Avioehdosta..

Annabella.

..olisi kysyttävää, elikkä olen menossa mieheni kanssa naimisiin ja muutama asia on alkanut mietityttää, kun olen päässyt hyvin läheltä seuraamaan siskoni juuri käynnissä olevaa eroprosessia..
Eli mitäs jos kaikki ei menekkään niinkuin on suunniteltu, jos tulisikin syystä tai toisesta ero? Yleensä ihmiset eroaa riitaisina, vaikka nyt puhuttaisi mitä.. esim. "en ikinä haluaisi osaani vanhempiesi perinnöstä" jne. mutta tilanne on toinen jos ollaan eroamassa.

Äitini on kuollut joten omistan siskoni kanssa äitini osuuden vanhempieni omakotitalosta, sekä mökistä. Minulla on myös osuus äitini kautta isoisäni maihin, kartanoon ja metsiin. rahallista omaisuutta ei ole.

Mies "omistaa" talon josta jäljellä lähes täysi velka, hänen vanhempansa eivät omista juurikaan mitään.

Mies pahastui kun ehdotin testamenttia tai avioehtoa, sanoi epäluottamuksen merkiksi. Hän sanoi ettei halua avioehtoa, mutta minun pitää ottaa puolet talon velasta itselleni..

Mitäs tässä nyt tekis..? Meillä on kaksi lasta, mieheni ei ole esikoiseni biologinen isä mutta yhteinen on tämä nuorempi.

9

2085

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Korppi

      Näin suoralta kädeltä tuskin kukaan ulkopuolinen pystyy sanomaan, mitä sinun kannattaisi tehdä tai jättää tekemättä ja päätöshän on loppujen lopuksi sinun itse tehtävä. Mutta yritän jotenkin edes antaa neuvoa (tai oikeastaan tietoa) avioehdosta ja mitä tapahtuu, jos tulee ero ja avioehtosopimusta ei ole (vaikka uskonkin, että olet jo etsinyt tietoa tästä aiheesta ja tiedät suunnilleen, mitä silloin tapahtuu).
      Ensinnäkin omaisuus tietenkin kuuluu sille puolisolle, jonka nimiin se on hankittu. Avioliitossa miehesi "omistama" talo kuuluu edelleen vain miehellesi, mikäli se on hänen nimissään. Jos päätät ottaa puolet talon velasta vastuullesi, on vain oikeutettua, että mikäli mahdollista, talo merkitään myös sinun nimiisi. Avioliitto ei aiheuta puolisoille automaattista vastuuta toisen velasta, vaan kumpikin puoliso vastaa omasta velastaan.
      Mikäli eron sattuessa avioehtoa ei ole, tapahtuu ositus, jossa puolisoiden varat lasketaan yhteen ja puolitetaan. Ennen omaisuuksien vertaamista, kunkin osuudesta vähennetään pois velka (omaisuutta kutsutaan tämän toimenpiteen jälkeen netto-omaisuudeksi). Se, jolla on enemmän avio-oikeuden alaista netto-omaisuutta maksaa toiselle tasinkoa. (Eli jos oletetaan, että omaisuutta on yhteensä 100 000€, niin molemmilla pitäisi olla 50 000€. Jos toisella onkin omaisuutta vain 20 000€ ja toisella siis 80 000€, tämä toinen joutuu maksamaan tasinkoa 30 000€.) Jos avio-oikeutta toisen omaisuuteen ei ole (eli on tehty avioehto), ositusta ei toimiteta, vaan sen sijaan tehdään omaisuuden erottelu, jossa eritellään puolisoiden omaisuus ja velat (eli mikä kuuluu kenellekin -kaltainen toimenpide).
      Avioehto voi olla täydellinen tai osittainen. Osittaisessa suljetaan avio-oikeus pois vain sopimuksessa mainitun (tai mainittujen) omaisuuden osalta. Täydellisessä nimensä mukaan avio-oikeus puolison omaisuuteen suljetaan kokonaan pois. Avioehtosopimuksessa voidaan myös määrätä, ettei avio-oikeutta ole, jos liitto päättyy eroon (mutta on jos liitto päättyy toisen kuolemaan.)
      Toivottavasti tämä auttaa edes jotenkin :)

    • nix nax

      Tässä viimeisen puolen vuoden ajalta avioehdosta kirjoittamiani kommentteja (89 kpl). Ehkä niistä jotain hyötyä sinullekin saattaa olla.
      http://keskustelu.suomi24.fi/servlets/search?advanced=1&conference=avioehto&hpp=25&poster=nix nax&search_interval=exact&start_exact_interval_time=&end_exact_interval_time=&sy=2008&sm=09&sd=01&ey=2009&em=2&ed=21&sort=relevance&ts=1235237441068&query_session=8076153840000860699&start=0

      >>Mies pahastui kun ehdotin testamenttia tai avioehtoa

    • miehesi vastustaa

      mutta kumpi teistä enemmän naimisiin haluaa. Mielestäni sinä sanot että avioehto tai sitten jatkatte avoliitossa. Perustelet sen kuten täälläkin että olet juuri seurannut kuinka petoja ihmiset toisilleen ovat kun seuraat siskosi eroa. Ja tuo että mies vaatii sinun ottamaan puolet hänen talonsa lainoista haisee pahalle. Sinun pitää saada myös puolet talon omistuksesta itsellesi. Ja ennenkuin laitat nimeäsi papereihin kannattaa tutustua muutaman juttuun, arvioita talo tai arvioi edees itse suunnilleen sen arvo, etuovi.com antaa hyvää osviittaa. Onko miehesi vaikeuksissa talonsa lainojen kanssa. Onko talo kensien vanha jolloin se vaatisi jotain suurempaa remonttia. Koska miehesi ostanut talon, mikäli vuoden sisään niin viime keväästä hinnat ovat saattaneet puodota. Jokin tuossa talo asiassa haisee, tuntuu että sinä et välttämättä halua tuota taloa.
      Minun neuvoni on että turvaa oma ja lapsiesi, molempien, tulevaisuus. Avioehto tai sitten jatkatte avoliitossa.

    • minni-mummi

      Olet saanut hyviä vastauksia ja sinun tosiaan kannattaa pohtia tilannettasi huolellisesti.

      Kun turvaat avioehdolla oman ja lastesi tulevaisuuden, turvaat myös vanhempiesi ja isovanhempiesi sinulle tarkoittamat perintötilukset. Sanon suoraan: vaadi avioliiton ehdoksi avioehto ja teetä paperit kuntoon ennen häitä. Ellei mies tähän suostu, niin voit uskoa, että hän on jo nyt tarkkaan laskenut omaisuutesi arvon. Nimittäin myös minun mumminnenäni haistaa nyt pahaa palaneenkäryä.

      En tiedä, onko se enää mahdollista, mutta isovanhemmat ja isäsi ehkä voivat tehdä testamentin, jolla aviopuolisosi suljetaan ulkopuolelle. Silloin joutuisitte - mahdollisessa erotilanteessa siis - jakamaan vain nykyisen omaisuudenne ja velat. Tämä on tietysti maallikon epätäydelistä ja yksinkertaistettua tekstiä. Juristit ilmaisevat asian eri tavalla.

      Varoitan siksi, että ystäväpiirissäni on ollut kaksi tositapausta, joissa kummassakin vaimoilla oli perintöomaisuutta ja miehet olivat lähes tyhjätaskuja. Avioehtosopimuskin oli molemmilla pareilla tehtynä, mutta jostain kumman syystä jäänyt allekirjoittamatta ennen häitä. Syy valkeni heti häiden jälkeen. Arvaat varmaan mitä tapahtui? Kumpikin kieltäytyi jyrkästi allekirjoittamasta, joten papereilla ei ollut mitään arvoa. Ävioehtosopimukseenhan tarvitaan molempien osapuolten allekirjoitus.

      Kun sitten ero tuli joidenkin vuosien päästä, niin nämä roikaleet pitivät hyvin huolen omista eduistaan ja veivät puolet omaisuuden arvosta - ei siis vain rahavaroista, vaan maista ja mannuista myös. Siinä taidettiin jakaa suurella riidalla kaikki, aina lusikoita ja henkareita myöten. Toisessa tapauksessa vanha sukutilakin meni myyntiin.

      Kukaan ei tietysti toivo liiton päättymistä, mutta silti varautuminen "pahimman" eli eron mukaan ei ole sen ennakointia, vaan ainoastaan suurta viisautta. Jos mies haluaa kanssasi naimisiin rakkaudesta, niin hän kyllä suostuu avioehtoon. Jos kyse on muista motiiveista, niin silloin hän tietysti tekee parhaansa höynäyttääkseen sinut vihille ilman avioehtoa.

      • avioehtohan

        astuu voimaan vasta kun erotaan, ei sen voimassaoleminen vaikeuta mitenkään teidän arkielämää.Ja voi olla ettette eroa, kun vasta sitten, kun toinen kuolee...


    • mölyri

      feministien laki kääntyi itseään vastaan:)

      muualla maailmassa automaattisesti jokainen
      vie vain omansa pois jos ei homma suju, vain suomessa siitäkin pitää kinata hehhhehhehhhehh

      ymmärrän kyllä persaukisen miehesi huolen..

      kerro sille luuserille että et vain yksinkertaisesti halua sotkea rahaa rakkauteen
      tai että suku vaatii sitä.

      miksi laittaa sellainen houkutus miehellesi
      että kun hän ei enää jaksa kuunnella nalkutustai
      persaukisuudestaan, niin hän saa mukavan erorahan

      • ota selvää

        >>feministien laki kääntyi itseään vastaan:)

        Häh, miten niin? Mikä on mielestäsi "feministien" laki, avio-oikeus vai sen poissulkeva avioehto?

        >>muualla maailmassa automaattisesti jokainen
        vie vain omansa pois jos ei homma suju, vain suomessa siitäkin pitää kinata hehhhehhehhhehh>>

        Höpö höpö. Avio-oikeus toisen omaisuuteen ero- tai kuolemantapauksessa kuuluu länsimaiseen oikeuskäytäntöön. Varsinkin amerikkalaiset osaavat kyllä kinata oikeudessa vaikka millaisilla perusteilla. Tuo aikansa elänyt tapa perustuu ajatukseen, että mies tienaa ja nainen hoitaa lapsia kotona. Avioehto kannattaa aina tehdä ellei oma elämä mene noin.


    • Pohtija

      Ehdottomasti vaadit avioehtoa ainakin perinnön osalta. Avioehtohan voi koskea vain jotakin tiettyä osaa omaisuudesta. Olisihan se järjetöntä että pahimmassa tapauksessa miehesi olisi yksi osakas äitisi kuolipesässä...

      Sitten tuosta asuntovelasta. On aika järkeenkäypää että puolisot omistaisivat yhdessä yhteisenä kotina käytetyn asunnon ja olisivat molemmat myös velallisia. Mutta älä herran tähden suostu ottamaan puolta velasta ilman puolta asunnon/kiinteistön omistuksesta!

    • pari asiaa

      avioehto eron varalle, mutta minusta sinä voisit jättää siihen sen, että kuolemantapauksessa hän saa avio-oikeuden mukaisesti perinnön.

      Kuollessasi et saa omaisuutta mukaan ja hän pystyy silloin paremmin lapset elättämään.

      Muistathan myös huolehtia tuo vanhemman lapsen eduista? Nuorempi perii miehesi ja sinut, mutta periikö vanhempi lapsi ketään, siis muuta kuin sinut?

      Suosittelen ammattilaisten luona käymistä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      430
      3035
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      103
      2374
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      363
      2122
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1953
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1807
    6. 164
      1238
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1237
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1156
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1082
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      947
    Aihe