Kuka tietää

halukas tietämään

Voiko järvisimpukoita syödä?

12

8905

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyllä niitä voi ja maistanutkin olen. Mudalta maistui ja en kehoittaisi kokeilemaan , koskapa simpukka on varsinainen myrkkysuodatin ja kerää saastuneitten järviemme myrkyt kroppaansa tehokkaasti.

      Jos vetemme olisivat puhtaampia voisi järvisimpukkakin olla hyvää syötävää. Nyt se maistuu apulannalta ja sikaloitten lietteeltä.

      • hyvää oli

        Järvisimpukoita valkoviinissä

        Tämä annos on kahdelle. Kotimaiset järvisimpukat laitettuna ranskalaiseen tapaan on maittava sekä näyttävä alkupala. Simpukoita ei ole myynnissä, joten ne on hankittava itse. Insinöörien mökkirannassa ne viihtyvät vajaan metrin syvyisessä vedessä, josta niitä on helppo poimia.

        10 keskikokoista järvisimpukkaa puhdistettuina
        Keittämiseen:
        1 litra vettä
        ripaus suolaa
        Paistamiseen:
        2-4 valkosipulin kynttä
        n. 50 g voita
        n. 0,5 dl kuivaa valkoviiniä
        Simpukoiden syöminen vaatii etukäteisvalmisteluja, jotta ne puhdistuvat. Simpukat pannaan ämpäriin puhtaaseen veteen pariksi vuorokaudeksi, jotta niiden suolisto on tyhjenee. Ämpärin vesi on vaihdettava kahdesti päivässä, jotta mudan maku saadaan simpukoista pois, eikä vesi pääse liian lämpimäksi. Liian lämpimässä vedessä happi käy vähiin, ja simpukat voivat tukehtua. Poista kaikki simpukat, jotka rupeavat kellumaan, sillä ne ovat pilaantuneet.

        Puhdistetut elävät simpukat lisätään reiluun määrään voimakkaasti kiehuvaa vettä. Simpukoita keitetään kovalla lämmöllä nelisen minuuttia, jolloin niiden kuorten tulisi olla auenneet. Heitä kiinni jääneet, pilaantuneet, simpukat pois.

        Poista simpukoiden liha lusikalla kuorista ja valmista kastike pannulla sulattamalla ensiksi voi. Lisää sulaan voihin paloiteltu ja kevyesti murskattu valkosipuli. Hyvän aromin saa, kun ennen pilkkomista painaa valkosipulin kynttä kasaan veitsen lappeella, kunnes kynsi murtuu hieman. Kuullota valkosipulia kohtuullisella lämmöllä, jotta voi ei pääse kärähtämään. Kun valkosipuli on hieman pehmennyt, lisää valkoviini. Anna seoksen kuumentua kiehuvaksi. Lisää simpukoitten liha, ja anna kiehua, kunnes kaikki valkoviini on haihtunut. Jäljelle jää kirkas aromikas voi ja pehmentynyt taivaallisen makuinen valkosipuli, sekä simpukat. Annostele lautasille simpukat ja osa valkosipulin paloista. Annostele lopuksi jäljelle jäänyt voi kastikkeeksi lautasille koristeellisesti. Tarjoile lämpiminä.

        Insinöörit suosittelevat simpukka-alkupalan seuralaiseksi tuoretta kauraleipää, jotta herkullisen kastikkeen saa nautittua viimeiseen pisaraan.


      • Järvi/meri
        hyvää oli kirjoitti:

        Järvisimpukoita valkoviinissä

        Tämä annos on kahdelle. Kotimaiset järvisimpukat laitettuna ranskalaiseen tapaan on maittava sekä näyttävä alkupala. Simpukoita ei ole myynnissä, joten ne on hankittava itse. Insinöörien mökkirannassa ne viihtyvät vajaan metrin syvyisessä vedessä, josta niitä on helppo poimia.

        10 keskikokoista järvisimpukkaa puhdistettuina
        Keittämiseen:
        1 litra vettä
        ripaus suolaa
        Paistamiseen:
        2-4 valkosipulin kynttä
        n. 50 g voita
        n. 0,5 dl kuivaa valkoviiniä
        Simpukoiden syöminen vaatii etukäteisvalmisteluja, jotta ne puhdistuvat. Simpukat pannaan ämpäriin puhtaaseen veteen pariksi vuorokaudeksi, jotta niiden suolisto on tyhjenee. Ämpärin vesi on vaihdettava kahdesti päivässä, jotta mudan maku saadaan simpukoista pois, eikä vesi pääse liian lämpimäksi. Liian lämpimässä vedessä happi käy vähiin, ja simpukat voivat tukehtua. Poista kaikki simpukat, jotka rupeavat kellumaan, sillä ne ovat pilaantuneet.

        Puhdistetut elävät simpukat lisätään reiluun määrään voimakkaasti kiehuvaa vettä. Simpukoita keitetään kovalla lämmöllä nelisen minuuttia, jolloin niiden kuorten tulisi olla auenneet. Heitä kiinni jääneet, pilaantuneet, simpukat pois.

        Poista simpukoiden liha lusikalla kuorista ja valmista kastike pannulla sulattamalla ensiksi voi. Lisää sulaan voihin paloiteltu ja kevyesti murskattu valkosipuli. Hyvän aromin saa, kun ennen pilkkomista painaa valkosipulin kynttä kasaan veitsen lappeella, kunnes kynsi murtuu hieman. Kuullota valkosipulia kohtuullisella lämmöllä, jotta voi ei pääse kärähtämään. Kun valkosipuli on hieman pehmennyt, lisää valkoviini. Anna seoksen kuumentua kiehuvaksi. Lisää simpukoitten liha, ja anna kiehua, kunnes kaikki valkoviini on haihtunut. Jäljelle jää kirkas aromikas voi ja pehmentynyt taivaallisen makuinen valkosipuli, sekä simpukat. Annostele lautasille simpukat ja osa valkosipulin paloista. Annostele lopuksi jäljelle jäänyt voi kastikkeeksi lautasille koristeellisesti. Tarjoile lämpiminä.

        Insinöörit suosittelevat simpukka-alkupalan seuralaiseksi tuoretta kauraleipää, jotta herkullisen kastikkeen saa nautittua viimeiseen pisaraan.

        Tarkoitatko merestä nostettua sinisimpukkaa vai samaa otusta järvestä pyydettynä? Uskaltaisin olevan suuren eron.


      • Kokeiltu on!
        hyvää oli kirjoitti:

        Järvisimpukoita valkoviinissä

        Tämä annos on kahdelle. Kotimaiset järvisimpukat laitettuna ranskalaiseen tapaan on maittava sekä näyttävä alkupala. Simpukoita ei ole myynnissä, joten ne on hankittava itse. Insinöörien mökkirannassa ne viihtyvät vajaan metrin syvyisessä vedessä, josta niitä on helppo poimia.

        10 keskikokoista järvisimpukkaa puhdistettuina
        Keittämiseen:
        1 litra vettä
        ripaus suolaa
        Paistamiseen:
        2-4 valkosipulin kynttä
        n. 50 g voita
        n. 0,5 dl kuivaa valkoviiniä
        Simpukoiden syöminen vaatii etukäteisvalmisteluja, jotta ne puhdistuvat. Simpukat pannaan ämpäriin puhtaaseen veteen pariksi vuorokaudeksi, jotta niiden suolisto on tyhjenee. Ämpärin vesi on vaihdettava kahdesti päivässä, jotta mudan maku saadaan simpukoista pois, eikä vesi pääse liian lämpimäksi. Liian lämpimässä vedessä happi käy vähiin, ja simpukat voivat tukehtua. Poista kaikki simpukat, jotka rupeavat kellumaan, sillä ne ovat pilaantuneet.

        Puhdistetut elävät simpukat lisätään reiluun määrään voimakkaasti kiehuvaa vettä. Simpukoita keitetään kovalla lämmöllä nelisen minuuttia, jolloin niiden kuorten tulisi olla auenneet. Heitä kiinni jääneet, pilaantuneet, simpukat pois.

        Poista simpukoiden liha lusikalla kuorista ja valmista kastike pannulla sulattamalla ensiksi voi. Lisää sulaan voihin paloiteltu ja kevyesti murskattu valkosipuli. Hyvän aromin saa, kun ennen pilkkomista painaa valkosipulin kynttä kasaan veitsen lappeella, kunnes kynsi murtuu hieman. Kuullota valkosipulia kohtuullisella lämmöllä, jotta voi ei pääse kärähtämään. Kun valkosipuli on hieman pehmennyt, lisää valkoviini. Anna seoksen kuumentua kiehuvaksi. Lisää simpukoitten liha, ja anna kiehua, kunnes kaikki valkoviini on haihtunut. Jäljelle jää kirkas aromikas voi ja pehmentynyt taivaallisen makuinen valkosipuli, sekä simpukat. Annostele lautasille simpukat ja osa valkosipulin paloista. Annostele lopuksi jäljelle jäänyt voi kastikkeeksi lautasille koristeellisesti. Tarjoile lämpiminä.

        Insinöörit suosittelevat simpukka-alkupalan seuralaiseksi tuoretta kauraleipää, jotta herkullisen kastikkeen saa nautittua viimeiseen pisaraan.

        Tossa yllä on erittäin hyvä resepti. Tuolla ohjeella kun ensin putsaa simpukat, niin mudan maku lähtee.
        Tää siis toimii


      • 30
        hyvää oli kirjoitti:

        Järvisimpukoita valkoviinissä

        Tämä annos on kahdelle. Kotimaiset järvisimpukat laitettuna ranskalaiseen tapaan on maittava sekä näyttävä alkupala. Simpukoita ei ole myynnissä, joten ne on hankittava itse. Insinöörien mökkirannassa ne viihtyvät vajaan metrin syvyisessä vedessä, josta niitä on helppo poimia.

        10 keskikokoista järvisimpukkaa puhdistettuina
        Keittämiseen:
        1 litra vettä
        ripaus suolaa
        Paistamiseen:
        2-4 valkosipulin kynttä
        n. 50 g voita
        n. 0,5 dl kuivaa valkoviiniä
        Simpukoiden syöminen vaatii etukäteisvalmisteluja, jotta ne puhdistuvat. Simpukat pannaan ämpäriin puhtaaseen veteen pariksi vuorokaudeksi, jotta niiden suolisto on tyhjenee. Ämpärin vesi on vaihdettava kahdesti päivässä, jotta mudan maku saadaan simpukoista pois, eikä vesi pääse liian lämpimäksi. Liian lämpimässä vedessä happi käy vähiin, ja simpukat voivat tukehtua. Poista kaikki simpukat, jotka rupeavat kellumaan, sillä ne ovat pilaantuneet.

        Puhdistetut elävät simpukat lisätään reiluun määrään voimakkaasti kiehuvaa vettä. Simpukoita keitetään kovalla lämmöllä nelisen minuuttia, jolloin niiden kuorten tulisi olla auenneet. Heitä kiinni jääneet, pilaantuneet, simpukat pois.

        Poista simpukoiden liha lusikalla kuorista ja valmista kastike pannulla sulattamalla ensiksi voi. Lisää sulaan voihin paloiteltu ja kevyesti murskattu valkosipuli. Hyvän aromin saa, kun ennen pilkkomista painaa valkosipulin kynttä kasaan veitsen lappeella, kunnes kynsi murtuu hieman. Kuullota valkosipulia kohtuullisella lämmöllä, jotta voi ei pääse kärähtämään. Kun valkosipuli on hieman pehmennyt, lisää valkoviini. Anna seoksen kuumentua kiehuvaksi. Lisää simpukoitten liha, ja anna kiehua, kunnes kaikki valkoviini on haihtunut. Jäljelle jää kirkas aromikas voi ja pehmentynyt taivaallisen makuinen valkosipuli, sekä simpukat. Annostele lautasille simpukat ja osa valkosipulin paloista. Annostele lopuksi jäljelle jäänyt voi kastikkeeksi lautasille koristeellisesti. Tarjoile lämpiminä.

        Insinöörit suosittelevat simpukka-alkupalan seuralaiseksi tuoretta kauraleipää, jotta herkullisen kastikkeen saa nautittua viimeiseen pisaraan.

        Tuolla reseptillä saa ruokaa vaikka tennarista, mutta vain siitä syystä, että tennarikaan ei enää siinä maistu. Eivät myöskään simpukatkaan, jotka näin ollen voi jättää aivan hyvin pois.


    • Hygienikko

      Paskaakin voi syödä. Ei ole kriminalisoitu. Kuten crudo mainitsikin, ovat simpukat varsinaisia suodattimia, koska niiden läpi virtaa jumalaton määrä vettä. Simpukat ovat tästä syystä ykkösriski saada esim. noro-virus, jos ne ovat kasvaneet likaisissa vesissä. Itse en söisi, jos vähän matkan päässä on levitetty paskaa pellolle, tai vieressä on karjasuoja.

      • Totuuden torvi

        Voi syödä ja useasti vaeltaessa olen käyttänytkin ravinnoksi. Eivät ne ole sen "saastaisempia" kuin samoissa vesissä elävät kalat. Mudan maku lähtee juuri em. ämpärissä liottamisella, mikäli kovin rehevöityneestä ja mutaisesta järvestä poimitaan.

        Järvisimpukat eivät virtauta vettä, lävitseen niin kuin joku esitti. Ne tonkivat "jalallaan" pohjaa josta nousee pieneliöitä. Tästä syystä sillä on iso lihas joka on sitkeää ja luultavasti syy miksi Järvisimpukka ei ole lyönyt itseään läpi.

        Raskasmetalleja Järvisimpukkaan taas ei kerry niin paljon kuin laajemmin syötäviin simpukoihin. Raskasmetalli kertyvät elimistöön ja ravintoketjun huipulla oleviin. Syödessäsi äyriäisiä ravinnokseen käyttävää merilohta saat luultavasti enemmän raskasmetalleja elimistöösi, kuin ämpärillisestä järvisimpukoita.

        Ja vaikka järveen paskaa kaadettaisiinkin niin sitä paskaa ei kukaan ravinnokseen käytä. Vain siinä paskassa olevia ravinteita. Ei paskassa kasvatetussa perunassakaan ole sisällä kikkareita.


    • Maailmalla ollut

      Suomalainen laiska makkara kansa ei tajua hyvän ruoan päälle yhtään mitään. Suomalainen ruokakulttuuri ei koskaan kehity potuilla, mämmillä ja munkilla!! Eräs kuuluisa ruokakriitikko maailmalla sanoi että suomalainen ruoka on yksi huonoimpia maailmassa. Järvisimpukat ovat huippuruokaa, jos vain vaivautuu tekemään. Välimeren reseptillä.

    • hyvää on se

      No meikäläiset simpukat pitää sumputtaa hiekkasumpussa viikon verran, niin mudan maku häviää kyllä.

    • simpukalla eroja

      http://www.martat.fi/ruoka/ruokanurkka/2006-06-25-20-14-10kuka-osaa-kertoa-simpukoista/


      Rahola :1990-luvulla, olen kuullut, että jotkut pitävät suomalaisia järvisimpukoita herkkuna, mutta ilmeisesti vasta pitkän sumputuksen jälkeen puhtaassa vedessä. Näin tehtiin television eräohjelmassa 5.5.2000 – simpukat pidettiin puhtaassa vedessä vuorokauden verran. Pitääpä itsekin kokeilla, kun ja jos tästä vielä päästään järven rantaan. Mutta varoituksen sana on paikallaan – vain järvisimpukkaa voi maistella. Jokihelmisimpukka on meillä rauhoitettu eikä siihen saa koskea!

      Sinisimpukka Mytilus edulis on sen sijaan kansainvälistä herkkua, vieläpä suhteellisen halpaa sellaista. Suomessa on jo hyvin kauan saanut ostaa säilöttyjä simpukoita ja sekä eläviä että kuorineen pakastettuja lähes jatkuvasti 1980-luvulta saakka. Mielestäni parhaimpia ovat vieläkin tanskalaiset, pakastetut tai veteen säilötyt Limfjordin simpukat. Nykyisin niissä ei edes ole hiekkaa mukana, kun niiden annetaan itse puhdistautua hiekasta suurissa altaissa ennen keittämistä. Limfjordissa, josta nostetaan vuosittain 120.000 tonnia sinisimpukkaa, elukat kasvavat ilman sen kummempia viljelytoimenpiteitä, vain alamittaiset eli alle 4,5 cm pituiset lasketaan takaisin viranomaisten kulloinkin ilmoittamille alueille. Simpukoita viljellään mm. Norjassa espanjalaisilta opitun tavan mukaan köysissä, jotka riippuvat meressä, varsinkin lohi- ja kirjolohiviljelysten alapuolella. Köysiin tarttuu nopeasti suuri määrä sinisimpukan toukkia, jotka lihovat kalojen ruoantähteistä ja kasvavat kesässä tai parissa syömäkelpoisiksi.

      Itämeren simpukka Mytilus trossulus

      Suomessakin sanottiin ennen kasvavan sinisimpukkaa valtavia määriä, vaikka sitä ei moni tiennyt. Tvärminnen biologisella koeasemalla Hankoniemellä kerrottiin lasketun simpukkatiheyksiä 3000 kappaletta neliömetrillä. Simpukoita on vesissämme yhä edelleen, mutta nykyisin Itämeren simpukkaa pidetään eri lajina, Mytilus trossulus. Erään amerikkalaisen internet-lähteen mukaan olisi 'oikean' sinisimpukan nimi Mytilus edulis muutettu M. trossulukseksi, mutta se on selvästikin väärä tieto. Suomalaiset, norjalaiset ja englantilaiset tiedemiehet sanovat, että M. trossulus on Itämeren simpukka, joka ei siis ole sama kuin M. ed


      15 liotettua järvisimpukkaa , muutama siivu tuoretta ja vähän kaapista löytynyttä hienonnettua galangal-juurta, pari vartta sitruunaruohoa murskattuna, muutama kaffir limen lehti, nippu thai basilikan lehtiä, pari punaista chiliä (meillä kolmosen vluokkaa), pari ruokalusikallista pilkottua isosipulia (tai salottisipulia), 1 rkl thaimaalaista kalakastiketta ja muutama desi kanalientä . Puhdistetut simpukat lisättiin kiehuvaan maustettuun liemeen ja niitä keitettiin 10 minuuttia, jolloin simpukat olivat avautuneet. (Kiinni jääneet simpukat on muistettava poistaa ennen syömistä)

      Kastike, jota voi käyttää muussakin thairuuassa: Muutama kuivattu tai tuore punainen chili, muutama iso valkosipulinkynsi, 2 rkl limettimehua (meillä nyt yhden limetin menu), 3 rkl kalakastiketta ja puoli rkl sokeria (meillä nyt palmusokeria) murskataan morttelissa. Sillä siisti.

    • apinapinapinapina

      Voi

    • Eiköhän jätetä ne simbukat biisoneille?🐚🐭🐀

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      294
      4781
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      135
      3066
    3. Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?

      Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k
      Maailman menoa
      52
      2973
    4. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

      Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
      Maailman menoa
      28
      1541
    5. Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!

      Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En
      Maailman menoa
      227
      1242
    6. Missä kunnassa kaivattusi asuu

      Kuinka tarkkaa uskalla sanoa?
      Ikävä
      47
      1189
    7. Yksikään persu ei ole saanut Nobelin palkintoa

      Kertoo paljon persujen älyn puutteesta. Demareista mm. Ahtisaari on kyseisen palkinnon saanut.
      Maailman menoa
      7
      996
    8. Miten antaa merkki hyvin eri ikäiselle miehelle, että kertoisi toiveensa ja ajatuksensa?

      Olen pitkään pitänyt miehestä, joka myös varmasti minusta. Hän ei tosin kerro ihastumisesta, eli voi hyvin olla, että tu
      Ikävä
      78
      991
    9. Emme koskaan keskustelleet kasvotusten syistä välirikollemme

      Enkä voisi kertoa perimmäistä rehellistä syytä. Kerroin sinulle pintapuolisen ”paketin” ja otin tavallaan omalle vastuu
      Ikävä
      58
      981
    10. Paskalaista valokuitulakiin

      Nyt maksajiksi joutuvat kaupunkilaiset eivätkä mökkiensä ulkohuusseissa kakistelevat mummot. Nimittäin EU määrää jokais
      Maailman menoa
      52
      969
    Aihe