Maitoallergia

*^^*

Elikkäs pari kysymystä joihin toivoisin "aikuismaisia" vastauksia enkä valitusta tai muuta sellaista =)

Meillä pojalla on nyt pari kuukautta hengitys hinkunut ulospäin hengittäessä, nestemäistä ventolinea saa siihen. Nuhaa ollut jonkin verran, nyt vain aamuisin kovia kökköjä nenässä. On melko kiukkuinen koko ajan. Maha ollut nyt pari päivää hieman löysällä ja piereskelee, kakka oli melkoisen pahanhajuista. Iho on hyvä, joskus vaippa-alueella vähäistä punoitusta.

Eli ensimmäinen kysymys: Kuinka nopeasti oireet voivat helpottua ilman maitoa? Annoin viimeksi maitoa eilen iltäpäivällä ja koko päivä oli yhtä kiukuttelua. Nyt aamulla oli hyväntuulinen eikä itkenyt lainkaan. Kakka haisi paremmalle ja oli kiinteämpää. Hengitys kyllä pihisee vielä.

Toinen kysymys: Tiedän, että lääkäriin tarvitsee mennä, mutta haluaisin sitä ennen faktaa epäilyilleni. Eli voiko esim. kaura/riisimaitoa antaa sen parin viikon ajan, kunnes taas testataan tuota normi korviketta (NAN)? Muutoin on melko monipuolinen ruokavalio. Ja voikos niitä vauvoille tarkotettuja jugurttejakaan antaa? Neuvolasta soittivat juuri, kun ajan lääkärineuvolaan tarvitsin ja sanoivat, että almidon peptia voi antaa. Mutta ei oikein sekään kuulosta hyvälle. Tuntuu, että siirtyisi ongelmasta seuraavaan, ainakin sen mukaan mitä netistä kokemuksia on lukenut.

Kolmas kysymys: Onko kenties muita joilla ei maitoallergia aiheuttaa lähinnä hengitysoireita ja kiukkuisuutta? Voihan mahakin kipeä olla, mutta sitähän ei voi tietää...Parit hampaat on jo tehty, joten ei sellaistakaan kiukkua ole.

Neljäs kysymys: Missä iässä olette antaneet hyla-maitoa?
(Itse melko aikaisin aikaisemmilla lapsilla siirtynyt normi maitoon, mutta mietin vain, että olisiko parempi olla nyt kokeilematta tämän maidottomankuurin aikana...)


No eipä nyt muuta mieleen tule juuri tällä hetkellä. Kerran jo pari päivää oli ilman maitoa, mutta oli vaikea arvioida eroa, kun hampaita tehtiin juuri samaan aikaan. Sitten aloitin taas uudelleen antamisen, kun alkoi mietittymään tuo kalkin saanti.

Niin ja tiedän kyllä muidenkin allergioiden mahdollisuuden, mutta tämä nyt ensin kokeillaan, koska on helppoa.

7

607

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 4:n äiti

      Et kertonutKaupan riisi- ja kauramaitoja ei saa antaa alle 1 vuotiaalle.

      Hyla-maito ei sovi maitoallergikolle. Se on tarkoitettu laktoosi-intolerantista kärsiville. Ja laktoosi-intoleranssin oireet ovat aina ja vain vatsaoireita (jotka voivat aiheuttaa myös kiukuttelua ja/tai yövalvomisia). Eli koska teillä on kuitenkin myös hengitystieoireita, jotka näyttävät helpottavan maidottomalla ruokavaliolla, on syytä epäillä maitoallergiaa.

      Vauvoille tarkoitetut jugurtti- ja rahkasoseet eivät myöskään sovi maitoallergikolle. Siis ei mikään, mikä on maidosta tehty. Pitää olla myös tarkkana, ettet syötä hänelle mitään missä on maitoproteiinia (hera, kaseiini, kaseinaatti). Eli lue tuoteselosteet kaikesta mitä vauvallesi annat.

      Apteekista saa ilman reseptiäkin maitoallergisille tarkoitettuja korvikkeita. Edullisimpia ovat soijapohjaiset korvikkeet. Yli puoli vuotiailla kokeillaankin yleensä ensin soijapohjainen korvike, ja jos se ei sovi, kokeillaan Almironia yms. Kela-korvauksen niille saa vasta sen jälkeen kun olet toimittanut Kelaan erikoislääkärin lausunnon virallisesta maitoaltistuksesta. Ja jos neuvolan kautta olet altistukseen menossa, voit (varsinkin näin kesäaikaan) joutua odottamaan jopa pari kuukautta sinne pääsyä. Et missään tapauksessa voi pitää lastasi ilman maidonkorviketta niin pitkää aikaa.

      Nuo erikoiskorvikkeet myydään yleensä jauheina, joten jos ei aluksi maistu juomana, on sen sopivuutta helppo testata ja makuun totutella sekoittamalla jauhetta puurojen ja soseiden sekaan. Ensin tietysti pieni määrä, ja sitten vähitellen lisää, aina ohjeen mukaiseen annokseen asti.

      • 4:n äiti

        Jäi tuo eka lause vähän kesken, eli sen piti kuuluman, että "Et kertonut, minkä ikäisestä lapsesta on kyse". Tällä asialla on nimittäin suuri merkitys sille, miten etenet. Eli alle 1 vuotiasta ei voi pitää ilman maitoa tai maidonkorviketta, vaikka ruokavalio olisi laajakin.


      • *^^*
        4:n äiti kirjoitti:

        Jäi tuo eka lause vähän kesken, eli sen piti kuuluman, että "Et kertonut, minkä ikäisestä lapsesta on kyse". Tällä asialla on nimittäin suuri merkitys sille, miten etenet. Eli alle 1 vuotiasta ei voi pitää ilman maitoa tai maidonkorviketta, vaikka ruokavalio olisi laajakin.

        Täytyypä käydä apteekissa tänään. Kyllä tuo nyt näyttäisi niin hyvällä päällä olevan ilman maitoa, että tarvitsee jotain muuta kokeilla. En nyt vielä jaksa uskoa, että siitä olisi kyse, mutta kokeilullahan sen tietää. Alkaa jo itseäkin rassaamaan tuo hengityksen pihinä ja kiukuttelu. Itsellä ainakin on melko ikävä olo, kun kesäisin allergiat vaivaa ja henki ei kulje.
        Eikös se kokeilu aika yleensä ole 2 viikkoa?


      • ---------
        *^^* kirjoitti:

        Täytyypä käydä apteekissa tänään. Kyllä tuo nyt näyttäisi niin hyvällä päällä olevan ilman maitoa, että tarvitsee jotain muuta kokeilla. En nyt vielä jaksa uskoa, että siitä olisi kyse, mutta kokeilullahan sen tietää. Alkaa jo itseäkin rassaamaan tuo hengityksen pihinä ja kiukuttelu. Itsellä ainakin on melko ikävä olo, kun kesäisin allergiat vaivaa ja henki ei kulje.
        Eikös se kokeilu aika yleensä ole 2 viikkoa?

        Siis kun lapsesi on ollut 2 viikkoa täysin maidottomalla ruokavaliolla, voit kotona kokeilla, tuleeko oireet takaisin kun aloitat taas maidon antamisen. Oireet voivat tulla takaisin vasta monen päivän kuluttua. Eli ensimmäinen tippa/pullollinen tuttelia ei välttämättä kerro koko totuutta.

        Mutta saadaksesi apteekin maidoista Kela-korvauksen (72%), pitää tuo kokeilu tehdä erikoislääkärin valvonnassa, ja sitä varten tarvitset tk- tai neuvolan lääkärin kirjoittaman lähetteen erikoislääkärille ja sieltä tulee sitten aikanaan kutsu siihen altistukseen. (yksityisellä puolella homma hoituu nopeammin) Paitsi taitaa olla nykyisin, että ainakin ihan pienelle vauvalle voi saada Kelakorvauksen erikoiskorvikkeesta jo pelkän verikokeella tehtävän allergiatestin perusteella.

        Jos tuo hengityksen pihinä ei maidottomalla ruokavaliolla helpotu, voi kyseessä olla astma. Senkin diagnosoiminen on erikoislääkärin hommia.


      • lisäys

        Meidän maitoallergikolle soija tekee aivan samat oireet kuin lehmänmaitokin.


    • täällä moi!

      Noin pienellä maha- ja iho-oireet lienevät kai ensimmäiset, lisäksi hengitysoireet ovat ilmeisen yleisiä. Kiukkuisuutenahan ne kaikki ilmoille tulevat, eihän noin pieni muuten osaa pahaa oloaan ilmaista.

      Mahaoireet ilmenevät juuri todella pahana haisevina ilmapäästöinä, ripulina tai ummetuksena. Ärtynyt suoli erittää usein myös rään kaltaista limaa, joka haisee (jos mahdollista) vielä pahemmalle =)

      Kun vihdoin lääkäriin pääset, niin ennen Kelan korvausta varten tehtyä altistusta täytyy teidän olla maidottomalla ensin parisen viikkoa, jotta oireet ilmenevät mahdollisimman aitoina. Mutta ennen altistusta tulette käymään ensin lääkärin otilla, jossa saatte kaikki tarvittavat ohjeistukset. Ainakin meille painotettiin, ettei noin pienen ruokavaliosta saa omin päin jättää pitkäksi aikaa mitään tärkeitä ravintoaineita pois.

      Jos muutaman päivän omia kokeiluja teet, kokeilepa samalla jättää viljat. Meillä poika näet kävi oireilemaan saman tien, kun kaupan vellihiutaleita ruvettiin syöttämään. Tarkemman tuoteselostesyynin jälkeen sieltä löytyi myös maitojauhetta.

    • lkjhlkjhl

      ... kannattaa kokeilla sitä almironia ennen kuin päättää ettei se lapsellesi sovi. Usein on nimittäin niin, että täällä nettipalstoilla korostuu ne joille se sovi. Harva kirjoittaa siitä, kuinka hyvin almiron sopii. koska ongelmistahan täällä usein kirjoitellaan. Huomattavan monelle se almiron siis kuitenkin käy ja on hyvä vaihtoehto. Tsemppiä jatkoon!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1325
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1227
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1165
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1080
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      61
      906
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      76
      762
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      692
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      691
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe