Ulosotto vie 1/6

liikevaihdosta?

http://www.oikeus.fi/5621.htm

Elinkeinotulosta voidaan ulosmitata 1/6 osa eli vouti nappaa myynnistä sen 1/6.

"Yksityisen elinkeinonharjoittajan urakkasopimuksen tai muun vastaavan sopimuksen perusteella saamasta tulosta (elinkeinotulo) voidaan lähtökohtaisesti ulosmitata 1/6."

Miten vouti sen vie? Ottaa suoraan yrityksen tililtä?

"Elinkeinotulon ulosmittauksessa noudatetaan soveltuvin osin palkan ulosmittauksen menettely- ja suojaosuussäännöksiä."

Eli yrittäjällekin pitää jäädä ensi suojaosuus? Ja vasta sen ylittävältä osalta vouti voi ottaa?
Velallinen yksin: 624,60 €
Velallinen 1 elatuksen varassa: 849,00 €
Velallinen 2 elatuksen varassa: 1073,40 €

"Ulosottopidätyksen toimittaa elinkeinotulon maksaja ulosottomiehen hänelle antaman maksukiellon mukaisesti."

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_230_2009_p.shtml

Ulosotossa käytetään niin sanotusti bruttomenettelyä eli ulosotto ulotetaan koko liikevaihtoon. Liikevaihto pitää sisällään useita kulueriä, jotka eivät ole saajansa omaisuutta. Näitä ovat esimerkiksi arvonlisävero, palkat sivukuluineen, materiaalikulut, ostopalvelut ja kirjanpitokulut. Liikevoitto (tulos) on kaikkien kulujen jälkeinen osuus liikevaihdosta ennen veroja.

"ulosottotoimessa on ilmennyt vaihtelevia tulkintoja ja menettelyjä elinkeinotulon ja liikevaihdon määrittelyssä ja ulosmittaamisessa. Tällä hetkellä Suomen kansalaisten yhdenmukainen kohtelu on vaarassa, koska tietojeni mukaan oikeusministeriön ohjeistus on ollut heikkoa ja harkintavaltaa on asiassa siirretty paikalliselle tasolle."

Eli riippuen paikkakunnasta, vouti ulosottaa yrittäjältä erilaisin perustein?

"uhkana on, että liikevaihdon ulosmittaaminen vaarantaa elinkeinonharjoittajien mahdollisuuksia jatkaa toimintaansa."

"Kyseessä on niin sanottu palkan tyyppisen elinkeinotulon ulosmittaus, jossa velallisena on yksityinen elinkeinon- tai ammatinharjoittaja. Ulosottopidätyksen määrä tällaisessa ulosottokaaren 4 luvun 64 §:ssä säädetyssä ulosmittauksessa on pääsäännön mukaan 1/6 tuloerän bruttomäärästä, eli ulosmittaamatta jätetään 5/6:aa. Esimerkiksi palkan ulosmittaukseen verrattuna suuren velalliselle jäävän osuuden perusteena on, että hän voisi sillä kattaa kulut sekä lisäksi rahoittaa oman ja perheensä toimeentulon."

"Lain mukaan ulosottomies voi alentaa ulosmittauksen määrää, jos se mahdollistaa elinkeinotoiminnan jatkamisen tai velallisen maksukyky on erityisen syyn vuoksi olennaisesti heikentynyt. Ulosottopidätys voidaan määrätä myös suuremmaksi kuin 1/6, jos sitä voidaan pitää velallisen varallisuusasemaan nähden kohtuullisena tai hän on olennaisesti laiminlyönyt elinkeinoonsa liittyviä maksuvelvoitteita."

Eli vouti voi halutessaan ulosottaa enenmmänkin kuin vain 1/6???

"Poikkeamiset 1/6:n pääsäännöstä perustuvat ulosottomiehen harkintavaltaan. Jos ulosmittaus päätetään toimittaa 1/6 ankarampana, on velallista kuultava. Tämä harkintavalta ja päätöksenteko ovat lainkäyttöä, joka yksittäisessä ulosottoasiassa kuuluu riippumattomille lainkäyttöviranomaisille eli ulosottoviranomaisille. Ulosottomiehen päätöksiin voidaan hakea muutosta käräjäoikeudelta."

Kiva jos sattuu kusipäinen vouti joka ilkeyttään päättää ulosmitata vaikka PUOLET liikevaihdostasi?

31

14326

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 4ggrgnr

      nostetaans tällainen vanha ketju ylös. miten tänä päivänä homma etenee kun elinkeinonharjoittaja ( tmi ) joutuu ulosottoon tai velkajärjestelyyn?

    • kfhdfbhsdacas

      kellään mitään tietoa? voiko tmi jatkaa toimintaansa kuin ennenkin ( paitsi tietenkin luottotiedot menetettynä ) jos sen takana oleva henkilö on velkajärjestelyssä henkilökohtaisien velkojen kanssa?

      • fdgyhui

        Voi toimintaa jatkaa, mutta ulosotto saattaa esim viedä kaikki korttimaksutilitykset. Yleensä ulosotto kuitenkin tekee maksusuunnitelman yrittäjän kanssa. Jos yrittäjä taas on niin tyhmä että ei noudata suunnitelmaa niin silloin vouti saattaa käydä vetämässä välistä esim netsin, amexin tai dainersin korttitilitykset. Silloin ne yleensä ottaa kaikki. Tiedän myös tilanteita että ulosotto on ottanut yhteyttä suoraan yrittäjän asiakkaaseen ja pyytänyt tilittämään osan laskun summasta ulosotolle. Näin on tapahtunut mm. rakennusalalla. aliurakoitsija lähettää pääurakoitsijalle laskun ja pääurakoitsija tilittää siitä siivun suoraan ulosottoon ja maksaa loput aliurakoitisijalle.


      • ulosot

        Tätä itse pelkään.Toiminimellä minulla on Rakennusalan alihankinta sopimus.Ulosottoon en ole asiaa ilmoitellut. Muutaman kuukauden vasta toimintaa.Mutta asiakkaalle maksukielto ja ulosotto tilitys.Ei kuulostaa yhtään mukavalta. Kyseessä on omat UO-Velkani.Mutta toiminimi yrittäjänä velat samalla yrityksen.
        Jatkuva pelko että uo ilmoittaa asiakkaalle maksukiellon.


      • samatilannekuinsinulla
        ulosot kirjoitti:

        Tätä itse pelkään.Toiminimellä minulla on Rakennusalan alihankinta sopimus.Ulosottoon en ole asiaa ilmoitellut. Muutaman kuukauden vasta toimintaa.Mutta asiakkaalle maksukielto ja ulosotto tilitys.Ei kuulostaa yhtään mukavalta. Kyseessä on omat UO-Velkani.Mutta toiminimi yrittäjänä velat samalla yrityksen.
        Jatkuva pelko että uo ilmoittaa asiakkaalle maksukiellon.

        Rupea itse makseleen pikkusen kerralla. Kun voudi saa joka kuukausi niin kukaan ei kaivele sun tietoja ja saat yrittää rauhassa. Ei se voudi itse kyttää velallisia vaan tietokone, kun sinulta tulee kuukausittain lyhennyksiä niin ei järjestelmä sinua herjaile ja voudi ei sua edes ihmisenä muista kun ei nimi ole paukkunut koneen ruudulle.


    • uerhgpwvijewv

      miten tuo voudin karhuaminen käytännössä toteutetaan? käykö se omin luvin tilillä vai maksetaanko näitä oma-aloitteisesti samaan tapaan kuin ennakkoverojakin? ,,vai maksaako asiakas muka siinä välissä osan summasta voudille?,,,, Eri kuukaudethan voi olla aivan erilaisia toiminimiyrittäjälläkin ja tulot heittelee.,,, Luulisi myös että on velkojien ja yhteiskunnankin etu ettei kuralle joutunutta mutta työtä ja verotuloja tuottavaa toiminimikaveria karhuta hengiltä

    • oliskoapua

      vuoden vaihduttua tuli vissiin voimaan joku uusi laki jossa kuseeen joutunut mutta tulosta kykenemään tekevä ammatinharjoittaja voi päästä jonkinlaiseen velkajärjestelyyn

    • rjhdgbs

      up..

    • Kusessa

      Ulosotto on ottanut minulta 1/6 joka tilityksestä mutta nyt vetivät tililtä lähes kaikki ja jäljelle jäi 1021€. Eli ensiksi 1/6 ja kun tilillä on rahaa niin nekin pois. Siihen loppui mun yrittäminen koska ei ole millä maksaa laskuja ja ostaa tuotteita millä valmistaa.
      Mielestäni jokin meni pieleen koska nyt yritys loppuu. 1/6 osa vielä menettelee mutta 6/6 ei vaan käy.

      • nbrhoivewjok

        miten tuo on mahdollista? oletko maksellut sovitusti? tuommoinen kuulostaa joltain viimeiseltä keinolta jos et tee yhteistyötä, tai trollilta. Sillä jos kaikki viedään mielivaltaisesti, ei voi maksaa veroja ja yrittäminen loppuu nopeasti.


      • Anonyymi
        nbrhoivewjok kirjoitti:

        miten tuo on mahdollista? oletko maksellut sovitusti? tuommoinen kuulostaa joltain viimeiseltä keinolta jos et tee yhteistyötä, tai trollilta. Sillä jos kaikki viedään mielivaltaisesti, ei voi maksaa veroja ja yrittäminen loppuu nopeasti.

        Sama kävi minulle.
        Sama asiakasmaksaja vieläpä josta uo vei joka laskusta tämän 1/6 osan.
        Niimpä oli tili yhtenä päivänä tyhjä.
        Tein asiasta valituksen ja rahojen palautusvaatimuksen.
        Eipä mennyt läpi eikä rahoja takaisin saannut.
        Yrityksen on vaikea toimia jos tilillä ei voi tai uskalla rahaa pitää kuin max tonnin.


    • Murhaajat

      Pitää paikkansa. Minulta tyhjennettiin koko tili. Ja velka oli alle tonni ulosottoon. Rahaa oli tulossa duuneista, mutta juuri sillä hetkellä piti maksaa varastomaksu ja saatavat saisin vasta 14pv /netto, eli kusessa olin. Miten viddussa voidaan tyhjentää koko tili, ei edes jätetty suojaosuutta. Muutoinkin on kauppa hiljentynyt Suomessa niin paljon, että duuni ei kannata, ei jää edes palkkaa työstäsi. Niin päätin lähteä ulkomaille hommiin ja samalla muuttaa Suomesta pois. Velat maksoin "sen tonnin" ja muut maksut. Eli hais.....a koko valtion valta.

    • atos1

      Hyvä ammattimies tekee niin että lopettaa firman ja tekee vanhoille /uusille asiakkaille niin halvalla verottomana että houkutus teettää käy ylivoimaiseksi.Samalla ottaa korvaukset.kaikki mitä saa jää käteen.Se on voudin syytä että ulkolaiset ottaa paikan ja lähikauppiaan rahat menevät muihin maihin:

    • kolo11

      Olen kokeillut nyt puolivuotta atoksen ideaa ja käteisvarat nelinkertaistuneet:)mutta en lopettanut firmaa vaan teen kaiken pimeenä kun se hyödyttää asiakastakin::))

    • Sinnikkomies

      Omalta kohdalta voin sanoa että Kemin uo käytäntö toimii täysin mielivaltaisesti ja pärstäkertoimen mukaan. Sehän on selvää että uosottoon joutuminen on aina omaa syytä.
      Itsellä tilanne ajautui umpikujaan kun minut irtisanottiin. Perustin yrityksen (tmi) ja yritystoiminta lähti käyntiin erittäin hyvin ja sain maksettua ensimmäisen 6 kk aikana voutille n 7000 € . Sovin oman uo miehen kanssa että maksan 1/6 nettotulosta eli bruttotulosta sain vähentää alv..matkakulut..urakkaan tehdyt hankinnat. Tämä toimi hyvin ja tämän mukaan toimin. Sitten vaihtui uo mies ja kävin itse vapaaehtoisesti tutustumassa herraan. Sen jälkeen tahti muuttui. Itse tilitin kuitenkin entiseen tyyliin mutta se ei riittänyt. Tein ehdotuksen että maksan 500 € /kk riippumatta tienaanko vai en. Tiedän että näitä sopimuksia ko summalla on tehty sellaistenkin kohdalla joilla on verovelkoja..maksamattomia työnantaja maksuja ja velkaa miljoona. Itsellä verovelkaa ei ole ollut eikä muitakaan maksuja yritystoimintaan liittyen ja velkaa 70 th€. Ehdotukseni hylättiin ja kerrottiin että uo lakia ei voi muuttaa...hoh hoijaa.
      No mietin että lopetanko yrittämisen ja siirryn työttömäksi työnhakijaksi jolloin velkojat eivät tule saamaan mitään ja uo mieskin jää ilman proviisiota vai pitäiskö sanoa ilman tuotantopalkkiota. Päätin kuitenkin jatkaa sillä tilauskantaa oli hyvin ja kannattavuus kohtuullista. Muutin kuitenkin yrityksen oy muotoon ja maksan nyt jatkossa sen 1/3 palkkatulosta ja tavoitteeni on edelleen maksaa uo velka pois.
      Tmi toiminta on lopetettu ja nyt odotetaan vielä viimeistä alv tilitystä. Viimeisin niitti oli kuitenkin se että uo herra tyhjensi verottajan alv tilin eli olen tilittänyt verovirastoon jokaisesta myynnistä alv;n jotta se sitten siirtyy automaattisesti alv maksupäivänä alv velkaan niin nytpä sitä rahaa ei ole.
      Varmasti voutilla on mahdollisuus tehdä noinkin mutta tämä kuvastaa että tällä herralla on joku erityinen pakkomielle tappaa lypsävä lehmä eli puuttuu täysin inhimillisyys ja pelisilmä. Ulosotossa on varmasti mahdollisuus toimia myös toisin mutta tämä panee miettimään että alanko nostamaan oy:stä alle suojaosuuden jäävää palkkaa koska minullakin on siihen mahdollisuus eli alanko itsekin maksamaan uo velkoja pärstäkertoimen mukaan. Tästä voutin nujertamis yrityksestä huolimatta jostain löytyy vielä valoa tunnelin päähän ja halua maksaa itse aiheutetut velat velkojille.

      • VieEteenpäin

        Aina löytyy jokin valituskanava ja voutillakin täytyy olla "esimies" jossakin.


      • Venkula74

        Se ei auta asiaa mitenkään,että alkaisit nostamaan palkka Oy:ltä alle suojaosuuksien.
        Ulosotto voi ja pystyy määrään sinulle fiktiivisen palkan,ja periä sen mukaan sinun henkilökohtaisia velkoja Oy: n myynnistä,fakta.


    • köyhä00

      Niin se kävi täälläkin.Pankkitili oli tyhjennetty Uo viennyt jokaisen euron.Ennakkoverot pitäisi maksaa sekä vakuutusmaksuja.Tilin saldo nolla.

    • jukkase

      mitä tarkoittaa palkka,eläke,elinkeinotulo ulosmittaus.olen osa-aikatyökyvyttömyys eläkkeellä ja osa-aika töissä ja pienen eläkkeeni 650€ ja töistä palkkani on 1050€ ja tästä pienestä palkasta vouti vie yli puolet joka kk. nämä oli sitten brutto tuloja mitä ilmoitin.

    • Kaikesta-lähtee

      >> pienen eläkkeeni 650€ ja töistä palkkani on 1050€

      Jos ilmoitit nuo tulot, niin se on yhteensä 1700€/kk. Siitä vouti ottaa 33% ,eli 561 €/kk.

      Eläketulost ja palkkatulot ja kaikki muutkin tulot lasketaan yhteen, ja siitä 33% lähtee päältä. Näin raaka on Suomen Ulosottolaki.

    • anonyymi_WMV

      Osakeyhtiöstä ei voi ulosmitata. Henkilökohtaisia velkoja.

      • Joskus-otettava-ulos

        Jollain keinolla se raha pitäisi palkkana tai osinkoina aikanaan saada ulos Osakeyhtiöstäkin. Milläs sitä muuten elää?

        Vaikka vartoisi asian kanssa 10 vuotta, ja maksaa sitten vasta sieltä palkkaa ittellensä, niin kyllä Vouti ottaa siitä sen osuutensa edelleen.


    • jhhvvbbnn

      Kuka hullu pitää tilillä rahaa? Ei voi luottaa pätkääkään.

    • Anonyymi

      Jos toimin kevytyrittäjänä niin päteekö tähän se sama1/6 osuus ulosmittauksessa

      • Anonyymi

        kiinnostaa myös, oon palkkatyössä nyt josta menee ulosottoon joka kk, mutta aattelin jos tekisin muutaman homman josta laskutan kevytyrittäjänä niin pääseekö ulosotto niihin jotenkin käsiksi? jos en tilille niitä jätä vaan nostan heti?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        kiinnostaa myös, oon palkkatyössä nyt josta menee ulosottoon joka kk, mutta aattelin jos tekisin muutaman homman josta laskutan kevytyrittäjänä niin pääseekö ulosotto niihin jotenkin käsiksi? jos en tilille niitä jätä vaan nostan heti?

        Eiks kukaan osaa sanoo?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        kiinnostaa myös, oon palkkatyössä nyt josta menee ulosottoon joka kk, mutta aattelin jos tekisin muutaman homman josta laskutan kevytyrittäjänä niin pääseekö ulosotto niihin jotenkin käsiksi? jos en tilille niitä jätä vaan nostan heti?

        Se maksukieltolappu menee sinne kevytyrittäjän yritykseen. Eli esim. Ukko.fi niin sen yrityksen oikea nimi on slp group ja ulosotto juoksee sen jälkeen sitäkin kautta. 1/3 saatavista menee uohon


      • Anonyymi

        Mää tehny kohta 3 vuotta kevyt yrittäjänä ja aina 1/3 osa voudille, mut nyt tuli maksukielto kun vaihdoin laskutus palvelua et 1/6 osa kun olen yksityinen elinkeinonharjoittaja???
        En tiiä onko hyvä juttu....onko kellään tietoo et meneekö nyt esim. mun tilin tyhjentäminen helpommaksi voudille, kuin että olin ennen vaan satunnainen laskuttaja


    • Anonyymi

      Miten ulosotto menee vähittäismyynnissä? Minilex-sivustolla mainittiin, että vähittäismyynnin ei katsota olevan säännöllistä elinkeinotuloa ja näin ollen kaikki tulot voidaan ulosmitata. Eli jos perustan nettikaupan, ulosottomies vie kaiken?

    • Anonyymi

      Minulla meni niin, että UO on perinyt koko ajan enemmän kuin 1/6 eli puolet liikevaihdosta tai 1/3 tai 1/4. Kerroin, että yritykseni kaatuu, kun en pysty maksamaan lakisääteisiä maksuja. Hän vie nyt suoraan liikevaihdosta rahat. Hänen mielestä minulla ei juurikaan ole maksuja. Koko aikana mikään ehdotukseni ei ole mennyt läpi puhumattakaan, että olisi voinut sopia jotain maksuohjelmaa. Ei, tämä jumalasta seuraava, on selkeästi päättänyt, että niin kauan lypsetään, kunnes yritys kaatuu. Ei mitään suojaosuutta, eikä huomioi lapsia. Sanoi minulle, että yrittäjää kohdellaan toisin kuin palkansaajaa.

      Yritykseni on elinkelpoinen ja tulos on ollut tasaisesti nouseva, mutta yksityiselämässä tuli yllätyksiä, jotka johtivat hankalaan velkatilanteeseen. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin laittaa velkajärjestely alulle. Yritystä ei saneerata, koska tarvetta ei ole, mutta yksityispuolen velat yritetään järjestellä. En tiedä vielä, miten käy mutta se on selvä, että jos en pääse järjestelyyn yritystoiminta loppuu UO:n toiminnan vuoksi. Sen jälkeen on taas yksi työtön lisää, joka ei pysty velkojaan maksamaan senkään vertaa. En itse ymmärrä tällaista, miksi tappaa lypsävä lehmä?

      • Anonyymi

        Jep.Saa kuulemma viedä myös ton 1/3 osankin yrittäjältä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2142
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1694
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1511
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      36
      1495
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1435
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1407
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1341
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1260
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1239
    Aihe