Fundamentaalinen ellenismi

Adventtikirkko ilmoittaa uskontunnustuksenaan Fundamental Beliefs eli fundamentaaliset uskonkohdat. http://www.adventist.org/beliefs/fundamental/index.html

Fundamentaalisella kristityllä on se usko, että kaikki, mitä Raamatussa sanotaan pitää paikkansa ja se on täysin luotettavaa Jumalan sanaa ja otettava todesta ja pidettävänä sitä arvosteluperustana kaikelle opetukselle tulipa se mitä kautta hyvänsä.

Fundamentaalisella adventistilla taas on se usko, että kaikki, mitä Ellen White sanoi pitää paikkansa ja se on täysin luotettavaa Jumalan sanaa ja otettava todesta ja pidettävä sitä arvosteluperustana kaikelle opetukselle tulipa se mitä kautta hyvänsä. Ellen Whiten kirjoitukset ovat arvosteluperustana myös Raamatun arvostelemiselle. Katsotaan, mitä Ellen White on kustakin asiasta sanonut ja jos joku näyttää Raamatusta kohtia, jotka puhuvat tuota ”totuutta” vastaan, pidetään sitä vain ”tulkintana”, toisin sanoen vääränä tulkintana. Kun joku näyttää toteen, että Ellen White profetoi väärin, niin heti kiirehditään selittämään, että Raamatussakin on virheitä ja Raamatun profeetatkin profetoivat väärin. Aina vain siis Ellen perustana ja Raamattu alistettu sille. Ei Raamattua pidetä normina, vaan Ellen Whiten kirjoituksia.

Tällöin Ellen Whiten kirjoitukset (joita sanotaan myös Profetian Hengeksi adventistien kesken) on asetettu Raamatun yläpuolelle.

Ensimmäisessä fundamentaalisessa opinkohdassa sanotaan, että Raamattu on perusta, mutta siinä ei sanota, että ainoa perusta. Ja niinpä tuo todentuukin opinkohdassa 18: "Yksi Pyhän Hengen lahjoista on profetoimisen lahja. Tämä lahja kuuluu jäännösseurakunnan tuntomerkkeihin, ja se ilmeni Ellen G. Whiten palvelustyössä. Hän oli Herran sanansaattaja, jonka kirjoitukset ovat jatkuvana ja arvovaltaisena totuuden lähteenä ja tarjoavat seurakunnalle lohdutusta, ohjausta opetusta ja ojennusta.”

Ja tuo opinkohta jatkuu niin, että Ellen White kirjoitukset on se auktoriteetti, jolla puolustellaan Raamattua: ”Ne myös ilmaisevat selvästi, että Raamattu on se normi, jolla kaikki opetukset ja kokemukset on koeteltava.”

Ja niinpä nuo opinkohdat onkin Ellen Whiten kirjoitusten mukaan laadittu. Siellä on Raamatusta kokonaan löytymätön Tutkivan tuomion oppi (13.), ellensapatti taivaaseen pääsyn sinettinä (20.), tuhatvuotinen valtakunta taivaassa (27.), adventistien tehtävä epäraamatullisen uskonpuhdistukseksi kutsumansa kolmen enkelin (demonin) viestin levittämisessä kaikille ihmisille (13.) jne.

Adventistit pitävät Ellen Whiten opetuksen (joka oli adventtikirkon naispappi ja väärä profeetta) opetuksen mukaan itseään Ilmestyskirjan 144.000 israelilaisena – jäännöksenä. Tuon jäännösaseman heille vahvistaa tietysti käskyt (ellensapatti), Jeesuksen todistus (Ellen Whiten todistus nimellä olevat kirjoitukset eli testimonies), Jeesuksen usko (Ellen Whiten näkyjen mukaiset uskomukset) ja profetian henki (Ellen Whiten kirjoitukset) – näin he ovat ottaneet Ellen Whiten demoninäkyjen väärennökset Ilmestyskirjan kohtiin 12:17, 14:12 ja 19:10 uskonsa perustaksi.

Jos nyt joku adventisti tähän kirjoitukseen vastaa muuta kuin persoonaani parjaten, niin hän varmasti yrittää peittää Ellen Whiten häpeällisen osuuden lukijoiden silmiltä sanomalla, että kyllä hän pitää Pyhää Henkeä profetian henkenä eikä Ellen Whiten kirjoituksia. Mutta silloin menee pohja pois koko Adventtikirkon erottumiselta jäännöksenä. Kristitythän uskovat profetian hengen olevan Pyhän Hengen. Siis mitään syytä ei sitten olekaan olla Adventtikirkon jäsen, kun se ei ole jäännös eikä sillä olekaan profetian hengen erityisomistusta. Silloin Adventtikirkon uskontunnustuksen fundamentaalinen opinkohta 18 onkin valetta:

”Perusluonteiset opinkohdat 18
PROFETOIMISEN LAHJA
Yksi Pyhän Hengen lahjoista on profetoimisen lahja. Tämä lahja kuuluu JÄÄNNÖSSEURAKUNNAN TUNTOMERKKEIHIN, JA SE ILMENI ELLEN G. WHITEN PALVELUTYÖSSÄ. Hän oli Herran sanansaattaja, jonka kirjoitukset ovat jatkuvana ja arvovaltaisena totuuden lähteenä ja tarjoavat seurakunnalle lohdutusta, ohjausta, opetusta ja ojennusta.”

ja sitä myötä koko adventismi.

Ja niinhän se onkin harhaoppi, pelastuksesta pois eksyttävä harhaoppi, kuten mormonismi ja jehovalaisuuskin, jotka monilta osin ovatkin samanlaisia.

7

275

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tööt!

      kirjoitat taas kerran. Eivät adventistit usko, että EGWllä arvostellaan Raamattua. Se on sinun valheväitteesi.

      • Valon Viesti

        pitäisi tulkita Raamattua.

        Adventistit ainakin tulkitsevat Ellen G. Whitella Raamatun kirjoituksia.
        Jos Ellen kirjoitti, että maito ja kanammunat ruokapöydällä estävät Jumalan läsnäolon, niin kai se adventisti yrittäää löytää jonkun tekstin, joka tukisi Ellenin väitettä.

        Tai jos Raamatussa kukaan ei ole kirjoittanut kananmunista ja maidosta tai voista mitään epämyönteistä, niin sitten yritetään löytää adventistitutkijoiden väitteitä siitä, että kanamunat ja maitotuotteet ovat epäterveellisiä ja vaarallisia ihmiskeholle.

        Raamatun aikana käytettiin huumavia yrttisekoituksia lieventämään kipuja.
        Raamatun kirjoitusten aikaan huumeita käytettiin kivun lievitykseen.


    • nostella

      tahallasi AVK.n vanhoja kirjoituksia, kun tiedät ettei hän tarkoittanut silloin mitä sanoi, vaan on tullut tietoiseksi totuudesta ja ajattelee nyt asioita Jeesuksen kautta. Siitä osoitukseksi hän veti oman kirjoituksensa pois. Nyt olet yksin syyttäjän kelkassa, AVK on saanut Jumalalta parempaa tietoa, eikä osallistu kanssasi enää adventistien parjaukseen.

      • fortuna-.,

        Se oli LAUVANTAI-ehtoo, vaikka oli viikon ensimmäinen päivä.


      • Uuna Fortunaa!
        fortuna-., kirjoitti:

        Se oli LAUVANTAI-ehtoo, vaikka oli viikon ensimmäinen päivä.

        Hän ei ollut tuon kirjoituksen takana, eikä myöskään demonisoi ketään. Ei se että sanot yhden sanan kuten hän tee sinusta silti häntä'.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      420
      9106
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      59
      2416
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      39
      1785
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      27
      1639
    5. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      89
      1408
    6. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      122
      1339
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      363
      1225
    8. Kuvaile kaivattuasi kolmella

      Emojilla. Oma vastaus 💨🚮💣
      Ikävä
      132
      1112
    9. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      18
      1093
    10. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      54
      1032
    Aihe