Täällä kirjoitetuissa kirjoituksissa järjestään verrataan kantohintaa yhteismitallisesti hankintahintaan. Eihän se yhtälö toimi lainkaan yhteismitallisesti.
Lisäksi täällä luotetaan "metsäkoneidentietokoneisiin" kuin korkeimpaan auktoriteettiin. Mutta jokainen joka on tietokoneohjelmia tehnyt tietää mikä on totuus. Ohjelmoijat eivät tiedä juuri mitään metsäasioista. Uskon, että lähes jokainen täällä vieraileva lukija tai kirjoittaja tietää enemmän metsästä kuin nämä metsäkoneiden ohjelmia tekevät IT-ammattilaiset. Väitän, että metsäkoneiden ohjelmat on tehty teollisuuden talutusnuorassa. Toisin kuin väitetään, metsäkoneiden automatiikka ei tuskin yhtään optimoi hakkuutyötä metsänomistajan eduksi.
Menkää omaan metsäänne. Miettikää millaisen matemaattisen/tilastollisen säännön te antaisitte omassa metsässänne toimivan metsäkoneen toiminnan optimoimiseksi juuri sinun eduksi. Ei sieltä mitään sääntöä voi kukaan antaa. Koneen tietokantoihinkin tilastokin muodostuu vasta kun 20 hehtaarista on hakattu 20 hehtaaria. Tosin sekään tilasto ei kerro metsäsi ominaisuuksista mitään, koska puut on katkottu hakkuuaamuna metsäteollisuudelta saadun määräyksen mukaan.
Ainoastaan inhimillisellä ajattelulla voidaan metsänhakkuuta optimoida metsän ja metsän omsitajan talouden hyväksi. Esim. hakkaamalla ensin varmasti poistettavat puut pois. Sitten kävellään vähän kauemmaksi ja katsotaan kokonaiskuva ja poistetaan vielä jotakin jne.
VÄITÄN, ETTÄ HANKINTAHAKKUUSSA PUUSTA VOI SAADA HELPOSTI KAKSINKERTAISEN RAHAN SEURAAVIN KONSTEIN.
1) Miettikää miten kone etenee. Ensin kaato, sitten kone alkaa oksimaan jarjestään tyvestä latvaan samalla katkoen mielivaltaisesti (tai siis teollisuuden tarpeiden mukaan) puun oksimisen yhteydessä. Jos puussa on mutkia tai jokin pienen alueen vauria (hankauma) saattaa koko puu mennä kuitupuuksi tai muuhun hylkyyn.
Hankintahakkuussa koko puu oksitaan ensin ja sitten tarkistetaan vauriot. Väitän, että esim. yli 20m puussa on harvoin sellaisia mutkia tms. että siitä menisi edes osa vähäarvoiseen kasaan. Oikealla katkomisella yllättävän pahatkin mutkat oikenevat sallittuihin toleransseihin. Isosta puusta ei tule kuin yksi pieni kuitupölli.
2)Koneilla lahoista puista katkaistaan pitkä pätkä pois kaikkein järeintä runkoa, vaikka todellisuudessa lahovika saattaa loppua yhden kärrypölkin katkaisun jälkeen. Ja jos ei ole tarvetta kärrypölkeille niin pesässä saa 10 kg:n pölkistä 40 kWh energiaa eli rahaa sähkön hinnalla ymmärtääkseni n. 4 € eli moninkertaisen hinnan tukkihintaan nähden.
3) Hankintahakkuussa saa siis viimeiseen "milliin" asti arvotavaran esim. tukin myyntiin ja samoin kuitupuun ellei ymmärrä polttaa kuitua omassa lämpökattilassa. Toinen katkaisuun liittyvä juttu on tukin järeyshinnoittelu. Katkaisun voi usein sovittaa niin, että kaikki parempaan hintaan oikeuttava puupituus menee parempaan hintaluokkaan.
Taitamattomat vertaavat kantohintaa ja hankintahintaa suoraan
37
4748
Vastaukset
- Jonsered
Itse katkomalla saisi mahd enemmän tukkia kuin kone katkonalla ero on varmasti minimaalinen todellisuudessa.Mitenkäs ovat laskettu työkulut hankintakaupassa metsäkone ottaa 20-30 e motti korjauspalkkaa omat työkulut lisäksi huomattavat 2 kertainen lopputulos on satua vain tappiollista työtä hankintakauppa.Myöskään pölkkyjen polttopuuksi käyttö ei ole mielekästä monestikkaan pöllit ei ole tuvan vieressä, eikä tulisijoja läheskään kaikilla.
Jälleen kerran hankintamies puhuu täyttä asiaa. Minkäs sille voi että jotkut uppiniskaisesti väittää että moto moto moto...
- metsäntuhooja
tätä samaa, tuntuu olevan pakkomielle hankinta miehelle.
Millaiset on hankinta hakkuussa puun lähikuljetuksen kustannukset ja millä kuljetus tapahtuu? Entä omalle hakkuutyölle laskettu palkka? Sen pitää olla vähintää yhtäsuuri kuin mitä sais jos olis saman ajan muualla töissä. Ja muut kulut siihen päälle, ensiapupakkaus, turvavarusteet, saha, bensat, viilat, välinevyöt, mitat.. Taitaa mennä aikalailla tappiolle toiminta mutta ainahan harrastukset maksaa.
Se että katkooko moto lahot lumpiksi pinoon vai pölkyiksi metsään on ihan sovittavissa kauppaa tehdessä. Ja noista lahoista puista ei saa noin paljon energiaa kun tuossa oot kertonut, terveistä voi saada. Entä miten hankinta mies on ratkaisuut sen ongelman että kun myy puunsa hankintana ja nykyisin tehdasmitalla niin ne menee siellä lajittelijasta läpi ja raakkia on varmasti, tukkia menikin kuiduksi ihan yht´äkkiä vaikka ei pitänytkään? Ja ihan turha väittää että raakkia ei tule, sitä tulee teki puut kuka tahansa ja millä keinoilla vaan. Ja jos tienvarsi mitta niin silti ne raakit vähennetään sieltä. Ja toinen asia tienvarsimitasta, siinä ei mitata kuin latvanpaksuuden mukainen kartio. Moto mittaa taas puun todenmukaisesti puun kaventuessa. Eli tienvarsimitassa yhtiö vie latva läpimittaa paksumman puun ilmaiseksi, moto mitassa ei.
Entäs sellainen että kaupunkilais metsänomistaja mikä juuri ehkä tietää missä hänen metsänsä on alkaisi tekemään hakkuuta, osaisiko apteerata puut siten että tukki menisi tukkiin ja kuitu kuituu?muttakun ei se motokuski NÄE niitä lahoja tai kakshaarasia, tai tervasvikasia mäntyja ym. Se on nähty monen monta kertaa. Metsuri näkee.
Metsätyövälineet saa verotuksessa vähennyksiin. Ja ihan varmasti saa ylikin sen metsätyöstä palkkaa mitä tienaa muualla.
Ihanko tosissa luotat siihen moto-mittaukseen että se ei huijaa, ihan varmasti vetävät välistä.
Tuo on kyllä totta, että kuitupuu pinokertoimet on ihan järkyttäviä. Laskin tossa omia polttopuupinoja, ja esim. 25 kuution kasassa ei niitten mukaan oisikaan kun 17 kuutiota puuta. (???) Puu on suoraa ja oksatonta. Näillä yritetään huijata minkä keritään.
- kuitupölkki
Miten saat kaksinkertaisen hinnan jos tukista saa hankintahintana saman kuutiolle kuin kantohintana? Väitän että ei ainakaan kertomillasi konsteilla. Ostajan (tai siis teollisuuden) tarpeiden mukaan se katkonta tehdään hankintahakkuussakin.
- bittinikkari
1) Twisted(epäsuora) määritteelle osuvat pölkyt sisältävät keskimäärin 75% tukkitasoista ainesta per m jos dm latvasta täyttää tukin mitat.
2) Decayed(Lahovikainen)pölkyistä kuitu tai energiakasaan menee keskimäärin 60% tukkitasoista ainesta. Yleisperiaate on että jos on lahoa, katkotaan kuljetusmittainen pätkä kuitukasaan. Jos halutaan maksimi tukki tuotto, voisi katkoa esim metri kerrallaan kunnes laho loppuu mutta näin ei toimita.
3) Hankintahakkuussa voidaan tuottaa selkeästi enemmän tukkilaatua jos hyväksytään kuitu/energia pölkkyjen epämääräinen pituus. Pystykaupassa kuljetus ja ostaja huolehtii että asia on heidän kannalta edullisin.
Yksi näkemys asiaan, moni voi olla eri mieltä mutta en kyllä nyky ohjelmistoilla varustettua motoa omaan metsään, jos sellaista omistaisin, pystykaupalla päästäisi. Jos haluaa maksimi tukkituoton, automatiikka pitää kytkeä pois.- Jonsered
Puut sitten mitataan "työntömitalla"myyjä mittaamaan ja kirjuriksi edullisinta myyjälle. Luonnonsujelu alueet ovat tarpeellisia myös minkälaiseksi metsäsi tulisivat jos niitä omistaisit.Hankintahinta tukille on ollut alempi joskus myös kuin pystykaupalla yleensä ovat samanhintaisia.
- kaup
Jonsered kirjoitti:
Puut sitten mitataan "työntömitalla"myyjä mittaamaan ja kirjuriksi edullisinta myyjälle. Luonnonsujelu alueet ovat tarpeellisia myös minkälaiseksi metsäsi tulisivat jos niitä omistaisit.Hankintahinta tukille on ollut alempi joskus myös kuin pystykaupalla yleensä ovat samanhintaisia.
Olen sata varma,että kuitupuun teossa isäntä häviää hankintana.
Käsin tehdyt kuitupinot, esim mäntyä niin kerroin 0.75 luokkaa, minun silmään kerroin olisi pitänyt olla olellisesti parempi.
Koivukuidulle 0.55-0,6 luokkaa.
Konemittaan luotan paljon enempi. Koneurakoitsiakin saa rahan mittan mukaan.
Jos tukin hinta pystyyn sama kuin hankintana, niin kuntoilun vuoksi aivan hyvin voi tukkia tehdä.
Tulevassa kaupassa kuidut teetätän itselle enerkiapuuksi, minusta kaikista järkevin vaihtoehto. - bittinikkari
Jonsered kirjoitti:
Puut sitten mitataan "työntömitalla"myyjä mittaamaan ja kirjuriksi edullisinta myyjälle. Luonnonsujelu alueet ovat tarpeellisia myös minkälaiseksi metsäsi tulisivat jos niitä omistaisit.Hankintahinta tukille on ollut alempi joskus myös kuin pystykaupalla yleensä ovat samanhintaisia.
Mitä merkitystä hankinta ja pystykauppa tukkihinnan erolla jos ei huomioida sitä että hankinnassa samasta metsästä tulee 10-30% enemmän tukkia ?
Thing is, moton sw ja anturit ei ole niin kehittyneitä kuin konevalmistaja mainostaa. Paljon tukkia menee hukkaan, sw provider tai koneen toimittaja ei tätä tietysti avoimesti myönnä mutta ei tuohon tukkimäärän kasvattamiseen automatiikalla turhaan kehitystyötä tehdä. Kyllä sitä tehdään siksi että tukkihävikkiä voidaan pienentää vielä paljon. bittinikkari kirjoitti:
Mitä merkitystä hankinta ja pystykauppa tukkihinnan erolla jos ei huomioida sitä että hankinnassa samasta metsästä tulee 10-30% enemmän tukkia ?
Thing is, moton sw ja anturit ei ole niin kehittyneitä kuin konevalmistaja mainostaa. Paljon tukkia menee hukkaan, sw provider tai koneen toimittaja ei tätä tietysti avoimesti myönnä mutta ei tuohon tukkimäärän kasvattamiseen automatiikalla turhaan kehitystyötä tehdä. Kyllä sitä tehdään siksi että tukkihävikkiä voidaan pienentää vielä paljon.uskon tuon motojutun kyllä viinoitta. Ja hankinta kannattaa kyllä.
- Jonsered
bittinikkari kirjoitti:
Mitä merkitystä hankinta ja pystykauppa tukkihinnan erolla jos ei huomioida sitä että hankinnassa samasta metsästä tulee 10-30% enemmän tukkia ?
Thing is, moton sw ja anturit ei ole niin kehittyneitä kuin konevalmistaja mainostaa. Paljon tukkia menee hukkaan, sw provider tai koneen toimittaja ei tätä tietysti avoimesti myönnä mutta ei tuohon tukkimäärän kasvattamiseen automatiikalla turhaan kehitystyötä tehdä. Kyllä sitä tehdään siksi että tukkihävikkiä voidaan pienentää vielä paljon.Mitään faktaa asiasta 30 % kone mittaa pieleen mitenkäs ne hankintatyön kulut laskettiin ?.Kyllä minulle on merkitystä sillä joudunko maksamaan työkuluni vai en.
Jonsered kirjoitti:
Mitään faktaa asiasta 30 % kone mittaa pieleen mitenkäs ne hankintatyön kulut laskettiin ?.Kyllä minulle on merkitystä sillä joudunko maksamaan työkuluni vai en.
laskeppas sitten niitä hankintatyön kuluja, ja kerro meillekin. En oikeen usko että ne on ollenkaan niin korkeet kun kuvitellaa.
- nyt vaikka
hartzki kirjoitti:
laskeppas sitten niitä hankintatyön kuluja, ja kerro meillekin. En oikeen usko että ne on ollenkaan niin korkeet kun kuvitellaa.
aloitaisit itse koska pidät tuota hankintatyötä melkoisena kultakaivoksena. Eli laita kulut tukki- ja kuitukuutiolle niin loppuu se kuvittelu. Veikkaan kyllä 99% varmuudella että olet hiljaista poikaa ..
- enpä tiiä
nyt vaikka kirjoitti:
aloitaisit itse koska pidät tuota hankintatyötä melkoisena kultakaivoksena. Eli laita kulut tukki- ja kuitukuutiolle niin loppuu se kuvittelu. Veikkaan kyllä 99% varmuudella että olet hiljaista poikaa ..
sehän kyllä on lopppujen lopuksi aina miehestä/naisesta kiinni, kuka siellä moton puikoissa/saha kourassa kekkuloi.
lahot näkee kyllä hyttiin, kakshaarasiakin joku väitti ettei näe... sokia on oltava.
ne on osattava vaan kahtoa.
se, että 6-8 miestä sais olla niitä sahaamassa siihen vauhtiin mitä moto sen tekee (ammattikuski ja ammattisahurit)
se on toki kyllä todettu että isäntälinjan hakkuista tehdyissä kaupoissa tukkien raakipros. on
lähes järjestään yli 10% kun se motomiehillä on se sopiva 4-5% (eräs sahan laaduttaja mainitsi joskus)
sikäli jos joku tästä rupeaa inttämään, että jäis tukkia mehtään niin kumpi on järkevämpi esim. 7000 tukkirungon kaupassa 700 runkoa on raakia (johtuen esim. isännän katkonnasta) kun se motokuskilla on ko runomäärällä kork. 350 runkoa.
lopputulemana tästä sanoisin ettei vika ole motossa, eikä sahassa (saatika justeerissa)
vaan siinä joka niitä käyttää.
eikä hankintahakkuulla pääse palkoille näillä hinnoilla vaikka katkoisi yhtä hyvin kuin motokuski. nyt vaikka kirjoitti:
aloitaisit itse koska pidät tuota hankintatyötä melkoisena kultakaivoksena. Eli laita kulut tukki- ja kuitukuutiolle niin loppuu se kuvittelu. Veikkaan kyllä 99% varmuudella että olet hiljaista poikaa ..
laske laske nyt ihan itse ja lätkäse ne luvut pöytään, ni kattellaa sitte. Onpas nyt perhana sahan ja traktorin käyttö olevinaan kallista.. Metsäkulut saa vähennyksiin, ja löpö on verotonta..
En oo kultakaivokseks mitään väittäny, mutta niin kauan kun siitä saa tuntipalkkana ajateltuna enemmän kun muualla töissä käydessä, niin kauan se kannattaa.
Voi olla että on motomiehestä kiinni, että näkeekö niitä vikasia puita, mutta täällä päin ainakin on kovin huonosti näkevää porukkaa...- tuolta toisesta
hartzki kirjoitti:
laske laske nyt ihan itse ja lätkäse ne luvut pöytään, ni kattellaa sitte. Onpas nyt perhana sahan ja traktorin käyttö olevinaan kallista.. Metsäkulut saa vähennyksiin, ja löpö on verotonta..
En oo kultakaivokseks mitään väittäny, mutta niin kauan kun siitä saa tuntipalkkana ajateltuna enemmän kun muualla töissä käydessä, niin kauan se kannattaa.
Voi olla että on motomiehestä kiinni, että näkeekö niitä vikasia puita, mutta täällä päin ainakin on kovin huonosti näkevää porukkaa...viestiketjusta ne laskelmat ...
- jnhv
kyllä mä oon samaa mieltä tuosta että hankinta hommalla saa katkottua tukin tarkempaan.mutta jos nyt en oo ihan väärin käsittäny niin hankinta kaupassa on tukilla tietyt pituudet jotka saa katkoa mistä tahansa rungon osasta minimiläpimittaan asti.sillonhan se on helppoo saada mutkat suoriksi jos näin on.koneella tehdesssä taas on aika paljon rajoituksia.tietystä paksuudesta saa tehdä vaan tietyn mittaista tukkia,tyvi-, väli- ja latvapölkyllä omat mitat.tämä rajoittaa jo puun tarkasti talteen ottamista tosi paljon. nämähän on tietenkin tehtaalta tulleita määräyksiä mutta sellaistahan ne teettää mitä ostajat ostaa.eli oikeen pitkälle ajateltuna me ite ollaan ns.syypäitä siihe etä mitat on mitä on.eikä sinne sahalle kannata huonoa tukkia tyrkyttää.huonot kun menee raakkiks ni et niistä saa kun kuidun hinnan ja huonon tekijän maineen.
- Jonsered
Tukkia hankintakaupalla nuorena ennen motoa tuli tehtyä hankintakauppoja ja kavereidenkin työmailla käytyä-En ole olenkaan vakuuttunut että metsässä moottorisahan kanssa "50 cm "hangessa ym näkee ja saa tukin paremmin mitattua ja katkottua kuin motosta.
- jnhv
Jonsered kirjoitti:
Tukkia hankintakaupalla nuorena ennen motoa tuli tehtyä hankintakauppoja ja kavereidenkin työmailla käytyä-En ole olenkaan vakuuttunut että metsässä moottorisahan kanssa "50 cm "hangessa ym näkee ja saa tukin paremmin mitattua ja katkottua kuin motosta.
ihan varmaan motonkourassa olevasta puusta näkee paremmin mutkat kun hangessa olevasta metsurin kaatamasta puusta.mut vähän lumen aikaan on eri asia.monesti on isännät kehuneet että heiän mehtäsä on niin suoraa et ei paljo kuitua tuu.mut ihmeesti mieli muuttuu kun käyvät vähän aikaa moton kyyissä istumassa kun on hakkaamassa.kahtoovat kourassa olevia puita kun näöttää ni itekki toteavat että ei niistä kaikista tukkia tuu millään. ja vielä kun mitat rajottaa tekoa ni mahdoton yhtälö saada tukki tarkkaan pois.jos puut on luoti suoria niin että voi antaa koneen jakaa puun ni väitän että ei paljo tukki paksuutta kuituun jää.esim 15cm minimimitalla viimesen katkastun tukin paksuus on 15-15.5cm välillä.on todettu monta kertaa hyvässä metsässä.mutta tällaisia mehtiä on harvassa täällä pohjoisempana.
jnhv kirjoitti:
ihan varmaan motonkourassa olevasta puusta näkee paremmin mutkat kun hangessa olevasta metsurin kaatamasta puusta.mut vähän lumen aikaan on eri asia.monesti on isännät kehuneet että heiän mehtäsä on niin suoraa et ei paljo kuitua tuu.mut ihmeesti mieli muuttuu kun käyvät vähän aikaa moton kyyissä istumassa kun on hakkaamassa.kahtoovat kourassa olevia puita kun näöttää ni itekki toteavat että ei niistä kaikista tukkia tuu millään. ja vielä kun mitat rajottaa tekoa ni mahdoton yhtälö saada tukki tarkkaan pois.jos puut on luoti suoria niin että voi antaa koneen jakaa puun ni väitän että ei paljo tukki paksuutta kuituun jää.esim 15cm minimimitalla viimesen katkastun tukin paksuus on 15-15.5cm välillä.on todettu monta kertaa hyvässä metsässä.mutta tällaisia mehtiä on harvassa täällä pohjoisempana.
Mutta mikäs pakko se on puolen metrin hankeen lähtee sahailemaan... Niin hullu taija kukaan olla.
- Jonsered
hartzki kirjoitti:
Mutta mikäs pakko se on puolen metrin hankeen lähtee sahailemaan... Niin hullu taija kukaan olla.
Pakko ole elää jos haluaa nälkään kuolla on varmaan jokaisen oma asia.Myöskin metsän omistaja luonnollisesti päättää hoitaako metsäänsä vai ei ja millä keinon.
Jonsered kirjoitti:
Pakko ole elää jos haluaa nälkään kuolla on varmaan jokaisen oma asia.Myöskin metsän omistaja luonnollisesti päättää hoitaako metsäänsä vai ei ja millä keinon.
Taitaa aika iso osa ammattimetsureistakin olla talvisaikaan lomautettu, mutta antaa olla...
- Jonsered
hartzki kirjoitti:
Taitaa aika iso osa ammattimetsureistakin olla talvisaikaan lomautettu, mutta antaa olla...
Eivät tee "yhtään" tukkia eikä kuitua raivaus saha töitä on nyk metsurityöt puistotöitä ym satunnaisia puunkaatoja lukuun ottamatta.Puut jäävät varmasti myymättä jos kaupan ehdoksi laitat metsuri työn pystykaupalle.Myöskin raivaustöitä on rästissä hirveät määrät eikä nyk nuoriso varmasti lähde raivausahan käyttöön.
- huskumaan
Jonsered kirjoitti:
Eivät tee "yhtään" tukkia eikä kuitua raivaus saha töitä on nyk metsurityöt puistotöitä ym satunnaisia puunkaatoja lukuun ottamatta.Puut jäävät varmasti myymättä jos kaupan ehdoksi laitat metsuri työn pystykaupalle.Myöskin raivaustöitä on rästissä hirveät määrät eikä nyk nuoriso varmasti lähde raivausahan käyttöön.
hommatkoon firmat sitten puunsa muualta.. Sitä paitsi ammattimetsurit tekee harvennuksia, varsinkin paikoissa minne ei koneella ole mitään asiaa..
- Jonsered
huskumaan kirjoitti:
hommatkoon firmat sitten puunsa muualta.. Sitä paitsi ammattimetsurit tekee harvennuksia, varsinkin paikoissa minne ei koneella ole mitään asiaa..
Puunsa muualta kuin suomesta paperitehtaita on ajettu alas monta vuotta viimeiset paperiyksiköt vielä hetken käyvät. Samoin sahateolisuutta on vähennetty minkä ahdinko on osittain kausiluonteista.
- huskumaan
Jonsered kirjoitti:
Puunsa muualta kuin suomesta paperitehtaita on ajettu alas monta vuotta viimeiset paperiyksiköt vielä hetken käyvät. Samoin sahateolisuutta on vähennetty minkä ahdinko on osittain kausiluonteista.
ni. minkäs sille tekee?
- Jonsered
huskumaan kirjoitti:
ni. minkäs sille tekee?
Ovat aina myöhässä elvytystoimissaan ja nekin jäävät puolitiehen vasta nyt
ovat heränneet muodollisia verohelpotuksia,tukia laatimaan ja hyväksymään kuin tehtaat ovat lopettaneet. - huskumaan
Jonsered kirjoitti:
Ovat aina myöhässä elvytystoimissaan ja nekin jäävät puolitiehen vasta nyt
ovat heränneet muodollisia verohelpotuksia,tukia laatimaan ja hyväksymään kuin tehtaat ovat lopettaneet.ne aina tekee. Suomikin vois olla ainakin puukaupoissa vähän kanadan mallia, että ei veroteta, mutta ei saa mitään tukiakaan. Loppus tuo joutavanpäiväinen byrokratia ja eurojen pyörittely edes takas.
- varmaan muistaa
"Hankintahakkuussa saa siis viimeiseen "milliin" asti arvotavaran..."
Eikös sitä vielä nykyisinkin käytetä 2 cm tasaavaa luokitusta että ei se niin millimetripeliä sentään ole.- kerkka
jos tukilla esim. minimi paksuus 16 cm.....niin paksuudeltaan 17,9 cm kohdalta katkaistu tukkipölkky otettu tukiksi mahdollisimman tarkkaan ,kun sattuu sen 2 cm tasaavan luokituksen sisään....
ja taas jäi hoikassa puussa em. tapauksessa 1,5 m tukkiosuutta kuitupölkyn tyveen...
kyllä se on mm tarkkaa - Jonsered
Siinä menee pian tukki kuituun kuin ei kunnolla tukin mutkia ym ei aina näe.Mitä moto tekee pikkutukiksi hankintamies olisi laittanut laittaa pääsääntöisesti kuituun se siitä tarkkuudesta.
- nyt tutustua
kerkka kirjoitti:
jos tukilla esim. minimi paksuus 16 cm.....niin paksuudeltaan 17,9 cm kohdalta katkaistu tukkipölkky otettu tukiksi mahdollisimman tarkkaan ,kun sattuu sen 2 cm tasaavan luokituksen sisään....
ja taas jäi hoikassa puussa em. tapauksessa 1,5 m tukkiosuutta kuitupölkyn tyveen...
kyllä se on mm tarkkaaNyt kyllä kehoittaisin kirjoittajaa tutustumaan tukkipuiden mittaukseen ja erityisesti mitä tarkoittaa tasaava luokitus pituudessa sekä läpimitassa.
- mie vaan
Hankinta tukit osaa pienellä harjottelulla apteerata kuhan vaan on ensi ammattilainen vähä neuvonu ja laatuvaatimus papru pituus ja paksuusmitat lukastu tarkoin.Ensimmäisessä hankintakaupassani harvennukselta tuli 450 tukkipölkkyä näistä 1 pikkutukki oli menny sahalla raakkiin.Motolla tehtäes sen automaatin voi aina muuttaa käsiajolle ja katkaista ohjemittaan. Todellinen ongelma hankinta työntekijälle ei makseta hakkuusta ja ajosta samoin ku metsäkone urakoijalle ja tässä se kusetus piilee.
- evp metsätyönjohtaja
Nimimerkille "taitamattomat vertaavat kantoh.....". Täyttä asiaa
- harraste hankinta
Kerron oman esimerkkini hankintahakkuun kannattavuudesta.
Kesäkohde, istutettu reilu 30v sitten männylle pohjois-suomessa.
Kertymä oli n. 45m3 mäku (kuormainvaakamittauksella ja kertoimella)
Hankintalisä reilu 14€/m3
Tein huskulla ja ajoin MF65.lla vinssi/lastauspuomi (paluu -50 ja -60 luvulle).
Laskin että työpalkaksi sain vähän alle 5€/h ennen kuluja.
Ei näitä varmaan oikeasti kukaan tee ansiomielessä. Vaan miksi? Muut asiat painavat vaakakupissa ehkä enemmän. Alueet ovat yleensä pieniä ja halutaan itse tehdä niin näkee ainakin kättensä jäljen.
Ja saahan siinä harrastuksesta pienen korvauksen, monista harrastuksista on vaan menoa.
Miten kukin haluaa asian ilmaista ja laskea.
Hyviä hankinta savottoja - muaukko
harraste hankinta kirjoitti:
Kerron oman esimerkkini hankintahakkuun kannattavuudesta.
Kesäkohde, istutettu reilu 30v sitten männylle pohjois-suomessa.
Kertymä oli n. 45m3 mäku (kuormainvaakamittauksella ja kertoimella)
Hankintalisä reilu 14€/m3
Tein huskulla ja ajoin MF65.lla vinssi/lastauspuomi (paluu -50 ja -60 luvulle).
Laskin että työpalkaksi sain vähän alle 5€/h ennen kuluja.
Ei näitä varmaan oikeasti kukaan tee ansiomielessä. Vaan miksi? Muut asiat painavat vaakakupissa ehkä enemmän. Alueet ovat yleensä pieniä ja halutaan itse tehdä niin näkee ainakin kättensä jäljen.
Ja saahan siinä harrastuksesta pienen korvauksen, monista harrastuksista on vaan menoa.
Miten kukin haluaa asian ilmaista ja laskea.
Hyviä hankinta savottojaTaimikoiden ja nuorten metsien hoito, mihin ensiharvennuskin kuuluu, on metsänomistajan tulevaisuuden lompakon tärkeimpiä lihottajia.
Nykyisillä toimijoilla ei tahdo riittää mielikuvitusta eikä kärsivällisyyttä todelliseen tuloksentekoon, kyllä se lopullinen ja rahallisesti arvokkain tulos saadaan nyt ja tulevaisuudessakin hyvälaatuisesta sahapuusta.
On totta että nykyinen metsäyhtiöiden, konekehityksen sekä neuvonnan ohjaus on vienyt koko metsäalan tavoittelemaan pikavoittoja nyt, heti ja halvalla, tuloksiakin on jo nähtävissä, bioenergiaa riittää.
Näitä "harraste hankkijoita" pitäisi mielestäni kannustaa laillaan toimimaan, nykyisinhän heitä pidetään vähän "idiootteina" kun kehtaavat halvalla tehdä VÄHÄARVOISTA työtä.
- metsätila
Kuinka suuri metsänomistus pitäisi olla että ei kannata itse hakata vaan kaikki hakkuut hoidetaan pystykaupalla, meinaan aikaa ei voi riittää kaikkiin hakkuisiinjos on tarpeeksi suuri tila.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Joskus mietin
miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi244606- 883714
Ryöstö hyrynsalmella!
Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313463075- 542657
- 512589
- 2032583
Sukuvikaako ?
Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne322390- 1522318
- 311945
Avustettu itsemurha herättää vahvoja tunteita - Laillista Sveitsissä, ei Suomessa
Hilkka Niemi sairastaa harvinaista PLS-sairautta. Hilkan on elettävä loppuelämänsä parantumattoman sairauden kanssa, jok1071521