Venäjällä kaikkein rikkaimmat suurliikemiehet, niin sanotut oligarkit näyttävät selvinneen yllättävän vähin vaurioin talouskriisin myrskyistä. Vuosittaisen miljardöörilistan kärjessä on paljon aiemmista mittauksista tuttuja nimiä. Silti ykköseksi ponnisti tänä vuonna yllätysnimi.
Venäjän 10 rikkainta oligarkkia:
1. Vladimir Lisin, 53, metalliparoni ja Novolipetsmetallin pääomistaja (18,80 miljardia dollaria)
2. Mihail Prohorov, 45, teollisuusalan sijoitusyhtiö Oneksimin pääjohtaja (17,85 miljardia dollaria)
3. Roman Abramovitsh, 44, entinen öljy-yhtiö Sibneftin pääomistaja, jalkapallon harrastaja (17 miljardia dollaria)
4. Suleiman Kerimov, 44, senaattori, Nafta Moskova-sijoitusyhtiön omistaja (14,5 miljardia dollaria)
5. Mihail Fridman, 46, monialakonserni Alfa Groupin pääomistaja (14,3 miljardia dollaria)
6. Oleg Deripaska, 42, monialakonserni Basic Elementin omistaja (13,8 miljardia dollaria)
7. Alisher Usmanov, 57, sijoitusyhtiö Metalloinvestin omistaja (12,4 miljardia dollaria)
8. Vagit Alegperov, 59, öljy-yhtiö Lukoilin pääjohtaja (10,65 miljardia dollaria)
9. Aleksei Mordashov, 45, teräsjätti Severstalin omistaja (10 miljardia dollaria)
10. Vladimir Potanin, 49, sijoitusyhtiö Interrosin omistaja (9,95 miljardia dollaria)
Lähde: Talouslehti Finans
Viime vuonna maailman yli pyyhkinyt talouskriisi ei ole säästänyt ketään. Ne, joilla on ollut paljon, ovat myös menettäneet eniten. Silti miljardienkaan eurojen häviäminen ei varmasti koske yhtä paljon, jos viivan alapuolelle jää vielä muutama miljardi.
Näin voi tulkita tuoreimpia tietoja Venäjän kaikkein rikkaimpien suurliikemiesten, niin sanottujen oligarkkien varallisuuden kehityksestä.
Miljardöörilistan kärkeen sijoittui tänä vuonna yllätysnimi, metalliparoni ja Novolipetskin teräskonsernin pääomistaja Vladimir Lisin 18,8 miljardin dollarin eli noin 14,5 miljardin euron omaisuusmassallaan.
Sitä vastoin hänen takanaan tulee joukko aiemmista listauksista tuttuja nimiä. Tämän vuoden kakkonen on vuosi sitten ykkössijaa pitänyt sijoitusyhtiö Oneksimin pääjohtaja Mihail Prohorov 17,9 miljardin dollarin eli noin 13,7 miljardin euron omaisuudellaan.
Kolmosena on myös lännessä eräänlaiseksi megajulkkikseksi noussut, entinen öljy-yhtiö Sibneftin pääomistaja Roman Abramovitsh 17 miljardin dollarin (13 miljardin euron) rahasäkillään.
Tiedot ilmenevät venäläisen talouslehti Finansin vuosittain tekemästä miljardöörimittarista.
Mielenkiintoiseksi listauksen tekee tänä vuonna se, että kyse on ensimmäisestä talouskriisin aikana tehdystä yhteenvedosta koskien oligarkkien omaisuutta.
Selvityksen perusteella kaikkein rikkaimmat venäläiset näyttäisivät selvinneen melko vähin vaurioin maailman talousmyrskyistä.
Yllättävän hyvin on esimerkiksi pärjännyt yhtiöryppäänsä Basic Elementin kanssa viime vuoden kesällä syviin vaikeuksiin ajautunut Oleg Deripaska, jonka omistukset arvioitiin vielä kaksi vuotta sitten runsaan 30 miljardin euron arvoisiksi. Nyt taskun pohjalla on enää kymmenisen miljardia.
Juuri Deripaskaa pääministeri Vladimir Putin simputti viime kesänä, kun tämän omistama sementtitehdas oli jättänyt maksamatta työntekijöiden palkkoja pienessä Pikaljovon kaupungissa Leningradin alueella.
Putin pakotti Deripaskan tv-kameroiden edessä allekirjoittamaan sopimuksen palkkarästien maksamisesta. Kun nimi oli paperissa, Putin käski nöyryytettyä miljardööriä vielä palauttamaan kynän.
Venäjän oligarkit selvisivät lamasta
1
117
Vastaukset
- Al Capo'ne
Rehellisellä, omien kättensä työllä ei kukaan Venäjän oligarkeista ole voinut sanoa koonneensa miljardejaan. Taustalla ovat aina olleet hyvät poliittiset suhteet ja pääsy valtionomaisuuden yksityistämisprosesseihin 1990-luvun kaoottisina vuosina.
Yksityistämisen kautta ovat rikastuneet vain muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kaikki ne 77 venäläistä, joiden omaisuuden arvo ylitti viime vuonna miljardia dollaria.
Poikkeuksiakin on, kuten kahden halvoilla hinnoilla kilpailevan päivittäistavaraketjun perustaja Andrei Rogatshev, joka on kerännyt tyhjästä yli 1,4 miljardin euron omaisuuden.
Suurin osa Venäjän miljardööreistä on 1960-luvulla syntyneitä, vähän yli nelikymppisiä miehiä, jotka valmistuivat yliopistoista Neuvostoliiton viimeisinä vuosina 1980-luvun lopulla, kun markkinoita hiljalleen vapautettiin ja sauma bisneksenteolle toden teolla avautui.
Sitävastoin entisiä kommunistijohtajia kaikkein rikkaimpien joukossa ei juuri ole. Sellaiseksi voidaan laskea vain listan kahdeksanneksi sijoittuva, öljyjätti Lukoilin pääjohtaja Vagit Alekperov (8,2 miljardia euroa). Hän ehti palvella Neuvostoliiton viimeisinä vuosina öljyteollisuuden varaministerinä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan uusi poikakaveri
Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu2053181Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.
Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva2391610Laita mulle viesti!!
Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus951472- 921379
Vanhemmalle naiselle
alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e461334Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen
No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.1561246Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin121178Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!
"Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze1231009Miehelle...
Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät89922Tuntuu liian hankalalta
Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.44803