Kuolaimista

Tumpelo

Mitä eroa on tavallisella nivelkuolaimella ja ns. "kolmipalalla"? entä jos on chambon-viritelmät, onko käytettävä pehmeämpää kättä?
Chambon-apuohjan käyttöä en ymmärrä ratsatuksessa? Mitä hyötyä siitä on???

8

1367

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fifi

      kolmipala ei paina kieltä kuten nivel ja se "elää" suussa. kolmipala ja suora ovat hyviä vaihtoehtoja..apuohjista ei välttämättä kauheesti oo apua..jopa päinvastoin..varsinkin väärissä käsissä..mahdollisimman luonnollinen tapa on mielestäni paras tapa ratsastaa ja yleensäkki käsitellä hevosta!

      • fifi

        kolmipala jossa semmonen rulla keskellä on toimiva..


    • *Ida*

      kolmiosaisissa kuolaimissa on enemmän taittokohtia eli ne ovat liikkuvammat hevosen suussa. Sen vuoksi ne tuntuvat hieman kovemmilta.

      • Lillis

        mitä enemmän paloja sitä pehmeämmät. Jos esim. nivelkuolaimet ja kolmipalakuolaimia verrataan; nivelkuolaimissa on yksi taitto- kuolain painavaa kieltä sekä pidättäessä nousee kitalakeen ja vetävät suupielistä. Kolmipalakuolaimet taas ovat pehmeämmät koska taittuvat "pyöreämmiksi" eivätkä näin nouse yhtä paljon ylös kitalakeen tai hierrä suupieltä.

        Mitä ohuempi kuolain sitä kiltimpi hevosen suulle. Ennen luultiin tosin toisinpäin ja tämä usko on varmasti jossain päin vielä korjaamatta. Ohuempi kuolain on sen takia kiltimpi koska hevonen saa suutaan kunnolla kiinni. Tietysti jos joku oikein haluaa kiskoa suusta niin ohuemmat tuntuvat ilkeämmiltä, mutta oikean ratsastajan käsissä ohuemmat ovat pehmeämpiä kuin paksut.

        Chambonia ei tulisi edes käyttää kun joskus harvoin hevosta kouluttaessa, esim. juoksuttaessa. Chamboni painaa niskasta ja pakottaa hevosen päätä alaspäin. Jos hevonen edes kulkee pää pystyssä niin on kyllä vika selässä istuvassa, eli ratsastajassa, hevonen ei ole kunnolla koulutettu tai hevosen selkään taikka lantioon sattuu.


    • Gledileg

      Niin ikävää kuin se onkin hevosystäville, niin kuolaimen vaikutus perustuu kipuun kielessä, voimakkuudeeltaan eri asteisiin painetuntemuksiin. Hevosen suussa kieli on herkin paikka ja se on oivallettu siis jo kauan aikaa sitten, että miten näin isoa eläintä hallitaan.

      Nivelkuolain toimii kuin pähkinänsärkijä. Nousee pois kielen päältä, mutta puristaa kuin pihdit leukapieliä. Liian pitkä nivel nousee painamaan kitalakea ja aiheuttaa tottelemattomuusongelmia.
      Nivelen teho on huono, mikäli hevosen kieli on vähänkään tunnottomampi tai hevonen osaa purra kuolainta niin ettei se pääse vaikuttamaan.

      Mitä enemmän niveliä kuolaimessa on, sen enemmän painetta ja sitä kautta myös kipua välittyy kieleen -> hevonen tottelee, koska yrittää välttää kipua, paineentunnetta.
      Jos suuhun laittaa esim. ketjun, jossa on monta niveltä, niin paine kohdistuu koko leveydeltään kieleen eli paine kieleen on maksimaalinen.

      Suora kuolain vaikuttaa jarruttavammin kuin nivelikäs juuri tämän koko kielen leveydeltä aiheuttavan paineentunteen vuoksi.

      Kun kuolaimeen lisätään ketju alaleuan alitse (pelham, koulukanki), maksimoidaan kieleen kohdistuva puristus ja näitä käytettäessä on todella osattava tietää mitä tekee.

      • *nipsu*

        hevosella ei kannata käyttää oikeasti hirveesti apuohjia, meillä nimittäin on hevonen joka on entisellä om. mennyt monissakin eri "piuhoissa" ja ei sen takia osaa rentoutua. äärimmäisen ikävää, koska se tekee ponista epämiellyttävän ratsia koska itselläkin on vaikea rentoutua. Älkää siis käyttäkö liikaa apuohjia!


    • Kovuus kädessä

      kumpaan tässä nyt uskois, mitä enemmän niveliä, sen pehmeämpi, vai toisin päin??? Kannattaa kyllä lukee jostai luotettavammasta lähteestä, ku tulee näin ristiriitasia vastauksia...

    • En usko pätkääkään väitteeseen että ohuemmat kuolaimet olisivat pehmeämmät. Mitä vähemmän pinta-alaa, sen enemmän paineentunnetta eli tehoa, ja silloin hevoseen sattuu helpommin.

      On myös älytöntä yleistää, ettei paksu kuolain mahtuisi hevosen suuhun. On toki hevosia joilla on ahdas hammasloma ja silloin ohuempi kuolain on todellakin parempi, mutta normaalisti hevonen saa suunsa vaivatta kiinni vaikka olisi paksukin kuolain. Sitä paitsi kuolaimen istuvuus tulisi tarkistaa joka kerta kun hevoselle hankkii uudet kuolaimet. Tallillla jossa aikoinaan kävin, asia tarkistettiin automaattisesti kun käyttöön otettiin uudet kuolaimet, ja silloin tällöin vaikka samat kuolaimet olisivat olleet käytössä jo pitkään. Ja tapa on juurtunut itsellenikin.

      Mutta kolmilavasta olisin kyllä taipuvainen olemaan samaa mieltä Lilliksen kanssa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paskakaivo Kuhmo

      Moniko teki uuden saostuskaivon, joka erittelee paskan ja nesteet imeytyskenttineen maassa taloissa. Kaikkien talojen pi
      Kuhmo
      64
      4042
    2. Uskotko yliluonnolliseen?

      Mitä jos tämä ns. kaivattusi on loitsunut sinut? Olettekos sitä ajatelleet, niinpä. Ette todellakaan. :D
      Ikävä
      80
      3680
    3. Miten sinut

      Voisi hurmata uudelleen?
      Ikävä
      42
      3185
    4. Mitä kuuluu?

      Toivottavasti sulla oli hyvä päivä tänään. Täällä on taas ollut niin negatiivista juttua. Oli pakko tulla sanomaan sinul
      Ikävä
      19
      2558
    5. Keilahalli

      Onneksi rakennettiin aikoinaan se keilahalli, se pelastaa eläinpuistoyhtiöiden sekä koko Ähtärin kaupungin talouden!
      Ähtäri
      22
      2407
    6. Uskallatko katsoa pitkään silmiin

      kaivattuasi, jos olette samassa tilassa? Alkaako sydän jyskyttää, jos katseet jumittuvat? Pelkäätkö ulkopuolisten huomaa
      Ikävä
      52
      2196
    7. Heippa mies......

      Milloin rakastellaan vai odotetaanko vielä 10 vuotta?
      Ikävä
      48
      2035
    8. Huomenta rakas

      Olet varmasti jo työn touhussa. Ahkera alfamies kun olet. 😅❤️
      Ikävä
      47
      1768
    9. Elämäni rakkaus

      Olet aina ollut ja luultavasti niin pysyykin 😘
      Ikävä
      36
      1710
    10. Alkaa olemaan

      IRL tylsää, vinkki ehkä
      Ikävä
      30
      1566
    Aihe