Hyvä sivu syvähengittämisestä/ palleahengittämisestä

sheikke

Onko jollain tiedossa sellaista sivua jossa se selitetään todella tarkasti ja hyvin??

3

798

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mm. astmapotilaille, laulajille, puhetyöläisille yms.

      Palleahengityksellä tarkoitetaan ilman vetämistä keuhkoihin palleaa hyväksikäyttäen. Keuhkot täyttyvät pallehengityksessä ilmalla alaosistaan lähtien. Samalla rintakehä laajenee sivuille ja eteenpäin. Palleahengitys vähentää hengitysapulihasten käytön tarvetta. Hengityksen apulihaksiin kuuluvat esimerkiksi pään nyökkääjälihas, sisemmät kylkivälilihakset ja kylkiluunkannattajat. Hengitysapulihasten toiminta saattaa aktivoitua etenkin hengenahdistuksen yhteydessä ja hengitys ei ole siten taloudellista.

      Palleahengitys täytyy opetella rauhallisessa vaiheessa, ei hengenahdistuksen aikana. Sitä tarvitaan kaikissa tilanteissa, mutta etenkin hengenahdistuksen aikana ahdistusta helpottamaan. Palleahengitys rentouttaa ja auttaa oikean hengitystavan palauttamisessa.

      Palleahengityksessä sisäänhengitys lähtee palleasta ja rintakehä laajenee sivuille ja eteenpäin. Uloshengitys tapahtuu sisäänhengityslihakset rentouttamalla, näin rintakehän palautuminen lähtee vartalon yläosista ja rintakehän muoto palautuu lepotilaan; samalla hartian ja kaulan lihakset ovat rentoina. Uloshengityksen loputtua seuraa rentoutus eli ennen uutta sisäänhengitysvaihetta on automaattisesti pieni tauko. Oikeassa hengityksessä kaikki keuhkojen osat tuulettuvat.

      Voit harjoitella palleahengitystä seuraavalla tavalla:

      Makaa selälläsi, polvet koukussa, molemmat kädet vatsan päällä.
      Hengitä hitaasti sisään nenän kautta ja hengitä ponnistelematta, rennosti suun kautta ulos.
      Sisäänhengityksen aikana kätesi nousevat ylös ja uloshengityksen aikana ne laskevat.
      Palleahengitysharjoituksia voit tehdä myös muussa kuin selinmakuuasennossa.


      Sivulaajennushengitys

      Palleahengitykseen liittyy sivulaajennus, jolloin rintakehä laajenee sivuille ja eteenpäin. Sivulaajennus-hengitysharjoituksen avulla voit myös rentouttaa lihaksia ja saada rintakehän alaosia ja kylkiä laajemmaksi. Ilma kulkeutuu keuhkojen alaosiin saakka. Sivulaajennushengitys täytyy myös harjoitella rauhallisessa vaiheessa, ei hengenahdistuksen aikana.

      Voit harjoitella sivulaajennushengitystä seuraavalla tavalla:

      Istu puoli-istuvassa asennossa ja laita kätesi kylkiesi ympärille. Hengitä hitaasti sisään nenän kautta ja ulos suun kautta. Käsien avulla voi tuntea kylkien laajenemisen ja palautumisen ja näin kiinnittää tehostetusti huomiota sisäänhengityksen syvyyteen. Kun tunnet käsiesi avulla hengitysliikkeet kyljissä, hengityksesi ei ole pinnallista, vaan ilma pääsee keuhkojen alaosiin saakka.

      • sheikke

        Kiitos tekstistä. Olen tämän itseasiassa joskus lukenutkin, mutta muutama kysymys nousee

        "Palleahengitys täytyy opetella rauhallisessa vaiheessa, ei hengenahdistuksen aikana. Sitä tarvitaan kaikissa tilanteissa, mutta etenkin hengenahdistuksen aikana ahdistusta helpottamaan."

        Nämä lauseet vaikuttavat vastakkaisilta, eli pitääkö hengenahdistuksen aikana palleahengittää vai ei. Itselläni palleahengitys tulisi juuri ahdistuksen/paniikkihäiriöiden hoitoon.


      • hyvä idea:)
        sheikke kirjoitti:

        Kiitos tekstistä. Olen tämän itseasiassa joskus lukenutkin, mutta muutama kysymys nousee

        "Palleahengitys täytyy opetella rauhallisessa vaiheessa, ei hengenahdistuksen aikana. Sitä tarvitaan kaikissa tilanteissa, mutta etenkin hengenahdistuksen aikana ahdistusta helpottamaan."

        Nämä lauseet vaikuttavat vastakkaisilta, eli pitääkö hengenahdistuksen aikana palleahengittää vai ei. Itselläni palleahengitys tulisi juuri ahdistuksen/paniikkihäiriöiden hoitoon.

        kannattaa harjoitella tuo hengitystekniikka silloihn kun ei juuri satu ihmeemmin ahdistamaan jotta voi keskittyä siihen itse hengitysharjoitukseen vaikka heti herättyä vuoteessa ennenkuin nousee ylös, aamullahan monesti ei ihan heti ahdista kun ei vielä ajatukset ole päässeet mieltä täyttämään.

        Sängyssä selällään maaten voi koukistaa ne jalat ja hengitellä ja kuunnella sitä omaa hengitysääntä, se on aika rauhauittavan kuulloista. Kun pallea täyttyy, se kasvaa ja leviää, anna kohisevan äänen tuntua keuhkoissa miellyttävän, ei kurkussa. Uloshengitettäessä pallea painuu kasaan eli vatsa litistyy ja ääni ei ole niin kohiseva tai syvä kuin sisäänhengitettäessä. Näillä äänillä ei ole merkitystä, ne voivat vain auttaa sinua keskittymisessä, oman hengityksen kuunteleminen on rentouttavaa, kuin vuori hengittäisi.

        Niskan ja kaulan rentous on tärkeää, samoin hyvä työasento, hyvä ryhti ja työskerntelytuoli eli selän oikein tuettu asento niin ettei niska jäykisty kyyryyn yms. Kannattaa myös tarkkailla ettei tee jotakin arkipäivän rutiinia vääränlaisessa työasennossa ja jännitä hartioitaan. Nämä seikat hankaloittavat rentoa hengitystekniikkaa ja palleahengitystä jonka muuten vastasyntynyt osaa luonnostaan mutta minkä ihminen sitten jostain syystä poisoppii.

        Niskajännityksiin auttaa käsien ja hartioiden ravistelu ja käsien "viskely" sekä venyttelyt. hengitysharjoituksia ei kannata tehdä liian pitkään yhteen menoon ja sitten nousta ylös ettei ala huimaamaan vaan nousta rauhallisesti ylös ja ottaa vaikka katseella jokin kiintopiste.

        Toivottavasti saat apua näistä, voin toki etsiä lisääkin näitä ohjeitä mutta olen sitä mieltä että pari hyvää harjoitusta mutta keskittyen ja huolella tehtynä on parempi kuin iso luettelo joista ei oikein tiedä mihin paneutua... tsemppistä:)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      49
      3202
    2. Ruumis kanavassa

      Mikä juttu eilen ollut poliisit palokunta ambulanssi ja ruumis auto sillalla. Tekikö itsemurhan
      Suomussalmi
      28
      2919
    3. Pieni nainen, paras nainen

      Näin se nyt vaan on. Mieheltä
      Ikävä
      121
      2336
    4. Onko tässä paljon lääkettä..

      Keski-ikäselle 43v Ketipinor 100mg Brintellix 10mg Venlafaxin 75mg Xanor 1mg Propral 40mg Xatral CR 10mg Esomepratsol 4
      Ikävä
      228
      1442
    5. Tapani Kiminkine n on ammuttu Helsingissä

      Kertoo poliisilähteet...
      Maailman menoa
      11
      1346
    6. Ei mitään menetettävää

      Arvostin ja kunnioitin sun tunteita. Menit nyt liian pitkälle. Mulla ei ole enää mitään menetettävää ja sä tulet sen huo
      Ikävä
      163
      1336
    7. Oi! Jorma Uotinen ja Helena Lindgren paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaudella"

      Professori, tanssija, koreografi, Tanssii Tähtien Kanssa -tuomari Jorma Uotinen ja Suomen meikkitaiteen pioneeri, laulaj
      Suomalaiset julkkikset
      13
      1088
    8. Mitä sä ajattelet

      Musta tällä hetkellä? Onko vihaa, rakkautta vai halu vältellä jotta unohtaa
      Ikävä
      74
      989
    9. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      39
      922
    10. Riittäisi juoruakkoille puhumista tässä kylässä

      On mennyt mahottomaksi touhut. Taksi renki kuskaa akkaansa töihin lienekkö mitään lupaa yrittäjältä tähän touhuun. Kylän
      Hyrynsalmi
      13
      802
    Aihe