Ongelmakäytöstä(kö)?

apua tarvitseva!!

Aloin kaksi vuotta sitten hoitamaan ja ratsastamaan erästä tuttuni 12v. ravuri Suomenhevosoria.Ennen hevonen oli kiltti ja sen kanssa pystyi tekemään kaikkea,mutta nykyään...Viime syksynä tämä sama ori alkoi tosissaan puremaan ja minulle onkin jäänyt niista pahat arvet vartalooni.Eikä kestänyt kauan kun hevonen yritti potkaista minua ja kerkesin juuri ja juuri alta pois.Ennen hevonen oli ihana ratsastaa,mutta nykyään se vain peruuttaa vaikka mitä tekisin,pukittaa,meinaa törmätä autoihin,ryöstää ja yrittää nousta jo pystyynkin.

Olen epätoivoinen tämän hevosen kanssa ja tarvitsisin kipeästi apua.Olisin erittäin kiitollinen neuvoistasi. :)

8

903

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yjuygj

      Selvitä nyt vaikka aluks syy. hevosen käytökselle on aina syy. Painaako satula? Jotai muita kipuja? Kannattaa pyytää ell kattomaan jos tuntuu että hevosta sattuu johonkin.

      • bhjg

        Kokeile juoksuttaa, käyttäytyykö samalla tavalla? Kokeile sekä että satulan kanssa, että ilman satulaa. Oletko tutkinut jalat?


      • apua tarvitseva

        ammatti ihmiset on kattonu satulan ja sanonu että se on sopiva eikä se paina ja eläinlääkäri on tutkinut hevosen.tosin olemme viemässä oria taas eläinlääkärille .olemme kokeilleet juoksutusta liinassa,mutta ori tulee suoraan kohti.Nyt ei ole kuitenkaan purrut vähään aikaan ketään :)


    • nniin syytä mietin

      jos syy onkin hormoneissa?! Orit voivat olla väärin käsiteltynä rajuja tai syy voi olla siinäkin, että ori ei voi toteuttaa luonnollista laumakäyttäytymistään. Niillä on myös tarve pitää lauma koossa; onko samassa tallissa orin kanssa tammoja??

      • Turpatuhina

        Jatkan vastaustani... ori pitää lauman koossa puremalla takapuolesta tammoja jos ne eivät mene sen haluamaan suuntaa. ori saattaa myös potkia tammaa kohden jotta se tottelisi. tuntuu siltä että kuvaamasi hevonen ei vain ole saanut toteuttaa laumakäyttäytymistä ja purkaa stressaantumista sinuun. Kannattaisikohan ruunausta miettiä??


    • Horse-95

      Entäs jos syy onkin ihmisessä? Oletko miettinyt miten käyttäydyt hevosen seurassa? Mitä tunnet sisimmässäsi? Mateletko hevosen luo arasti vai saavutko tomerasti karsinan eteen? Milloin viimeksi teit kurinpalautuksen? Näitä kysymyksiä mieti tarkkaan ja tutki omaa käyttäytymistäsi. Voi hyvinkin olla, että ori yrittää päästä niskan päälle. Jos näet että hevonen kääntää takapuolta potkaistakseen, paukauta vaikka seinää ja huudahda hyvin terävästi jotain. Jos ei auta, väistä ettet vaan saa potkua. Seuraavalla kerralla voit läpsäistä hevosta lautasille. Orit tarvitsevat USEIN kurinpalautuksia. Meillä on neljän orin lauma eikä mitään ongelmia ole kun kuri on kunnossa. Säännöt ovat tiukat: Ihmistä väistetään, ei kävellä päälle, liikutaan samaan tahtiin, ei purra, ei potkita...jne. Meillä on ollut vastaava tapaus, eräs arabiori haastoi perheenjäseneni tappeluun, eikä voinut perääntyä koska hevonen olisi silloin voittanut ja ollut arvojärjestyksessä ykkönen. Hevonen sai kyytiä niin kauan kunnes alistui ihmiselle. Nykyään ei mitään ongelmaa. Mietipä tätä.

      • n

        hevoselle ei saa huutaa muuten se säikähtää vaan sanoa rauhallisella ja tomeralla äänellä ei toista aina tämä kun se alkaa puremaan potkimaan ja niin edespäin


    • oristakokemusta

      Joillekin hevosille ei mikään rauhallinen ja tomera ääni auta yhtään. Orien kanssa saa olla oikeasti tosi tiukka, ja jos ei ensimmäisellä kerralla usko niin sitten voidaan ottaa "tomerammat aseet" käyttöön.

      ihminen on johtaja. olen samoilla linjoilla kuin horse-95. :) Tiukat säännöt vaan. mutta hevosta ei mielellään saisi vahingoittaa - mutta hätä tapauksessa jos hevonen tosissaan yrittää niskan päälle on parempi että hevoselle tulee jotain pientä kuin että se saisi alistettua ihmisen. Siitä ei silloin hyvää seuraa.
      Saa ihan lyödä ja potkia jos se on yrittämässä niskan päälle. Jos ori saa olla niskan päällä kauan siitä saattaa tulla oikeasti hyvin vaarallinen, hevonen on vahva ja halutessaan saa kyllä ihmisenkin hengiltä.

      Siksi on tärkeää että otat nyt hevosen ohjaksiisi ja sinä päätät minne se on menossa ja mitä se saa tehdä. Älä pelkää lyödä tai potkastakin hevosta,silloin kun se yrittää purra tai potkasta tms. oikeasti. mieluummin potkaset itse hevosta kun se sinua. Se ei ole eläinrääkkäystä, se ei ole tarpeetonta tuskaa. Kannattaa ottaa myös aikuinen mukaan touhuihin !!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3120
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2111
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2044
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1885
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      72
      1587
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1346
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1242
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1241
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      34
      1201
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe