Tietoa / arvioita Leskisen ÄO:sta?

toisinajattelija

Kenellekään ei liene jäänyt epäselväksi se, että Juice Leskinen oli paitsi kielellis-musiikillinen huippulahjakkuus, myös hyvin älykäs ihminen. Kuinka älykäs tarkemmin ottaen, onko jollakin tietoa tai hyviä arvauksia? Vertailun vuoksi, nykyisellään esim. Mensan pääsyvaatimuksena on virallisella testillä saatu älykkyysosamäärä 131, kun keskihajonta on 15.

Voihan toki olla, ettei Leskinen koskaan testauttanut älyään, mahtoiko olla edes kiinnostunut asiasta..? Oma veikkaukseni kumminkin on, että mies lienee ollut "nero" ihan virallisestikin, eli älykkyysosamäärä on ollut ainakin 140.

7

1866

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dzcuikefan

      Hyvin paljon mahdollista. Varsinkin suojasäällä

    • Raipe2

      Viestissäsi oli hyvin kiteytettynä se, miten itse myös ajattelen Juicesta. Minusta on suhteellisen yhdentekevää, mikä hänen äo-arvonsa Mensan mittareilla olisi. Älykkyydellä on myös muita skaaloja, joita Mensa ei mittaa mitenkään. Väittäisin, että Juice ei ollut kauhean perso näille maallisille arvoasetelmille. Yksi hänen neroutensa ulottuvuuksista oli kyky pistää "6-0" kaikelle epäoleelliselle, toisaalta ollen kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja tietyistä mm. politiikan ja kuntatalouksien ilmiöistä. Myös näitä hän ruoti nerokkaasti tamperelaisessa Morossa julkaistuissa kolumneissaan.

    • peetu57

      Oliskohan kuitenkin ollut niin, että Juice antoi kovin, kovin mielellään itsestään sellaisen "älykkään ihmisen" harhakuvan ?

      Toki hän oli omassa lähiökippolalyriikka sarjassaan ihan käypä sanoittaja, jolle oli oma tilaus, mutta niiden monien kertojen perusteella, mitä häntä musiikkipiireissä tapasin, niin en häntä minään Mensan superlahjakkuutena voi suinkaan pitää. Älykäs ihminen ei alennu jatkuvaan toisten ihmisten sivaltamiseen, vaikka kuinka terävän verbaalimiekan omistaisikin. Juice harrasti sitä lähipiirissäänkin jatkuvasti, ei häntä minään mukavana ihmisenä kovinkaan moni pitänyt.

      Juicen biisit elävät tietenkin ja miksi eivät eläisi, mutta voitko ihan oikeasti noiden muutaman soinnun biisien ja Marilyn sarjan tekstitysten perusteella arvioida tekijän älykkyyttä ?

      • Sotis

        Ja ehkä vähän kateuttakin mukana?

        En tiedä, mistä tähän nyt ilmestyit analysoimaan Juicea.
        Kun en häntä yksityishenkilönä tuntenut, en voi ottaa kantaa siihen rooliin, eikä se minusta muutenkaan ole kauhean asiallista vainajasta puhuttaessa.

        Tuskin olet edes seurannut palstaa, mutta jos maltat sen joskus joutessasi tehdä, tulet vakuuttuneeksi siitä käsittämättömästä suosiosta, jonka hän saavutti ja myös ansaitsi. Hänen sanoituksisaan on tulkittu pitkän kaavan mukaan. En muista mitään vastaavaa muiden tunnettujen suomalaissanoittajien kohdalla.

        Lähiökuppilalyriikkaan voisit pistää ihan muun tasoiset, sinällään ihan jees-tarinat, kuten "Ei mun takki kaipaa neulaa ei lankaa..." ja sitä rataa. Hei Peetu57, Juice oli kielitaitoinen kaveri, teki käännöstöitä, seurasi aikaansa ja dokumentoi ajatuksiaan Juicemaisella sarkasmilla.

        Kaikki, varsinkaan vähemmän lahjakkaat, eivät kestä(neet) häntä, mikä kirjoituksestasikin välittyy. Suuret mestarit eivät koskaan ole olleet lähiympäristölleen helppoja tapauksia. Sibelius katosi viikoiksi dokaamaan. Vincent van Gogh leikkasi korvansa irti. Onhan noita.

        Pelkästään se, että viittaat "muusikkopiireihin" kertoo jo omaa kieltään. Olen itse täysin alan ulkopuolinen musiikin suurkuluttaja, mutta pidän lähestymistapaasi erittäin säälittävänä.


    • kuka tahansa joka tekee edelleen rahaa sillä mitä on luonut vuosikymmeniä sitten, on nerokas/älykäs/luova/erittäin pätevä alallaan .... vaikken itse tykkää juicen biiseistä yhtään, niin johonkin se selkeästi on osannut osua kun tämäkin keskustelu on tänne aloitettu ja minäkin tässä kommentoin. Ja tuohon että Juice olisi ollut mulkku jätkä, niin pakko sanoa että hyvin hyvin moni älykäs juuri sitä on. Tyhmemmät osaa käyttäytyä ja mielistellä. Kaikki ei näe tarvetta sosiaaliseen kontrolliin. Monilla voi myös olla tapa heittää tyhmiä vitsejä ilman että uskoo niiden olevan kaikkien muiden mielestä tyhmiä kuin vitsiniekan omasta mielestään. Itselläni on tapana heittää martyyrimaisia kommentteja vitsillä ja revin niistä mielessäni paljon huumoria - siihen ei kuitenkaan riitä yksi eikä kaksi eikä satakaan kertaa etteikö joku olis oikeasti uskonut mun olevan ihminen joka loukkaantuu marttyyriasteelle ihan kaikesta :D

      • asioistatietävätaho

        Ja mitä tuohon Juice mulkkumaisuuteen tulee, niin epäilemättä hän sellainenkin oli jossain määrin, mutta minä ainakin sain Antti Heikkisen Risainen elämä-kirjasta sen käsityksen että sitä mukaa kun Juicen alkoholismi paheni ja ikää tuli, sitä mulkummaksi hän muuttui. Tarkoitan siis 90-lukua ja sitä huumepidätyksen jälkeistä aikaa, miksei myös 2000-lukua.

        Enhän minä miestä tuntenut. Muutaman kerran näin keikalla ja muutaman kerran kaupungilla mutten koskaan kehdannut mennä puhelemaan vaikka mieli teki joten omakohtaista kokemusta hänen mulkkumaisuudestaan ei ole. Tuosta Heikkisen mainiosta kirjasta ei ainakaan sellaista kuvaa saa että hän nuorena miehenä eli 70- ja 80-luvuilla olisi kovinkaan mulkku ollut.


    • Ajay_

      Omanarvontunto, alkoholi, "en voinut vastustaa kiusausta"-tyyppinen sanansäilän heiluttelu ja asperger yhdessä varmasti saivat Leskisen vaikuttamaan ylimieliseltä ja mulkulta varsinkin tuntemattomien silmään. Mutta ei hän koskaan pahaa tarkoittanut, kuten muistaakseni 70-luvulla jo haastattelussa sanoi että "eihän minua ota vakavasti kukaan, luojan kiitos." Hän nyt vain oli sellainen.

      Älykäillä ihmisillä on työkalut käsitellä ympäröivää maailmaa, viisailla ihmisillä sen sijaan ymmärrys nähdä sitä. Juicella oli kohtuuden rajoissa sopiva annos molempia puolia. Hän oli hyvin kaukonäköinen ajattelija, hoksasi kaikesta erilaisia näkökulmia joita välttämättä muut eivät tule ajatelleeksi. Hänellä oli myös tarpeeksi kirjoittajan vikaa, että sai ilmaistua nämä ajatukset niin, että myös muutkin ymmärsivät ainakin osan niistä. Jos kohta ei aivan kaikkea, onhan Juicen biiseissä paljon myös hyvin raskastulkintaisia ja jopa vaikeita sanoituksia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2082
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1624
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1321
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe