Lawrence Kohlberg käsitti ihmisten moraalisuuden kehittyvän seuraavasti.
Esisovinnainen taso:
1. Auktoriteetin rangaistuksen uhalla synnyttämä tottelevaisuus.
2. Oman edun tavoittelu reilun pelin säännöillä tapahtuvana, kaikkia osapuolia hyödyttävänä vaihtona.
Sovinnainen taso:
3. Hyvien ihmissuhteiden moraali, johon kuuluvat kiltteyden ja yleisemmin hyvän maineen käsitteet sekä huolenpito toisesta. Tässä vaiheessa tärkeiksi käsitteiksi kehittyvät myös luottamus, uskollisuus, kunnioitus ja kiitollisuus.
4. Moraali vastuuna yhteiskunnan hyvinvoinnista; sääntöjen ja lakien noudattaminen yhteiseksi hyväksi.
Periaatteellisen moraalin taso:
5. Moraali yhteiskuntasopimuksena ja abstraktina yksilön oikeuksien hyväksymisenä.
6. Yleisiin oikeudenmukaisuuden periaatteisiin nojautuva moraali, jossa yksilöillä on arvo itsessään.
Mitä mieltä olet seuraavista tasoista? Mihin tasoon itsesi lukisit? Mihin sinun moraalifilosofiasi perustuu? Mitä tasoa käyttäytyessäsi noudatat? Missä kohdin näissä tasoissa löytyy puutteita?
Kohlbergin mukaan keskivertoihminen yltää neljännelle tasolle ja hyvin harva siitä ylemmäs. Saapa nähdä, millainen pseudotilastotieteellinen otanta tänne rantautuu vastaamaan. Toki (miten itsekin epäilen) voi Kohlbergin veikkaus osua pahasti Onskan lonkkaan.
Kohlberg ja moraalin tasot
9
1174
Vastaukset
- en voi varmuudella
sanoa, mutta sen voin sanoa että valitettavan moni ei juuri ykköstä ylemmäs yllä.
esimerkkinä vaikkapa omilta rakennustyömailta jatkuva rakennustarpeiden ja työkalujen varastelu.
Se on mukamas moraalisesti hyväksyttävää koska "muutkin" niin tekevät, olen asiaa monilta tiedustellut ja saanut usein saman vastauksen.
Ainakin hieman korkeampaan moraaliajatteluun olen itse "joutunut",
haittaa nimittäin yrittämistä mm. edellämainituista syistä.
Itseäni mietityttää esim. tällainen dilemma:
Olet ystäväsi kanssa kaukana kaikesta, ilman yhteysvälineitä, ystäväsi loukkaantuu vakavasti ja olette molemmat humalassa, autolla ajaminen on ainut keino ystävällesi selvitä hengissä, mitä teet?
Pyrit vitoseen, ajattelet yksilönoikeuden lain edelle, mutta entäs liikenneturvallisuus(yhteinen yksilön edellä), et siis kelpaakaan edes neloseen koska aiot ajaa humalassa, putoat tasolle kolme?
En osaa ongelmaa ratkaista
Tästä aiheesta voisi kirjoittaa vaikka kirjan,
ainiin mutta sehän onkin jo tehty, lolts.- Kratofanes
Jotenkin puolestaan minusta tuntuu, että ihmiset ovat erittäin usein moraaliasioiden suhteen kaksinaismoralisteja. Väitetään toista ("ei saa varastaa, sillä se on epäoikeudenmukaista") ja toimitaan toisin (varastetaan työkaluja). Toisaalta, kun sitten lähdetään kysymään keskiverto naapurin Jormalta perusteitaan omalle moraalikäsitykselleen, ei tule todennäköisesti saamaan mitään kovinkaan syvällisiä ja hyvin perusteltuja premissejä. Toki minä en kykene perustelemaan tätä(kään) näkemystä perusteellisesti.
Ongelma paisuu sitä suuremmaksi, mikäli kaikki ihmiset pitävät itseään jossain määrin filosofeina. Sanoisin, että kaikille ihmisille on annettu filosofian perustyökalut samoin kuin matematiikan ja niin edelleen. Se, että ihminen ymmärtää derivoinnista, aritmetiikasta ja todennäköisyyslaskennasta jotakin, ei tee hänestä vielä matemaatikkoa. Miksi sitten meidän täytyisi kutsua itseämme filosofeiksi, jos ymmärrämme vain hieman filosofiasta, kuten etiikasta, yhteiskuntafilosofiasta ja tieto-opista? Uskoisin, että syy tällaiseen uskomukseen johtuu siitä, että ihmiset eivät toisaalta usko filosofian tarjoavan ehdottomia totuuksia ja toisaalta siitä, että he pitävät omia johtopäätöksiään ehdottoman varmoina. Tämän takia naapurin Jorma ei näe ristiriitaa siinä, että toisaalta hän varastaa ja toisaalta puhuu oikeudenmukaisuuden puolesta.
Vastaan vielä oman näkemykseni dilemmaasi.
>>Olet ystäväsi kanssa kaukana kaikesta, ilman yhteysvälineitä, ystäväsi loukkaantuu vakavasti ja olette molemmat humalassa, autolla ajaminen on ainut keino ystävällesi selvitä hengissä, mitä teet?>>
Minä nyt tuskin koskaan juon itseäni humalaan ( en käytä alkoholia). Ajattelen nyt kuitenkin jotakuta toista, joka olisi juonut. Tällaisen henkilön aivotoiminta ei toimisi järkevällä ja normaalilla tavalla. Hän voisi arvioida kyvykkyytensä väärin, eikä edes välttämättä ajattelisi asiaa eettisyyden näkökulmasta. Jos hän kykenisi silti jotenkin arvioimaan tapausta moraalin kannalta (ajotaidon pysyessä huonona), hän voisi minusta silti yrittää ajaa autoa, kunhan hän ei ajaisi liian nopeasti. Mikäli tämä ystävä kuolisi matkan aikana, saisi ajaja syyttää itseään keskenäisestä tyhmyydestään. Näin siis mahdollisesti vain ja ainoastaan, jos ajattelen näkemystä oman spekulatiivisen etiikkani näkökulmasta. - oikea ratkaisu
Kertomassasi tilanteessa on toimittava parhaan saatavissa olevan tiedon ja ymmärryksen mukaan. Tuollaisessa ja vastaavissa ongelmatilanteissa hienot moraaliperiaatteet ja juridiikka kannattaa jättää pohdittavaksi myöhempää ajankohtaa ja tulevia onnettomuuksia varten. Sama koskee tapauksen jälkipyykkiä. Myös asioiden tärkeysjärjestys ratkaisee.
Lienee selvää, että tärkein asia tuossa tapauksessa on uhrin hengen pelastaminen. Mikäli mitään muuta keinoa ei ole käytettävissä ja kuski on edes jonkinlaisessa tolkussa, niin rattiin vaan.
Seuraavaksi tärkeimmäksi asiaksi nousee pyrkimys estää enempien vahinkojen syntyminen. Se merkitsee sitä, että kuljetukseen ryhdyttäessä huomioidaan kaikki mahdolliset varotoimet. Esimerkiksi pyritään pääsemään sellaiseen paikkaan, josta kuljetus voidaan jatkossa tehdä selväpäisten toimesta jne. Jos sellaiseenkaan ei ole mahdollisuutta, niin torvet soiden ja valot ja vilkut päällä lähimpään sairaaraan.
Jälkeen päin viranomaiset ja lakimiehet pohtivat teon oikeellisuutta ja oikeudettomuutta. Varmaa on, että jos mitään ei tehtäisi ja uhri menehtyisi, sanktiot olisivat paljon kovemmat. Jo Suomen lakiin sisältyy auttamisvelvollisuus. Mikäli kaikkia pelastustoimeen liittyviä lieventäviä asianhaaroja ei huomioitaisi, niin yhteiskunnassa olisi todella paljon vikaa. Silloin me vasta olisimme todellisten moraalisten ongelmien äärellä.
- ja sen tasot
Kohlbergin tasoajattelu vaikuttaa melko kaavamaiselta, etten sanoisi insinöörimäiseltä. Pikemmin se lieneekin sosiologinen kuin filosofinen. Moraalifilosofiassa tai filosofisessa etiikassa on oikeastaan vain kaksi tasoa, nimittäin normatiivinen taso ja metaeettinen taso. Normatiivinen etiikka käsittää lähinnä käytännön moraaliteetteja. Kyse on pitkälti moraalisten sääntöjen seuraamisesta, käskyjen noudattamisesta, jne. Metaeettisella tasolla pohditaan noiden sääntöjen oikeellisuutta, käytettävyyttä, pitävyyttä, pätevyyttä, soveltuvuutta ja jopa sitä, miksi ylipäänsä pitää tai kannattaa olla moraalinen.
- Kratofanes
niin metaetiikka on "etiikan osa-alue, joka tutkii moraalisten arvostelmien ja teorioiden luonnetta, niiden pätevyyden ehtoja sekä eettisten käsitteiden alkuperää ja merkitystä. Metaetiikka tutkii moraalifilosofian kysymyksiä ja mahdollisuutta ennen kaikkea ontologian, epistemologian sekä filosofisen ja empiirisen moraalipsykologian näkökulmista."
http://fi.wikipedia.org/wiki/Metaetiikka
Kohlberg itse oli psykologi, ja minusta hänen tasoajattelunsa on ennen kaikkea moraalipsykologiaa. Psykologia tosin yleistää asioita, ja jos David Humeen voidaan puolestaan uskoa ("no ought from is"), niin siitä kaavasta, jonka mukaan ihmiset kehittyvät moraalisesti, ei voida johtaa miten ihmisten tulisi kehittyä moraalisesti. :) - nimittäin uskominen.
Kratofanes kirjoitti:
niin metaetiikka on "etiikan osa-alue, joka tutkii moraalisten arvostelmien ja teorioiden luonnetta, niiden pätevyyden ehtoja sekä eettisten käsitteiden alkuperää ja merkitystä. Metaetiikka tutkii moraalifilosofian kysymyksiä ja mahdollisuutta ennen kaikkea ontologian, epistemologian sekä filosofisen ja empiirisen moraalipsykologian näkökulmista."
http://fi.wikipedia.org/wiki/Metaetiikka
Kohlberg itse oli psykologi, ja minusta hänen tasoajattelunsa on ennen kaikkea moraalipsykologiaa. Psykologia tosin yleistää asioita, ja jos David Humeen voidaan puolestaan uskoa ("no ought from is"), niin siitä kaavasta, jonka mukaan ihmiset kehittyvät moraalisesti, ei voida johtaa miten ihmisten tulisi kehittyä moraalisesti. :)Lainauksesi metaetiikasta on aivan oikein. Metaetiikassa kyse on siis etiikan yhdestä osa-alueesta ja se toinen osa-alue on sitten normatiivinen etiikka. Lieneekin makuasia puhutaanko silloin osa-alueista vai tasoista. Ainakin R.M. Haren kahdentason preferenssiutilitarismissa tuo tasoajattelu näkyy selvästi. Siinä intuitiivisellä, eli normatiivisella tasolla pohditaan ja päätetään jokapäiväisistä moraalikysymyksistä. Toisella, eli kriittisella tai metaeettisella tasolla pyritään vapautumaan naiivin ajattelun sidoksista ja etsimään moraaliperiaatteiden yleisiä merkityksiä. Kohlbergin esittämät "moraalitasot" kuuluvat oikeastaan kaikki normatiiviseen etiikkaan.
Myös tulkintasi ns. Humen giljotiinista on oikea. Tosin se liittyy enemmän arvoihin kuin etiikkaan. Tuon lain soveltaminen etiikkaan on kuitenkin kiistanalainen, sillä kuten havaitsemme, osa etiikkaa kuuluu metafysiikkaan. Asia olisi toinen, jos me pystyisimme sivuuttamaan metafysiikan kokonaan. Etiikan kohdalla se ei kuitenkaan onnistu. Viime vuosisadalla positivistit ja loogiset empiristit yrittivät sitä kovasti, mutta epäonnistuivat.
- S_guru
Kohlbergin luokittelun ylimpiä luokkia on kritisoitu siitä, että ne perustuvat hyvin älylliseen moraalin tulkintaan ja mahdollistavat älyllistämiseen perustuvan moraalin vääntelyn omaksi edukseen.
Moraalissa on kuitenkin kyse aina myös siitä, että moraalisäännöt on omaksuttu myös tunteen tasolla, joskin tunne ei voi olla moraalin ainoa ohjenuora. Tästä tunteiden vaikutuksesta esimerkkitehtävä, toimiiko ihminen oikein kun hän menee valintamyymälään, ostaa sieltä pakastebroilerin, vie sen kotiinsa ja sulattaa, ja sen jälkeen tyydyttää itsensä työntämällä penistään broileriin. Useimmille meistä tulee ensin hyvin nopea tunteenomainen torjuva reaktio, josta sitten miettimisen avulla muokkaudumme eroon ajan kanssa.
Toisaalta älyllisesti harkittuna voitaisiin pitää moraalisesti täytin oikeutettuna, että Irlannin suuren nälänhädän aikana vanhemmat olisivat syöneet lapsensa, ja näin olisi säästetty huomattavasti ihmishenkiä nälkäkuolemalta.- Ellinelli.
En tunne Kohlbergin ajatuksia. Minulle tulee mieleen, että henkilö, joka ei ole edes tasoa 1 (siis täysin moraaliton yksilö yhteiskunnan kannalta) saattaa sitten vaikka kantaa sairaan ystävänsä selässä kymmenien kilometrien päähän sairaalaan ja pelastaa ystävänsä hengen, mutta silti syyllistyä noin muuten pahoihin tekoihin. Mihin moraalitasoon tällainen henkilö sitten kuuluu?
Sotasankarit (isänmaan pelastajat) raiskaavat vihollisvaltion naisia yms. näitä esimerkkejän riittää. - Tirppa 83
Ellinelli. kirjoitti:
En tunne Kohlbergin ajatuksia. Minulle tulee mieleen, että henkilö, joka ei ole edes tasoa 1 (siis täysin moraaliton yksilö yhteiskunnan kannalta) saattaa sitten vaikka kantaa sairaan ystävänsä selässä kymmenien kilometrien päähän sairaalaan ja pelastaa ystävänsä hengen, mutta silti syyllistyä noin muuten pahoihin tekoihin. Mihin moraalitasoon tällainen henkilö sitten kuuluu?
Sotasankarit (isänmaan pelastajat) raiskaavat vihollisvaltion naisia yms. näitä esimerkkejän riittää.Voi olla eri asioissa eri tasolla sekä jotkin asiat saavat vaikutteita ulkopuolelta niin ettei kaikki olekaan samalla lähtöviivalla. Joskus myös on valittava monesta yhtä huonosta vaihtoehdosta eikä olekaan liiemmin aikaa miettiä..
Moraali ajatuksissa ei myöskään aina kohtaa samaa tasoa teoissa, tottakai tuo kuutosvaihtoehto eniten miellyttää, mutta en tiedä nyt asiasta muuta kun otsikon ja en ole kyseisen herran teoksia lukenut.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 856314
Nikkalassa vauhdilla nokka kohti taivasta
Mitähän Darwin sanoisi näistä 4 suomalaisesta, jotka kävivät Haparandan puolella näyttämässä, kuinka Suomi auto kulkee t303793törniöläiset kaaharit haaparannassa
isäpapan autolla kaahatta 270 km/h metsään https://www.lapinkansa.fi/nsd-kaksi-suomalaista-kuoli-kolarissa-haaparannall/283150Sitä saa mitä tilaa Perussuomalaiset!
https://yle.fi/a/74-20160212 SDP:n kannatus se vain nousee ja Keskusta on kolmantena. Kokoomus saanut pienen osan persu3691706- 331398
- 271330
Eelin, 20, itsemurhakirje - Suomalaisen terveydenhuollon virhe maksoi nuoren elämän
Yksikin mielenterveysongelmien takia menetetty nuori on liikaa. Masennusta sairastava Eeli Syrjälä, 20, ehti asua ensi46959Anteeksi kulta
En oo jaksanut pahemmin kirjoitella, kun oo ollut tosi väsynyt. Mut ikävä on mieletön ja haluisin kuiskata korvaasi, hyv11946Perttu Sirviö laukoo täydestä tuutista - Farmi Suomi -kisaajista kovaa tekstiä "Pari mätää munaa..."
Ohhoh, Farmilla tunteet alkaa käydä kuumana, kun julkkiksia tippuu jaksosta toiseen! Varo sisältöpaljastuksia: https:11880- 42859