Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Psyykkistä vai neurologista tämä?

huolissaan ja kovasti

Kaikki alkoi joskus vuonna 2003. Olin silloin nuori ja tulipa typeryyksissäni kokeiltua kannabista, enkä olisi uskonut pinimmissäkään määrin, millaiset sivuvaikutukset ko. aineesta sain. En polttanut ensimmäistä kertaa, vaan polttokertoja oli takana ehkä n. 5-10 - en muista enää tarkalleen.

Eräänä päivänä siis polttelimme ihan perinteistä kannabista ja silloin pamahti yhtäkkiä päälle mitä erikoisimmat oireet, jossa on sekä psyykkisiä että neurologisia piirteitä;

Ensin tunsin menettäväni tuntoaistin jaloista, viikko-pari tämän jälkeen samat tuntemukset siirtyivät käsiin, eli käytännössä kaikkiin raajoihin. Pari vuotta olin ihan varma, että minulla on jokin vaurio aivoissa, mutta sitten yhtäkkiä alkoi olo normalisoitua täysin epäloogisesti, kuitenkin nämä tuntohäiriöt, jotka jo tuossa vaiheessa ilmenivät ympäri kehoa, olivat ns. "päällä" suurimman osan ajasta.

Tähän liittyy muutakin: sain pari kertaa ihan oikean paniikkikohtauksen, en saanut happea, pulssi hakkasi ties kuinka kovaa ja olo oli epärealistinen, siis näiden tuntohäiriöiden lisäksi. Sittemmin tässä vuosien varrella olen huomannut, että pahimmillaan olo olisi kuin olisin menettämässä kontrollin koko kehosta, eli eräällä tavalla irtautumassa ruumiista. Saan vähän väliä outoja oloja, joita on vaikea selittää, "uppoudun" omiin ajatuksiini, pikemminkin pään sisälle, en pysty kommunikoimaan kunnolla, koska ajattelen vain tuota oloa ja joudun keskittymään lähinnä siihen, etten menettäisi järkeäni. Pelko, joka valtaa koko ajatukseni, on psyykeelle äärimmäisen voimakasta - yhdistettynä tietysti noihin tuntohäiriöihin erityisesti raajoissa.

Joskus hengitykseni tuntuu raskaalta, en meinaa saada happea, silloin päällä on myös tuo epärealistinen olo, en esim. tunnista välillä paikkaa, jossa olen, kunnolla. En myöskään ns. muista sanoja, jonka vuoksi kommunikaatio on vaikeaa. Silloin korvissani tuntuu myös paineen tunnetta. Olo on siis aivan sanoin kuvaamattoman inhottava, lähes psykoottinen, friikki... jne... en osaa kuvailla kunnolla. Mieleni täyttää epävarmuus ja en voi tuolloin liikkua missään ihmisten ilmoilla.

Mutta pääpointti on nyt tuo tunto-/motoriikkahäiriö. Pahimmillaan tunnen olevani puoliksi halvaantunut, parhaimmillaan oloni on normaali. En kuitenkaan koskaan näiden monien vuosien varrella ole menettänyt kontrollia motoriikastani täysin, tai oikeastaan ollenkaan, en vain ikään kuin tunne raajojeni sijaintia, vaikka pystynkin liikuttamaan niitä normaalisti, vaikka välillä se on vaikeaa. Ei ole kuitenkaan lihasheikkoutta, tuntoaisti on normaali.

Mitä ihmettä tämä on ja menisinkö neurologille vai psykiatrille? Vaiko aluksi yleislääkärille. Asiasta on ollut vaikeaa puhua, koska oireisiini liittyy huumausaine, mitenköhän lääkäri mahtaa suhtautua?

Olen kerran käynyt lääkärillä, silloin kun nämä oireet puhkesivat, en kuitenkaan kertonut käyttäneeni kannabista, vaan minulta otettiin täydellinen verenkuva, arvot täysin normaalit, tutkimukset jäivät silloin siihen. Nyt olen siinä pisteessä, etten kestä enää tätä jokapäiväistä outoa oloa, vaan on pakko mennä lääkäriin.

Onkohan kenelläkään mitään koekmuksia mistään vastaavanlaisesta?

Tuon kokemuksen jälkeen en ole kannabikseen saatika mihinkään muuhun päihteeseen koskenut.
Mielenkiintoinen asia kuitenkin on, että alkoholi auttaa hieman oireisiini, samoin rauhoittavat lääkkeet. Nämäkään eivät vie näitä outoja tuntohäiriöitä kokonaan pois, mutta lievittävät oireita merkittävästi. Tämäkin puhuisi sen puolesta, että kyseessäni on psyykkinen häiriö, mutta... onko sittenkään?

7

516

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kjsdkjfdskj

      Turha tuollaista vaivaa enää yksinään on arpoa. Mene yleislääkärille ja kerro tarinasi yhtä kattavasti kun mitä täällä palstallakin. Eiköhän lääkäri osaa kertoa mistä kannattaisi tutkimuksissa lähteä liikkeelle. Ja jos tuntuu, että lääkäri ei ota vakavasti, lähde kävelemään ja etsi parempi.

    • hähhhh

      "Tuon kokemuksen jälkeen en ole kannabikseen saatika mihinkään muuhun päihteeseen koskenut.
      Mielenkiintoinen asia kuitenkin on, että alkoholi auttaa hieman oireisiini, samoin rauhoittavat lääkkeet. Nämäkään eivät vie näitä outoja tuntohäiriöitä kokonaan pois, mutta lievittävät oireita merkittävästi. Tämäkin puhuisi sen puolesta, että kyseessäni on psyykkinen häiriö, mutta... onko sittenkään?"

      Miten niin et ole päihteisiin koskenut jos alkoholi auttaa?! Olet siis käyttänyt alkoholia eli päihdettä.

    • Paniikkipalvelu

      paniikkikohtaus ei ole mikään harvinainen asia, eikä myöskään mikään huolenaihe. Useimmiten taustalla on kofeiiniriippuvuus ja sen aiheuttama piilevä myrkytystila, jonka kannabis nostaa esille herkistämällä aivoja. Kannabis ei itsessään aiheuta terveellä ihmisellä tuollaista, ellei alla ole jokin myrkytystila tai sitten synnynnäinen sttressihormonien säätelymekanismin vika.

      Se, että alkoholi ja rauhoittavat helpottavat oloa, vahvistaa, että kyseessä on stressihormonien tasoja säätävän HPA-akselin toimintavirhe. Jos käytät kofeiinia tai jotain muuta piristävää, lopeta se täysin. Jos homma aiheutuu synnynnäisestä ominaisuudesta, pysyttele erossa päihteistä, siinä on kaikki hoito mitä tarvitset.

    • jotain vastauksia

      Mulla on itsellä osin samantyyppisiä ongelmia. Jos haluat voin kertoa niistä ja mitä apuja olen saanut ja millä tavalla. En mielelläni tässä niistä kerro, esim hoitajien nimiä tms. Jos tahdot voit mailata mulle osoitteeseen, surffaa (ät) suomi24.fi

      Muussa tapauksessa neuvoisin että meet lääkärille ja toivot saavasi lähetteen neurologille. Mutta ainoostaan tuon neurologilähetteen takia sinne lääkärille kannattaa mennä. Ei tavallinen lääkäri osaa itse mitään apua tuollaiseen antaa. Älä silti väheksy häntä, anna hänen itse ehdottaa neurologia tai kysy olisiko neurologille mahdollista päästä jos hän ei itse sitä ota puheeksi. Lääkärit kun ei tykkää että niitä neuvotaan. Jos sanot heti alkuunsa haluavasi lähetteen neurologille lääkäri todennäköisesti sanoisi ettet tarvi neurologia. Lääkäreiden kanssa pitää olla vähän joustava/osata lukea lääkäriä jne.

      Tuosta alkuperäisestä syystä voit kertoa koska siitähän kaikki alkoi. Lääkärillä on myös vaitiolovelvollisuus ja et varmasti ole ensimmäinen joka kertoo jotain käyttäneensä.

      • vaan

        Ne lääkärit nyt on niin pellejä että potku persuksiin, ja oikeaa hoitoa vaatimaan. Jos joku tekisi niin sanotusti varoittavan esimerkin, niin lääkärit tietäisivät ettei mikä tahansa käy. On naurettavaa, että lääkehuuruissa tai vieroitusoireden vuoksi käydään tappamassa viattomia ihmisiä kouluissa, kun oikea osoite olisi lähempänä. Lääkärit nyt tosiaan on vapautettu kaikesta vastuusta mitä tulee lääkkeisiin, kunhan noudattavat standardilinjaa, mutta tosiasia on että yhä useammat lääkärit kantavat vastuullaan monia kuolemia. Lääkkeet eivät myöskään paranna ketään, joten paljon positiivista ei ole sanottavaa.


    • ilmenee

      Kyse voi olla myös ahdistusoireista jotka somatisoituu kuvaamallasi tavalla. On henkilöitä, joilla kannabis vaikuttaa psykoottisuuden laukeamiseen, sinun kannattaisi käydä psykiatrillakin arviossa. Kirjoituksesi perusteella et ole psykoottinen, koska pystyt noin hyvin ja jäsentyneesti kuvaamaa oireitasi, mutta kannattaa varmistaa käymällä lääkärissä. Yksi selittävä tekijä voi olla myös, että kiinnität liikaa huomiota oireisiisi ja tällöin ne alkavat hallitsemaan sinua. Siinä käy myös niin, että ne saattavat kokemuksellisesti voimistuakin. Kun mietit kumpaa oireesi ovat, psyykkistä vai neurologista, ei niitä voida erottaa. Kaikkeen tietoisuudessa olevaan liittyy sekä psykologia, että neurologia, koska aivoissasi kaikki tapahtuu. Älä ole liian huolissasi, sanothan että olosi on parhaimmillaan normaali. Käy kuitenkin lääkärissä, vaikka molemmissa :-)

    • Jojoko

      Hei, näköjään suurin osa on laittanut nämä viestit jo aikoja sitten, mutta laitanpa nyt tännekin foorumille viestiä. Ne kenellä on neurologisia häiriöitä, mutta ei ole löydetty diagnoosia tai on epäselvyyksiä niin suosittelen, että tulisitte ryhmäämme jota olemme perustamassa. Siellä voisimme jakaa näitä ajatuksia ja ideoita lisää. Tarkoituksena olisi perustaa järjestö, mikäli on paljon sellaisia tarvitseville. Pohjoismaiden ryhmämme on Funktionella neurologiska symptom ja löytyy Facesta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      2067
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      22
      1782
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1654
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1470
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      64
      1404
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      20
      1344
    7. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1328
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1292
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1274
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      11
      1245
    Aihe