Mikä on uskonnon tuputtamista?

vapaauskis

Toinen kysymys.

Toisinaan suorastaan hämmästyttää mitä kaikkea ateistit pitävät uskonnon tuputtamisena. Tällaista protestia tuli vastaan kerran lukiessani Narnia-elokuvan arvostelua elokuvalehdestä. Elokuvassa on kuulemma "suorastaan mautonta kristinuskon tuputtamista".

Siis elokuvassa, joka ei edes pohjaudu Raamatun kertomuksiin, joskin viittauksia kristinuskoon on. Mutta monissakin elokuvissa on käytetty vanhoja tarinoita, myyttejä ja legendoja, joilla on uskonnollista pohjaa.

Jos alla mainittu "enkeli taivaan" -virren tai suvivirren laulaminen koulun juhlassa on uskonnon tuputtamista, miksi sitten kutsutaan sitä kun joku tulee kadulla aggressiivisesti vaatimaan uskonratkaisun tekemistä siinä paikassa?

11

613

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • milloinkin

      Da Vinci koodissa tuputetaan kristinuskon vastaisuutta. Se on OK. Eisensteinin elokuvissa tuputetaan kommunismia. Se on OK. Leni Riefenstahlin elokuvissa tuputetaan natsismia. Se ei ole OK.

      • vapaauskis

        En silti kyllä kutsuisi jonkin näkemyksen tai uskon pohjalta tehtyä elokuvaa "tuputtamiseksi"...


      • Ayeistien mielestä
        vapaauskis kirjoitti:

        En silti kyllä kutsuisi jonkin näkemyksen tai uskon pohjalta tehtyä elokuvaa "tuputtamiseksi"...

        jo pelkkä usko-sana on tuputtamista ja jokainen uskovainen on heille kuin punainen vaate härälle!


      • Siis-korjaan-
        Ayeistien mielestä kirjoitti:

        jo pelkkä usko-sana on tuputtamista ja jokainen uskovainen on heille kuin punainen vaate härälle!

        ATEISTIEN.


      • Atte Ateisti
        vapaauskis kirjoitti:

        En silti kyllä kutsuisi jonkin näkemyksen tai uskon pohjalta tehtyä elokuvaa "tuputtamiseksi"...

        Olen osittain samaa mieltä.

        Egyptiläisen kirjailijan Naguib Mahfouzin kirja "Gebelawin lapset" pohjautui itse asiassa allegorioihin Raamatun kertomuksista. Esikuvat olivat tunnistettavissa, ja herättivät äärilinjan muslimeissa paheksuntaa. Mahfouzia jopa puukotettiin tämän takia.

        Krzystow Kieslowskin "Dekalogi" on myös hieno elokuvallinen tutkielma, vaikka sen idea onkin ammennettu Kymmenestä käskystä.

        Samoin en näe estettä musiikin kuuntelulle, vaikka sen tekijä tiedettäisiin uskovaiseksi. Juutalaisen Mordechai Ben Davidin musiikki on iloista ja hauskaa.


    • mietis viel...

      Uskonnon vapaus yksinkertaisuudessaan on: Uskot elävään jumalaan, uudestisyntymiseen tai sisäisen rauhan etsimiseen tähtäävään budhalaiseen uskontoon tai et usko mihinkään.

      Jumala on luonnut ihmisen palvelemaan herraa mutta Aatamin ja Eevan syntiinlankeemus harhautti ihmisen pois jumalan luota. Emme siis ole heti jumalan kansaa, jumala ei pakota meitä tulemaan hänen laumaansa.
      Valinta on sinun, otatko jeesuksen sydämmeesi asumaan vai et. Kukaan ihminen ei voi siis pakottaa sinua tulemaan jumalan luokse, sillä jos kaikki voiva jumala antaa meidän valita, ei ihmisellä ole oikeutta pakottaa ketään. Tämä jota sanotaan "Tuputtamiseksi" ei ole kuin pieniä osia koko uskon ihmeellisestä maailmasta!

      Älä siis jää kuuntelemaan kadulla kiertäviä uskovaisia vaan kieltäydy kohteliaasti!!

      • pepe57

        Uskonnon vapaus on vapaus uskoa tai olla uskomatta. Kun järkisyyt ei kerran puolla uskomista mihinkään yliluonnolliseen, niin ollaan sitten agnostikkoja. Ps juttelu niiden kadulla kiertävien saarnaajien kanssa voi olla ihan virkistävä kokemus, ne uskoo nooakin arkkiin ja ne ei siunaa aseita ja armeijaa kuten meidän armas kotikirkkomme. Raamattu sanoo mm älä tapa ja vaikken raamattuun usko niin kuka raamattuun uskoo olisi vähintään rehellistä elää sitten sen oppien mukaan.


    • liikkiö

      Sinua hämmästyttää, koska et osaa asettua toisen ihmisen, ateistin, asemaan. Ymmärrystä voisi helpottaa jos kuvittelet näitä tilanteita siltä kantilta, että olisit itse uskonnottoman asemassa kristittynä ja nämä tuputtamiset tapahtuisivatkin saatananpalvonnan tai kommunismin nimessä. Haittaisiko sinua vetäistä koulun kevätjuhlassa pikku ylistyslaulu pimeyden ruhtinaan kunniaksi tai "Isä Aurinkoisen" muistolle?

      Mitä tulee noihin esimerkkeihin, niin tottakai saa tehdä elokuvia ja kirjoittaa kirjoja uskonnollisilla viittauksilla ja teemoilla. Niin kauan tietysti kun uskonnottomien ei ole pakko niitä katsella/lukea. Nämä koulun juhlien virrenveisuut taas ovat ihan puhdasta tuputtamista, sillä virren veisuu on uskonnon harjoittamista ja oppilailla ei ole nykytilanteessa mahdollista silloin toimia oman vakaumuksensa mukaan.

      Jos koulujen juhliin halutaan uskonnollisia elementtejä, niin toki voi järjestää, mutta silloin voisi järjestää neutraalin yhteisen osuuden kaikille ja sen jälkeen erikseen uskonnollisen osuuden sitä haluaville. Silloin uskonnottomien ja mahdollisesti toisuskoisten ei olisi pakko osallistua uskonnon harjoitukseen ja halukkaat silti voisivat osallistua.

      "miksi sitten kutsutaan sitä kun joku tulee kadulla aggressiivisesti vaatimaan uskonratkaisun tekemistä siinä paikassa?" -Kutsu sitä miksi haluat, minä kutsun sitä veren kaivamiseksi nenästään kyselijän osalta. Kaiken maailman katumuohot eri aatteineen saisivat opetella käytöstapoja.

      • itestäni

        olin ateistinen vaivaiset 19vuotta eikä koskaan tullut ongelmaa kieltäytyä ns. "uskonnon tuputuksesta"


    • Atte Ateisti

      "Jos alla mainittu "enkeli taivaan" -virren tai suvivirren laulaminen koulun juhlassa on uskonnon tuputtamista, miksi sitten kutsutaan sitä kun joku tulee kadulla aggressiivisesti vaatimaan uskonratkaisun tekemistä siinä paikassa? "

      Tampereen rautatieaseman kupeesta muistan yhden hihhulin, joka huuteli siinä kadunkulmassa tuomiopäiväjulistuksiaan ja yritti pysäytellä ihmisiä ja kysellä heidän vakaumuksestaan. Ainakin yhdelle pakkopysäytetylle kuulin sivumennessäni hänen povanneen "Sinä joudut Helvettiin!" - oli varmaan sanonut jotain epäilevää.

      Silti on aika eri asia ymmärtää asettaa yksi tällainen poikkeusyksilö omaan lokeroonsa, kun tavata sitä samaa hyökkäystä myös isommalla areenalla viranomaissäestyksellä.

      Siinä Tampereen rautatieaseman nurkalla oli helppoa sivuuttaa tämä yksi hassahtanut yksilö, mutta entäpä jos hänet ohitettuani olisin tavannut saman kaverin koulussani pitämässä aamunavausta ihan samalla sanomallaan ja opettajien nyökytellessä hyväksyvästi, tai työpaikalleni kutsuttuna kovapalkkaisena konsulttina, jota pomoni olisi juuri määrännyt koko työyhteisön kuuntelemaan - niin silloin voisin kyllä nurista oikeasta tuputtamisesta. Samoin jos tapaisin saman hihhulin kertausharjoituksissa kenttäpiispana rääkymässä "LAKKI! PÄÄSTÄ! RUKOILKAAMME!"

      Juuri tällaista pakkovaltaa kirkko pyrkii hyödyntämään. Se tuputtaa itsensä paikkoihin, joissa sen tarjouksista ei ole luvallista, laillista tai hyväksyttävää kieltäytyä. Kirkko kurmottaa vajaavaltaisia, kuten lapsia, koululaisia ja varusmiehiä.

      Se että hedelmäkaupasta löytyy sekä omenoita että appelsiineja ei ole vielä kummankaan tuputtamista. Se, että niitä tullaan koulu- ja työajalla pakko-ostettaviksi opiskelu- ja työpaikalleni, se on.

    • Esakalevin

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      87
      4568
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      127
      3988
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2541
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      198
      1571
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1286
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1253
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1208
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1193
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1163
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1075
    Aihe