Taloyhtiön

turvallisuuspäällikköHKI

Edellisessä yhtiökokouksessa helmikuussa menin lupautumaan taloyhtiön turvallisuuspäälliköksi hetken mielijohteesta, ja nyt asiaa hiukan tutkittuani olen huomannutkin aika suuria velvoitteita kyseisessä tehtävässä.

Taloyhtiön hallituksen puh.joht. ja isännöitsijä kuvailivat tehtävää lain takia pakollisena, mutta samaan lauseeseen totesivat, että toimenkuvaan ei kuuluisi käytännössä mitään, enkä olisi minkään sortin vastuussa.

Kysymys onkin, että voinko erota toimestani ilman mitään syytä, tai vedota siihen, että minulle annettin toimesta täysin väärä kuva?

Kiitos jo etukäteen asiallisista vastauksista.

5

3872

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • itsekin nakitettu hommaan

      Tässä faktaa toiminnasta ja vastaus kysymykseesi löytyy polivälistä.
      Jos suunnitelma on tehty, niin mitään "pelättävää"ei ole.


      Taloyhtiöiden pelastussuunnitelmat

      Taloyhtiöiden on tullut 1.1.2005 mennessä laatia pelastussuunnitelma. Tämä velvoite koskee pelastuslain ja valtioneuvoston asetuksen mukaan kaikkia sellaisia asuntoyhtiöitä, joissa on samalla tontilla vähintään 5 asuinhuoneistoa.

      Suomen Kiinteistöliiton johtava lakimies Anu Kärkkäinen täsmentää lain sisältöä:

      "Kysymys on omatoimisesta varautumisesta. Sen tarkoituksena on ennakoida ja varautua kiinteistöllä mahdollisesti syntyviin vaaratilanteisiin ja ehkäistä ne ennakolta. Suunnitelma sisältää toimiohjeet kiinteistöä käyttäville erilaisten onnettomuuksien ja vaaratilanteiden varalta - esimerkiksi suojautumis- ja poistumismahdollisuudet, pelastusteiden sijainnin, veden pääsulun, sähköpääkeskuksen ja palontorjuntakaluston sijainnin. Suunnitelman laatimisessa täytyy pitää silmällä mahdollisia, konkreettisia vaaratilanteita. Mitä yhtiössämme voi tapahtua?

      Suunnitelmasta toimitetaan yhteenveto pelastusviranomaisille. Siinä tulee ilmoittaa yhtiössä nimetty turvallisuushenkilöstö. Yhtiössähän tulee aina olla turvallisuuspäällikkö, jonka tulisi käydä ns. turvallisuuskurssi. Näitä järjestävät mm. SPEK ja alueelliset pelastusliitot. Kurssi käsittää noin yhdeksän tuntia kolmen illan aikana ja sisältää mm. alkusammutusharjoituksen. Kurssit taitavat olla kevään ajan varsin täysiä.

      Jos yhtiössä on väestönhoitaja, on valittava väestönsuojanhoitaja.

      Suunnitelmassa on ilmoitettava myös yhtiön turvallisuusmateriaali - alkusammutuskalusto ja pelastusvälineistö. Näiden hankintaan saa ohjeita erilaisista, ohjeellisista luetteloista. Myös palotarkastuksen yhteydessä voi kysyä neuvoja.

      Asukkaita on tiedotettava tehokkaasti. Pelastussuunnitelma tulisi käydä yhdessä läpi tai siitä on muuten kerrottava kaikille asukkaille: onko yhtiössä oma väestönsuoja ja jos ei ole, missä on asukkaille tarkoitettu väestönsuoja."

      Mitä mahdolliset vaaratilanteet voisivat olla?

      "Normaaliolojen vaaratilanteita ovat esimerkiksi tapaturmat, sairauskohtaukset, vesivahingot, kellaripalot, ullakkopalot, tulvat, sähkökatkokset. Poikkeustilanteita voivat olla mahdollinen sotatila, säteily- tai kaasuvaara ja tällöin on merkitystä tuolla väestönsuojalla."

      Kenellä taloyhtiössä on velvollisuus huolehtia pelastussuunnitelman laatimisesta?

      "Hallituksella ja isännöitsijällä. Heidän on myös huolehdittava sen toimittamisesta viranomaisille. Suunnitelman voi laatia hallitus, joku sen jäsen tai joku muu yhtiön aktiivi. Lomakkeen tiedot ovat selvitettävissä eikä sen pitäisi olla ylivoimainen tehtävä.

      Varsinaisen suunnitelman tekeminen ei yleensä kuulu sopimuksen mukaan automaattisesti isännöitsijän tehtäviin. Hän voi laatia sen erillistä korvausta vastaan tai teettää sen kolmannella osapuolella - konsultilla - ostopalveluna."

      Entäs jos vaadittavaa turvallisuushenkilöstöä ei saadakaan valittua?

      "Yhtiöstä pitäisi kyllä löytyä vapaaehtoisia toimimaan ns. suojeluhenkilöstönä eli turvallisuuspäällikkönä ja tarvittaessa väestönsuojanhoitajana. Pakottaa ketään ei voida. Jos hallituksesta ei vapaaehtoisia löydy - hallituksen jäsenyys tai isännöitsijän rooli eivät velvoita heitä toimimaan turvallisuushenkilönä - asia pitää viedä päätettäväksi yhtiökokoukseen. Sen jälkeen hallitus ei luonnollisesti voi olla vastuussa siitä, ettei turvallisuushenkilöstöä ole valittu.

      Onnettomuustilanteessa paloviranomainen on viime kädessä oikeutettu määräämään jonkun henkilön taloyhtiöstä tähän tehtävään."

      Mikä on hallituksen ja isännöitsijän vastuu, jos turvallisuussuunnitelmaa ei ole laadittu ja toimitettu viranomaisille?

      "Ainakin teoriassa hallitus ja isännöitsijä voivat joutua laajempaan vastuuseen, jos joku vahinko tai sen laajeneminen olisi pystytty estämään suunnitelman laatimisella ja tämä voidaan myöhemmin näyttää. He voivat myös joutua vastuuseen mahdollisesta uhkasakosta, jos suunnitelmaa ei laadita kehotuksesta huolimatta."

      Kuinka viranomaiset reagoivat, jos taloyhtiö on laiminlyönyt velvoitteensa eikä ole toimittanut suunnitelmaa viranomaisille?

      "Todennäköisesti viranomaiset tulevat jatkossa kohdistamaan palotarkastukset nimenomaan sellaisiin yhtiöihin, joissa heille ei rekistereiden mukaan ole toimitettu yhteenvetoa suunnitelmasta. Tässä vaiheessa on vaikea arvioida, kuinka tehokkaasti suunnitelmien puuttumiseen tullaan reagoimaan. Palotarkastuksessa käydään läpi pelastussuunnitelma tai sen puuttuminen. Pöytäkirjassa sitten voidaan todeta velvoite täydentämiseen ja ilmoittaa päivämäärä, johon mennessä sen on oltava valmiina. Viime kädessä yhtiölle voidaan asettaa jopa uhkasakko.

      Lähtökohta on se, että taloyhtiön tulee vastata omasta turvallisuudestaan. Vaikka suunnitelman laatiminen voidaan kokea velvoittavana on hyvä muistaa, että kysymys on asukkaiden omasta turvallisuudesta ja työ tehdään nimenomaan kaikkien kiinteistöä käyttävien hyväksi ja turvaksi. Siitä voi olla hyötyä vaikkapa kynttilän sytyttäessä kotona tulipalon - tai omaisen saadessa sairauskohtauksen."

      Pelastajien on päästävä paikalle

      Vapaaehtoisten löytymisen ja omakohtaisen riskikartoituksen merkitystä korostaa myös Alpo Nikula Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä (SPEK:)

      "Taloyhtiössä voi vaikkapa alakerrassa olla liikehuoneistoja ja niissä jotain poikkeavia, normaalista asuintalosta poikkeavia riskejä. Kartoituksessa tuntuvat myös helposti unohtuvan muut kuin tulipaloon liittyvät riskit - esimerkiksi vesivahingot.

      Erittäin tärkeää osana on informoida talon asukkaita suunnitelmasta ja sen sisällöstä. Heidät on pyrittävä perehdyttämään siihen."

      Mutta mikä olisi käyttökelpoinen perehdyttämismenetelmä? Onhan kovin toivorikasta jakaa asukkaille monikymmensivuinen pumaska ja uskoa, että kaikki todella lukevat sen ja muistavat lukemansa?

      "Valitettavan usein semmoinen paperinippu jää kyllä lukematta. Mutta esimerkiksi yhtiökokouksessa voitaisiin käydä läpi suunnitelmaan sisältyviä asioita, ja tästähän voisi informoida kutsussa. Se saattaisi houkutella kokoukseen ehkä tavallista useampia osallistujia."

      Nikula ei pidä mahdottomana sitä, että esimerkiksi monirappuisessa kerrostalossa olisi oma turvallisuushenkilö joka porraskäytävässä. Hän voisi pitää esimerkiksi huolta siitä, ettei käytävässä säilytetä määräysten vastaisesti tarpeetonta tavaraa ja että seinillä olevat tiedotteet ovat ajan tasalla.

      "Piha-alueet ovat pelastustoimien kannalta ratkaisevan tärkeitä sekä pelastajien saapumisen että pelastettavien poistumisen kannalta. Tekemättömät lumityöt ja väärin pysäköidyt autot ovat suuri turvallisuusriski."

      Kaikissa taloyhtiöissä ei suinkaan ole omaa väestönsuojaa. Nikula muistuttaa, että oman väestönsuojan sijainnin saa selville kysymällä omalta pelastuslaitokseltaan. Ainakin Helsingissä ne on myös lueteltu osoitteineen myös puhelinluettelon etusivuilla.

      "Hyvä perusvarustepaketti olisi vaikkapa sellainen, jossa on turvallisuushenkilöstön henkilökohtaiset varusteet kahdelle hengelle: esimerkiksi kypärät, suojanaamarit ja ensiaputarvikkeita, joditabletteja säteilyvaaran varalle...suojapuvut ovat hyvä lisä, mutta nykyään katsotaan aivan normaalin sadeasun käyvän suoja-asusta."

      Myös suosituksen taloyhtiön suojavarusteista saa joko omalta pelastuslaitokselta tai SPEK:iltä.

      Rivitalojen erityispiirteet

      Rivitalojen kohdalla asiat ovat käytännössä hiukan toisenlaiset kuin keskustojen kerrostaloissa. Asiaa valaisee Järvenpään kaupungin palopäällikkö Pertti Kataja:

      "Käytännössä huomattavin ero on väestönsuojan puuttuminen. Silloin omakohtaisen varautumisen merkitys kasvaa voimakkaasti. Kaikkein ensimmäisenä itse kunkin on tietysti tutustuttava huolellisesti pelastussuunnitelmaan.

      Pelastussuunnitelmassa on kohta, jossa on määritelty yhteinen kokoontumispaikka. Se on tarpeen siksi, että näin voidaan tarkistaa, että talon kaikki asukkaat ovat pelastautuneet. Tämä tulee kyseeseen esimerkiksi tulipalon tai tulvan kyseessä ollen. Mutta on myös tilanteita, joissa paras turvapaikka on oma asunto: säteily- tai kaasuvaara."

      Kataja muistuttaa, että pelastussuunnitelma on myös muistettava päivittää vuosittain.

      "Laki edellyttää tietyn taloyhtiökohtaisen suojeluvälineistön hankkimista. Sille täytyy olla myös määriteltynä paikka, missä se säilytetään. Yleensä se on sähköpääkeskus, väestönsuoja tai joku muu yhteinen tila.

      Sen lisäksi täytyisi tietysti ottaa huomioon nämä huoneistokohtaiset palovaroittimet - nehän ovat pakollisia. Sen lisäksi jokaisessa asunnossa pitäisi olla alkusammutuskalusto, minimissään riittävän suuri sammutuspeite. Jos vain mahdollista, yleisissä tiloissa voisi vielä olla sammutin tai sammuttimia."

      Lue lisää:
      ullakko- ja kellaritilat, pelastussuunnitelman teko taloyhtiössä

      Joka Kodin Asuntomarkkinat 23.1.2005

    • ...

      Kaikista taloyhtiön luottamustoimista voi erota heti ja ilman perusteluja, koska kyseessä on nimenomaan luotttamustoimet eikä esim. työsuhteet (kuten esim. talonmies).

      Mutta kuka tulee teillä uudeksi turvallisuuspäälliköksi? Kyllä jokaisen pitäisi mielestäni kantaa oma kortensa kekoon yhteisessä taloyhtiössä. Ja isännöitsijä ja hall.pj ovat siinä oikeassa, että käytännössä kyse on paperihommasta.

      • Hermanii

        Jos kysymyksessä on iso tai useampi kiinteistö ko. taloyhtiössä, niin silloin myöskin näitä suojelujohtajiakin on enemmän. Totta kai se vaatii koulutusta ja viiteliäisyyttä, mutta eivät asiat liene normaali ihmiselle ylivoimaisia.
        Hermanni on itsekin suojelujohtaja ja lisäksi valitsivat hpj. tehtäviin.
        Jos ei ole mielenkiintoa, niin kyllähän silloin ei asiat yleensä luista.
        Toivotan vaan pitkämielisyyttä ja ota asia hpj:n kanssa esille.


    • benny m

      Vastaisin tuohon uudella kysymyksellä:

      Toimin eräässä pienehkössä asunto-osakeyhtiössä (taloyhtiöhän on kai lakiin perustumaton sana) turvallisuuspäällikkönä, mutta oleskelen hallinnassani olevassa asunnossa vain muutaman päivän kuukaudessa asunnon muuten ollessa käyttämätön. En vakinaisesti asu edes paikkakunnalla.

      Oliko päätös valinnastani ja suostumuksestani turvallisuuspäällikön tehtäviin laillinen, oikea ja järkevä?

    • Anonyymi
      UUSI

      Turha sitä hommaan on pelätä sinänsä simppeli homma vaatii ymmärrystä kiinteistön vaara paikoista ja että on halua / päätelykykyä.

      Itse olen kiinteistön turvallisuus päällikkö ja meillä asuntoja 101 ja yleiset tilat päälle enkä ota yhtään paineita, tossa kun kerkiän niin otan yleis silmäilyn kiinteistön yleistiloihin ja kuinka kiinteistön huolto toimii ja siitä pidän priiffin hallitukselle, samalla tulen tarkastamaan väestösuoja laatikon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miehille kysymys

      Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse
      Tunteet
      120
      3285
    2. Miksi kaivattusi on

      erityinen? ❤️‍🔥
      Ikävä
      75
      1735
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      15
      1461
    4. Haluaisin jo

      Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos
      Ikävä
      49
      1270
    5. VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia

      Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu
      Maailman menoa
      91
      1145
    6. Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.

      Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat
      Haapavesi
      85
      1045
    7. Nainen olet valoni pimeässä

      valaiset tietäni tietämättäsi ❤️
      Ikävä
      62
      1016
    8. Mitä toivot

      Tulevilta päiviltä?
      Ikävä
      65
      944
    9. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      78
      863
    10. Oli pakko saada sut suuttumaan

      Muuten et olis jättäny rauhaan. Miks miehet häiritsee intiimeil wa viesteillä vaik kieltää niit tekemästä
      Ikävä
      19
      857
    Aihe