Ihmiskuntahan ei vielä ole edes ykköstasolla sivilisaationa: http://en.wikipedia.org/wiki/Kardashev_scale
Ja sama suomeksi joskin hivenen ohkaisena, englannninkielinen versio kattavampi, siksi sitaattinikin ovat siitä:http:http://fi.wikipedia.org/wiki/Kardašovin_skaala
Aika mielenkintoisia nuo ehdotelmat joilla ykköstaso voitaisiin saavuttaa: fuusiovoima, antimateria ja aurinkoenergia.
Zoltan Galantaihan sitten lisäsi mukaan vielä nelostason: "a Type IV level which controls the energy output of the visible universe; this is within a few orders of magnitude of 1045 W".
Jota puolestaan sitten Milan M. Circovic hiukan halusi korjata: "Type IV" should instead be used to refer to a civilization that has harnessed the power of its supercluster, or "the largest gravitationally bound structure it originated in"
For the Local Supercluster, this would be approximately 1042 W.
Tuntuu kiehtovalta ajatukselta että ihmiskunta saavuttaisi niin huiman teknologisen edistyksen, että pystyisi valjastamaan superclusterin (superjoukko) energian käyttöönsä. Supercluster (superjoukko): http://en.wikipedia.org/wiki/Supercluster
Ja vielä Neitsyen superjoukko mihin meidän linnunratakin kuuluu: http://en.wikipedia.org/wiki/Virgo_Supercluster
Linkitykset siis englanninkielisille sivuille koska suomenkieliset versiot ovat hiukan ohkaisia ja pintapuolisia verrattuna englanninkielisiin tarkasteluihin aiheesta.
Luuletko että ihmiskunta koskaan saavuttaa edes tuota Kardashevin kolmostasoa?
Entä kuinka kauan sen saavuttaminen mielestäsi tulee kestämään?
Uskotko että avaruudessa on rotuja jotka ovat saavuttaneet sivilisaatioina jo kolmostason tai jopa nelostason?
Kardashevin sivilisaatiot
14
723
Vastaukset
- offmind
Tuollainen kuvitteellisten sivilisaatioiden luokittelu vain yhden "mittarin" perusteella on niin hölmöä, että se ei kelpaa edes scifiksi.
- kyllä....
mutta ihan tunnustetujen astronomien spekulaatiota.
Tieteen eteenpäin vieminen vaatii usein, että ajatuksien lonkeroita heitellään myös "terveen järjen tuolle puolen". Mitä sieltä sitten saadaan pyydystetyksi edes teorioiden pohjaksi, on eri asia. Jostain aina joskus tarttuukin. - offmind
kyllä.... kirjoitti:
mutta ihan tunnustetujen astronomien spekulaatiota.
Tieteen eteenpäin vieminen vaatii usein, että ajatuksien lonkeroita heitellään myös "terveen järjen tuolle puolen". Mitä sieltä sitten saadaan pyydystetyksi edes teorioiden pohjaksi, on eri asia. Jostain aina joskus tarttuukin.Astronomit eivät tiedä koulutuksensa puolesta SIVISAATIOIDEN kehityksestä yhtään mitään, joten spekulaation arvo ei siitä nouse tipan vertaa.
Ja jos ajatukset kaipaavat uusia tuulia, niin kannattaa lukea hyvää scifiä. Sieltä löytyy paljon tarkempaankin mietittyjä spekuja kaukaisen tulevaisuuden mahdollisuuksista, kuin tuossa aloituksessa esitetty hölmöily. - Firestarter13
offmind kirjoitti:
Astronomit eivät tiedä koulutuksensa puolesta SIVISAATIOIDEN kehityksestä yhtään mitään, joten spekulaation arvo ei siitä nouse tipan vertaa.
Ja jos ajatukset kaipaavat uusia tuulia, niin kannattaa lukea hyvää scifiä. Sieltä löytyy paljon tarkempaankin mietittyjä spekuja kaukaisen tulevaisuuden mahdollisuuksista, kuin tuossa aloituksessa esitetty hölmöily.Ja arvostettuna pidetty tuo Kardashevin asteikko. Sinulle koko asia tietysti oli tyystin tuntematon ja siksi pyrit lyttäämään Nikolai Kardashevin, joka muuten sattuu olemaan Venäjän avaruustutkimuskeskuksen varajohtaja, SETI-ohjelmassa mukana ollut ja omaa muitakin meriittejä joten on varsin pätevä mies. Tuoltapa tietämättömälle lisätietoja, olepa hyvä: http://en.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Kardashev
Ja kuten jo aloituksen sitaatista saatoit huomata, sitä on edelleen jatkettu älykkäiden ajattelijoiden toimesta. Energia, energiavarojen valjastaminen on nimittäin se kaikista oleellisin mittari mitattaessa jonkun sivilisaation teknologista kehitystä. Ihmiskuntahan ei ole esimerkiksi kyennyt ratkaisemaan tyydyttävästi ydinjätteen ongelmaa, eli energiakysymys tuo mukanaan aina myös muita kysymyksiä joihin täytyy löytyä ratkaisu. Ei riitä että löydämme uuden enrgiamuodon, meidän täytyy myös pystyä hallitsemaan mahdolliset saasteongelmat tai sitten luopua kyseisestä energiamuodosta. - Firestarter13
offmind kirjoitti:
Astronomit eivät tiedä koulutuksensa puolesta SIVISAATIOIDEN kehityksestä yhtään mitään, joten spekulaation arvo ei siitä nouse tipan vertaa.
Ja jos ajatukset kaipaavat uusia tuulia, niin kannattaa lukea hyvää scifiä. Sieltä löytyy paljon tarkempaankin mietittyjä spekuja kaukaisen tulevaisuuden mahdollisuuksista, kuin tuossa aloituksessa esitetty hölmöily.Eli ei sinulle.
Joten ymmärrän ja jopa siedän turhautumisesi sekä pikku kiukuttelusi.:D - offmind
Firestarter13 kirjoitti:
Ja arvostettuna pidetty tuo Kardashevin asteikko. Sinulle koko asia tietysti oli tyystin tuntematon ja siksi pyrit lyttäämään Nikolai Kardashevin, joka muuten sattuu olemaan Venäjän avaruustutkimuskeskuksen varajohtaja, SETI-ohjelmassa mukana ollut ja omaa muitakin meriittejä joten on varsin pätevä mies. Tuoltapa tietämättömälle lisätietoja, olepa hyvä: http://en.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Kardashev
Ja kuten jo aloituksen sitaatista saatoit huomata, sitä on edelleen jatkettu älykkäiden ajattelijoiden toimesta. Energia, energiavarojen valjastaminen on nimittäin se kaikista oleellisin mittari mitattaessa jonkun sivilisaation teknologista kehitystä. Ihmiskuntahan ei ole esimerkiksi kyennyt ratkaisemaan tyydyttävästi ydinjätteen ongelmaa, eli energiakysymys tuo mukanaan aina myös muita kysymyksiä joihin täytyy löytyä ratkaisu. Ei riitä että löydämme uuden enrgiamuodon, meidän täytyy myös pystyä hallitsemaan mahdolliset saasteongelmat tai sitten luopua kyseisestä energiamuodosta."Tiedepiirissä yleisesti tunnustettu Ja arvostettuna pidetty tuo Kardashevin asteikko."
Ei ole. Mikään _äärimmäisen_ spekulatiivinen ajatusleikki ei ole "arvostettu tiedepiireissä" (mitä sitten kuvittelet tuollaisten piirien olevankaan?) Kardashevin asteikko on vain yksi reunahuomautus SETI-oletuksissa.
Astronomina Kardashev epäilemättä on arvostettu, mutta se onkin jo ihan eri asia.
Edes kuuluisaa Draken kaavaa ei pidetä muuta kuin ajatusleikkinä koska suurin osa yhtälön muuttujista täytyy vain arvata ja arvaukseksi kelpaa ihan mikä tahansa nollan ja hyvin suuren väliltä. Lopputulos, oli se mikä tahansa, on aina vain huuhaata, ei sen "tieteellisempää".
Mutta Draken kaavaa sentään arvostetaan koska siinä elämän, älyllisen elämän ja vieraiden teknologisten sivilisaatioiden esiintymistä tai niiden elinaikaa ei trivialisoida. Ja havaintomenetelmien kehittyessä ja uusien eksoplaneettojen löytyessä kaavaan saadaan hieman muutakin kuin vain puhtaita arvauksia.'
"Energia, energiavarojen valjastaminen on nimittäin se kaikista oleellisin mittari mitattaessa jonkun sivilisaation teknologista kehitystä."
Ei ole. Tuossa on kyse vain siitä, että argumentin vuoksi tehdään tuollainen oletus. Mitään erityisiä asiaperustetta oletukselle ei kuitenkaan ole. Korkeintaan oletus voidaan perustaa ihmisen kulttuurihistoriaan viimeisimmän 200 vuoden aikana ja tuskin tarvitsee alleviivata mitä ongelmia sellaiseen sisältyy.
Voidaan myös tehdä oletus, että _jatkuva kasvu_ ei ole kestävän, pitkäikäisen, teknologisen sivilisaation keino menestykseen vaan jotkin muut ratkaisut. Esim. jos vuonna miljoona ihmiskunta koostuu vain miljoonasta yksilöstä, niin energiantarve ei välttämättä ole suurempi kuin mitä ihmiskunta tarvitsee nyt mutta silti sivilisaatio voi olla nykykulttuuriin verrattuna äärimmäisen kehittynyt (Clarken kolmannen lain tasolla)
http://en.wikipedia.org/wiki/Clarke's_laws
Tai voidaan tehdä myös singulariteettioletus, eli teknologinen sivilisaatio päätyy lopulta informaatioksi ja virtuaaliseksi, jolloin voidaan myös olettaa että energiankäytön ei ole tarpeen kasvaa jatkuvasti.
Vastaavia erilaisia ratkaisuja teknologisen sivilisaation kehityskaareksi on vaikka kuinka paljon. - offmind
Firestarter13 kirjoitti:
Eli ei sinulle.
Joten ymmärrän ja jopa siedän turhautumisesi sekä pikku kiukuttelusi.:DJos et osaa perustella juttujasi, niin ei se mitään mutta älä kuitenkaan ruikuta kuin uhmaikäinen koululainen.
Firestarter13 kirjoitti:
Ja arvostettuna pidetty tuo Kardashevin asteikko. Sinulle koko asia tietysti oli tyystin tuntematon ja siksi pyrit lyttäämään Nikolai Kardashevin, joka muuten sattuu olemaan Venäjän avaruustutkimuskeskuksen varajohtaja, SETI-ohjelmassa mukana ollut ja omaa muitakin meriittejä joten on varsin pätevä mies. Tuoltapa tietämättömälle lisätietoja, olepa hyvä: http://en.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Kardashev
Ja kuten jo aloituksen sitaatista saatoit huomata, sitä on edelleen jatkettu älykkäiden ajattelijoiden toimesta. Energia, energiavarojen valjastaminen on nimittäin se kaikista oleellisin mittari mitattaessa jonkun sivilisaation teknologista kehitystä. Ihmiskuntahan ei ole esimerkiksi kyennyt ratkaisemaan tyydyttävästi ydinjätteen ongelmaa, eli energiakysymys tuo mukanaan aina myös muita kysymyksiä joihin täytyy löytyä ratkaisu. Ei riitä että löydämme uuden enrgiamuodon, meidän täytyy myös pystyä hallitsemaan mahdolliset saasteongelmat tai sitten luopua kyseisestä energiamuodosta.Iain M. Banksia ja Alastair Reynoldsia.
Heillä on oletetun tekniikan lisäksi vielä juontakin.- Firestarter13
offmind kirjoitti:
Jos et osaa perustella juttujasi, niin ei se mitään mutta älä kuitenkaan ruikuta kuin uhmaikäinen koululainen.
Koko teoria ja skaala oli sinulle liian vaikea täysin sisäistettäväksi ja siksi aloit lapsellisesti kiukutella ja nyt yrität kääntää sen toisin päin?!! Naurettavaa.:D
Joku sinua fiksumpi näet osaa/osaisi varmasti muodostaa teorioita Kardashevin skaalan pohjalta. Ja juuri heitä yritin kysymyksilläni lopussa herätellä, en jotain jähmeä-älyistä jolle luova tieteellinen ajattelu on selvästikin vierasta. - Firestarter13
offmind kirjoitti:
"Tiedepiirissä yleisesti tunnustettu Ja arvostettuna pidetty tuo Kardashevin asteikko."
Ei ole. Mikään _äärimmäisen_ spekulatiivinen ajatusleikki ei ole "arvostettu tiedepiireissä" (mitä sitten kuvittelet tuollaisten piirien olevankaan?) Kardashevin asteikko on vain yksi reunahuomautus SETI-oletuksissa.
Astronomina Kardashev epäilemättä on arvostettu, mutta se onkin jo ihan eri asia.
Edes kuuluisaa Draken kaavaa ei pidetä muuta kuin ajatusleikkinä koska suurin osa yhtälön muuttujista täytyy vain arvata ja arvaukseksi kelpaa ihan mikä tahansa nollan ja hyvin suuren väliltä. Lopputulos, oli se mikä tahansa, on aina vain huuhaata, ei sen "tieteellisempää".
Mutta Draken kaavaa sentään arvostetaan koska siinä elämän, älyllisen elämän ja vieraiden teknologisten sivilisaatioiden esiintymistä tai niiden elinaikaa ei trivialisoida. Ja havaintomenetelmien kehittyessä ja uusien eksoplaneettojen löytyessä kaavaan saadaan hieman muutakin kuin vain puhtaita arvauksia.'
"Energia, energiavarojen valjastaminen on nimittäin se kaikista oleellisin mittari mitattaessa jonkun sivilisaation teknologista kehitystä."
Ei ole. Tuossa on kyse vain siitä, että argumentin vuoksi tehdään tuollainen oletus. Mitään erityisiä asiaperustetta oletukselle ei kuitenkaan ole. Korkeintaan oletus voidaan perustaa ihmisen kulttuurihistoriaan viimeisimmän 200 vuoden aikana ja tuskin tarvitsee alleviivata mitä ongelmia sellaiseen sisältyy.
Voidaan myös tehdä oletus, että _jatkuva kasvu_ ei ole kestävän, pitkäikäisen, teknologisen sivilisaation keino menestykseen vaan jotkin muut ratkaisut. Esim. jos vuonna miljoona ihmiskunta koostuu vain miljoonasta yksilöstä, niin energiantarve ei välttämättä ole suurempi kuin mitä ihmiskunta tarvitsee nyt mutta silti sivilisaatio voi olla nykykulttuuriin verrattuna äärimmäisen kehittynyt (Clarken kolmannen lain tasolla)
http://en.wikipedia.org/wiki/Clarke's_laws
Tai voidaan tehdä myös singulariteettioletus, eli teknologinen sivilisaatio päätyy lopulta informaatioksi ja virtuaaliseksi, jolloin voidaan myös olettaa että energiankäytön ei ole tarpeen kasvaa jatkuvasti.
Vastaavia erilaisia ratkaisuja teknologisen sivilisaation kehityskaareksi on vaikka kuinka paljon.Eipä siis ihme että sinun täytyy kysyä missä piireissä? Kun et vain ole perillä tärkeistä tieteen teorioista.
Ja jo se seikka mikä tuli ilmi aiemmin, eli et tunnistanut Kardashevin skaalaa on raskauttava todiste siitä että et ole perillä tieteestä kyllin hyvin. Katsohan Kardashevin skaala ei ole spekulointia vaan todellakin arvossapidetty teoria. Jos puhutaan vain sivilisaation teknologisesta kehittymisestä, niin silloin energia on käypä mittari. Ei kyse olekaan pelkästään siitä paljonko energiaa tuotetaan nykyisillä menetelmillä (kannattaa hiukan laajentaa siis ajjateluaan sinunkin), vaan skaala vihjaa myös siihen että uusien energiamuotojen tehokas (ja valveutunut) hyödyntäminen auttaa ihmiskuntaa saavuttamaan uusia asioita.
Jos voisimme valjastaa kaikki tämän planeetan energiat käyttöömme niin myös vaikkapa miehitetyt lennot toisille planeetoille olisivat mahdollisia, jopa arkipäivää. Koitapa edes hiukan laajentaa ajatteluasi ja miettiä mitä kaikkea voivatkaan sitten tehdä vaikkapa kolmostason sivilisaatiot? Taitaa kyllä koko kysymys olla liian vaikea sinulle.
Pahoitteluni vielä uudelleen liian vaikeasta kysymyksestä. - Kerrassaan
Firestarter13 kirjoitti:
Eli ei sinulle.
Joten ymmärrän ja jopa siedän turhautumisesi sekä pikku kiukuttelusi.:DÄlykäs heitto. Jaa, mutta tuolla tasolla oleva voi tulkita tämän kehuksi...
Samaa mieltä. Voisin hyvin kuvitella informaatioteknisesti äärimmäisen kehittyneen sivilisaation, joka käyttää energiaa 1/1000 siitä, mitä ihmiskunta nyt kuluttaa. Se voisi esim säilyttää koko planeetan 99,9% luonnontilassa ja käyttää korkeaa sivistystään tämän asiantilan saavuttamiseksi. Tämä tavoite ei sulkisi pois esim avaruusteknologiaa.
- offmind
Firestarter13 kirjoitti:
Eipä siis ihme että sinun täytyy kysyä missä piireissä? Kun et vain ole perillä tärkeistä tieteen teorioista.
Ja jo se seikka mikä tuli ilmi aiemmin, eli et tunnistanut Kardashevin skaalaa on raskauttava todiste siitä että et ole perillä tieteestä kyllin hyvin. Katsohan Kardashevin skaala ei ole spekulointia vaan todellakin arvossapidetty teoria. Jos puhutaan vain sivilisaation teknologisesta kehittymisestä, niin silloin energia on käypä mittari. Ei kyse olekaan pelkästään siitä paljonko energiaa tuotetaan nykyisillä menetelmillä (kannattaa hiukan laajentaa siis ajjateluaan sinunkin), vaan skaala vihjaa myös siihen että uusien energiamuotojen tehokas (ja valveutunut) hyödyntäminen auttaa ihmiskuntaa saavuttamaan uusia asioita.
Jos voisimme valjastaa kaikki tämän planeetan energiat käyttöömme niin myös vaikkapa miehitetyt lennot toisille planeetoille olisivat mahdollisia, jopa arkipäivää. Koitapa edes hiukan laajentaa ajatteluasi ja miettiä mitä kaikkea voivatkaan sitten tehdä vaikkapa kolmostason sivilisaatiot? Taitaa kyllä koko kysymys olla liian vaikea sinulle.
Pahoitteluni vielä uudelleen liian vaikeasta kysymyksestä."eli et tunnistanut Kardashevin skaalaa on raskauttava todiste siitä että et ole perillä tieteestä kyllin hyvin. Katsohan Kardashevin skaala ei ole spekulointia vaan todellakin arvossapidetty teoria."
Katsopa ensin ihan huviksesi mitä tieteellinen teoria tarkoittaa, ennenkuin enempää nolaat itseäsi.
http://en.wikipedia.org/wiki/Science#Scientific_method
Kun olet tuo selvittänyt itsellesi, voit ottaa selville mitä tarkoittaa käsite hypoteesi. Ja sen jälkeen ehkä itsekin hoksaat miksi tuo esittelemäsi ajatus ei ole edes sellainen. Jos kuitenkin olet sitä mieltä, että se kelpaa hypoteesiksi, niin olisin kiinnostunut kuulemaan, että miten ajattelit sen testaamisen suorittaa.
Ja koska ajatus ei ole edes hypoteesi, niin silloin se on vain spekulaatio ja ajatusleikki. Kyllä niilläkin oma sijansa tieteen kehittymisessä on, mutta tuo Kardashevin mitta-asteikkohan ei liity luonnontieteisiin mitenkään.
Vaihtoehtoisesti voit myös selittää, että _millä perusteilla_ se ko. asteikko on teoria?
"Jos voisimme valjastaa kaikki tämän planeetan energiat käyttöömme niin myös vaikkapa miehitetyt lennot toisille planeetoille olisivat mahdollisia, jopa arkipäivää."
Joo joo, mutta käytännön tasolla tuollainen ei tarkoita yhtään mitään. Mitä ihmettä kuvittelet tuon "energian valjastamisen" oikein tarkoittavan? Maalämmölläkö vai tuuli- ja vuorovesivoimaloista saatavalla energiallako ajattelit toisille planeetoille matkustella? :-) - offmind
Firestarter13 kirjoitti:
Koko teoria ja skaala oli sinulle liian vaikea täysin sisäistettäväksi ja siksi aloit lapsellisesti kiukutella ja nyt yrität kääntää sen toisin päin?!! Naurettavaa.:D
Joku sinua fiksumpi näet osaa/osaisi varmasti muodostaa teorioita Kardashevin skaalan pohjalta. Ja juuri heitä yritin kysymyksilläni lopussa herätellä, en jotain jähmeä-älyistä jolle luova tieteellinen ajattelu on selvästikin vierasta."...jolle luova tieteellinen ajattelu on selvästikin vierasta."
Harvinaista tavata kaltaisesi tieteellisesti luova älykkö:-) Kerro seuraavaksi, että olet myös Mensan jäsen ja että älykkyysosamääräsi on ainakin 180:-):-)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ikävä sinua
Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k375116- 823636
- 373050
- 613005
- 102936
Kesäseuraa
Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t562363- 411848
Tuksu on edelleen sinkku - nuori Joonas jätti!
Hihhahihhahhaahheee Joonas keksi hyvän syy. : Tuksu on liian Disney-prinsessa hänelle. (Mikähän prinsessa lie kyseessä….91790- 181731
Kiusaaja otti yhteyttä, mitä tekisit?
Minulle kävi näin pari kk sitten. Olin aluksi todella ystävällinen. Sanoin, että olin jo unohtanut jne. Asia jäi vai1391718