herätyskristillisyys on mielenterveydelle haitallista...

musta lammas

...sen olen huomannut. monet herätysuskikset tavoittelevat taivaallista maailmaa niin paljon, että ovat pahemman kerran vieraantuneet tästä maailmasta ja, niin no, suoraan sanoen, menettäneet järkensä. olen itse elänyt vuosikausia herätyskristillisyyden vaikutuspiirissä (useissa seurakunnissa ja kaupungeissa) ja (onneksi) oppinut tarkkailemaan sitä kriittisesti. alla olevat teemat vaivaavat minua eniten:

1. herätyskristityistä suurin osa on jossain vaiheessa kärsinyt mielenterveysongelmista. nuorilla tytöillä esiintyy paljon syömishäiriöitä. myös depressio sekä erilaiset pakkoajatukset ovat yleisiä.
2. monet tavoittelevat keinolla millä hyvällä hengellisiä kokemuksia; kielilläpuhumista tai kaatuamista. jos sellaista ei jossain kokouksessa tapahdu niin sitten masennutaan ja voivotellaan kun jumala on hylännyt.
3. selän takana juoruillaan, ihmisiä tuomitaan kadotukseen, kyräillään ja ajatellaan kaikenlaista pahaa. manataan tuomiota milloin millekin.
4. sokean mustavalkoinen ajattelu.
5. Idolisointi. billy graham, benny hinn, wilkersonista puhumattakaan, ovat nostettu jumalalliseen asemaan. myös oman seurakunnan pastori koetaan usein erehtymättömäksi.
6. profetioita uskotaan sokeasti. uskotaan myös, että oman pään sisällä kehkeytynyt ajatelma on automaattisesti profetia. useilla on myös kauhean itsekkäitä haluja kuulla nimenomaa omaa elämäänsä koskevia profetioita ja niihin sitten varauksetta luotetaan (ihan kuin kyse olis horoskooppiennustuksista).
7. useimmat tekevät ns. lähetystyötä ihan vääristä periaatteista. useinmiten sillä kullataan omaa pintaa uskonveljien/-sisarien edessä.
8. ja sitten on niitä, jotka eivät ole eläissään tehneet lähetystyötä ja silti ovat ensimmäisenä tuomitsemassa "vääräuskoisia" kadotukseen.
9. raamatun kirjaimellinen lukeminen.
10. yleinen typeryys ja sivistymättömyys. asioista ei haluta ottaa selvää eikä kyseenalaistaa.

8

507

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • musta lammas
      • Lukija...

        Kiitos kirjoituksestasi. Näistä asioista ei liikaa puhuta, ja ne jotka puhuvat, leimataan yleensä ateisteiksi, riivatuiksi tai katkeriksi. Vielä kaukana ovat ne ajat joilloin fundamentalistisissa piireissä asioista puhuttaisiin niiden omilla nimillä.

        Mielenterveystyöntekijänä olen kyllä huomannut että herätysliikkeistä tulee kohtuuttoman paljon ihmisiä mielenterveyspalvelujen piiriin, suhteessa ennemmän kuin muusta väestöstä. Hakeutuvatko sairaat ihmiset uskonnollisiin ryhmiin, vai sairastuvatko he uskonnon vaikutuksesta?

        Veikkaisin jälkimmäistä vaihtoehtoa. Monen ongelmat myös pahenevat herätysliikkeissä, koska sieltä ei ohjata asianmukaiseen hoitoon, vaan opastetaan avunhakijaa vain rukoilemaan Jumalaa. Sairasta ihmistä voidaan syyttää jopa uskon puutteesta, tai väittäähäntä riivatuksi. Monenlaista kohtaloa ja uskonnon uhria olen elämässäni nähnyt.


    • Bogdanov

      Herätyskristittynä, eri seurakunnissa käyneenä voin kommentoida.

      >>1. herätyskristityistä suurin osa on jossain vaiheessa kärsinyt mielenterveysongelmista. nuorilla tytöillä esiintyy paljon syömishäiriöitä. myös depressio sekä erilaiset pakkoajatukset ovat yleisiä.>>

      "Suurin osa": onko tästä tutkimustietoa? Suurin osa suomalaisista lienee jossain elämänsä vaiheessa kärsinyt lievistä mielenterveysongelmista kuten masennuksesta. En tiedä onko yleisempää uskovilla.

      Uskonelämään kuuluu joillakin myös kriisejä, jotka on tarpeen käydä läpi; ulkopuolinen tulkitsee helposti nämä pelkiksi psyykkisiksi häiriöiksi (mistä joidenkin kohdalla toki onkin kyse).

      >>2. monet tavoittelevat keinolla millä hyvällä hengellisiä kokemuksia; kielilläpuhumista tai kaatuamista. jos sellaista ei jossain kokouksessa tapahdu niin sitten masennutaan ja voivotellaan kun jumala on hylännyt.>>

      Kuvaus sopii moniin äärikarismaattisiin, mutta on mielestäni liioiteltu useimpien uskovien kohdalla (evlut-herätysliikkeet, vaparit, perushelluntailaiset). Aika harvassa "normaalissa" herätyskristillisessä seurakunnassa kaatuminen on "vakio-ohjelmanumero".

      >>3. selän takana juoruillaan, ihmisiä tuomitaan kadotukseen, kyräillään ja ajatellaan kaikenlaista pahaa. manataan tuomiota milloin millekin.>>

      Tapahtuu lähes kaikissa ihmisyhteisöissä, valitettavasti myös seurakunnissa. "Kyräilyksi" voi sen kohteena oleva tulkita sellaisen toiminnan mitä sen tekijä ei ole kyräilyksi tarkoittanut.

      Onko muuten kadotuksen vaarasta varoittaminen (esim. tahallaan syntiä tekevän kohdalla) tuomitsemista?

      >>4. sokean mustavalkoinen ajattelu.>>

      Jossain määrin tätä on liikaa. Peruskysymyksissä (Jumala, selkeä synti tms.) "mustavalkoinen" ajattelu on mielestäni raamatullista ja viisasta. Tottakai pitää silti suhtautua suvaitsevaisesti niitä ihmisiä kohtaan, jotka eivät ajattele näin.

      >>5. Idolisointi. billy graham, benny hinn, wilkersonista puhumattakaan, ovat nostettu jumalalliseen asemaan. myös oman seurakunnan pastori koetaan usein erehtymättömäksi.>>

      Käytännössä ei kovin tavallista, että pidettäisiin tällaisia auktoriteetteja täysin erehtymättöminä. Ainakaan omasta herätyskristillisestä tuttavapiiristä tällaisia täysin kritiikittömiä mielipiteitä ei löydy.

      >>6. profetioita uskotaan sokeasti. uskotaan myös, että oman pään sisällä kehkeytynyt ajatelma on automaattisesti profetia. useilla on myös kauhean itsekkäitä haluja kuulla nimenomaa omaa elämäänsä koskevia profetioita ja niihin sitten varauksetta luotetaan (ihan kuin kyse olis horoskooppiennustuksista).>>

      Joidenkin kohdalla tällaista on; jälleen kuvaus sopii paremmin äärikarismaattisuuteen kuin valtavirta-herätyskristillisyyteen.

      >>7. useimmat tekevät ns. lähetystyötä ihan vääristä periaatteista. useinmiten sillä kullataan omaa pintaa uskonveljien/-sisarien edessä.>>

      Jälleen joidenkin kohdalla totta. Mutta voi olla täysin varma toisen ihmisen motiiveista?

      >>8. ja sitten on niitä, jotka eivät ole eläissään tehneet lähetystyötä ja silti ovat ensimmäisenä tuomitsemassa "vääräuskoisia" kadotukseen.>>

      Näitäkin löytyy. Mutta varoittaminen on eri asia kuin tuomitseminen. On eri asia sanoa:
      "Toivottavasti saat syövän, koska poltat tupakkaa" kuin
      "Olet vaarassa saada syövän, koska poltat tupakkaa".

      >>9. raamatun kirjaimellinen lukeminen.>>

      Kukaan tuskin lukee Raamattua 100% kirjaimellisesti; muuten hänen pitäisi uskoa, ettei Jeesus ollut fyysisesti ihminen vaan limppu ("Minä olen elämän leipä"). Olen kyllä samaa mieltä, että monet herätyskristityt lukevat esim. luomiskertomusta turhan kirjaimellisesti. Kunnioitan Raamattua Jumalan sanana, mutta oleellista ei ole kirjaimellinen tulkinta vaan sen vakavasti ottaminen kaikkein luontevimmassa ja järkevimmässä merkityksessään.

      >>10. yleinen typeryys ja sivistymättömyys. asioista ei haluta ottaa selvää eikä kyseenalaistaa. >>

      Tämä on aikamoinen yleistys; suuri osa tuntemistani 20-30-vuotiaista uskovista ovat akateemisesti koulutettuja/koulutettavia, kuten minäkin. Tiedon hankkiminen ei ainakaan itselleni ole uhka - tosin pyrin arvioimaan kaiken viime kädessä Jumalan sanan valossa.

      En kiellä, etteikö herätyskristillisissä piireissä jossain määrin esiintyisi mainitsemiasi ongelmia. Siitä huolimatta pidän herätyskristilllisyyttä parempana opillisena asenteena kuin "nukutuskristillisyyttä" tai ei mitään kristilllisyyttä.

      • musta lammas

        myönnän, että tekstissäni oli rankkojakin yleistyksiä. halusin vain nostaa kyseisiä teemoja esiin, niistä pitäisi keskustella enemmän seurakunnissa. usein vaikeista asioista vaietaan tai ne kuitataan "sielunvihollisen eksytyksellä" . olen itse viettänyt lapsuuttani ja nuoruuttani hyvin äärikarismaattisissa piireissä.


      • Bogdanov
        musta lammas kirjoitti:

        myönnän, että tekstissäni oli rankkojakin yleistyksiä. halusin vain nostaa kyseisiä teemoja esiin, niistä pitäisi keskustella enemmän seurakunnissa. usein vaikeista asioista vaietaan tai ne kuitataan "sielunvihollisen eksytyksellä" . olen itse viettänyt lapsuuttani ja nuoruuttani hyvin äärikarismaattisissa piireissä.

        >>myönnän, että tekstissäni oli rankkojakin yleistyksiä. halusin vain nostaa kyseisiä teemoja esiin, niistä pitäisi keskustella enemmän seurakunnissa.>>

        No siitä olen samaa mieltä.

        >>olen itse viettänyt lapsuuttani ja nuoruuttani hyvin äärikarismaattisissa piireissä. >>

        Itse olin useita vuosia mukana eristäytyneessä, lahkoutuvassa ja epäterveitä piirteitä sisältäneessä ryhmässä kunnes lähdin normaaliin seurakuntaan. (En ole nykyisenkään srk:n pastorien kanssa kaikesta samaa mieltä, mutta nyt voin sanoakin sen avoimesti.) Voimia sinulle!


    • sunnyriver

      No,
      näitä Luulojen tiedekunnasta valmistuneita riittää,
      tieteellisen näköinen lista,
      Jumalan luomien ihmisten typeryyden mainostamista
      eikä minkäänlaisia todisteita ultraomaperäisille väitteille.

      Silti:
      Etsivä löytää,
      kolkuttavalle avataan.
      Sinullekin.

    • Erä jeesukseen uskov

      Kehotan kaikkia uskovia pysymään raamatun sanassa. Tutkimaan sitä itse ja lukemaan ajatuksella ennen kaikkea hiljentymään. Seurakunta joka lähtee pois sanasta sooloilee ja johtaa eksytykseen se ei ole hyvä kenellekkään. Menestysteologiaa syötetään salaa ja vähitellen se tekee ihmisistä henkisesti rikkinäisiä. Benny Hinnit ja Vilkersonit Lestaudikset ym.ja niiden kirjoitukset saa nakata takkaan.

    • Anonyymi

      Tämän näkee tälläkin palstalla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1625
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      29
      1319
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      64
      1224
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1122
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      28
      1066
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1046
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1036
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1001
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      2
      996
    Aihe