rosmariinin kasvatus sisällä

rose

Miten saa rosmariinin selviämään sisällä talven yli?
Mä en ikinä onnistu,vaikka on valoisaa ja viileää.
Sama laventelin kanssa.
Parin viikon päästä ne on ihan kuivat käppyrät.

6

9707

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yrttiviljelijä

      Rosmariini, viljelyohjeet

      Käyttö ja markkinat

      Rosmariini on monivuotinen talvenarka mausteyrtti, jota viljellään Suomessa kotipuutarhoissa yksivuotisena. Kaupallinen viljely ei meillä kannata. Rosmariini on erityisesti liharuokien mauste ja kosmetiikan raaka-aine.

      Viljelyedellytykset

      Rosmariini tyytyy niukkaravinteiseen maahan eikä välttämättä tarvitse lisälannoitusta voimaa vaativien kasvien jälkeen viljeltynä. Kalium on rosmariinille tärkeä ravinne eteerisen öljyn muodostumisen kannalta. Kesällä rosmariini viihtyy ulkonakin lämpimällä ja aurinkoisella paikalla, mutta sisäkasvatus tai kasvatus kasvihuoneessa voi olla parempi vaihtoehto. Vaikka rosmariini kestää muutamia asteita pakkastakin, talvella se aina paleltuu. Märkyyttä kasvi ei kestä ollenkaan. Viimeistään talveksi rosmariini täytyy siirtää ruukussa sisälle viileään ja valoisaan paikkaan. Lepokautena sitä saa kastella vain niukasti.

      Lisäys

      Rosmariinia lisätään siemenistä, taivukkaista tai pistokkaista. Siemenet kylvetään maaliskuussa esim. turveruukkuihin. Ne itävät yleensä heikosti ja hitaasti, eikä itävyys säily monia vuosia. Paras idätyslämpö on 18 oC. Sekä kylvö- että kasvumullassa pitää olla hiekkaa ja kalkkia tai tuhkaa. Sisällä talvehtineista kasveista voidaan leikata pistokkaita kevättalvella; juurtuminen kestää useita viikkoja. Jos rosmariini istutetaan ulos, sopiva istutusetäisyys on 30-40 cm.

      Hoito

      Koska rosmariinin juuret vaurioituvat herkästi, sitä pitää käsitellä varoen ja välttäen juuripaakun rikkomista. Kuitenkin se tarvitsee joka vuosi entistä suuremman ruukun. Meren tyrskyjen kastelemilta rannoilta kotoisin olevana kasvina rosmariini pitää erityisesti versojen suihkuttamisesta. Suihkutus torjuu myös rosmariinin pahinta tuholaista kehrääjäpunkkia.

      Sadonkorjuu ja käsittely

      Luontaisilla kasvupaikoilla etelässä rosmariinin sadonkorjuu tapahtuu kukinta-aikaan. Täällä Suomessa rosmariinista voi leikata käyttöön tarpeen mukaan noin kymmensenttisiä oksia. Leikkaus tuuheuttaa kasvia, mutta voimakasta leikkausta se ei siedä. Syyskuun alussa leikkaaminen on syytä lopettaa. Kuivattunakin rosmariini säilyttää hyvin arominsa.

      Satoisuus

      Keski-Euroopassa rosmariinista voi saada satoa 30 kg aarilta. Suomessa viljely on vähäistä kotitarveviljelyä.

    • yrttiviljelijä

      Laventeli, viljelyohjeet

      Käyttö ja markkinat

      Laventelia käytetään koriste- rohto- ja maustekasvina sekä kosmetiikkateollisuuden raaka-aineena. Se on myös hyvä hunajakasvi. Sitä viljellään laajalti mm. Ranskassa, Italiassa, Jugoslaviassa, Romaniassa, Unkarissa ja entisen Neuvostoliiton alueella. Pääasiassa sato käytetään eteerisen öljyn tislaukseen.

      Lajikkeet

      Laventelista on olemassa tähkälaventelin (Lavandula angustifolia, ennen nimellä Lavandula officinalis) lisäksi myös muita aitoja lajeja sekä epäaitoja hybridilajikkeita, joiden kukkasato on suuri mutta kukista saatavan eteerisen öljyn laatu huonompi kuin aitojen. Parasta eteeristä öljyä saadaan tähkälaventelin lisäksi lajista Lavandula stoechas (tupsupäälaventeli eli ranskanlaventeli).

      Viljelyedellytykset

      Laventeli tarvitsee lämpimän kasvupaikan, jollaisia Suomen oloissa ovat esim. ikkunalauta tai kasvihuone. Ikkunalla laventeli on viehättävä viherkasvi. Suurehkossa ruukussa kalkki- ja hiekkapitoisessa mullassa se viihtyy varsinkin, jos sitä suihkutetaan päivittäin. Ruukun voi viedä ulos lämpimimmän kauden ajaksi. Avomaalla laventeli ei todennäköisesti talvehdi eikä muutenkaan viihdy kylminä kesinä. Vain erittäin suojaisessa ja lämpimässä paikassa hiekkapitoisessa maassa havuilla suojattuna se saattaa selvitä talven yli. Suomessa laventelia kannattaa viljellä vain pienessä mitassa kotitarpeiksi.

      Lisäys

      Laventelin siemenet itävät huonosti ja hitaasti mutta parhaiten pimeässä. Siemenet kylvetään maalis-huhtikuussa ruukkuihin melko tiheään ja koulitaan niistä jatkokasvatukseen erillisiin ruukkuihin. Ulos laventelit voi istuttaa ilmojen lämmittyä 20 cm:n etäisyydelle toisistaan.

      Laventeli talvehtii parhaiten viileässä kasvihuoneessa tai mahdollisesti myös ruukussa kellarissa. Talven yli selvinneistä taimista voi ottaa keväällä pistokkaita, jotka juurrutetaan kosteassa esim. muovihupulla peitettynä.

      Sadonkorjuu ja käsittely

      Laventelin pehmeitä nuoria n. 10 cm:n pituisia versoja voi korjata koko kesän. Jos kasvi ehtii kukkimaan, kukkaversot leikataan kuivattavaksi silloin, kun tähkä on puoliksi auki. Siellä missä kukkia kerätään eteerisen öljyn tislausta varten, sato korjataan kukinnan lopussa. Kukat kuivataan pimeässä n. 30 °C:n lämpötilassa. Syksyllä puutunutta osaa on jätettävä reilusti kasviin, jos haluaa sen selviävän talven yli.

      Satoisuus

      Kukkasatoa voidaan saada 0,3 kg/m², mikä kuivattuna vastaa 30 gramman neliösatoa.

    • Paula

      Rosmariinista en tiedä, mutta laventeli talvehtii meillä ihan kivasti kukkapenkissä. Ei tarvitse peitellä havuilla, jos viimeistään tammikuun pakkasten alkaessa on lunta. I-vyöhyke.

    • raid

      Rosmariinin tarttis talvehtia, jotta selviäisi talvesta. Sopiva lämpötila on 5 - 8 C, jotta kasvi pystyisi vaipumaan talviunille. Lasitettu parveke tai sen sellainen saattaisi riittää. Voisit kokeilla jopa jääkaappia. Siellä ei tosin ole valoa, mutta toisaalta talvehtiva kasvi ei juuri valoa edes tarvitse. Sitten kun yölämpötila nousee plussalle, kasvin voi päästää taas ulos.

    • vihreät sormet

      Minulla on kaksivuotias rosmariini kylmässä kasvihuoneessa. Eilen huomasin että tekee taas uutta lehteä. eli talvehtii ainakin tääl varsinaisessa Suomessa. Kasvihuoneessa on kohopenkit ja siellä on tietysti kuivaa talvella kun on katto päällä mutta pakkaselle menee. Samasta penkistä löytyy ranskan rakuuna, meirami ja ruohosipuli, kaikki ovat heräilemään päin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      66
      6432
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4153
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2567
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2000
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1518
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1377
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1090
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1026
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1011
    Aihe