TVO hutiloi

Vastaaja

"
Elokuussa TVO huomasi toimintakokeessa, että reaktorirakennuksen ilmastointijärjestelmässä oli vika, jonka seurauksena tulipalon sattuessa savu ei olisi poistunut reaktorirakennuksesta niin tehokkaasti kuin oli suunniteltu. Vian yhteyttä turvallisuusteknisiin käyttöehtoihin ei aluksi huomattu. Laitoksella ei näin ollen ryhdytty välittömästi käyttöehtojen edellyttämiin toimenpiteisiin. Selvityksissä havaittiin myös, että vuonna 2002 vastaavat toimintakokeet olivat jääneet tekemättä molemmissa laitosyksiköissä.

Samoin elokuussa sattuneen virheen takia oli yksi Olkiluodon ydinvoimalaitoksen palovesipumppu toimintakunnoton 42 vuorokautta. Pumpun paineen puoleinen venttiili jäi avaamatta ennakkohuoltotöiden jälkeen, eikä kiinnioloa huomattu toimintakokeissa eikä useissa palovesiventtiilien asennon tarkastuksissa. Kaksi muuta järjestelmään kuuluvaa pumppua oli kunnossa, joten sammutusjärjestelmä olisi kyllä tarvittaessa toiminut.

Loppuvuoden kolmannen INES-1 -tapahtuman Teollisuuden Voima ilmoitti vuorokausiraportissaan lokakuun ensimmäisenä päivänä. Käytetyn polttoaineen varaston neljän lattiakaivon pintavahdin toiminta oli jäänyt tarkastamatta monen vuoden ajan. Tarkastettavia pintavahteja varastolla on yhteensä 35. Pintavahdit ilmoittavat automaattisesti, jos lattialla on vettä. Varaston turvallisuusteknisissä käyttöehdoissa edellytetään lattiakaivojen tarkastamista. Neljän pintakytkimen tarkastus oli jäänyt tekemättä, koska niiden luo oli hankala päästä, ja ne olivat paikoissa, joissa säteilyarvojen voitiin olettaa olevan korkeat. Kaikki pintavahdit oli raportoitu tarkastetuiksi koska turvallisuustekniset käyttöehdot tulkittiin väärin. Tarkastamatta jääneiden pintavahtien mahdollinen toimintakunnottomuus olisi viivästyttänyt vuotojen havaitsemista.

Neljäs loppuvuoden tapaus liittyy Olkiluodon ykkösyksikön reaktorin hätäjäähdytysjärjestelmään. TVO havaitsi, että järjestelmän kolmen pumpun moottorin värähtelytasot olivat olleet normaalia korkeammat usean vuoden ajan. Ykkösyksikön neljännen pumpun ja kakkosyksikön kaikkien vastaavien pumppujen moottorien värähtelytasot olivat normaalit. Selvityksissä havaittiin, että pumppuyksiköiden perustat eivät olleet riittävän jäykät. Kyseisten pumppujen perustukset korjattiin nopeasti. Moottoreiden värähtelytasoille ei ollut TVO:n ohjeissa selkeitä toimenpiderajoja. Kohonneet värähtelytasot heikensivät pumppujen pitkäaikaisen toiminnan luotettavuutta.
"
http://www.stuk.fi/uutiset/news_303.html
(26.11.2003)

Onkohan TVO:llakin otettu käyttöön tulospalkkaus muutama vuosi sitten? Tuon tyyppisiä laiminlyöntejä sellaisesta helposti tulee.

25

1704

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tungsten

      Kiitos Vastaajalle kattavasta raportoinnista aiheesta. Jotta näiden INES-asteikolla ykköseksi luokiteltujen tapahtumien merkitys ydinturvallisuuteen olisi oikeassa mittasuhteessaan, suosittelen INES-asteikkoon tututstumiseen:

      http://www.stuk.fi/ydinvoimalaitokset/ines.html

      • Tsherno006429

        Paitsi se, että monet noista laiminlyönneistä olivat tapahtuneet usean vuoden ajan, niiden tiheä havainnointi lyhyellä ajalla antaa aihetta huoleen, kuten STUKin uutisen alkuosan rivien välistä voi lukea:


        "
        26.11.2003

        Teollisuuden Voiman (TVO) ydinvoimalaitoksessa Olkiluodossa on tänä vuonna havaittu seitsemän tapahtumaa, jotka on luokiteltu luokkaan yksi seitsenportaisella kansainvälisellä ydinlaitostapahtumien vakavuusasteikolla (INES). Asteikossa luokan yksi tapahtumilla on pienin ja luokan seitsemän tapahtumilla suurin turvallisuusmerkitys.

        Säteilyturvakeskus (STUK) on käynyt tapahtumien johdosta keskusteluja TVO:n johdon kanssa, ja korostanut tarvetta yleiseen turvallisuuskulttuurin kehittämiseen ydinvoimalaitoksen käytössä. INES-tapahtumista neljä on sattunut loppuvuodesta varsin lyhyen ajan sisällä. Tapahtumien määrä on suomalaisessa ydinvoimalaitoksessa epätavallisen suuri. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Olkiluodon ja Loviisan voimalaitoksissa on tapahtunut yhteensä enimmillään viisi INES-luokiteltua tapahtumaa vuodessa.

        TVO aloitti turvallisuuteen vaikuttavien tapahtumien korjaamisen ripeästi. TVO on myös käynnistänyt useita eri toimenpiteitä yhtiön toimintatapojen parantamiseksi ja perustanut kehitysohjelman, jonka tarkoitus on yleisesti parantaa käyttötoiminnan huolellisuutta ja motivoida työntekijöitä korkealaatuiseen turvallisuushakuiseen toimintaan.

        STUK kiinnittää tulevissa tarkastuksissaan erityisen huomion kehitysohjelman toteutumiseen.
        ...
        "
        http://www.stuk.fi/uutiset/news_303.html


    • Mr.K.A.T.

      Ellen ihan väärin muista niin kerran kun testattiin tätä yleistä sireenien hälytysmerkkiä
      \_/""\_/ niin suurin osa ihmisistä ei reagoinut mitenkään. Luulivat aikamerkiksi tai palomiesten
      leikiksi tai jotain "mitä hyö lie huuvattaa".

      Melkein turhan panttina tai ainakin saa viranomaiset olla kädet ristissä että edes joku kuuntelee radioata ja lähetys- ja vastaanottopäässä ei oo sähköt poikki.

      • Vastaaja

        Näin on - korva kyllä vähän lotkahtaa, jos se yskähtely edes kuuluu, mutta 'se on kuitenkin jokin harjoitus vaan'-ajatus on ainoa mitä tulee mieleen. Olen syyllistynyt itsekin tuohon.


    • Jocu

      Voimayhtiö ei salaillut mokia, vaan raportoi niistä valvovalle viranomaiselle.
      Viranomainen ei hyssytellyt, vaan älähti sekä antoi asian julkisuuteen.
      Noin ydinvoimaloita pitää käyttää!

      • Vastaaja

        Jos TVO:n meno jatkuu tuollaisena, toimilupaehtojen tarkistus voi osoittautua hyvinkin aiheelliseksi.

        Varmuudella oikein toiminut on STUK.


      • Jocu
        Vastaaja kirjoitti:

        Jos TVO:n meno jatkuu tuollaisena, toimilupaehtojen tarkistus voi osoittautua hyvinkin aiheelliseksi.

        Varmuudella oikein toiminut on STUK.

        Kyllä TVO pitää huolen siitä, ettei käyttölupaan ole tarve kajota. Heille vain sattui suma pikkuvirheitä.
        Ei luvan ehtoja muuteta. Se otetaan pois. Ei nykyinen ydinvoimala ole mikään 60-luvun paperitehdas.


      • Vastaaja
        Jocu kirjoitti:

        Kyllä TVO pitää huolen siitä, ettei käyttölupaan ole tarve kajota. Heille vain sattui suma pikkuvirheitä.
        Ei luvan ehtoja muuteta. Se otetaan pois. Ei nykyinen ydinvoimala ole mikään 60-luvun paperitehdas.

        toimilupaehtojen tarkistuksella tarkoitin kyllä sen asian tarkistamista, onko toiminta toimilupaehtojen mukaista.


        kiireessä tämmöisiä lapsuksia sattuu.


      • Jocu
        Vastaaja kirjoitti:

        toimilupaehtojen tarkistuksella tarkoitin kyllä sen asian tarkistamista, onko toiminta toimilupaehtojen mukaista.


        kiireessä tämmöisiä lapsuksia sattuu.

        Siellä toimittiin vastoin ns. turvallisuusteknisiä käyttöehtoja. Erikoisraporttien paikka se oli. INES 0 ylittyi.


    • Vastaaja

      Greenpeace on oikeutetusti huolissaan asiasta ja julkaissut omat ohjeensa:


      "

      TVO:n uudet turvallisuusohjeet


      Säteilyturvakeskuksen mukaan Teollisuuden Voiman (TVO) ydinvoimalaitoksessa Olkiluodossa on tänä vuonna havaittu epätavallisen paljon ydinturvallisuutta vaarantaneita huolimattomuudesta johtuneita tapauksia. Vaikka Olkiluodon tapauksissa on kyse suhteellisen vähämerkityksellisistä tapauksista (INES1), ovat ne osa maailmanlaajuista lisääntyvän
      huolimattomuuden, laiminlyöntien ja yliluottavaisuuden vaarallista kehitystrendiä.

      Lokakuussa WANO:n (World Association of Nuclear Operators) kokouksessa puhunut WANO:n puheenjohtaja Hajimu Maeda varoitti, että mikäli kehitys jatkuu nykyisen suuntaisena, voi se johtaa suureen onnettomuuteen jossain päin maailmaa. Greenpeace onkin nyt nähnyt tarpeelliseksi jakaa Teollisuuden Voiman johdolle ja työntekijöille uudet turvallisuusohjeet.

      Nämä ohjeet tulee pitää tallessa. Muistiruudut auttavat tarkastamaan aika ajoin, ollaanko turvallisuuskehityksessä oikeilla raiteilla.

      - en rakenna uusia ydinvoimaloita
      - pyrin eroon olemassaolevista reaktoreista
      - en tuota lisää korkea-aktiivista jätettä
      - en yritä viherpestä ydinvoimaa Suomessa tai muualla

      Greenpeace
      "

      http://www.greenpeace.se/np/s/epr/greenpeace_nuc_tvo.pdf

      • Jocu

        Todellisuudessa ydinvoimalat ovat nykyisin tosi hyvin viranomaisten 'hanskassa', ja tiedotuspuoli on avointa.
        Asiat ovat nykyisin yhä paremmin hallinnassa lisääntyneen kokemuksen ja osaamisen ansiosta.
        Enää ei ydinvoimalaa käynnistetä 'housut kintuissa', kuten oli nykyisten laitosten kanssa.


      • Itse.puikoissa.ollut
        Jocu kirjoitti:

        Todellisuudessa ydinvoimalat ovat nykyisin tosi hyvin viranomaisten 'hanskassa', ja tiedotuspuoli on avointa.
        Asiat ovat nykyisin yhä paremmin hallinnassa lisääntyneen kokemuksen ja osaamisen ansiosta.
        Enää ei ydinvoimalaa käynnistetä 'housut kintuissa', kuten oli nykyisten laitosten kanssa.

        Olit ilmeisesti paikalla, kun ydinvoimala käynnistettiin Suomessa, koska tuollaista väität?
        Minä satuin seuraamaan vierestä, kun kolleega ajoi ensimmäisenkerran Loviisa 1:n reaktorin kriittiseksi eli käynnisti sen pientehokokeita varten. Mittarit rupesivat näyttämään nollaa enemmän fissiotehon ylittäessä 0,3 W lämpötehoa. Eli kymmenesosalla polkupyörän dynamon tehosta. En havainnut kenelläkään ollen housut kintuissa.
        Toisen käynnistyksen pientehokokeita varten tein sitten minä itse. Ei ollut havaintojeni mukaan kenelläkään housut kintuissa.
        Sitten helmikuussa 1977 kun ensimmäisen kerran Suomessa tehtiin ydinvoimalla sähköä, olin taas itse ajamassa reaktorilaitosta. Turistiparvekkeella silloisen IVO:n korkea-arvoisilla herroilla suupielet lähestyivät korvia sitä mukaa kuin sähkötehoa mittaavan MW-mittarin viisari nousi. Näkemäesteen takia en nähnyt, oliko heisllä housut kintuissa vai ei. Ainakaan valvomossa olleilla ei ollut housut kintuissa.
        Olisitko ystävällinen ja kertoisit havaitsemastasi tapahtumasta tarkemmin, kiitos! Uskoisin havainnoillasi olevan laajempaakin uutisarvoa.


    • Vastaaja

      "
      ...
      Teollisuuden Voiman käyttöosaston johtaja Reijo Sundell kertoo yhtiön käynnistäneen alkuvuodesta - jo ennen tämän vuoden sumaa - mittavan projektin, jossa turvallisuuskulttuuria pyritään kehittämään kokonaisvaltaisesti. Sen yhteydessä henkilökuntaa on koulutettu laajasti.
      Lisäksi nyt on sovittu, että yhtiöön palkataan ulkopuolinen organisaatiopsykologi selvittämään poikkeamien taustalla olevan inhimillisen tekijän vaikutusta.
      "Psykologin avulla paneudutaan siihen, mikä on se syy, miksi ihminen tekee muuta kuin ohjeessa sanotaan tai ei ymmärrä ohjetta. Onko se perhesyy tai väsymys, vai onko ohje kirjoitettu niin, ettei sitä ymmärretä", Sundell kuvaa.
      ...
      "

      http://www.vihrealanka.fi/2003/49/olkiluoto.html


      Varmasti ihan tarpeellinen toi psykologi, muillekin kuin ohjeiden laatijoille ja suorittajalle, tuolla TVO:lla.

      Tunnetusti ihminen on suurin riskitekijä ydinvoimaloissa.

      • Jocu

        Hyvä käytäntö, jos sovelletaan kaikkiin. Tavallisestihan 'syyllisyysaste' on
        suoraan riippuvainen kyseisen henkilön asemasta organisaatiossa. Oikein ison päällikön
        töpätessä asia yritetään haudata, mikäli mahdollista. Syyllistähän ei tosin etsitä.
        Halutaan vain muuten tietää, kuka oli asialla..
        Ihmisestähän lopulta kaikki on kiinni, tapahtuipa mitä tahansa. Taivaankappaleen
        törmääminen (ydinvoimalaan) taitaa olla poikkeus, kun nuo rajuilmatkin
        lienevät yhteydessä ilmastomuutoksiin.


      • Vastaaja
        Jocu kirjoitti:

        Hyvä käytäntö, jos sovelletaan kaikkiin. Tavallisestihan 'syyllisyysaste' on
        suoraan riippuvainen kyseisen henkilön asemasta organisaatiossa. Oikein ison päällikön
        töpätessä asia yritetään haudata, mikäli mahdollista. Syyllistähän ei tosin etsitä.
        Halutaan vain muuten tietää, kuka oli asialla..
        Ihmisestähän lopulta kaikki on kiinni, tapahtuipa mitä tahansa. Taivaankappaleen
        törmääminen (ydinvoimalaan) taitaa olla poikkeus, kun nuo rajuilmatkin
        lienevät yhteydessä ilmastomuutoksiin.

        Niinhän se on, että työvoiman (myös johdon) valinta ratkaisee miten työtä talossa tehdään. Hyvin patriakkaalisessa työpaikassa (en nyt yksilöi mitään) on ilmiönä, että esimiehet pitävät huolen siitä, että alaisiksi ei tule itseä pätevämpiä. Nykyisin ollaan sitä mieltä, että hyvä esimies valitsee nimenomaan itseään pätevämpiä alaisia.

        Ihmissuhdekoukerot on monimutkasii juttuja. Paratiisia ei ole olemassakaan, joten kyllä pieni ravistelu silloin tällöin on paikallaan. Kaikille.

        Mutta mene nyt pelotteleen linnut pois sieltä loviisan taivaalta. täällä rikotaan jo törkeästi lakia ku viuhuu ja poksuu harvakseen.

        ööö... en tarkoittanut, että mitenkään erikoisen suurta paukkua tarttee järjestää.. :)


        hyvää tai ainakin parempaa tulevaa vuotta sinulle.


      • Jocu
        Vastaaja kirjoitti:

        Niinhän se on, että työvoiman (myös johdon) valinta ratkaisee miten työtä talossa tehdään. Hyvin patriakkaalisessa työpaikassa (en nyt yksilöi mitään) on ilmiönä, että esimiehet pitävät huolen siitä, että alaisiksi ei tule itseä pätevämpiä. Nykyisin ollaan sitä mieltä, että hyvä esimies valitsee nimenomaan itseään pätevämpiä alaisia.

        Ihmissuhdekoukerot on monimutkasii juttuja. Paratiisia ei ole olemassakaan, joten kyllä pieni ravistelu silloin tällöin on paikallaan. Kaikille.

        Mutta mene nyt pelotteleen linnut pois sieltä loviisan taivaalta. täällä rikotaan jo törkeästi lakia ku viuhuu ja poksuu harvakseen.

        ööö... en tarkoittanut, että mitenkään erikoisen suurta paukkua tarttee järjestää.. :)


        hyvää tai ainakin parempaa tulevaa vuotta sinulle.

        Kiitos, teen parhaani! Tämä mennyt vuosi olikin koettelemuksia pullollaan..

        Hyvää uutta vuotta myös sinulle ja lukijoille!


    • Sopii lisättäväksi TVOn hutilointilistaan:

      OL3-rakennustyömaalla hutilonteja, "poikkeamia", on kirjattu yli 1000kpl. Päävastuu niissä kaikissa on tietenkin TVOlla. Karmeimmat niistä on ne, joiden vuoksi STUK joutui joustamaan turvallisuusvaatimuksista.

      • Muistetaan, että jo käytössäolevien ydinvoimaloidensa käyttölupaehtojen noudattamatta jättämisen lisäksi TVOlla on vastuullaan OL3-rakennustyömaa, ja vastuu näyttää siinäkin liian suurelta. Greenpeace kuvaa asian mainiosti ydinvoimablogissaan jutussa "Tosielämän Simpsonit Olkiluodossa" 20.8. 2008
        http://blogi.greenpeace-online.net/ilmasto-ja-energia/tosielaman-simpsonit/

        "Greenpeace paljasti viime viikolla, että Olkiluodon ydinvoimalatyömaan laadunvalvonnassa on vakavia puutteita: hitsarit ovat saaneet arvailla saumojen pituuksia, käytettäviä tehoja ja muita parametreja, koska pakollisia hitsausohjeita ei ole ollut, eikä saumoja ole myöskään vaivauduttu tarkistamaan rakennusmääräysten mukaisesti. Työmaalla ei ole ollut kuukausiin pätevää hitsaustyön valvontaa, kuten Bouygues jo viime viikolla myönsi. Lisäksi YLE kertoi eilen, että rakennustyöntekijöitä on peloteltu olemaan kertomatta turvallisuusongelmista edes laadunvalvojille, saati medialle. TVO:n mukaan tosin ranskalainen ydinvoima on niin turvallista, ettei sitä tarvitse edes rakentaa kunnolla."

        Joskus kuva kertoo enemmän kuin tuhast sanaa:
        http://blogi.greenpeace-online.net/wp-content/2008/08/olkiluoto_hitsausongelma.png


    • Inspectori

      Miksi ne oikein ei tee niinkuin ohjeissa määrätään? Vai säästääkö ne niin fyrkkaa?

      • Outo Kumpulainen

        Ohjeethan on yleensäkin amatöörejä varten. Niihin tutustuminen tarkoittaa oman osaamattomuutensa tunnustamista. Tämä on suomalaisten tyypillinen ominaisuus, miksi ydinvoimalat olisi poikkeus?


      • Yleisesti yrityksen tärkein tehtävä on tuottaa mahdollisimman suuri voitto omistajille. Joskus sen vuoksi otetaan myös erilaisia riskejä - Suomessa itse asiassa aika pieniä, koska taloudellinen vastuu ydinvoimalaonmnnettomuudessa on laitoksenhaltijalle ihan mitätön, noin 200M€.

        Esimerkiksi tuo pintavahtien jatkuva tarkistamatta jättäminen kertoo karulla tavalla riskinoton tahallisuudesta TVOlla. Omistajille maksaisi hiukan enemmän, eli voittoa tulisis vähemmän, jos hankala homma tehtäisiin niinkuin on käyttöliupaehdoissa määrätty.


      • liene
        Outo Kumpulainen kirjoitti:

        Ohjeethan on yleensäkin amatöörejä varten. Niihin tutustuminen tarkoittaa oman osaamattomuutensa tunnustamista. Tämä on suomalaisten tyypillinen ominaisuus, miksi ydinvoimalat olisi poikkeus?

        kuvaa vain SINUN omaa ajatusmaailmaa jolla ei ole mitään tekemistä ydinvoimalaitosten ja/tai niiden ohjeiden noudattamisen kanssa.


      • sitä itseäsi
        Vastaaja kirjoitti:

        Yleisesti yrityksen tärkein tehtävä on tuottaa mahdollisimman suuri voitto omistajille. Joskus sen vuoksi otetaan myös erilaisia riskejä - Suomessa itse asiassa aika pieniä, koska taloudellinen vastuu ydinvoimalaonmnnettomuudessa on laitoksenhaltijalle ihan mitätön, noin 200M€.

        Esimerkiksi tuo pintavahtien jatkuva tarkistamatta jättäminen kertoo karulla tavalla riskinoton tahallisuudesta TVOlla. Omistajille maksaisi hiukan enemmän, eli voittoa tulisis vähemmän, jos hankala homma tehtäisiin niinkuin on käyttöliupaehdoissa määrätty.

        joka saa alkunsa SINUN omista scifi-fantasioistasi. Todellisuudella ja "teorioillasi" tai fantasioillasi ei ole mitään yhteistä.


    • vanhaa pppv Vastaajaa

      Vastaajalla ei mitään uutta. Kunhan häiriköi 5 1/2 vuotta vanhoilla postauksilla.

      Kirjoittanut: Vastaaja / 2.12.03 / klo 15:42.

      • Hyvä havainto ja palstan yleiseen tasoon nähden kohtuullisen asiallinen julkituontikin:
        "Vastaajalla ei mitään uutta. Kunhan häiriköi 5 1/2 vuotta vanhoilla postauksilla."

        Samanlaista havaintoa et ilmeisesti ole tehnyt tästä viestistä ketjussa

        "
        No tottakai uusi
        Kirjoittanut: ilmastonmuutos kupla / 28.5.09 / klo 19:39

        Jollain tämä pelleily pitää saada loppumaan.
        "
        http://keskustelu.suomi24.fi/listmessage/143030/38058267

        jota edeltävä viesti oli, jos jaksoin oikein tuota ketjua kahloa, tämä:

        "
        Naulan kantaan!
        Kirjoittanut: Markus / 23.2.02 / klo 22:04
        Erinomaisesti sanottu.

        Karu tosiasia on että nämä vaihtoehtoisenergiat ovat piipertämistä ja vouhotusta joka ei voi olla taloudellisesti kannattavaa ilman huomattaa yhteiskunnan eli veronmaksajien tukia. Jos olisi, sitä olisi tarjolla koska joku olisi jo perustanut ko. yrityksen sitä tarjoamaan. Jos ei kukaan muu niin minä ainakin.
        "
        http://keskustelu.suomi24.fi/listmessage/143030/720489

        Päiväykset noissa on tärkeitä, kuten itsekin toit ilmi.


        Tottakai on niin, että viides ydinvoimala on monelle oikeastikin tärkeä, ja sitä asiaa täytyy pitää esilä vaikka sadassa ketjussa, joten minulle sopii oikein hyvin, että siitä kiinnostuneet saavat yhden kiinteän ketjun omaan arpeenseensa. Vähintään yhtä tärkeää on mielestäni tuoda esiin edes yhden ydinlaitoksen toiminnan laatu ja seurata sitä yhdessä ketjussa. Ehkä samalla tulee testattua uuden chat-järjestelmän suorituskykyä pitkien ketjujen osalta. Eli mun puolesta ihan sulassa sovussa ketjut voivat edetä 'hand i hand''.

        Et tietenkään voinut huomata, että alkuviestien uutislinkit ei enää toimineet, STUK poistelee vanhoja uutisia ja korvaa niitä uusilla. Mielenkiintoista onkin seurata, mitä samoista asioista on nyt STUKin uutisissa.

        TVOn hutiloinnista tehdyt valvontaraportit on myös käsittelemättä, joten juttua riittää pitkäksi, pitkäksi aikaa. Toki toivon, että uusia hutilointeja ei enää paljastu käytössä olevien ydinlaitosten osalta. Koska uskoakseni sinäkin toivot samaa, pistä ketju seurantaan, suosikkeihisi :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      5
      1669
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      28
      1518
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      1159
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      7
      1114
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      20
      1092
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      6
      1002
    7. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      974
    8. 6
      960
    9. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      2
      960
    10. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      6
      954
    Aihe