KEITELE: Kunnanjohtajan virka määräaikaiseksi?

polttava kysymys

On aika mielekiintoista että viimeisimmän Keiteleen kuntakyselyn tuloksesta ei olla saatu aikaan minkäänlaista julkista keskustelua, vaikka aihe on hyvin monen Keiteleen kunnan asukkaan mielestä ajankohtainen ja mielenkiintoinen? Eikös nuo kuntakyselyn tulokset olisi yhteisesti hyödyllisestikin ajateltuna ihan kiva julkaista vaikkapa paikallislehdessä, että asiat saataisiin ns. laajempaan tietoisuuteen ja siten kohti parasta mahdollista lopputulosta?

Keiteleen kunnan kuntakyselyn aiheina perinteisesti ovat olleet aiheet, jotka Keiteleen kunnassa asuvien kuntalaisten mielestä voisivat olla paremmin ja joihin kuntalaiset itse haluaisivat parannuksia ja uudistuksia, viime kyselykierroksen kysytyin kysymys kuntalaisten itsensä kysymänä oli:


"eikö kunnanjohtajan virkaa voida laittaa määräaikaiseksi?"


Erikoista, että ko. kysymys ohitti suosiossaan erittäin tärkeät kysymykset siitä, kuinka Keiteleen kunta todella aikoo järjestää jatkossa alati laajenemistarpeen alla olevat vanhustenhoitopalvelut epävarmojen taloudellisten tulevaisuudennäkymien vallitessa, myöskään eivät nuorison viihtyvyyteen tähtäävät parannusehdotukset kuten myös jokaisissa vuositilastoissa esilläoleva muuttotappio mahdollisine ratkaisumalleineen liene aivan vähäpätöisimmästä päästä?

Eikö Keiteleenkin kunnan valtuustolla ole kuntalain mukaisesti valita kunnanjohtaja virkaansa joko toistaiseseksi tai määraikaisesti, aiotaanko kuntalaisten mielipiteitä ja toiveita mahdollisesti ryhtyä jossain vaiheessa jopa huomioimaan? Milloin kunnanvaltuusto aikoo käsitellä asian ja ottaa Keiteleen kuntakyselyyn vastanneiden mielipiteen huomioon?

Tarvitaanko asiasta vielä laajempikin mielipidekysely vai ryhdytäänkö toimeen jo tuon selkeän mielipiteen johdosta? onko jokin mahdollinen enemmistö sittenkin perustellusti sitä mieltä, ettei ko. aihe ole ns. polttava kysymys johon on saatava kuntalaisten mielipidettä noudattava ratkaisumalli?

Voisiko vaikkapa joku Keiteleen kunnan edusmies vastata tähän ja tuoda esiin oman mielipiteensä kuntalaisia askarruttavasta asiasta, josta ei todellakaan olla saatu vieläkään aikaan kunnollista julkista keskustelua? Mitä mieltä, muut Keiteleläiset?


t: Keiteleläinen muiden joukossa.





P.S: Wikipedia hakusanalla "kunnanjohtaja":

"Kunnanjohtaja on virkamies, joka johtaa kuntaa, sen hallintoa ja taloutta, sekä käyttää puhevaltaa kunnanhallituksen puolesta. Kunnanjohtaja toimii kunnanhallituksen alaisuudessa. Kunnanjohtajan valitsee valtuusto joko määräajaksi tai toistaiseksi.

Kunnanjohtajan tehtävät ja valinta on määritelty kuntalaissa (pykälässä 24). Kunnan niin halutessa johtajana voi olla myös pormestari, joka ei ole kuntaan virkasuhteessa, vaan luottamustoimessa.

Kritiikki: Kansalaismielipide ja kunnat -tutkimuksen mukaan kesäkuussa 2008, suomalaiset haluavat valita kunnan- ja kaupunginjohtajan suorilla vaaleilla. Kuntalaiset haluavat vaikuttaa myös valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajien valintaan. Kansalaisten mukaan puolueiden tulisi myös ilmoittaa ehdokkaansa keskeisiin luottamustehtäviin vaaleissa. Kunnallisalan kehittämissäätiön asiamiehen mukaan kansalaiset ovat halunneet suoraa kaupunginjohtajan vaalia jo vuosia. Kansalaiset haluavat myös määräaikaisen kunnanjohtajan.

Euroopan neuvosto on suositellut EU:n jäsenmaille kunnanjohtoon pormestarimallia, jossa pormestari olisi valittava demokraattisesti suoralla kansanvaalilla. Kansalaisten valitsema pormestari on useissa Euroopan maissa, esimerkiksi Saksassa, Itävallassa ja Ranskassa ja myös Yhdysvalloissa. Pormestari on kaupungin johtaja ja myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja valtuuston puheenjohtaja. New Yorkissa myös poliisijohtaja. Kuntajohtajia tutkineen Tampereen yliopiston professori Aimo Ryynäsen mukaan virkamiesjohtoinen Suomi on läntisessä Euroopassa ”kummajainen”. Suomessa maalaiskunnissa kuntia johti 1865-1866 saakka Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkkoherra, joka oli pääasiassa vaaleilla valittu.

Kuntalakia muutettiin 2006, joka mahdollisti valtuuston valitseman pormestarin. Kuntavaalit lokakuussa 2008 ovat ensimmäiset kunnallisvaalit, joissa kuntalaiset voivat vaikuttaa siihen valitseeko valtuusto nykylain salliman pormestarin kaupunginjohtajan sijaan."

17

844

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ehkä ymmärränkin,ehkä en

      Eli tuon lain mukaan kunnanjohtajan vaalin voisi varmaan järjestää muun kuntavaalin yhteydessä? Liekö kovin huono idea, ei kai, ei kai ainakaan noitten galluppien tulosten mukaan.

      Pätevä ja pidetty henkilö pitänee virkansa jatkossakin niin halutessaan kunhan läpäisee tuon eräänlaisen määräaikaistarkastuksen ja saa luottamuslauseensa suoraan kuntalaisilta itseltään, sama resepti toimisi varmaan kunnassa kuin kunnassa- Keitele nyt varmaankin vain koittanee näyttää tuossa asiassa suuntaa jos kuntalaisilta on kerran asiaa jo kyselty ja tulokset ovat olleet tuon kaltaiset.

      Ei kai todellinen kansanvaltainen demokratia voine mitenkään olla haitallinen asia?

      Monessa Suomen kunnassa voisi tämä ehdotettu toimintamalli lisäksi rauhoittaa hieman tuota ehkä aivan liian törkeisiin mittoihin paisunutta sisäpiiripeliä ja oman edun tavoittelua mikä valitettavasti on vallalla viime vuosinakin ollut. Myöskään aikaansaamattomat vetelät väpelöt eivät voisi väkipakolla roikkua "vallan kahvassa" ikuisuuksiin kalliina ja hyödyttömänä kunnan elättinä ja pelata yhteistä kunnan omaisuuttta ties minne jäljettömiin ilman minkäänlaista selvitysvelvollisuutta tai -vastuuta, noinkin heikolla tolalla on asiat jossain päin Suomea olleet - ei tietenkään Keiteleellä.

      Kuntalaisten ääni kuuluviin, kiitos.

      • vieras käsite?

        "voisi tämä ehdotettu toimintamalli lisäksi rauhoittaa hieman tuota ehkä aivan liian törkeisiin mittoihin paisunutta sisäpiiripeliä ja oman edun tavoittelua mikä valitettavasti on vallalla viime vuosinakin ollut. Myöskään aikaansaamattomat vetelät väpelöt eivät voisi väkipakolla roikkua "vallan kahvassa" ikuisuuksiin kalliina ja hyödyttömänä kunnan elättinä ja pelata yhteistä kunnan omaisuuttta ties minne jäljettömiin ilman minkäänlaista selvitysvelvollisuutta tai -vastuuta, noinkin heikolla tolalla on asiat jossain päin Suomea olleet - ei tietenkään Keiteleellä."


        Tuolta löytyi mielenkiintoista mielipidettä samasta aiheesta: http://keskustelu.suomi24.fi/node/6890396?page=1#comment-38337855


        "Kyseisen kylän kohdalla voitaisiin puhua vaikka kyvyttömistä johtajista,väärintehdyistä päätöksistä.Tietokoneesta joka julkaisee kokousten pöytäkirjat valmiina netissä jo perjantaina,vaikka kokous on vasta tulevana maanantaina.Kelasta,joka tiedottaa savumerkeillä tai ensiapupoliklinikasta jonne pääsevät vain kävelevät potilaat, jos pääsevät. Lääkärit kun yleensä eivät harrasta potilastyötä vaan lääke-esittelyjä ja tasaustaukoja."

        Siinä kylässä kyllä puheenaaihetta riittää...


    • paljon asukkaita

      kuinka Keiteleen kunta todella aikoo järjestää jatkossa alati laajenemistarpeen alla olevat vanhustenhoitopalvelut epävarmojen taloudellisten tulevaisuudennäkymien vallitessa, myöskään eivät nuorison viihtyvyyteen tähtäävät parannusehdotukset kuten myös jokaisissa vuositilastoissa esilläoleva muuttotappio mahdollisine ratkaisumalleineen liene aivan vähäpätöisimmästä päästä?

      Paskapuhetta. Ei Keiteleeltä ole muuttanut pois kuin 15 henkeä tänä vuonna. Lehdessä luki. Joten puheet muuttotappiokunnasta ovat puppua.

      • sattuneesta syystä

        "Ei Keiteleeltä ole muuttanut pois kuin 15 henkeä tänä vuonna. Lehdessä luki. Joten puheet muuttotappiokunnasta ovat puppua."

        Tuo 15 henkilöäkin on jo 15 henkilöä liikaa ja juuri sitä muuttotappiota jota muka ei ole olemassa, yksikin väkiluvun määrän miinus on jo muuttotappiota vai voiko väittää muuta.

        Jos et ole sattunut tarkemmin pielavesi-keiteleen juttua lukemaan niin kyse oli mahdollisesta muuttotappion hienoisesta väitetystä tasaantumisesta ja tämä tulkinta oli tehty vuoden alkuneljänneksen yllättävän "vähäisen" muuttotappion johdosta, ts. Keiteleeltä muutti luonnollisen alati kasvavan poistuman lisäksi vuoden alkuneljänneksellä "vain" 15 henkilöä.

        Neljännes= neljäsosa, joten voitaneen varovastikin arvioiden laskea 15 15 15 15 ja saada luku 60 henkeä, joka on kituvalla n. 2600 asukkaan pikkukylällä jo aivan liikaa, monena vuonna tahti on kiihtynyt loppuvuotta kohti. Näin asioita yritetään esittää siinä valossa että eipä mitään hätää. Vasta vuoden lopussa voidaan saada tilaston todellinen luku, jos sitä sitten yhtä näyttävästi enää uutisoidaan.

        Voitaneen kysyä, että mikä mahtanee tehdä Luonnonkauniin ja puhtaan ympäristön& Suomen kauneimmat maisemat omaavan pikkukylän niin "kivaksi" paikaksi olla ja asua, että täältä on ylipäänsä kenenkään lähdettävä muuanne? Koko kuntahan kuolee tällä menolla. Yhtään en ihmettele ainakaan nuorison häipymistä paikkakunnalta, kaikkia ei yksinkertaisesti jaksa kiinnostaa "pelkkä" pilkkiminen ja hiihtäminen ja samojen juoppojen naamojen katseleminen.

        Googlettakaahan keitelettä, kyllä mielipiteet siitä selviävät, internet on ihmeellinen asia.


      • Aina kun kunnasta joko kuolee tai muuttaa ihmisä enemmän kuin syntyy, se on tappio kunnan asukaslukuun. Mitä tulee vanhusten huoltoon, siihenhän on tullut kaiken aikaa parannusta. Rahasta ei liene kiini, paikallislehden mukaan viime vuoden tilinpäätös oli ylijäämäinen. Ylijäämä syntyny varmaankin sitä kun vähentäneet kunnan työntekijöitä, jotka EHDOTTOMASTI olisivat tarpeellisia!


      • hoijosta vielä, onhan se kehittyny koko ajan. En tiedä parempaanko suuntaan, nykyään ihmiset haluaa vanhukset pois silmistään. Enti vanhaan hoijettiin vanhukset ite. Sitten tuli vanhainkodit, ja nyt on suunta jotta joku muu hoitelee vanhukset. Varmaan seuraava vaihe on että vasta kun vanhus on kuollut, siitä EHKÄ ilmoitetaan omaisille, ainakin jos on perinnöstä tietoo!!!


    • on ihan jees

      No olisikohan kunta-aloite mitä? Sellainen on jo sitäpaitsi valmistumassakin. Nimet 2%:n jo koottuna kaiken lisäksi. Kuntalaisten ääni kuuluviin.

    • ratkaisu asiaan?

      http://www.kunnat.net/k_perussivu.asp?path=1;29;192;124767;124924;124931

      "Kunta-aloiteKunnan asukkaalla on oikeus tehdä kunnalle aloitteita sen toimintaa koskevissa asioissa. Aloitteen tekijälle on ilmoitettava aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet. Valtuuston tietoon on saatettava vähintään kerran vuodessa sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyt aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet. Jos valtuuston toimivaltaan kuuluvassa asiassa aloitteen tekijöinä on vähintään kaksi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista, asia on otettava valtuustossa käsiteltäväksi viimeistään kuuden kuukauden kuluessa asian vireilletulosta.

      Useissa kunnissa aloitteen voi tehdä jopa sähköisesti verkossa.

      Ja kyllä – kuntalaisaloitteen voi tehdä kuka tahansa, myös lapsi ja nuori."


      Kuntalaki28 §

      Aloiteoikeus

      Kunnan asukkaalla on oikeus tehdä kunnalle aloitteita sen toimintaa koskevissa asioissa. Aloitteen tekijälle on ilmoitettava aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet. Valtuuston tietoon on saatettava vähintään kerran vuodessa sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyt aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet.

      Jos valtuuston toimivaltaan kuuluvassa asiassa aloitteen tekijöinä on vähintään kaksi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista, asia on otettava valtuustossa käsiteltäväksi viimeistään kuuden kuukauden kuluessa asian vireilletulosta.

    • kok puolue

      kannattaa ottaa selvää valittavan henkilön taustoista kunnanjohtajaksi, että on saanut jotain näkyvää aikaan. semmoisen henkilön puheissa ,sitä on jotain taikaa. jos näin ei ole,ei pitkälle pätkitä veron maksajien rahoilla. martta kerho on laitettava välittömästi kuriin tai muuten loppuu ne vähäisetkin elon mahdollisuukset täällä kehittyvässä keiteleessä.liikemies etelä-suomesta keiteleen johtoon,

    • Keiteleeltä

      Sanookos se wikipedia, että se kunnanjohtaja pitää olla kepulainen?

    • Palveluja ja kauppaa

      Kunnanjohtajaksi pitää valita sellainen henkilö, joka tuo kuntaan uusia ideoita ja yrityksiä, ettei kidu pikkukunta pois sahan alta.

      "Ulkopuolisena" todella vaikea katsella, kuinka paljon "politiikka" ja sen "tekeminen" vahingoittavat pieniä kuntia.

      • hävetkää K

        Edellä mainittu kirjoitus on täyttä totta, muutosta tähän epäkohtaan ei tule
        jos valtapuolue on vallassa ryssineet ovat ja pahasti.


    • kokoomus

      Toivottavasti Keiteleen uusi kunnanjohtaja ei ole kepulainen.

      • harasoo!!!

        Keitele pääsi historiankirjoihin huonoin kunnanjohtaja oli mies muistiin,
        terve menoa ei tule ikävä !!! onnea ja menestystä edes eläkepäiville.


    • syökää paskanne

      Keiteleen juomavedessä on löydetty "paskaa", eikä ole mikään ihme.
      Isännät levittää lietepaskaa pelloille ja lillinki valuu pohjavesiin ja vesistöihin ja
      sieltä juomaveteen.

    • bisnes1

      keitele elää eu tukijaisten varassa. entäs sitten kun hanat menee kiinni?

    • t3pp0

      vuan muutetaan koko kunta määräaikaiseksi. Viimenen lähtijä sammuttaa valot.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      68
      4823
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2300
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1826
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1546
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      33
      1490
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1328
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1247
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1141
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1106
    Aihe