Orapihlajoiden siirto

Puut arjuri

Pihamaata oli 3 viikkoa sitten pakko kaivaa ja sen seurauksena oikein hyvinvoinut noin 1,6 metriä korkea orapihlaja-aidan (en ole 100% varma, mutta hyvin varma, että jotain orapihlajalajia tämä aita on) pensaat oli pakko nostaa ylös. Pensaat ovat isoja ja vahvoja. Rungot on paksuimmillaan noin 2,5 cm halkaisijaltaan. Pesaiden nostossa onnistuttiin aika hyvin suojelemaan pensaiden juuria. Kuitenkaan meidän välineillä ei pensaita saatu kunnon multapaakkujen kanssa ylös, vaan lähinnä täysin ilman multapaakkuja, mutta juuret siis nätisti suht täysipituisina.

Pensaat pääsivät jo parin tunnin päästä takaisin maahan. Kaivoin kuopat huolella ja lannoitin ja kastelin kuoppien pohjan. Sitten pensaat kuoppaan ja multaa päälle. Kaikkien pensaiden lehdet nuukahtivat heti, mutta noin viikon päästä kaikilla pensaista oli jo ihan terhakat lehdet taas. Pari ekaa viikkoa pensaat saivat todella paljon kasteluvettä lähes päivittäin.

Nyt 3 viikon kuluttua siirrosta on 30%:lla pensaista jopa puolet lehdistä kuivuneet jo ihan ruskeiksi korpuiksi. Rungot ja oksat näyttävät ihan terveiltä, eli oksat eivät ole kuivuneet. Miksi lehdet kuivuvat nyt silmissä kauheaa vauhtia? Luuliko pensaat syksyn tulleen? Kastelinko pensaita liian vähän tai liian paljon? Onko ensi keväänä odotettavissa, että nämä pensaat kukoistavat vai olenko menettämässä puskani? Mitä voisin tehdä, että pensaat tekisivät lehteä uudestaan vielä tänä kesänä?

4

501

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .....

      Juuret olisi pitänyt ruiskuttaa märäksi heti kun ne on nostettu ja säilyttää niin. Paras kääräistä löyhästi johonkin peitteeseen ja kastella.

      Kai pensaat istutettiin samaan syvyyteen (tai mielummin korkeammalle) eikä syvemmälle mitä aiemmin? MOnesti ihmiset kaivavat liian syvän kuopan ja pensaat kuolevat siksi. Tai istutuskohta vajoaa kastelun aikana kun istutuskohdan multa tiivistyy.

      Jatka kastelua silloin tällöin. Ehkä ne siitä.

    • puutarhuri.

      Osa varmaan jää henkiin, osa ei. Keskikesällä tehdyt siirrot harvoin onnistuvat. Mitä vanhenpi puska, sen vaikeampi sen on sopeutua noin rajuihin muutoksiin. Irti revityillä juurilla ei vielä ole kykyä ottaa maasta vettä, niimpä pensas joutuu tiputtamaan lehtensä haihtumisen vähentämiseksi. Ne pitäisi pari viikkoa pitää yötä päivää sadetuksessa, jos haluaisi tähän vuoden aikaan onnistua siirrossa.

      Ruskettuminen on huono merkki. Jos lehdet olisivat kellastuneet (eikä ruskettuneet) ennen putoamistaan, se kasvattaisi tilalle uudet. Runsaalla kastelulla voit hyvässä lykyssä saada ne vielä osittain toipumaan, mutta iso osa oksistosta tulee kyllä kuivumaan kokonaan.

      Lannoitus oli myöskin virhe. En tiedä miten olet homman tehnyt, mutta jos juuret joutuivat lannoitteiden kanssa kosketukseen, se oli niille kuolemantuomio. Liian väkevä maa estää niitä saamasta senkään vertaa vettä, mitä ne muuten tässä vaiheessa pystyisivät ottamaan.

      • Puut arjuri

        Kiitokset ajatuksista! Harmin paikka kun ei ollut mitenkään aikaa opiskella näitä asioita ennen kaivuu-urakkaa.

        Pensaiden syvyys on mielestäni ok. Lisäksi sen aikaa kun pensaat olivat poissa maasta, niin juuret saivat olla kosteassa.

        Sen sijaan lannoittaminen taisikin osoittautua myrkyttämiseksi...

        Toivotaan parasta...


    • Lyhensitkö aidan taimia uudelleen istutuksen jälkeen? Osa juuristosta kuitenkin vaurioitui eikä se siksi pysty ottamaan riittävästi vettä vanhalle lehdistölle vaikka kuinka kastelet.
      Yleensä kesällä istutettaessa täytyisi tehdä ns. istutusleikkaus jotta juurien ja lehtien tasapaino säilyisi. Likauksessa poistetaan noin 2/3 varren pituudesta.

      Orapihlaja-aitaa leikataan yleensä kesällä juhannuksen jälkeen ja tarvittaessa heinäkuulla siistitään pisimpiä kasvuja pois joukosta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      400
      1607
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1308
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      117
      1245
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      171
      1208
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      44
      997
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      906
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      836
    8. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      91
      834
    9. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      830
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      183
      746
    Aihe