään ja yhteistyössä tämän kanssa. Samalla hänellä oli ehdoton valta. Siksi hän saattoi luovuttaa valtaa opetuslapsilleen. Ja siksi hän tulee lopussa toimimaan kaikkien ihmisten tuomarina.

      Kirjoitetun sanan arvovalta:
      Vertaa 2 Kun.22:10-13 ja Jer.36:22-31

      Kukaan ei kuitenkaan voi halveksia Raamatun arvovaltaa rangaistuksetta. Ennemmin tai myöhemmin ihminen joutuu kärsimään Raamatun hylkäämisen seuraukset. Jumalan kirjoitetussa sanassa Jumalan tahto ja luonne, ihmiselämän tarkoitus ja Jumalan koko ihmiskuntaa koskevat suunnitelmat esitetään tavalla, jonka kaikki voivat ymmärtää. Sen hylkäämisellä ei ehkä ole välittömiä vaikutuksia, mutta se johtaa varmuudella kadotukseen.

      Puhutun sanan arvovalta:

      Mikä vaikutus puhutulla Jumalan sanalla oli ihmisiin seuraavilla Raamatunpaikoilla? Jer.38:1-4; Joh.3:1-10; 6:51-66; Ap.t. 16:25-34

      Jumalan sanalla, olipa se puhuttua tai kirjoitettua, on kahdenlainen tehtävä. Paavali sanoo, että se on kuin kaksiteräinen miekka, joka "iskee syvään ja viiltää halki sielun ja hengen, nivelet ja luiden ytimet, se paljastaa sisimmät aikeemme ja ajatuksemme" (Hebr.4:12) Ellei saarnattua sanaa oteta uskossa vastaan, se ei hyödytä kuulijaa.

      Raamattu korkein auktoriteetti oppikysymyksissä:

      Millainen arvovalta Raamatun kaanonin ulkopuolisilla profeetoilla on? 2 Sam.12:1-4; 1 Kun11:29-39; 14:2-18; Luuk.7:28

      Kaanon on yksinkertaisesti kokoelma kirjoja, jotka Jumalan johdatuksesta koottiin yhteen elämän uskon ohjeeksi Jumalan kansalle ja jolla kaikki muu täytyy punnita. Se sisältää kaiken tiedon, minkä ihminen tarvitsee pelastuakseen. Mutta ei kaikki, mitä profeetat kirjoittivat Jumalan innoittamina, ole Raamatussa. Tiedämme esimerkiksi, että Paavali kirjoitti useampia innoitettuja kirjeitä kuin mitä meillä on Uudessa testamentissa (1 Kor.5:9; Kol.4:16). Jos löytäisimme jonkun näistä kirjeistä, sitä ei liitettäisi Raamattuun. Se pysyisi Raamatun kaanonin ulkopuolisena arvovaltaisena, innoitettuna kirjeenä. Ellen Whiten arvovaltaa voidaan verrata Raamatun kaanonin ulkopuolisten profeettojen arvovaltaan.Hänen saamansa innoitetut sanomat eivät ole lisäyksiä kaanoniin. Hänen kirjoituksensa eivät ole toinen Raamattu eikä niillä ole samanlaista arvovaltaa kuin Raamatulla. Viime kädessä Raamattu ja yksin Raamattu on korkein auktoriteettimme.


      Jos aiot jatkossakin pitää tutkisteluja lauantaiaamun pikkutunteina, suomenkielinen Raamatun Sanomat helpottavat työtäsi. Tässä linkki, josta pääset tilaamaan sen itsellesi.

      http://www.kirjatoimi.fi/?sid=23

      • "3. Emme usko, että Ellen Whiten kirjoitukset toimivat kristillisen uskon perustuksena ja korkeimpana auktoriteettina. 4. Emme usko, että Ellen Whiten kirjoituksia voidaan käyttää opin perustana. 5. Emme usko, että Ellen Whiten kirjoitusten tutkimisella voi korvata Raamatun tutkimisen."
        (Stork)

        Näinhän se on mutta Riitta näyttää uskovan niin, siksi kai onkin Uskova_1

        Mitä minuun tulee niin minä tunnen profeetan siitä että hän kertoo mitä
        minä salaisesti ajattelen mielessäni. Niinkuin samarialainen nainen
        tunsi Jeesuksen profeetaksi sillä tavalla.
        Ja Paavali toteaa ...

        1.Kor.14:3
        Mutta se, joka profetoi, puhuu ihmisille: hän rakentaa, kehottaa ja lohduttaa.
        4 Kielillä puhuva rakentaa itseään, profetoiva rakentaa seurakuntaa.

        23 Jos seurakunnan yhteisessä kokouksessa kaikki puhuisivat kielillä ja sinne tulisi ulkopuolisia tai epäuskoisia, he varmasti sanoisivat, että te olette järjiltänne. [Ap. t. 2:13]
        24 Jos sen sijaan kaikki profetoisivat ja joku epäuskoinen tai ulkopuolinen tulisi paikalle, hän joutuisi kaikkien koeteltavaksi ja tutkittavaksi
        25 ja hänen sydämensä salaisuudet paljastuisivat. Silloin hän heittäytyisi kasvoilleen maahan, rukoilisi Jumalaa ja tunnustaisi: "Jumala on todella teidän keskuudessanne."


    • Totean.

      Raamatun kehoitukset olet unohtanut,uskot palvelevasi Herraa syytöksilläsi,sillä syyttäjä henki joka sinua ohjaa on sokaissut silmäsi.

      • x-hirvas

        ei ole Raamattu, joten hänen kirjoituksen ja käsitysten arvosteleminen ei ole Jumalan vastaisuutta. Ellen White ei sentään ole jumala muille kuin adventisteille - onneksi !


    • Olen jonkin aikaa käynyt raamattutunnilla ja jäänyt jumalanpalvelukseen.
      Siellä luetaan tällä erää Roomalaiskirjettä. Ei sinun sapattiläksyjäsi.
      Mikset soisi tavallisen adventistin elää tavallista kristityn elämää, vaan
      koetat tuputtaa noita jenkkiläisiä sapattiläksyjäsi?
      Varo vaan ettei sinua kutsuta jenkkilään ja adventtipapiksi siellä.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      383
      8609
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      58
      2364
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      34
      1722
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      27
      1599
    5. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      84
      1355
    6. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      120
      1322
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      356
      1173
    8. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      16
      1045
    9. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      54
      1012
    10. Kuvaile kaivattuasi kolmella

      Emojilla. Oma vastaus 💨🚮💣
      Ikävä
      121
      1004
    Aihe