Orapihlajoiden siirto

Puut arjuri

Pihamaata oli 3 viikkoa sitten pakko kaivaa ja sen seurauksena oikein hyvinvoinut noin 1,6 metriä korkea orapihlaja-aidan (en ole 100% varma, mutta hyvin varma, että jotain orapihlajalajia tämä aita on) pensaat oli pakko nostaa ylös. Pensaat ovat isoja ja vahvoja. Rungot on paksuimmillaan noin 2,5 cm halkaisijaltaan. Pesaiden nostossa onnistuttiin aika hyvin suojelemaan pensaiden juuria. Kuitenkaan meidän välineillä ei pensaita saatu kunnon multapaakkujen kanssa ylös, vaan lähinnä täysin ilman multapaakkuja, mutta juuret siis nätisti suht täysipituisina.

Pensaat pääsivät jo parin tunnin päästä takaisin maahan. Kaivoin kuopat huolella ja lannoitin ja kastelin kuoppien pohjan. Sitten pensaat kuoppaan ja multaa päälle. Kaikkien pensaiden lehdet nuukahtivat heti, mutta noin viikon päästä kaikilla pensaista oli jo ihan terhakat lehdet taas. Pari ekaa viikkoa pensaat saivat todella paljon kasteluvettä lähes päivittäin.

Nyt 3 viikon kuluttua siirrosta on 30%:lla pensaista jopa puolet lehdistä kuivuneet jo ihan ruskeiksi korpuiksi. Rungot ja oksat näyttävät ihan terveiltä, eli oksat eivät ole kuivuneet. Miksi lehdet kuivuvat nyt silmissä kauheaa vauhtia? Luuliko pensaat syksyn tulleen? Kastelinko pensaita liian vähän tai liian paljon? Onko ensi keväänä odotettavissa, että nämä pensaat kukoistavat vai olenko menettämässä puskani? Mitä voisin tehdä, että pensaat tekisivät lehteä uudestaan vielä tänä kesänä?

4

728

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .....

      Juuret olisi pitänyt ruiskuttaa märäksi heti kun ne on nostettu ja säilyttää niin. Paras kääräistä löyhästi johonkin peitteeseen ja kastella.

      Kai pensaat istutettiin samaan syvyyteen (tai mielummin korkeammalle) eikä syvemmälle mitä aiemmin? MOnesti ihmiset kaivavat liian syvän kuopan ja pensaat kuolevat siksi. Tai istutuskohta vajoaa kastelun aikana kun istutuskohdan multa tiivistyy.

      Jatka kastelua silloin tällöin. Ehkä ne siitä.

    • puutarhuri.

      Osa varmaan jää henkiin, osa ei. Keskikesällä tehdyt siirrot harvoin onnistuvat. Mitä vanhenpi puska, sen vaikeampi sen on sopeutua noin rajuihin muutoksiin. Irti revityillä juurilla ei vielä ole kykyä ottaa maasta vettä, niimpä pensas joutuu tiputtamaan lehtensä haihtumisen vähentämiseksi. Ne pitäisi pari viikkoa pitää yötä päivää sadetuksessa, jos haluaisi tähän vuoden aikaan onnistua siirrossa.

      Ruskettuminen on huono merkki. Jos lehdet olisivat kellastuneet (eikä ruskettuneet) ennen putoamistaan, se kasvattaisi tilalle uudet. Runsaalla kastelulla voit hyvässä lykyssä saada ne vielä osittain toipumaan, mutta iso osa oksistosta tulee kyllä kuivumaan kokonaan.

      Lannoitus oli myöskin virhe. En tiedä miten olet homman tehnyt, mutta jos juuret joutuivat lannoitteiden kanssa kosketukseen, se oli niille kuolemantuomio. Liian väkevä maa estää niitä saamasta senkään vertaa vettä, mitä ne muuten tässä vaiheessa pystyisivät ottamaan.

      • Puut arjuri

        Kiitokset ajatuksista! Harmin paikka kun ei ollut mitenkään aikaa opiskella näitä asioita ennen kaivuu-urakkaa.

        Pensaiden syvyys on mielestäni ok. Lisäksi sen aikaa kun pensaat olivat poissa maasta, niin juuret saivat olla kosteassa.

        Sen sijaan lannoittaminen taisikin osoittautua myrkyttämiseksi...

        Toivotaan parasta...


    • Lyhensitkö aidan taimia uudelleen istutuksen jälkeen? Osa juuristosta kuitenkin vaurioitui eikä se siksi pysty ottamaan riittävästi vettä vanhalle lehdistölle vaikka kuinka kastelet.
      Yleensä kesällä istutettaessa täytyisi tehdä ns. istutusleikkaus jotta juurien ja lehtien tasapaino säilyisi. Likauksessa poistetaan noin 2/3 varren pituudesta.

      Orapihlaja-aitaa leikataan yleensä kesällä juhannuksen jälkeen ja tarvittaessa heinäkuulla siistitään pisimpiä kasvuja pois joukosta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      445
      4778
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1702
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      93
      1438
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1339
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      22
      1296
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      50
      1171
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1065
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      980
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      865
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      839
    Aihe