Ateistista fundamentalismia

Mr Smithy

Kiinan kaupungeissa kiinalaiset kristilliset seurakunnat toimivat aktiivisesti sosiaalisina auttajina ja näin toteuttaa kristillistä etiikkaa ja kristillisiä arvoja yhteiskunnassa. Kun maailma ja Kiinan hallinto lähes unohtivat Sichuanin maanjäristyksen, kristityt jatkoivat vapaaehtoiset työtään uhrien parissa fyysisen ja psykologisenkin avun merkeissä. Yksittäiset kristityt ovat auttaneet pohjoiskorealaisia pakolaisia.



Kristilliset järjestöt auttoivat vähemmistö kansaan kuuluvia uiguureja hakemaan turvapaikkaa ulkomailta. Monet kristityt auttoivat orpoja, sairaita, syrjäytyneitä, alistettuja ja monia muita. Myös kristityt juristit ovat puolustaneet ihmisoikeuksia ja oikeutta hallituksen kirjoitettujen periaatteiden mukaisesti, usein maksaen korkean hinnan niin tehdessään. Näiden joukossa on Gao Zhisheng, joka katosi hallituksen pidätettyä hänet.



Seurakunnan yhteiskunnallisesta positiivisesta vaikutuksesta huolimatta Kiinan hallitus jatkoi kotiseurakuntaliikkeen kristittyjen vainoa. Ihmisoikeusrikkomukset kotiseurakuntaliikkeen kristittyjä vastaan lisääntyivät vuoden 2009 aikana. Hallitus on tiukentanut strategiaansa, niin ettei se enää vainoa ainoastaan seurakuntien johtajia ja kaupunkiseurakuntia, vaan myös keskeyttää seurakuntien tilaisuuksia, rankaisee niiden johtajia kovalla kädellä ja on koventanut otettaan myös virallisesti hyväksytystä Kolme itse -kirkosta.



Vuonna 2009 tapahtui myös positiivista kehitystä Kiinan uskonnonvapaudessa. Esimerkiksi monissa ankarista vainoista tunnetuissa maakunnissa vainot vähenivät. Myös Xinjiangin hallitus vapautti kotiseurakunnan johtajan Lou Yuanqin. Hallitus myös lopetti väkivaltaisen vainon Kiinan kotiseurakunta allianssin johtajaa Zhang Mingxuania kohtaan.



Kiinalaiset sekulaaritutkijat ovat kiinnittäneet enemmän huomiota Kiinan uskonnonvapauteen, erityisesti kotiseurakuntaliikkeeseen. Kiinalainen uskontoasiantuntija Liu Peng sanoi maan olevan suosiollisessa tilanteessa kehitykselle, jossa uskonnosta tulee hyväksytty ja tasa-arvoinen tekijä yhteiskunnassa. Myös presidentti Hu Jintao äskettäin ilmaisi odottavansa, että uskonnosta voi tulla suurempi vaikuttava tekijä maan sosiaaliselle harmonialle. Liu Peng peräänkuulutti ”kehitettäväksi järjestelmää niin että useampia uskonnollisia asioita hallittaisiin lain kautta, eikä hallinnollisin keinoin.” Kaikille uskonnollisille ryhmittymille pitäisi taata yhteneväinen mahdollisuus rekisteröityä, hän sanoi.



Wang Zuoan valtion uskonnollisesta hallinnosta sanoo, että Kiinan ateistinen hallitus ja uskonnollisten asioiden hoitaminen on poliittisesti ristiriitaista. Hän painotti, että molemminpuolinen kunnioitus ja yhdistyminen politiikassa ovat avain harmonialle. Lopuksi hän sanoi paikallisen hallinnon välinpitämättömyyden ja kykenemättömyyden käsitellä uskonnollisia asioita sekä hallituksen pelottelun olevan asioita jotka tulisi ratkaista.



Mikäli Wangin sanat edustavat hallituksen virallista kantaa vuodelle 2010, niin seurakunnat tulevat todennäköisesti olemaan entistä vakavamman vainon kohteena. ChinaAidin tammikuun aikana tietoonsa saamien tapausten perusteella tämä on hyvinkin mahdollista. Kiinan hallituksen tiukentunut kontrolli internetistä vuonna 2010 saattaa vaikeuttaa ChinaAidin tiedonkeruuta jatkossa. Kontrolli saattaa tulla kohdistumaan erityisesti suuriin tai vaikutusvaltaisiin seurakuntiin.

Kiinan väestön uskonnnollinen jakautuminen
50 % uskonnottomia (ateisteja)
29 % kiinalaisia uskontoja
8,4 % buddhalaisuus
7,3 % kristittyjä
4,3 % traditionaalisia uskontoja
2 % muslimeja (lähinnä uiguurit)

3

229

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • agnostikko.

      "50 % uskonnottomia (ateisteja)"

      Uskonnottomuus ei ole sama asia kuin ateismi.

      Agnostikot ovat uskonnottomia, mutta he eivät silti ole ateistja.

      Agnostikoilta vaan puuttuu usko jumaliin.

      He eivät silti kiellä jumalan olemassaolon mahdollisuutta kuten ateistit

      • vääräsääri

        ota mielelläsi selvää, mitä olet, jos nimität itseäsi agnostikoksi.
        Ateistilla ei ole uskoa jumaliin. Suurin osa ateisteista ei kiellä jumalia. Eikö jumalaan pidä ensin uskoa, jotta sen voisi kieltää? Suurin osa ateisteista ei myöskään pidä jumalien olemassaloa 100% mahdottomana, koska se vaatisi asiasta ehdottoman tiedon, mikä taas on mahdotonta.
        Agnostikolla ja ateistilla ei oikeastaan ole mitään eroa - kumpikaan ei usko jumaliin. Joskus agnostikot tekevät ateisteihin pesäeron sanomalla, että he eivät tiedä uskovatko jumaliin vai eivät.
        Antiteistit, eli uskontoja aktiivsesti vastustavat, ovat sitten oma poppoonsa.


      • C.E.
        vääräsääri kirjoitti:

        ota mielelläsi selvää, mitä olet, jos nimität itseäsi agnostikoksi.
        Ateistilla ei ole uskoa jumaliin. Suurin osa ateisteista ei kiellä jumalia. Eikö jumalaan pidä ensin uskoa, jotta sen voisi kieltää? Suurin osa ateisteista ei myöskään pidä jumalien olemassaloa 100% mahdottomana, koska se vaatisi asiasta ehdottoman tiedon, mikä taas on mahdotonta.
        Agnostikolla ja ateistilla ei oikeastaan ole mitään eroa - kumpikaan ei usko jumaliin. Joskus agnostikot tekevät ateisteihin pesäeron sanomalla, että he eivät tiedä uskovatko jumaliin vai eivät.
        Antiteistit, eli uskontoja aktiivsesti vastustavat, ovat sitten oma poppoonsa.

        "ota mielelläsi selvää, mitä olet, jos nimität itseäsi agnostikoksi. "
        Mielenkiintoinen mielipide, kun sitten kuitenkin samassa viestissä sanot seuraavaa:
        "Agnostikolla ja ateistilla ei oikeastaan ole mitään eroa - kumpikaan ei usko jumaliin. Joskus agnostikot tekevät ateisteihin pesäeron sanomalla, että he eivät tiedä uskovatko jumaliin vai eivät.".
        Siis agnostikko on se, jolla ei ole varmaa kantaa tai tietoa jumalan olemassaoloon tai olemattomuuteen. Sen sijaan agnostikko voi olla jumalaan uskova tai uskomaton.

        Ateististen agnostikkojen lisäksi on olemassa paljon uskovia (teistisiä) agnostikkoja, ja lisäksi muunlaisia agnostikkoja, kuten meitä vahvoja agnostikkoja tai täysin välinpitämättömiä ignostikkoja, joiden näkemys uskontoihin on hyvin toisenlainen kuin ateistien, joten vain vähemmistö agnostikoista voidaan rinnastaa atteihin.

        Mielenkiintoinen tuo uskomisfetissi, joka esiintyy vapaaseurakunnissa henkilökohtaisen jumalaan uskomisen pakkona ja vapaa-ajattelijoissa vastakohtaisestin uskomisen kieltämisenä. Kumminkin käytännössä kyse on molemmissa pitkälti lähinnä pienyhteisösidonnaisesta tavasta suhtautua samallalailla jumalakysymykseen, ja tavasta luoda yhteisöllisyyttä luomalla yhteisölle perusnormi, jota kaikki jäsenet noudattavat.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 189
      2286
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      54
      2094
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      171
      1893
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      171
      1692
    5. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      36
      1374
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1344
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1257
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1195
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      15
      1184
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1178
    Aihe