Osakeyhtiön laskuttaminen toiminimellä.

Moc

Mitä mieltä olette kuviosta jossa kolme ihmistä perustaa yhdessä osakeyhtiön. Tämän jälkeen välttyäkseen palkkojensa sivukulujen maksamiselta he perustavat jokainen oman toiminimen jolla laskuttavat osakeyhtiötä tehdystä työstä.

Minkälaisen edun tälläisella toiminnalla voi mielestänne saavuttaa vai voiko mitään? Voiko samat ihmiset istua osakeyhtiön hallituksessa, nostaa osinkoja ja laskuttaa yhtiötä? Voipi jonkun mielestä olla hölmö kysymys mutten tunnu löytävän vastaavaa aihetta mistään.

Kiitos etukäteen vastaajille!

6

9788

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 11111111111111

      Ei mitään hyötyä verotuksessa, koska kukin yrittäjä maksaa verot oman toiminimensä tuloksesta

    • jokainen..

      ottaa Yel-vakuutuksen, jonka kulut vähentää oman toiminimen kirjanpidossa. Verottoman osingon menetätte jos, ette tee tulosta Oy:lle. Tässä on sellainen pointti, että jos Oy:llä ei ole muita asiakkuuksia kuin te kolme, niin verottaja voi katsoa, että olette palkkasuhteessa Oy:öön. Ei mielestäni järkeä tällaisessa kuviossa.

      • Hepe333

        Tämän vuoden alusta tuli voimaan säännös, jonka mukaan osakeyhtiön osingonjako ei saa perustua yksittäisen osakkaan tekemään työpanokseen ja voittoon (vrt. lääkärifirmat) - eli eipä tuosta taida hyötyä enää olla....


      • tokijos

        ...omistavat 33% - 33% - 33%, niin jokaiselle voidaan jakaa osinkoja yhtäläinen osakkuuteen perustuva määrä. Huolehtikoon vaan että tekevät kaikki saman verran duunia (vissiin oli tarkotuskin työllistää osake yhtiöllä 3hlö á 40h/viikko).

        Jos homma on jollekin osa aikainen niin myyköön vastaavan osan osakkeistaan kavereille, niin että osakeperustainen osingon jako on taas keskinäisesti reilu.


    • VerotSuomeenMaksaen

      Pohdin tässä justiin valmistuvani maisteriksi. Työt voisin tehdä parin kaverin kanssa omistamalla osakeyhtiölläni konsulttihommina, jolloin 3500€/kk palkan sijaan laskuttaisin OY:lle enemmän, esim 5000€/kk (työnantaja säästää silti sivukuluissa ja työntekijäriskissä). Samalla yrityksellä voisin sitten tehdä hanttihommia myös muille asiakkaille. Eikä verottajakaan tykkää mikäli olisi vain yksi asiakas.

      Oy:n yhteisöveroprosentti on summasta riippumatta sen 20%, vaikka laskutus kasvaisikin.
      Palkkatyöläisenä maksaisin jo heti alkuunsa veroja enemmän kuin sen 20%.

      Tuosta mietin että voisin vielä 1000€/kk laskuttaa omalle toiminimelle elinkustannusten kattamiseen, jolloin sen 20% vero menisikin vain 4000€:stä ja toisaalta itselleni laskutetusta 1000€/kk "palkasta" maksaisin 1% verran veroja.

      Ne loput 4000€ voisi jättää osakeyhtiön sisään poikimaan korkoa korolle.
      ___________________________

      Ajatusta voisi vielä soveltaa niin, että omalla toiminimellä sieltä osakeyhtiöstä voisi laskuttaa aina sillattiin sopivasti (3200€/kk) niin, että veroprosentti pysyy siinä samassa 20%:ssa kuin firman sisäänkin jätetty raha. Siitä 3200€/kk käyttäisi sen kuuluisan tonnin niihin elinkustannuksiin ja loput 2200€ voisikin sitten lainata takaisin osakeyhtiölle, joten eläkepäivillä ei sitten nostellessa oy:lle lainatusta summasta tartte uudestaan veroja maksaa.

      ------------------------------

      Oiskohan sitä pitänyt sittenkin alkaa lakia lukemaan? :D

    • AlkuperäiseenVastaten

      YEL
      Periaatteessa YEL täytyy hoitaa. Jos otetaan se lähtökohdaksi, niin tarkistakaa voiko sen vähentää kummassa firmassa vain. Jos valinta on teidän, niin tehkää vähennys siinä firmassa, jolla korkeampi veroprosentti (siis jos vähennettävää riittää). (OY:n vero% = 20% /// Toiminimen vero% = henk.koht.ansiotulovero%).

      Palkanmaksu
      - Toiminimellä laskutettu "liksa" on OY:lle vähennyskelpoinen (kunhan laskutukseen on pätevä tulonhankkimiseen viittaava syy).
      - OY:lle myös "ihan oikea palkanmaksu" on vähennyskelpoinen kulu.
      - Osingoissa veroprosentti on efektiivisesti 7,5% kunhan on varakas firma. Jos OY ei ole varakas, niin silloin osinkojen veroprosentti on henkilökohtainen (0,75*ansiotuloveroprosentti).
      Eli osingoilla veroprosentti on kilpailukykyisen alhainen (etenkin varakkaassa firmassa) mutta ei verovähennyskelpoinen (eli siitä on jo maksettu aikaisemmin 20% yhteisöveroa kuten kaikesta muustakin OY:n voitosta).

      Palkkatyö vs Yrittäjyys
      Aina kun on firma (oy tai vaikka vain toiminimi), niin katsokaa, että firma tekee hommia useammalle kuin yhdelle taholle. Verottajan näkökulmasta "yhden asiakkaan firma" haiskahtaa kulisseilta, palkkatyöltä ja veron välttelyltä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe