Lopettaako toiminimi vai ei?

Viestintälalalla

Pyytäisin asiallisisa ja asiantuntevia neuvoja ja ohjeita seuraavassa tilanteessa. Taustaa: Minulla on siis toiminimi ja olen eräänlaisella viestintäalalla. Töitä on mutta alan hintakehitys hirvittää, ja viime aikoina on muutenin ollut hiljaista. Liekö syynä oma markkinoimattomuus ja kanta-asiakkaiden yhtäkkinen hiljeneminen.

Keväällä olen ollut sairaslomalla lievän masennuksen vuoksi ja nyt pitäisi palata töihin. Kesä on tietysti mahdollisimman huono aika siihen. Olen saanut minimaalista s-päivärahaa, asumistukea ja pitkän tappelun jälkeen myös pienen pientä toimeentulotukea ihan peruselämiseen. Tulen juuri ja juuri toimeen, mutta samalla yritykseni on velkaantunut. Rästissä on mm. 1 kk ennakkoverot ja 2 kk YEL sekä kirjanpitäjän palkkio. Näistä on kumminkin sovittu ja aion maksaa myöhemmin kunvaan pystyn.

Nyt mietin että kannattaisiko kumminkin yrittää päästä palkkatöihin vai koittaa saada yritystoiminta jaloilleen. Kuten sanottu, kesä on tässä kriittinen vaihe, kun ei oikein mikään asia lähde kunnolla etenemään. Osaako joku sanoa, mitä konkreettista hyötyä/haittaa tms. seurauksia olisi toiminimen lakkauttamisesta, jos uuttakaan työpaikkaa ei vielä ole tiedossa? En kuulu yrittäjien työttömyyskassaan eli työttömäksi yrittäjäksi heittäytyminen ei tule kyseeseen. Kelaltakaan en kai saisi muuta kuin karenssin. Mutta miten tämä vaikuttaisi muihin tukiin yms. sosiaaliseen tilanteeseen? Entä mistä minun kannattaisi mennä kysymään neuvoa? TE-keskuksesta?

Tiedän, paska paikka, joten ivaajat ym. älkää vaivautuko kommentoimaan. Asiallisista kommenteista olisin kiitollinen.

7

1423

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tässä tilanteessa

      Ensinnäkin mene poistamaan itsesi ennakonperinnästä, niin sinulle ei tule veroja maksuun, kun tulotaso on laskenut. Syyksi voit ilmoittaa juuri tämän liiketoiminnan hiljenemisen. Sehän onnistuu ihan helposti käymällä verovirkailijan juttusilla ja eivät todellakaan pane vastaan, kun onhan se ilmeistä, ettei olemattomista tulojen vuoksi kannata olla ennakonperintä rekisterissä.

      Olen käsittänyt, ettei tulot ja rahamäärä mitä yrityksestä saa itselleen vaikuta etuuksiin vaan ainoastaan yrityksen eteen tehty työmäärä. Tämä onkin sitten hankala juttu, nimittäin viranomaiset saattavat tulkita pykäliään miten haluavat ja heille edullisinta on väittää, että työllistyt täysipäiväisesti yrityksessäsi, vaikkei näin olisikaan. Palkkatöihin on tällä hetkellä hankala päästä, ellei sinulla ole jo nyt suhteita ja kiikarissa joku firma jossa tarvitaan lisäväkeä.

      Käsittääkseni kun ilmoitat YTJ:lle ja/tai kaupparekisteriin yritystoiminnan päättämisestä, niin sitten on oikeutettu pääsemaan työttömyysturvan piiriin. Käsittääkseni yritysvarallisuus vaikuttaa karenssiaikaan... jos sinulla katsotaan olevan varastoa ja varallisuutta mitkä siirtyvät omistukseesi, sinulle voi tulla varaston arvosta alv- maksettavaksi tietty karenssiaika, jolta ei mitään tukea heru. Onkohan tämä urbaanilegendaa, en ole varma, mutta yrittäjästä työttömäksi siirtyminen ei täysin kitkatonta ole.

      Eli jos pystyt keksimään mitään uutta liikeideaa, jolla saisit myyntiä lisää, niin se olisi tässä tilanteessa parempi vaihtoehto. Sinulla kun ei vaihtoehtoja paljon ole, kun työttömäksi et aio ryhtyä. Sun pitääkin nyt alkaa miettimäään, että miten saat yrityksesi jaloilleen. Monella muullakin on vaikeaa tässä tilanteessa. Ehkä kannattaisi olla yhteydessä myös Suomen yrittäjiin.

      • Tietenkään....

        "Ensinnäkin mene poistamaan itsesi ennakonperinnästä, niin sinulle ei tule veroja maksuun"

        Ei näin pojat, työt, ne mahdolliste tulevat, meinaan loppuvat kuin seinään jos et ole p-rekisterissä. poista sensijaan ennakot, ei ole pakko maksaa jos ei tule tulosta. Kirjanpitäjä auttaa kyllä.


      • tarkoitin..
        Tietenkään.... kirjoitti:

        "Ensinnäkin mene poistamaan itsesi ennakonperinnästä, niin sinulle ei tule veroja maksuun"

        Ei näin pojat, työt, ne mahdolliste tulevat, meinaan loppuvat kuin seinään jos et ole p-rekisterissä. poista sensijaan ennakot, ei ole pakko maksaa jos ei tule tulosta. Kirjanpitäjä auttaa kyllä.

        Niin sanavalinta väärin, tarkoitin että muuttaa nollatulokseksi tai tappiolle, niin ei tule sitä ennakkoveron maksua. Onnistuu ihan käynnillä verovirkailijan luona.


      • alkup.
        tarkoitin.. kirjoitti:

        Niin sanavalinta väärin, tarkoitin että muuttaa nollatulokseksi tai tappiolle, niin ei tule sitä ennakkoveron maksua. Onnistuu ihan käynnillä verovirkailijan luona.

        Kiitos tuosta verovinkistä, olen kyllä jo kerran alentanut ennakoiden määrää mutta pitäisi varmaan tehdä uusi tarkistus. Tuo mitä toinen kirjoittaja sanoi töiden saamisesta ilman enn. rekisteriä, niin on sekin oikein hyvä pointti. Olen itsekin alkanut tulla siihen tulokseen että on järkevintä yrittää panostaa firman toimintaan.

        Tuosta työttömyydestä tarkentaisin sen verran että olisin kyllä valmis jäämään tilapäisesti työttömäksikin, mutta käsittääkseni se ei onnistu. Ensinnäkin en ole yrittäjien työttömyyskassassa eli sen reitin voin unohtaa. Toiseksi olen toiminut yrittäjänä sen verran kauan, ettei minulla ole enää sitä jälkisuoja-aikaa vai mikä se nyt on, että voi vielä vapaasti siirtyä yrittäjästä palkansaajan työttömyysturvan piiriin ilman karensseja. Eli oma johtopäätökseni on, että jos lopetan firman ja siirryn kortistoon, niin huima karenssi odottaisi ennen kuin kelalta irtoaa rahaa. Joku viisaampi voi ehkä vielä kommentoida, jos tietää.


    • Toimii varmasti

      Eli ilmoita vakuutusyhtiölle työtulosi jäävän alle minimin tänä vuonna ja pyydä vakuutus lopetettavaksi viime vuoden viimeiseen päivään, niin saat tänä vuonna maksamasi YEL-maksut takaisin.

      Oma vakuutusyhtiöni virkailijan mielestäni näin ei voinut toimia, joten jos oma vakuutusyhtiösi vastustelee lopetuspäivämäärän asettamista viime vuoden loppuun, selvitä mihin voit tehdä ilmoituksen vakuutuksen lopettamisesta kirjallisena, johon selvität, että työtulosi jää alle minimin tänä vuonna, joten et kuulu vakuutuksen piiriin.

      Työtulo ja yrityksesi voitto on kaksi eri asiaa, mutta jos voittosi ylittää työtulon minimin, voi eläketurvakeskus katsoa työtulon ylittyneen ja laittaa YEL-vakuutuksen jälkikäteen maksuun koko vuodelta korkojen kera.

      Toisaalta jos vakuutusyhtiösi kirjallisenkaan vaatimuksen jälkeen ei palauta YEL-maksuja, eli katsoo vakuutuksen loppuvan päivänä, jolloin teit lopetusilmoituksen, ota yhteyttä eläketurvakeskukseen.

      Maksettuja ennakkoja et saa takaisin kun vasta veronpalautuksen, mutta tuon nykyisen lapun voit vielä repiä, kun kerrot että enempää tuloja ei tänä vuonna ole tulossa, joten lasket ennakon vain tähän asti kertyneille tuloille ja ilmoitat sen verottajalle. Ja taas sama homma, jos kohdallesi osuu virkailija, jonka mielestä tämä on mahdotonta, niin etsi käsiisi virkailija joka osaa asiansa, sillä tämäkin toimii varmasti.

      Ja sitten menet palkkatöihin keräämään voimia joksikin aikaa, jonka aikana mietit mitä voisit tehdä toisin ja paremmin jne.

      Kun aloitat toimintasi uudestaan älä ota YEL-vakuutusta, vasta kun vuoden lopusta, jos näyttää että voittosi ylittää työtulon minimin, jolloin koko vuoden YEL-maksu tulee heti maksettavaksi, mutta ilman korkoja. Joten jätä se satanen joka kuukausi sukan varteen tämän varalle. Ennakoissa sama homma, maksa vasta lopuksi, eli ilmoita tuloksi nolla ja korjaa vuoden lopussa, jolloin maksettavaksi tulee koko summa kerralla.

      • hihiii_

        Työtulo ei ole sama kuin yrityksen voitto tai liikevaihto. Työtulo määritellään siten, että miten paljon pitäisi samasta työmäärästä maksaa ulkopuoliselle työntekijälle, jos sellaisen palkkaisi.

        Eihän kukaan pärjää 6500 euron vuosituloilla ja jos siitä pitäisi vielä maksaa YEL, niin jäisi joku kuukausi ruuat ostamatta. Siis todella voittoa voi olla lähemmäs 10 000 euroa, niin sitten kannattaa alkaa maksella sitä yelliä.


    • Entinen yrittaja

      Itse yrittajana 26v...ala jatka...syvemmalle vaan menee...lopeta ajoissa...niin minunkin olisi pitannut...en olisi nyt tassa tilanteessa...taa tulee sydammesta...LOPETA AJOISSA!!!!!!!!!!!!!!!!!!...mene vieraan toihin!!!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2891
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2051
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2024
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1835
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe