Suomalainen ruisleipä kaikkea muuta
Suurin osa suomalaisesta ruisleivästä ulkomaista alkuperää
Rukiinviljely on vähentynyt Suomessa erityisesti huonojen satojen ja alentuneiden EU-tukien myötä. Tästä syystä yli puolet rukiista tuodaan ulkomailta. Suurin osa suomalaisessa ruisleivässä käytettävästä ruisjauhosta on siis ulkomaista alkuperää.
Lyhytkortisuus
Viljelijöille ruis on riskialtis vilja, koska sen laatu riippuu sääolosuhteista. Syksyllä kylvettävää syysruista vaurioittaa talvella lumihome. Satokauden aikana syyskesällä rankat sateet lakoonnuttavat pitkää ruista ja edistävät tähkässä tapahtuvaa jyvien itämistä eli tähkäidäntää ennen sadonkorjuuta. Tästä syystä ruista on pyritty jalostamaan lyhytkortisemmaksi. http://www.tiedeuutiset.fi/index.aspx#992
Mistä saadaan ruista ranteeseen
39
4294
Vastaukset
- pizzaaa
pizzaa ranteeseen!
- kasvattaa kauraa -
se on helppoa ja kasvaa suollakin ja sitä viedään halvalla USA'n hevosille n. 500 miljoonaa kiloa vuodessa.
Ja me maksamme.- kaurapussi
Kauraa viedään Usaan se on totta. Kauppa taphtuu kuitenkin maailmanmarkkina hintaisesti ei siihen suomen valtio laita rahaa.
Ota asioista selvää ennenkuin kirjoittelet perättömiä. - hölömöukko
kaurapussi kirjoitti:
Kauraa viedään Usaan se on totta. Kauppa taphtuu kuitenkin maailmanmarkkina hintaisesti ei siihen suomen valtio laita rahaa.
Ota asioista selvää ennenkuin kirjoittelet perättömiä.Noin se menee.
- rukiinolki
onko tämä totta? Niin globaalissa maailmassa kuin elämmekin, ei meidän kannattaisi omia meille sopivia viljalajeja ainakaan USA:han viedä.
Ihan tuli itku kurkkuun. - rukiinolki
kaurapussi kirjoitti:
Kauraa viedään Usaan se on totta. Kauppa taphtuu kuitenkin maailmanmarkkina hintaisesti ei siihen suomen valtio laita rahaa.
Ota asioista selvää ennenkuin kirjoittelet perättömiä.mutta suomalaisen perheen on saatava suomalaista pitkävartista ruista, jossa maku ja kaikki pitkän päivän aromit ovat tallessa. Olisi mielenkiintoista tietää (yksinkertaisesti selostettuna/luettavana), miten suomalainen vilja ruokapöytäämme tulee.
- itäsuomi
ruisleipä tai 50/50 ..........
- rukiinolki
Selitä tarkemmin tietosi ja tietolähteesi! Kiitos!
- ole,
rukiinolki kirjoitti:
Selitä tarkemmin tietosi ja tietolähteesi! Kiitos!
lukiota käynyt, vai oletkos nukkunut ?
vai tiedonlähdettä kyselet, heh
- työnteko liian kallista
Työnteko on liian kallista Suomessa, joten maito tehdään Virossa ja nyt myös leipäkin.
Ihan järjetöntä. Ei enää kestä kauan kun loputkin työpaikat siirtyvät pois. Mitä sitten? Nostetaan veroja??? Verojen nosto ei ole se ratkaisu vaan se ONGELMA!- MSL turku
...sillä väliä niin kauankuin ruis & leipä maistuu samalta.
Tätähän me kaikki haluttiin kun liityttiin EU:iin???
tyydytään nytsihhen, provinssia myöden... myöhäistä pieraista kun on paskat housuissa...
- make
Jos syysviljoille suotaisiin talviaikaisen kasvipeitevaatimuksen 30 % niin kyllä kiinostus vähän lisääntyisi, hinta on paras konsultti
- rukiinolki
Mitä sekin tarkoittaa? Onkohan netissä jotain tietoa siitä? Pitänee katsoa. Mielestäni tuollaiseen 30 % olisi helposti annettavissa viljeli9jöille, kunhan kaikkinainen epäselvä ja aina mieliä häiritsevä osinkojenjako lupetetaan n. puiolella. Kyllähän rikkaan on tultava apuun, että saadaan suomalaisuus esiin!
- make
rukiinolki kirjoitti:
Mitä sekin tarkoittaa? Onkohan netissä jotain tietoa siitä? Pitänee katsoa. Mielestäni tuollaiseen 30 % olisi helposti annettavissa viljeli9jöille, kunhan kaikkinainen epäselvä ja aina mieliä häiritsevä osinkojenjako lupetetaan n. puiolella. Kyllähän rikkaan on tultava apuun, että saadaan suomalaisuus esiin!
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2007/20070503 tuollaisesta viidakosta etsi
- make
rukiinolki kirjoitti:
Mitä sekin tarkoittaa? Onkohan netissä jotain tietoa siitä? Pitänee katsoa. Mielestäni tuollaiseen 30 % olisi helposti annettavissa viljeli9jöille, kunhan kaikkinainen epäselvä ja aina mieliä häiritsevä osinkojenjako lupetetaan n. puiolella. Kyllähän rikkaan on tultava apuun, että saadaan suomalaisuus esiin!
7) sänkikesanto sekä viljan, öljykasvien, siemenmausteiden ja kuitupellavan sänki, ei kuitenkaan silloin, jos sänkeen on syksyllä kylvetty syysruis, ruisvehnä, syysvehnä tai spelttivehnä, syysrypsi tai syysrapsi,
- mopo karkkaa käsistä
Varmuusvarastot kotimaiselle rukiille, hoi äly elä jätä.
- rukiinolki
mutta nythän on kysymys kaiketi rukiin laadusta ei säilönnästä. Ei kait meillä tarvitse venäläistä ruista säilytellä? Omasta pellosta sen olla pitää, sanoo tässä tyhjätasku suomalainen.
- mopo karkaa käsistä
rukiinolki kirjoitti:
mutta nythän on kysymys kaiketi rukiin laadusta ei säilönnästä. Ei kait meillä tarvitse venäläistä ruista säilytellä? Omasta pellosta sen olla pitää, sanoo tässä tyhjätasku suomalainen.
Toki tarkoitinkin, että varastoidaan hyvänä vuotena KOTIMAISTARUISTA,eikä viedä ulkomaille.Käytetään sitten sellaisena vuonna kun on pulaa. Ruishan kuivassa siilossa säilyy.
- rukiinolki
mopo karkaa käsistä kirjoitti:
Toki tarkoitinkin, että varastoidaan hyvänä vuotena KOTIMAISTARUISTA,eikä viedä ulkomaille.Käytetään sitten sellaisena vuonna kun on pulaa. Ruishan kuivassa siilossa säilyy.
ja vakuutan, että siilot (mieheni oli niitä rakentamassa 50-luvulla) ovat hyvin tehtyjä, sillä työmoraali oli silloin ainakin erittäin hyvä.
- Myllyhiiri
mopo karkaa käsistä kirjoitti:
Toki tarkoitinkin, että varastoidaan hyvänä vuotena KOTIMAISTARUISTA,eikä viedä ulkomaille.Käytetään sitten sellaisena vuonna kun on pulaa. Ruishan kuivassa siilossa säilyy.
Suomessa viljeltyä ruista on viimeksi riittänyt vientiin vuonna 1990 !
- rukiinolki
ovat paikoiltaan lähteneet? Muistan hyvin lapsuudessani, miten ruisvainio heilimöi, syyspuolella saatiin rukiinoljet ja tehtiin joulukuuseen kauniita tähtiä. Lapsikin ne osasi. Sama pelto tuolla edelleen on, mutta vaikeaa on uskoa, että juuri sääolosuhteet olisivat viljamme pilaajia. Ajattelen, että maalle on tehty jotain. Onhan vuoroviljely olemassa (en tiedä siitä mitään) ja sen kaiketi kuuluisi pitää mullan kuohkeana ja ravitsevana. Jotain on siis tehtävissä. Muutama nk. "laiha vuosi" ja maa taas kasvattaisi kunnon pitkävartista, hyvältä maistuvaa ruista. Mitään niin hyvää kuin uutispuuro on, en tiedä.
- mopo karkaa käsistä
Olemme pienleipomo, joka on erikoistunut juuri luomuruisleipään. Viimekesänä ei ainakaan meille toimittavista luomurukiinviljeliöistä saanut kukaan alkuunkaan riitävän sakoluvun omaavaa ruista.
- rukiinolki
mopo karkaa käsistä kirjoitti:
Olemme pienleipomo, joka on erikoistunut juuri luomuruisleipään. Viimekesänä ei ainakaan meille toimittavista luomurukiinviljeliöistä saanut kukaan alkuunkaan riitävän sakoluvun omaavaa ruista.
onko sakoluku jotain, jolla mitataan rukiin laatua, määrää tai niin, mitä?
Pienleipomojen leipien maku on kyllä muuttunut. Ensin tuli suolan vähentämisen pakko (tunsin kuristuvani), sitten leipä harmaantui, tuli kovin pienirakenteiseksi. Ihan tavallista, ei liikaa käsiteltyä ruisjauhoa en mistään löydä. Myllyissä sanotaan jotain EU:n tuista, mutta siytten se jää siihen. Kukaan ei ota vastuuta mistään.
Kuitenkin esm. joku hernerokkaa myyvä hernetykki kasvattaa omat herneet (ainakin sanovat niin) ja tuote on erinomaista.
Tuskin meillä on pienleipomoitakaan kovin pitkään. Riskinottoa ei meille ole opetettu muille kuin taloustieteilijöille, jotka sitten käärivät ruisleipämmekin omiin suihinsa. - nilanix
EU:n myötähän nuo pellot Suomesta vähenivät. EU-tuet tuovat mukanaa paljon myös erilaista vastuuta ja enemmän työtaakkaa, joka pientilallisille on liian paljon. Silloin ei tuottoa tule pelloista tai karjasta tarpeeksi ja pellot on parempi laittaa pakettiin. EU:ssa ei ajatella, että "kyllä suomalaisten pitää saada suomalaista viljaa" vaan siellä ajatellaan asioita suuremmassa mittakaavassa. EU:ssa mietittään koko unionin alueen mitalta, missä ja miten on paras kasvattaa viljaa.
- mopo karkaa käsistä
rukiinolki kirjoitti:
onko sakoluku jotain, jolla mitataan rukiin laatua, määrää tai niin, mitä?
Pienleipomojen leipien maku on kyllä muuttunut. Ensin tuli suolan vähentämisen pakko (tunsin kuristuvani), sitten leipä harmaantui, tuli kovin pienirakenteiseksi. Ihan tavallista, ei liikaa käsiteltyä ruisjauhoa en mistään löydä. Myllyissä sanotaan jotain EU:n tuista, mutta siytten se jää siihen. Kukaan ei ota vastuuta mistään.
Kuitenkin esm. joku hernerokkaa myyvä hernetykki kasvattaa omat herneet (ainakin sanovat niin) ja tuote on erinomaista.
Tuskin meillä on pienleipomoitakaan kovin pitkään. Riskinottoa ei meille ole opetettu muille kuin taloustieteilijöille, jotka sitten käärivät ruisleipämmekin omiin suihinsa.Sakoluvulla mitataan leipoutumisominaisuuksia eli sitkoa. Sakoluku pieni ei leipoudu eikä voida käyttää leipäviljaksi.
Ehkä se ns. suurtenleipomoiden ruisleipä onkin paremmin sekaleipää koska esim vehnää jopa yli puolet seassa.
Kuorineen jauhettu kotimainen luomutäysruileipä,
maku kuin ennenvanhaan.
- pähkinä66
Kun kerran rukiinen leipä terveyden kannalta tosi hyvä ja muutenkin tuntuu suomalaisille maistuvan, miksi pitää pullamössöä vehnäleipää syödä (paitsi vaihteeksi ja hampaattomien) ? Jos joskus direktiivit vielä onnistuisivat kannattamaan kotimaisuutta ja terveellisyyttä..
- Nimetön
Kyllä ruisleipä on parasta,se on niin hyvää.Ei patongilla nälkä lähde.Syökää ruisleipää kaikki!
Toivottavasti joku keksii kotimaisen ruisleivän leipomisen merkin,siinä myös olisi hyvä markkinointikeino! - Myllyhiiri
Nimetön kirjoitti:
Kyllä ruisleipä on parasta,se on niin hyvää.Ei patongilla nälkä lähde.Syökää ruisleipää kaikki!
Toivottavasti joku keksii kotimaisen ruisleivän leipomisen merkin,siinä myös olisi hyvä markkinointikeino!www.ruisleipa.net tai www.lahileipa.fi
Joskus ruista on eniten nimessä ja leivässä ruista on vain nimeksi. Ruista saattaa olla vain kolmannes jauhoista.
Parannusta on toisin tapahtunut. Useimmiten rukiin osuus on jo yli puolet. Myös pakkausmerkinnät ovat parantuneet.- mikä totta mikä ei
Suomeen on tuotu ruista ulkoa vaikka omaakin ruista on ollut riittävästi ja se on ollut hyvälaatuista. Sillä on saatu hintaa mukavasti painettua alaspäin ja viljelijälle ei ole tarvinnut maksaa niin paljon. Syyksi ilmoitettiin sillonkin tämä sakoluku. (Ja ruisleivässä on suurin osa vehnää, joten se rukiin laatu ei vaikuta leipomiseen niin paljon.)
Myönnetään että viime kesä oli huono mutta nyt puhunkin aikasemmista ja paremmista vuosista.
Ruis kasvaa hyvin Suomessa. Tosin sen viljely on vaativampaa kuin kauran. Mutta kun kepulikonsteilla on hinta laskettu alas, ei ruista kannata kasvattaa. Ei kukaan viitsi tehdä tappiollista työtä. Paitsi jokunen pöhkö maanviljelijä.
Ja lopuksi vielä pari vertausta, mitä vilja maksaa Suomessa.
1. Kasvatettua, puitua ja kuivatettua viljaa kannattaa käyttää polttoaineena lämpökattiloissa, koska se on halvempaa kuin oljy.
2. Samaa viljaa kannattaa jauhaa kuivikkeeksi, koska se on halvempaa kun höylänlastu tai sahanjauho.
Että näin - Oltsu.L
Yleensä ruokiin liittyy sana: Suomalaista.
Suomalaista laatu sian-lihaa... tanskasta
Ravintoloissa: Suomalaisista raaka-aineista..
Nokia, kuoren alla lukee Made in Thaiwan..
Maito, ruotsista...
Kananmuniakin tuodaan ulkomailta, vaikka Suomi munissa ylituatontoa :)
Lampaan ja karitsanlihan tuonti Uudesta Seelannista.
Hevosen lihaa, kengurua, aasia...
Norjasta lohta, myydään Suomessa Suomi-lohena.
Pakaste tuotteita 32erimaasta, muummuassa: liha, meren antimet, valmiit ruuat, vihannes....jne..- Riihitonttuilija
Näin se asia on,kyllä jalosteiden osalta pitäs vaatia tiukemmin valmistajaa pakkausessa kertoon alkuperämaa,nyt kait se on joku prosentti kokonaisuudesta eli valmistus prosessi niin hups,siitä tulikin kotimainen tuote.
- Riihitonttuilija
Joskus pyörinyt keskustelun aiheenakin,ihmiset väitelleet keskenään ulkomaisen ja kotimaisuuden kesken,itse kannatan kotimaisuutta pitäkäämme ruoka kotimaisena silloin tiedetään mitä syödään.
- asuryfinland....
en paljoa tunne vanhoja ruisleivän ystäviä,
(katson vanhaksi vasta kun ovat vanhempaa kuin omat vanhempani, eli yli 90v)
mutta paljon tunnen ruisleivän ystäviä jotka vatsastaan ja vatsavaivoistaan puhuvat.
joskus minulle opetettiin että ruista on pakko syödä, kun mikään muu ei pelloissamme sillin kasvanut,
muta nythän sitä saa vehnää ja jotenkin ulkomaalaine vehnäkin on parempaa,
ainakin leipäkoneessa. - Nimetön
vaikka ruis ei olisikaan suomessa tuotettua,silti syön vain ja ainoastaan ruisleipää,kaikki muu ei ole leipää ollenkaan!
- Riihitonttuilija
Harmittaa kyllä jos kotimaisuus rukiin osaltakin on hiipumassa,itse olen ollut puimassa oikein riihessä oman pellon ruista ja kyllä ei ole riihessä puidun ruisjauhojen voittanutta,tuli hyvät puurot ja leivät
- ärtee
Kuka kaipaa pierettävää ja lihottavaa ruisleipää?
Vaikka terveydenhoitajat kuinka teroittavat,niin se ruis on ihan yhtä nopea hiilihydraatti kuin muutkin viljajauhot.
Kaikilla tuntemillani ruisleivän kuluttajilla on vatsavaivoja;johon paradoksaalisesti käsketään syömään lisää kuituja.
Rasva se vatsan kunnossa pitää.- jossei leipää kestä
Oikea ruisleipä tehdään hapatetusta taikinasta ja paistetaan kauan miedolla lämmöllä.
Kaupan ruisleipä nostatetaan hiivalla, puolet taikinasta on vehnää ja leipä paistetaan nopeasti puoliraa'aksi. Ei oo ihme jos pierettää...
Ja rukiissa on joku happo mikä aiheuttaa mahavaivoja. Se häviää kun taikina hapatetaan ja paistetaan kunnolla. - Nimetön
jossei leipää kestä kirjoitti:
Oikea ruisleipä tehdään hapatetusta taikinasta ja paistetaan kauan miedolla lämmöllä.
Kaupan ruisleipä nostatetaan hiivalla, puolet taikinasta on vehnää ja leipä paistetaan nopeasti puoliraa'aksi. Ei oo ihme jos pierettää...
Ja rukiissa on joku happo mikä aiheuttaa mahavaivoja. Se häviää kun taikina hapatetaan ja paistetaan kunnolla.Totta sen puolesta,että hiivaton,hapatettu taikina on vatsaystävällistä.Mutta ei se poista sitä,että vilja ei ole kovin optimaalista ravintoa ihmiselle.Ja lisäksi,ruisleivästä tulee reiluhkosti liukenematonta kuitua,joka sekään ei välttämättä ole vaikutuksiltaan kaiken hypetyksen arvoista.Jopa ikävimmillään haitallista.
Mutta oikeassa olet,hiivallinen nostatettu kökkö on ihan eri leipää,jopa ihan "eri asia",kuin aito juureen tehty hapatettu ruisleipä.Itse syön uotilan limppua jos ruisleipää(ylipäätään leipää) sen harvan kerran syön.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kaksi vuotta
Sitten mä ihastuin suhun päätä pahkaa, kun meillä klikkasi heti ekasta päivästä lähtien. Et varmasti tunne samoin ja tek184161Raamatun kiroukset ja uhkaukset osoittavat sen ihmisperäisyyden
"Se sanotaan galatalaiskirjeessä, että jos joku levittää väärää evankeliumia: "...jos joku julistaa teille evankeliumia4902305Onko kenellekään muulle käynyt niin
Että menetti tilaisuutensa? Kaivattu oli kuin tarjottimella, osoitti kiinnostusta vahvasti, silmät ja olemus täynnä rakk1411845- 761474
- 1581446
Alahan tulla paikkaamaan tekojas
Ja lopeta se piilossa oleminen. Olet vastuussa mun haavoista. Vien asian eteenpäin jos ei ala kuulumaan.91204- 106727
Olisitko maailmani?
Ajattelen sinua ja pelkään välillä, että olenko antanut sinulle liikaa kannettavaksi. Olenko vaatinut sinulta aivan liik34724- 27711
Lähdetkö nainen joku päivä mun kanssa Anttilaan?
Katsomaan sisustustarvikkeita ja sit mentäisiin matkatoimistoon katsomaan matkoja?25681