tuoksuallergiasta

asiaa vaan

Nykyään on jos minkälaista allergiaa liikkeellä. Ihan todellista ja sitten vähemmän todellista.. Esim. jos ihminen väittää vakavalla naamalla, että on tuoksuallergia, eikä osaa sanoa mikä tarkalleen, se ei ole totta silloin. Eihän kukaan voisi käydä töissä, kaupassa, lääkärissä tai yleensäkään elää muualla kuin steriilissä huoneessa jos ei MITÄÄN tuoksuja siedä. Eli sanokaa ihmiset ihan rohkeasti vaan, että ette PIDÄ jostakin tuoksusta, kyse ei ole todellakaan allergiasta! Jos joku esim. hajuvesi tekee päänsärkyä, ei se ole allergiaa vaan sitä ettei tykkää jostakin tuoksusta. Ja jos olet varma, että allergiaa se on, mene allergiatesteihin ja varmista asia lääkärissä ja hanki siihen allergialääkkeet niin olosi helpottuu..
Itse käytän hajuvesiä, tuoksusaippuoita yms. mutta tietyt tuoksut tekevät pään kipeäksi tai jopa aiheuttavat huonovointisuutta, en vain käytä sellaisia tuoksuja (ja kärsin jos muut käyttävät), siihen ei ole kyllä muuta lääkettä, kun kyse ei ole allergiasta mihin on lääkkeitä....

24

3603

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • allergiaa

      Kyllä se voi allergia olla. Itselläni voi silmät ärtyä tai hengitys salpaantua jos on liikaa hajuvettä ja siihen auttaa kyllä aina antihistamiini. Eli on se allergia. Kokeile itsekin ensi kerralla antihistamiinia.

      • Anonyymi

        Venäläisten käyttämä myski hajuvesi on kammottavan hajuista. Myös muslimien hajut on liian voimakkaita turkkilaisten miesten hajut salpaa hengen. Eivätkö itse huomaa hajua vai eikö välitä. Töissä jätin palautteen virolaisten hajusta mutta siihen loppui hajuveden lotraus kun oli hajuvapaa työpaikka. Mutta virolainen suuttui ei varmaan osaa lukea työpaikkasääntöjä


    • Deisi-

      Otapa nyt asiasta selvää ettet tule tyhjää päätäsi tänne julkisuuteen aukomaan asiasta josta et tasan tarkkaan tiedä etkä ymmärrä yhtikäs mitään.

      Kyseessä ei ole allergia vaan hajusteyliherkkyys ja sekin on ihan ongelma, jota ei voi allergiatesteilä havaita. Taidat itse kärsiä vaivasta myös...

      Hajusteyliherkillä on jopa oma yhdistys, lue tosta, niin tiedät jotain:

      www.hajusteyliherkkyys.com/tietoa.htm

      • tähän

        Joo, olen samaa mieltä, allergia ja hajusteyliherkkyys on eri asioita. Kumpaakaan en kiellä. Molemmat on todellisia, ja se siitä. Mutta mitkään maailman antihistamiinit ei mua saa "sietämään" tiettyjä tuoksuja, oli ne sitte hajuvesiä tai muita. Ja siitä kirjoitin, että KAIKILLA ei ole oikeaa allergiaa, vaan kyse on joillakin siitä että ei pidä jostain tuoksusta. Mielestäni on väärin todellisia allergikkoja kohtaan väittää muuta. Nykyään syödään muutenkin joka aivastukseen hirveät määrät lääkkeitä, ei voi olla hyväksi sekään. Todelliset allergiat on taas täysin eri juttu! En missään tapauksessa halua loukata heitä joilla on oikeasti vaikea allergia tai yliherkkyys.


      • pohdittavaksi
        tähän kirjoitti:

        Joo, olen samaa mieltä, allergia ja hajusteyliherkkyys on eri asioita. Kumpaakaan en kiellä. Molemmat on todellisia, ja se siitä. Mutta mitkään maailman antihistamiinit ei mua saa "sietämään" tiettyjä tuoksuja, oli ne sitte hajuvesiä tai muita. Ja siitä kirjoitin, että KAIKILLA ei ole oikeaa allergiaa, vaan kyse on joillakin siitä että ei pidä jostain tuoksusta. Mielestäni on väärin todellisia allergikkoja kohtaan väittää muuta. Nykyään syödään muutenkin joka aivastukseen hirveät määrät lääkkeitä, ei voi olla hyväksi sekään. Todelliset allergiat on taas täysin eri juttu! En missään tapauksessa halua loukata heitä joilla on oikeasti vaikea allergia tai yliherkkyys.

        Ihoallergiaa hajusteille pystytään tutkimaan lappu- eli epikutaanitestillä.
        Hajusteraaka-aineita ei tarvitse testata hengitystievaikutusten osalta, on oletettu, että vaikutus on toisarvoinen, ihoherkistyminen on ollut huolestuttavampi kosmetiikan osalta, siksi hengitystievaikutuksien testausta ei ole vaadittu/EU:n kosmetiikkadirektiivi.

        Vasta viime vuosina on herätty siihen, että hajusteet aiheuttavat yhä suuremmalle joukolle hengitysteitse ongelmia. Muihinkin, kuin kosmetiikkaan, lisätään nykyään hajusteita, joten ei voi enää puhua iho-ongelmasta.

        Se on tiedossa, että hajusteraaka-aineiden joukossa on monia hengitysteitä ärsyttäviä aineita ja jokunen hengitystieherkistäjäkin on tiedossa - nämä tiedetään tutkimuksista mm. teollisuustyössä. Hajusteraaka-aineiden joukossa on monia ns. teollisuuskemikaaleja, osa ongelmajätteeksi luokiteltuja.

        Jopa hajusteteollisuus on myöntänyt, että hajusteet voivat aiheuttaa hengitystieoireita herkimmille.
        On tutkimuksia, missä on todettu hajusteiden aiheuttavan astmakohtauksia.
        On tutkimuksia, missä hajusteiden on todettu aiheuttavan migreenikohtauksia.
        On tutkimusta, missä hajusteiden on todettu aiheuttavan SHR:ää, astma-tyyppistä ongelmaa, mikä vaikuttaa astmalta, mutta mihin astmalääkitys ei tehoa. Vain välttäminen tehoaa.
        Osa SHR-diagnoosin (Ruotsi) saaneista on joutunut jäämään pois työelämästä, osa päässyt ennenaikaiselle eläkkeelle/sairauseläkkeelle Ruotsissa. Suomessa ei pääse, Suomessa tätä diagnoosia ei ole käytössä.

        Paljon tutkimukseen perustuvaa tietoa löytyy:
        www.fpinva.org -sivulta englanniksi - sivua selvästi uudistetaan, kaikkea aiempaa tietoa ei sivulta vielä löydy.

        Pohjoismaista:

        40 % tanskalaisista saa oireita hajusteista, 3 % on vaikeasti herkistyneitä.
        Fire ud af ti danskere kan ikke tåle parfume
        (word-dokumentti, löytyy googlettamalla käyttäen yo. otsikkoa).

        33 % ruotsalaisista sai tämän tutkimuksen mukaan oireita hajusteista, 19 %
        tutkituista sai vaikeampia oireita.
        http://www.tilia.se/Articles/art%2025.htm
        Lisää: http://www.tilia.se/

        Keuhkosairauksiin erikoistuneen tohtori Paula Pallasahon väitöskirja
        hengitystiesairauksien esiintyvyydestä tarkastettiin 18.8.2006. Väitöskirjan
        sivulla 40 on taulukko, jonka mukaan 21.1 % satunnaisotannalla valituista
        helsinkiläisistä kokee saavansa hengitysvaikeuksia hajusteista.
        Tupakasta hengitysvaikeuksia sai oman ilmoituksensa mukaan 22.3 %.

        Väitöskirja löytyy netistä:
        http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/laa/kliin/vk/pallasaho/prevalen.pdf

        Prevalence and determinants of respiratory symptoms, asthma,
        chronic bronchitis and allergic sensitization in Helsinki
        A comparison between Finland, Sweden and Estonia
        The FinEsS studies - Helsinki I

        Paula Pallasaho
        ACADEMIC DISSERTATION
        ...........

        http://www.hajusteyliherkkyys.com/suomtietoa.htm
        Klaus Ferlow'n näkemys hajusteiden terveysvaikutuksista

        Pätkiä tekstistä (alkuperäinen artikkeli englanniksi):

        web: www.ferlowbotanicals.com

        "Hajusteet - kasvava terveys- ja ympäristöuhka
        Klaus Ferlow - 09/2007

        Useimmat meistä pitävät hyväntuoksuisista hajusteista tietämättä, että nämä kemikaalicocktailit, joita on kaikkialla, voivat monin tavoin vahingoittaa terveyttämme ja saastuttaa ympäristöä.

        Tiesitkö että 95 % hajustekemikaaleista on synteettisiä yhdisteitä, joita saadaan raakaöljystä? Monet parfyymien sisältämistä kemikaaleista ovat samoja, joita tupakansavu sisältää, mutta siitä huolimatta hajusteteollisuutta ei säädellä millään tavalla.

        Jotkut hajustekemikaaleista ovat karsinogeeneja. Monet ilmanraikastimet sisältävät paradiklooribentseeni-nimistä torjunta-ainetta, joka on karsinogeeni."


    • tai ei

      mutta olisi kohteliasta jättää tuoksut ruiskuttelemassa esim. jos toimii opetus-, kasvatus-, hoito- ja monella palvelualalla. Samoin kun menee asiakkaaksi esim. hammaslääkäriin, hierojalle jne. on parempi olla ilman parfyymejä. Tuoksut aiheuttavat kiusaa ja ärsytystä (ärtymistäkin) myös monille muille kuin varsinaisesti tuoksuallergisille aiheuttaen monenlaisia oireita päänsärystä limakalvoärsytykseen ja sitä rataa. Ja kaikkein pahitenhan tuoksuista kärsivät astmaatikot joille toisen parfyymi voi olla kohtalokastakin.
      Eli tuoksut pitäisikin jättää ainoastaan juhlatilaisuuksiin ja unohta ne arkena kokonaan. Pientä huomaavaisuutta kanssaihmisiä kohtaan!

    • lisää tulee

      "Esim. jos ihminen väittää vakavalla naamalla, että on tuoksuallergia, eikä osaa sanoa mikä tarkalleen, se ei ole totta silloin. Eihän kukaan voisi käydä töissä, kaupassa, lääkärissä tai yleensäkään elää muualla kuin steriilissä huoneessa jos ei MITÄÄN tuoksuja siedä."

      Ensinnäkään sairastunut ei pysty sanomaan, MIKÄ aine tai aineet ovat syynä, hajusteet "nauttivat" kauppasalaisuussuojaa. Tästä syystä edes lääkärit eivät pysty selvittämään syitä. On äärimmäisen vaikeaa saada tietoa tuoksuseoksen ainesosista.

      Toisekseen, Suomessa on jo joukko henkilöitä, jotka eivät pysty käymään työssä kodin ulkopuolella kanssaihmisten hajusteidenkäytön takia. Yleisiä liikennevälineitä ei voi käyttää, teatterista, elokuvista ja muista huvituksista ei jaksa edes haaveilla, on riittävän vaikeaa muutenkin. Kaupassa ja terveyskeskuksessa käynti on riskipeliä, moni käyttääkin hengityssuojainta.
      Anafylaksian saavan on pysyttävä visusti omassa turvallisessa asunnossaan.

      Haitallisen aineen aiheuttamiin oireisiin ei auta lääke, antihistamiinit tai astmalääkitys (kortisoni) voivat lievemmissä tapauksissa helpottaa aluksi, mutta kun altistus jatkuu, ihminen sairastuu pahemmin.
      Ainut hoito on välttäminen.

      Tietoa löytyy englanniksi ja saksaksi, siitä vaan lukemaan!

    • haittaa kumminkin

      Itselläni rupeaa joskus kurkkua kutittamaan, sitten yskittää ja vesi rupeaa valumaan silmistä. Kukaan kanssakollegoista ei välttämättä tuoksu miltään, mutta jokin ainesosanen/hajuste aiheuttaa nuo oireet, ja ainakin laventelin tuoksu on yksi selvä aiheuttaja. En voi laittaa esim. laventelin tuoksuista käsivoidetta, kun nenä rupeaa valumaan ja alkaa yskittää. Siihen auttaa kun käyn pesemässä voiteen pois.
      Et varmaan kutsuisi tuota allergiaksi, en minäkään. Onneksi on olemassa tuoksuissa sellaisiakin, jotka eivät noita oireita aiheuta, mutta "ei pidä ostaa sikaa säkissä" eikä ainakaan nettikaupasta, pitää tuoksutella ensiksi kunnolla. En rupeaisi väittämään oireiden tulevan siitä, etten pitäisi jostakin tuoksusta, kun yleensä en edes haista, onko kollegalla hajuvettä tms vai ei.

    • soitonopettaja

      ja itselleni on tullut aikamoinen ongelma aikuisoppilaiden hajusteista. Tunnille tullaan ihanasti parfyymiltä tuoksuen, mutta minulle se tietää ongelmia. EN ole tuoksuallergikko, mutta joku noissa tuoksuissa vaan on että hyvin pian alkaa aivastuttamaan ja hetikohta menen punaiseksi! Tätä ongelmaa EI ole tuoksuttomien oppilaiden kanssa, eikä silloin jos voin olla "hajuvesipulloa" kauempana, mutta ammatissani joudun usein olemaan hyvin lähellä oppilasta. Olen monesti miettinyt että ilkeisiköhän sitä pyytää oppilaita tulemaan ilman hajuvesihuntua, mutta toisaalta monetkin heistä tulevat tunneille suoraan töistä ja siellä varmaankin haluavat hyvälle tuoksua.
      Hankala tilanne, enkä ole ainoa joka kärsii, sillä eräs kolleega sanoi että hänellä alkaa silmät vuotamaan jos on kovin voimakasta tuoksua.

    • päivi10

      Minä olen tuoksuille herkistynyt, enkä millään haluaisi olla samassa huoneessa kauenpaa kuin pakko.
      Ja tähän gategoriaan kuuluu kaikki tuoksut. Saan erilaisia oireita: päänsärky, nenän tukkoisuus, niistän verta nenästä, iho-oireita. Vuoden aikana on oireet pahentuneet esim. keuhkot tulevat kipeäksi, kuivayskä. Hajut tuntuvat erittäin epämiellyttäviltä. Kun joku sanoo, että onpa ihanan tuoksu, niin minulle se on sama kuin bensaa haistelisi, erittäin epämiellyttävä. Kymmenen vuotta sitten kun kävin lääkärissä ja kyselin näistä oireista, lääkäri sanoi, että mikä se semmoinen on. Ja silloin olivat oireet lievemmät kuin nykyisin. Tiedän 2 henkilöä jotka saavat siedätyshoitoa (edistystä). Se henkilö syö lääkkeitä, jotka tekevät sitten myös sairaaksi.
      Sehän se on, että oireet pysyvät kurissa kun ei haistele tuoksuja, mutta todellakin maailma on tuoksuja täynnä, ainakin ihmiset erilaisine dödöineen. Keinotekoiset hajut, mitä kaikkiä aineita niihin lisätään. Jos tuoksuille herkistyminen onkin niille aineille herkistymistä. Sen uskon, että tulevaisuudessa tätä asiaa tutkitaan ja voi hyvin tulla merkityksi niin sanottuun allergia ryhmään. Tiedä häntä. Onhan sähkö allergiakin todettu.

      • tuoksuyliherkkä

        Työkaverini (nyt jo eläkkeellä) oli myös herkistynyt hajuille ja kyllä me nuoremmat kolleegat tulimme huomaamaan, jos jollakin oli aamulla liikaa parfyymia korvan takana.
        En edelleenkään lähde töihin tuoksuvana, työskentelen sairaalassa, ja ostan usein tuoksuttomia dödöjä tai ainakin miedosti hajustettuja. En käytä kovasti hiuslakkaa tms. Kesällä laitan mieluummin talkkia kuin vartalosuihketta, jos kaipaan raikastusta.


    • Tuoksupelle91

      Minulla ei varmastikaan ole mitään allergiaa enkä niin väitä, mutta kyllä toivoisin, että ihmiset käyttäisivät hajusteita kohtuudella.

      Luokallani on yksi tyyppi, joka haisee aivan hirveälle hajuvetensä tms. vuoksi. Tässä on varmaan kyse "vain" mielipiteestä, koska en saa mitään fyysistä reaktiota. (?) Haju on vain niin oksettava. Yritän mennä kauemmaksi ottamaan raikkaampaa ilmaa. Pitäisikö mun sanoa sille suoraan hajusta?

      Toisinaan tunnen, että jokin hajuste menee hengitykseen tai kieleen (lievää "kirvelyä"), mikä on mielestäni inhottavaa. Esimerkiksi siskoni käyttää jotain hajuvesiä ja suihkutettavia deodorantteja. Kenties "reaktioni" on ihan normaali, mutta en haluaisi sellaista kokea, koska se häiritsee. Olenko vain yliherkkä normaaleille reaktioille...?

      Eikö hajuvesien tarkoitus ole, että tuoksuu hyvältä, ei se että tuoksuu selvästi joltain hajuvedeltä.

      Ja jos on jokin voimakas haju, mikä pitää peittää, niin ei kai sitä tarvitse voimistuttaa entisestään laittamalla jotain hajuvettä; joku yliherkkä, allergikko tai muu, joka ei hajusta pidä, voi siitä ärsyyntyä tms...

      Itse tykkään olla puhdas, laitan hajusteita joskus harvoin vähän, puhtaalle iholle, ja käytän jotain suihkutuotteita, joita tuskin kovin helposti tulee liikaa käytettyä...

      Ja kun tosiaan olen tietääkseni ihan terve ja hajusteet ärsyttää, niin mitä joutuvatkaan allergikot kokemaan...

      • päivi10

        On vaikea sanoa ihmisille, jotka käyttävät erilaisia hajusteita, että ne vaikuttavat elimistöön ja niistä saa erilaisia oireita. Yleensä tuoksuherkkyydestä ei olla tietoisia, kun niistä ei puhuta, koska siitä ei ole Suomessa tehty (allergia) dignoosia ja siksi varmasti monet voivat kokea sen suoranaisena loukkauksena mutta siitähän ei ole kyse. Itse sanon sen siinä tapauksessa kun on pakko, kun ei ole enää mitään muuta vaihtoehtoa esim. samassa tilassa olemista pitkiä ajanjaksoja.

        Ja tuoksuthan vain lisääntyy, niitä tukitaan joka paikkaan (eikös sitä ole laitettu jo vessapapereihin) ja kemiallisesti etsitään vain uusia hajuja jotka myyvät hyvin.


    • ......

      Mutta kaupassa pesuaine tiskillä alkaa silmät vuotamaan ja hajuvesi osastolla tulee päänsärkyä. Mikreeniä ei ole.

    • voitietämättömyyttä

      Kyllä tuoksuallergiaa, tai oikeastaan astmaa on. Äidilläni lähes salpautuu hengitys ja menee ääni, jos jollain on liikaa hakuvettä, partavetta tms. Se on todella kamala reaktio. Sama tulee myös esim. villamaton läheisyydessä. Älkää aliarvioiko asioita, jos ette tiedä niistä.

      Astmasuihkeet auttavat reaktioon, mutta paha reaktio voi silti aiheuttaa esim. keuhkokuumeen.

      • juhaeerik

        Suosittelen kaikille pistäytymistä suomen allergialiiton sivuilla, joissa yksioikoisesti todetaan, että tuoksuallergiaa ei ole olemassa.


      • gparl
        juhaeerik kirjoitti:

        Suosittelen kaikille pistäytymistä suomen allergialiiton sivuilla, joissa yksioikoisesti todetaan, että tuoksuallergiaa ei ole olemassa.

        Nämä valittajat ovat ilmestyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ja lisääntyy koko ajan.


      • hajusteallergikko
        juhaeerik kirjoitti:

        Suosittelen kaikille pistäytymistä suomen allergialiiton sivuilla, joissa yksioikoisesti todetaan, että tuoksuallergiaa ei ole olemassa.

        Kyllä Allergialiiton sivuiltakin aikanaan tulee löytymään ajantasaista tietoa, nyt sitä ei kaikilta osin löydy.
        ....

        Hajusteraaka-aineita ei edes tarvitse testata hengitystievaikutusten osalta, eikä myöskään hengitysteitse syntyvien keskushermosto- tai systemaattisten vaikutusten osalta. Eikä valmistaja testaa. Mikään viranomaistaho ei myöskään testaa.

        Toistaiseksi ei vielä edes pystytä testaamaan, voiko joku synteettinen kemikaali olla hengitystieherkistäjä, ns. sovittuja mittatikkuja ei ole, tutkimusta kylläkin on ollut meneillään jo vuosia.
        Teollisuuden tutkimuksista/sairastumisista tiedetään, että hajusteraaka-aineiden joukossa on hengitystieherkistäjiä.
        On tutkimusta, missä hajuste-esittelijä on saanut työperäisen astman, siis hajusteista.

        Vastikään Saksassa julkaistiin tutkimus, missä todettiin, että hajusteille ihoallergisilla oli "herkkyys" saada myös hengitystieoireita (BHR).
        Samaan tulokseen tuli J. Elberling väitöstutkimukseensa tehdyssä tutkimuksessa, siinä lisäksi käsi-ihottuma oli toinen selittävä tekijä.

        Se tiedetään, että hajusteraaka-aineiden joukossa on monia hengitysteitä ärsyttäviä aineita. Ärsyttävät aineet voivat aikaansaada tulehduksen!

        On tutkimusta, missä hajusteiden on todettu kuuluvan varsinkin aura-migreenin triggereihin (aikaansaa oireet).

        On tapauksia, missä hajusteet ovat aiheuttaneet anafylaktisen sokin passiivikäyttäjälle, eli henkilölle, joka on joutunut hengittämään muiden hajusteita.

        Ruotsissa astma-tyyppisitä oireilua on tutkittu ja kehitetty diagnoosi (SHR), mikä pystytään toteamaan kapsaisiinitestillä.

        Monet astmaatikot saavat astmakohtauksen voimakkaista tuoksuista. Hajuaisti vain varoittaa, itse oireiluun sillä ei ole mitään merkitystä.

        Ruotsin tutkimuksissa on todettu, että oireet voivat syntyä myös esim. silmien limakalvon kautta.
        Trigeminaali- eli kolmoishermo reagoi. Se ei ole sama, kuin hajuhermo.

        Haitallisia terveysvaikutuksia siis löytyy ja paljon. Mitä enemmän hajusteita käytetään, sitä useampi oireilee, osa sairastuu. Kuka sairastuu, sitä ei vielä tiedetä. Monet täysin terveet, ei-allergiset ovat jo sairastuneet hajusteyliherkkyyteen, mihin ei ole olemassa lääkettä. Vain välttäminen auttaa.

        Tosiaan, vastikään luin artikkelin, missä miehille suositeltiin hajusteettomia tuotteita, hajusteisissa on kemikaaleja (ftalaatit), mitkä vaurioittavat siittiöitä.


      • ...
        hajusteallergikko kirjoitti:

        Kyllä Allergialiiton sivuiltakin aikanaan tulee löytymään ajantasaista tietoa, nyt sitä ei kaikilta osin löydy.
        ....

        Hajusteraaka-aineita ei edes tarvitse testata hengitystievaikutusten osalta, eikä myöskään hengitysteitse syntyvien keskushermosto- tai systemaattisten vaikutusten osalta. Eikä valmistaja testaa. Mikään viranomaistaho ei myöskään testaa.

        Toistaiseksi ei vielä edes pystytä testaamaan, voiko joku synteettinen kemikaali olla hengitystieherkistäjä, ns. sovittuja mittatikkuja ei ole, tutkimusta kylläkin on ollut meneillään jo vuosia.
        Teollisuuden tutkimuksista/sairastumisista tiedetään, että hajusteraaka-aineiden joukossa on hengitystieherkistäjiä.
        On tutkimusta, missä hajuste-esittelijä on saanut työperäisen astman, siis hajusteista.

        Vastikään Saksassa julkaistiin tutkimus, missä todettiin, että hajusteille ihoallergisilla oli "herkkyys" saada myös hengitystieoireita (BHR).
        Samaan tulokseen tuli J. Elberling väitöstutkimukseensa tehdyssä tutkimuksessa, siinä lisäksi käsi-ihottuma oli toinen selittävä tekijä.

        Se tiedetään, että hajusteraaka-aineiden joukossa on monia hengitysteitä ärsyttäviä aineita. Ärsyttävät aineet voivat aikaansaada tulehduksen!

        On tutkimusta, missä hajusteiden on todettu kuuluvan varsinkin aura-migreenin triggereihin (aikaansaa oireet).

        On tapauksia, missä hajusteet ovat aiheuttaneet anafylaktisen sokin passiivikäyttäjälle, eli henkilölle, joka on joutunut hengittämään muiden hajusteita.

        Ruotsissa astma-tyyppisitä oireilua on tutkittu ja kehitetty diagnoosi (SHR), mikä pystytään toteamaan kapsaisiinitestillä.

        Monet astmaatikot saavat astmakohtauksen voimakkaista tuoksuista. Hajuaisti vain varoittaa, itse oireiluun sillä ei ole mitään merkitystä.

        Ruotsin tutkimuksissa on todettu, että oireet voivat syntyä myös esim. silmien limakalvon kautta.
        Trigeminaali- eli kolmoishermo reagoi. Se ei ole sama, kuin hajuhermo.

        Haitallisia terveysvaikutuksia siis löytyy ja paljon. Mitä enemmän hajusteita käytetään, sitä useampi oireilee, osa sairastuu. Kuka sairastuu, sitä ei vielä tiedetä. Monet täysin terveet, ei-allergiset ovat jo sairastuneet hajusteyliherkkyyteen, mihin ei ole olemassa lääkettä. Vain välttäminen auttaa.

        Tosiaan, vastikään luin artikkelin, missä miehille suositeltiin hajusteettomia tuotteita, hajusteisissa on kemikaaleja (ftalaatit), mitkä vaurioittavat siittiöitä.

        Hajusteraaka-aineet ovat kyllä tutkitusti turvallisia ja täsmälleen samoja joita on paljon esim. marjoissa, hedelmissä ja yleisimmissä mausteissa. Ongelma on siinä että hajusteyliherkkyys on psyykkisperäinen ja tavallaan itsesuggestiolla aikaansaatu reaktio. Kun hedelmäsalaatista pelmahtaa massiiviset määrät aromaattisia aldehydejä ja estereitä, keho ei reagoi mitenkään mutta kun täsmälleen samoja kemikaaleja tulee saippuasta tai hajuvedestä niin sitten kyllä immuunijärjestelmä alkaa turhaan reagoida.
        Tuollaiseen yliherkkyyteen auttaa parhaiten siedätyshoito.


      • hajusteallergikko
        ... kirjoitti:

        Hajusteraaka-aineet ovat kyllä tutkitusti turvallisia ja täsmälleen samoja joita on paljon esim. marjoissa, hedelmissä ja yleisimmissä mausteissa. Ongelma on siinä että hajusteyliherkkyys on psyykkisperäinen ja tavallaan itsesuggestiolla aikaansaatu reaktio. Kun hedelmäsalaatista pelmahtaa massiiviset määrät aromaattisia aldehydejä ja estereitä, keho ei reagoi mitenkään mutta kun täsmälleen samoja kemikaaleja tulee saippuasta tai hajuvedestä niin sitten kyllä immuunijärjestelmä alkaa turhaan reagoida.
        Tuollaiseen yliherkkyyteen auttaa parhaiten siedätyshoito.

        Hajusteraaka-aineista noin 85 % on nykyään synteettisesti valmistettu. Synteettinen = ei vastinetta luonnossa. Käytetyistä raaka-aineista vain noin 15 % on ns. luonnonaineita, mitkä nekään eivät ole turvallisia, monet luonnonaineet aiheuttavat herkistymistä.

        Yllä on jo kerrottu, ettei hajusteraaka-aineita testata hengitystievaikutusten, eikä hengitysteitse syntyvien systemaattisten vaikutusten osalta.

        Pari synteettistä myskiä (AETT ja Ambrette) todettiin hermostolle myrkyllisiksi riippumattomissa tutkimuksissa, käyttö lopetettiin hiljaisuudessa.

        Hajusteraaka-aineiden joukossa on ongelmajätteeksi luokiteltuja teollisuuskemikaaleja, asian voi tarkastaa EU:n hajusteraaka-aineluettelosta.

        Ilmaan haihtuvien hajustekemikaalien yhteisvaikutuksia ei kukaan tutki. Alkuperäiset aineet voivat yksin olla haitattomia, mutta uudet yhdisteet ovatkin haitallisia.

        EU:n kosmetiikkadirektiiviä muutettiin muutama vuosi sitten, 26 hajusteraaka-ainetta joutui rajoitusten piiriin niiden ihoherkistymistä aiheuttavien ominaisuuksiensa takia.
        Lisää herkistäjiä löytyy (ruotsalainen tutkimus) ja lisää herkistymisiä käytön myötä.


      • ...
        hajusteallergikko kirjoitti:

        Hajusteraaka-aineista noin 85 % on nykyään synteettisesti valmistettu. Synteettinen = ei vastinetta luonnossa. Käytetyistä raaka-aineista vain noin 15 % on ns. luonnonaineita, mitkä nekään eivät ole turvallisia, monet luonnonaineet aiheuttavat herkistymistä.

        Yllä on jo kerrottu, ettei hajusteraaka-aineita testata hengitystievaikutusten, eikä hengitysteitse syntyvien systemaattisten vaikutusten osalta.

        Pari synteettistä myskiä (AETT ja Ambrette) todettiin hermostolle myrkyllisiksi riippumattomissa tutkimuksissa, käyttö lopetettiin hiljaisuudessa.

        Hajusteraaka-aineiden joukossa on ongelmajätteeksi luokiteltuja teollisuuskemikaaleja, asian voi tarkastaa EU:n hajusteraaka-aineluettelosta.

        Ilmaan haihtuvien hajustekemikaalien yhteisvaikutuksia ei kukaan tutki. Alkuperäiset aineet voivat yksin olla haitattomia, mutta uudet yhdisteet ovatkin haitallisia.

        EU:n kosmetiikkadirektiiviä muutettiin muutama vuosi sitten, 26 hajusteraaka-ainetta joutui rajoitusten piiriin niiden ihoherkistymistä aiheuttavien ominaisuuksiensa takia.
        Lisää herkistäjiä löytyy (ruotsalainen tutkimus) ja lisää herkistymisiä käytön myötä.

        "Synteettinen = ei vastinetta luonnossa."

        Synteettisesti valmistetut aineet ovat juuri täsmälleen samoja joita luonnossa esiintyy. Esim. asetofenoni, joka wikipedian mukaan eniten aiheuttaisi ongelmia, sitä on runsaasti mm. omenoissa ja banaaneissa ja muissa hedelmissä. Keinotekoisesti valmistettuna se on vain paljon halvempaa kuin kasveista uutettuna, mutta täsmälleen samasta yhdisteestä on kyse.

        Psyykkisperäisen yliherkkyyden voi kehittää periaatteessa mihin tahansa, kaikenlaisiin mahdollisimman harmittomiinkin asioihin. Jotkut esim. saavat paniikkikohtauksen kaupan kassalla jolloin pulssi kiihtyy ja näkö sumenee (voi pahimmassa tapauksessa saada vaikka aivotärähdyksen tai sydänkohtauksen), mutta ei kassan myyjiä silti syytetä mistään. Ei siis ole syytä rajoittaa hajusteiden käyttöäkään sen takia että jotkut vetävät herneen nenään ja alkavat kehitellä psyykkisperäisiä oireitaan. Sen harmittomampaa asiaa ei ole olemassa kuin hajusteet.


      • ...
        hajusteallergikko kirjoitti:

        Hajusteraaka-aineista noin 85 % on nykyään synteettisesti valmistettu. Synteettinen = ei vastinetta luonnossa. Käytetyistä raaka-aineista vain noin 15 % on ns. luonnonaineita, mitkä nekään eivät ole turvallisia, monet luonnonaineet aiheuttavat herkistymistä.

        Yllä on jo kerrottu, ettei hajusteraaka-aineita testata hengitystievaikutusten, eikä hengitysteitse syntyvien systemaattisten vaikutusten osalta.

        Pari synteettistä myskiä (AETT ja Ambrette) todettiin hermostolle myrkyllisiksi riippumattomissa tutkimuksissa, käyttö lopetettiin hiljaisuudessa.

        Hajusteraaka-aineiden joukossa on ongelmajätteeksi luokiteltuja teollisuuskemikaaleja, asian voi tarkastaa EU:n hajusteraaka-aineluettelosta.

        Ilmaan haihtuvien hajustekemikaalien yhteisvaikutuksia ei kukaan tutki. Alkuperäiset aineet voivat yksin olla haitattomia, mutta uudet yhdisteet ovatkin haitallisia.

        EU:n kosmetiikkadirektiiviä muutettiin muutama vuosi sitten, 26 hajusteraaka-ainetta joutui rajoitusten piiriin niiden ihoherkistymistä aiheuttavien ominaisuuksiensa takia.
        Lisää herkistäjiä löytyy (ruotsalainen tutkimus) ja lisää herkistymisiä käytön myötä.

        Ovatko hajuherkät allergisia myös synteettiselle vedelle? Kun järvestä otetaan vettä niin sillä kelpaa pestä iho. Mutta jos annetaan laboratoriossa valmistettua synteettistä vettä (joka on valmistettu yhdistämällä vetyä ja happea), niin tuloksena on (psyykkisperäisiä) iho-oireita.


      • hajusteallergikko
        ... kirjoitti:

        "Synteettinen = ei vastinetta luonnossa."

        Synteettisesti valmistetut aineet ovat juuri täsmälleen samoja joita luonnossa esiintyy. Esim. asetofenoni, joka wikipedian mukaan eniten aiheuttaisi ongelmia, sitä on runsaasti mm. omenoissa ja banaaneissa ja muissa hedelmissä. Keinotekoisesti valmistettuna se on vain paljon halvempaa kuin kasveista uutettuna, mutta täsmälleen samasta yhdisteestä on kyse.

        Psyykkisperäisen yliherkkyyden voi kehittää periaatteessa mihin tahansa, kaikenlaisiin mahdollisimman harmittomiinkin asioihin. Jotkut esim. saavat paniikkikohtauksen kaupan kassalla jolloin pulssi kiihtyy ja näkö sumenee (voi pahimmassa tapauksessa saada vaikka aivotärähdyksen tai sydänkohtauksen), mutta ei kassan myyjiä silti syytetä mistään. Ei siis ole syytä rajoittaa hajusteiden käyttöäkään sen takia että jotkut vetävät herneen nenään ja alkavat kehitellä psyykkisperäisiä oireitaan. Sen harmittomampaa asiaa ei ole olemassa kuin hajusteet.

        TTL:n kemikaalikortti suomeksi
        http://kappa.ttl.fi/kemikaalikortit/khtml/nfin1156.htm

        Sieltä selviää tämän myrkyn haittavaikutukset.

        Näitä "tuoksuja" voi etsiä lisää
        http://kappa.ttl.fi/kemikaalikortit/index.php?searchfield=kresoli&querymethod=Name

        sallittu m-kresoli http://kappa.ttl.fi/kemikaalikortit/khtml/nfin0646.htm

        myös o- ja p-kresoli löytyvät sallittujen hajusteraaka-aineiden listalta.

        samoin ksyleenit ja puutärpätti ainesosineen.


    • Anonyymi

      Olen saanut koko aikuisikäni migreenin melkein kaikista tuoksuista. En siis juurikaan ole voinut käyttää mitään.

      Kohtuni poistettiin muutama vuosi sitten ja tämä jollain tapaa tasoitti hormonitoimintani. Huomasin tässä taannoin, että voin taas käyttää tuoksuja. Olen nyt ihan hurahtanut tuoksuihin. Mitään vahvoja en uskalla käyttää, mutta miedosta - keskimietoon. Oikeasti ihanaa kun ei saa enää muista ihmisistä migreeniä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4895
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3096
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1797
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1750
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1611
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1471
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1237
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1223
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1187
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1187
    Aihe