Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

pensasaita rajalle

Aloittelija

Heips!
Olen tässä suunnittelemassa uudisrakennuksemme pensasaitaa (joka tulee kiertämään koko tontin) ja haluaisin kokemuksen syviä rintaääniä...Tällä hetkellä budjettimme on todella tiukka, joten hinta vaikuttaa paljon.

naapurini ehdotti tuomipihlajaa. millainen hoidettava, hintainen tms. tämä on? suositteletteko?

maasto tässä on hiekkaista mäntykangasta.

olisin myös kiinnostunut kuusiaidasta. onko kokemuksia tästä, hoidosta tms.?

mitä muuta suositteleisitte?

15

31421

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Maria
    • malla

      Isotuomipihlaja on hyvä ratkaisu, jos haluat pensasaidan kasvavan nopeasti. Istotuomiph.on puu, mutta säännöllisellä leikkaamisella saat siitä pensaan. Se kukkii valkoisin tuoksuttomin kukin, syysvärikin on kaunis vihreä-punainen. Kuusiaita on erittäin hyvä ratkaisu, jos sulla on malttia odottaa kasvua ja jaksat leikata säännöllisesti.

      • malla

        Lisäisin vielä, että kymmenen vuoden aikana isotuomipihlaja-aidassani ei ole minkäänlaista kirvo-ongelmaa, eikä se ´sellainen olekaan.


    • puolukka

      kaikki tuomet ovat varsinaisia kirvankerääjiä, älä laita aidaksi.
      Kannattaa muuten valita nk. aitataimia. Ne ovat hirmu halpoja koska ovat 2-3 vuotta nuorempia kuin purkissa myytävät astiataimet mutta muuten laadukkaita. Ota yhteyttä taimistoihin, lähettävät postissa,tai pyydä kauppiasta tilaamaan.
      Kannattaako muuten laittaa joka reunalle samaa puskaa? Mitä naapureilla on? Jos haluat löytää tosi helppohoitoisia kasveja käy kotiseutusi hautausmaalla. Siellä näet, mikä oikeasti menestyy teilläpäin ja vähällä hoidolla. Liikenteenjakajia ym. kannattaa myös katsoa sillä silmällä.
      Kuiva mäntykangas on ihana lähtökohta. Haluatko korkean aidan vai matalan. Korkeista, 2-3 metriä suosittelen vaikka pihlajaa (haetaan metsästä ilmaiseksi) tai syreeniä -unkarin tai tavallista. vähän matalampia ovat koivuangervo (ei kirppua, ihana syysväri) ja pihlaja-angervoa ja (leviää hyvin juuresta), kultaherukka ja taikinamarja (ei ole nirppaisia) pensashanhikki (kräkkäinen keväällä muttaa kukkii ainoana syksyllä myöhään). Ja mitä vikaa on aroniassa. Tai kiulukkaruusuissa. Nämä sopivat mielestäni hyvin sinne mäntyjen sekaan. Mieti voisiko osa aidasta olla syötäviä marjoja, vattuja, herukkaa tms. Kateelliset terveiset täältä pellonlaidalta.

      • sini

        Olen itse saman ongelman edessä. Sinikuusama olisi helppo hoitoinen(ei välttämättä leikkausta)ja tauti vapaa. Hintaa tulee väkisin jos ostaa vähänkään isompia taimia. Kokemukseni mukaan tuomipihjalaan ei tule kirvoja.


      • Pekka.
        sini kirjoitti:

        Olen itse saman ongelman edessä. Sinikuusama olisi helppo hoitoinen(ei välttämättä leikkausta)ja tauti vapaa. Hintaa tulee väkisin jos ostaa vähänkään isompia taimia. Kokemukseni mukaan tuomipihjalaan ei tule kirvoja.

        Tuomipihlajaan ei tule kirvoja eikä siihen koske pupujussit. Ja marjat hyviä syötäväksi. Jos eivät rastaat ehdi ennen.
        Ja kasvaa nopeasti ja tuuheaksi, jos leikkaa nuorena edes hiukan.


      • puutarhuri.

        Tuomipihlaja ei ole tuomi, eikä sillä näin ollen ole samoja tuholaisia kuin tuomella. Se on yksi terveimmistä pensaslajeistamme.


    • pikkukukka

      Mustamarja-aronia vapaakasvupensaana... on tosi kaunis syysväri, kauniit tummanvihreät lehdet kesällä ja valkeat kukat ja vitamiinipitoiset mustat hieman herukkaa muistuttavat marjat tertuissa, joita voi kerätä lokakuulle asti. Kaunis ja hyvin tuottoisa pensas. Itselläni on ollut kyseinen pensasaita jo yli 30 vuotta, pensaat on varmasti 4 metriä korkeita ja ovat hyvä näkösuoja naapurustoon, eikä ole tautiherkkä.

      • epätietoinen

        viesteissä puhuttiin mustamarja aroniasta, mikähän on kyseisen pensaan istutusväli vapaana pensaana ja entäpä ns. aitapensaana?


    • Paula

      ... hiekkainen mäntykangastontti, niin istuttaisin ilman muuta rodoja. Vaikka yksitellen, jos budjetti on tiukka.

      Mitään kovin helposti leviäviää en laittaisi, koska hiekkamaassa esim. kiulukkaruusut ja angervot leviävät niin, että aitaa voi olla vaikea pitää kurissa. Ei ole kiva, jos nurmikko on täynnä juurivesoja.

      Hanhikki tai katajat sopivat myös mäntykankaalle. Katajat ovat vihreitä talvellakin.

    • Niita

      Meillä on unkarinsyreeniaita ja se on ollut todella helppohoitoinen; sitä ei tarvitse leikata paitsi alussa, jos ostat piiskataimia, mutta jos taimet ovat pensastaimia, niin ne ovat jo valmiiksi tuuheita. Jos haluat, että aita on todella tuuhea ja suojaa antava, niin silloin kukkineita oksia voi leikata.

      Unkarinsyreenin lehdistö on kaunis ja tumma ja eristää myös hyvin ääntä. Kun se on päässyt kasvun alkuun, niin nämä viimevuosien kuivat kesätkään eivät ole kasvua haitanneet. Myös kukinta kestää kauan...vinkkinä voisin sanoa, että moni on saanut kauniin vapaasti kasvavan aidanteen istuttamalla eri syreeni/sireenilajeja keskenään sekaisin - voin kuvitella, miten upea sellainen aita olisi, kun kukinta jatkuisi todella pitkään ja tuoksuhan on aivan ihana.

      • sekotus?

        Mitenkähän mahtaisi jalo-ja pihasyreeni käydä yksiin?Mulla sattuisi olemaan pari ylimääräistä ja en tiedä mihin nuo kaksi jaloa laittaisin.Pihasyreeniä kasvaa aidanteena..istutusväli tais olla 1.5m joten meneekö tursoksi jos laitan nuo kaksi johonkin väliin?


    • malla

      voisikohan unkarinsireeni aidan uusintalekkausta tehdä huhtikuunlopulla?

    • leikkaaja....

      Voi leikata, mutta katsele ensin kukinta ja leikkaa sitten vasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2237
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2063
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1668
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1490
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1486
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1248
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe