Lonkeron käyttäminen itse?

nimimerkki3

Onnistuuko lonkeron tekeminen käymisteitse itse ja jos niin miten? Jotain greippiä ja katajanmarjaa se tarvitsisi, vaan mistä aineet?

Sen ei tarvitsisi poreilla jos tekisi sen verran vahvaa että voi blandata hiilihappovedellä ja siitä saisi kuplat juomaan. Toimisikohan se noin?

19

2521

Vastaukset

 • Hluatko tehdä tuota mietoa, käymisteitse tehtävää lonkkua vai vahvempaa. Kyseessä on kaksi eri ainetta.

  • Käymisteitse olisi tarkoitus tehdä. Pääseehän silläkin 17 % vahvaan?..


  • nimimerkki3 kirjoitti:

   Käymisteitse olisi tarkoitus tehdä. Pääseehän silläkin 17 % vahvaan?..

   Pääsee yli kymmenen, mutta ei siitä mitään lonkeroa tule ilman alkoholilisäystä. Siitä tulee jonkinlaista greippikiljua.

   Ns. vahvempi lonkero tehdään lisäämällä greippimehuun puhdasta alkoholia. Tässä mielessä jonnekin lähelle pääsisit ostamalla greippimehua, lisäämällä siihen vaikka Kossua tai giniä ja hiilihappoa patruunasta. Lonkero on juomasekoitus, ei itsenäinen alkoholijuoma.


  • mutta... kirjoitti:

   Pääsee yli kymmenen, mutta ei siitä mitään lonkeroa tule ilman alkoholilisäystä. Siitä tulee jonkinlaista greippikiljua.

   Ns. vahvempi lonkero tehdään lisäämällä greippimehuun puhdasta alkoholia. Tässä mielessä jonnekin lähelle pääsisit ostamalla greippimehua, lisäämällä siihen vaikka Kossua tai giniä ja hiilihappoa patruunasta. Lonkero on juomasekoitus, ei itsenäinen alkoholijuoma.

   Tarkoitus ei olisi lisätä alkoholia koska sitä katsotaan tulevan tarpeeksi käymisprosessissa. Kuten ei hiilihappoakaan ole tarkoitus saada käymällä kun sitä saa lidlistä pullossa :)

   Siispä millä saisi "greippikiljun" muistuttamaan enemmän lonkeron katajaista makua muuta kuin lisäämällä giniä? Katajanmarjojen poiminta ei ole käytännöllinen vaihtoehto...


  • nimimerkki3 kirjoitti:

   Tarkoitus ei olisi lisätä alkoholia koska sitä katsotaan tulevan tarpeeksi käymisprosessissa. Kuten ei hiilihappoakaan ole tarkoitus saada käymällä kun sitä saa lidlistä pullossa :)

   Siispä millä saisi "greippikiljun" muistuttamaan enemmän lonkeron katajaista makua muuta kuin lisäämällä giniä? Katajanmarjojen poiminta ei ole käytännöllinen vaihtoehto...

   Ehdotan viinanmaustamiseen tarkoitettua giniesanssia, joskaan en itse ole kokeillut; maustan snapsit aidoilla yrteillä.


 • Valmistusainekset: 3 litraa gerippi-tuoremehua ,paketti rusinoita, 1,5 kg sokeria ja 3 litraa vettä ja purkillinen kanatajanmarjoja (maustehyllystä)
  Valmistustarvikkeet, joita voi käyttää uudelleen ja uudelleen.. 10 litran sankko ja kansi ja rulla jeesusteippiä, vesilukko ja sille tiiviste,

  Sitten laitat ne mehut pariksi vrk. pakastimeen tai kun on pakkasta niin ulos, niin että ne jäätyvät, kun ne on jäässä niin sekoitat 3litraa kiehuvaa vettä ja sokerit ja katajanmarjat sekaisin ja annat aineksien jäähtyä n. 40 asteisiksi, sitten kuorit pahvit pois jäisten mehupönttöjen päältä ja lumpsautat ne jäiset mehut pönttöön. Kansi päälle ja kanteen vesilukko jossa vettä, teippaat kannen tiiviiksi jesarilla

  Siis huomio tähän satsiin ei sotketa yhtään mitään hiivaa tms.!

  Parin päivän sisään alkaa entsyymikäyminen pytyssä ja kun vesilukko ei enää pulputa, siinä kahden - kolmen viikon päästä, otat kannen auki ja koukit valkean vaahdon pinnalta pois, se maistuu pahalle sitä älä juo, äläkä ravistele pönttöä liioin, ettei pohjasakka sekoitu. Laske mieluummin lapolla(n. 2m. pitkä läpinäkyvä sormen paksuinen muoviletku) (( samanlainen peli jolla pöllitään autojen tankista bensat mopoon)) kirkastunut liemi 1,5 litran limupulloihin joihin jokaiseen laitat 3-5 kpl rusinoita.
  Pidät päivän tai kaksi niitä pulloja pöydällä huoneen lämmössä, että niihin rusinoiden avulla käy se hiilidioksidi sekaan. Sitten pullot kylmään ja siinäpä sulla on 9 litraa n. 15-17% lonkeroa! jonka hinnaksi tulee n. 1€ ja 30cnt/l. eli siis koko satsi n. 12 € (noin vertauksen vuoksi se nykyisin myytävä 5,5% limulitku maksaa alkossa 7,5€/litralta.)

 • Taitaa sulla olla laskuvirheitä? Tosta ei saa mitään yhdeksää litraa tekemälläkään. Rusinat ovat käsitelty rikkidioksidilla, joten tuntuu ihmeelliseltä miten ne alkavat käymään? Tarkoitat varmaa luomurusinoita? Saantolaskuihin (alkoholiprosentti) en ota nyt kantaa, koska en tiedä todellista litkun sokeripitoisuutta.

 • Mielenkiintoista, olen itsekkin pohdiskellut samaa.
  Taidan kuitenkin lähestyä asiaa uudelta kantilta. Jospa sekoitan kotiviiniä joka on kirkastettu täysin ja on noin 13% hiilihapotettuun veteen ja lisään greippimehua niin tuloksena taitaisi olla jotain käymisteitse tehtyyn lonkkuun verrattavaa. Teempä testejä viikonloppuna tai pääsiäisenä.
  1/2 l valkoviiniä 4 d hiilihapotettua vettä 1 d greppi täysmehua + pieni makeutus = 1l 6,5% juomaa joka voisi hyvinkin muistuttaa käymisteitse valmistettua lonkkua. Litrahinnaksi tulisi n 0,65€/ litra
  ( viini 1/2 l 25c greippimehu 35c hapotettu vesi 5c)

  Jos alan käyttämää greippimehua hiivalla ja sokerilla on ongelma litkun hiivat ja muut epäpuhtaudet, jos taas kirkastan sen niinkuin viinini niin samalla häipyy kaikki lonkeromainen maku ja rakenne. Kotiviinini taas on kirkasta ja puhdasta ja lisäämällä hapotettua vettä + greippimehua + makeutusta hmmmm :)

 • Tee "greippisimaa". 10kg greippiä, 100 litraa vettä. 8-10kg sokeria. Käytä lievässä paineessa niin kauan kun kuplii kunnolla. Viileässä käy useita viikkoja, mutta tulee paremman makuista kuin lämpimässä käyttäen. Pullota ehdottomasti shampanjapulloihin ja käytä pulloissa muutama viikko.

  Tai tee greippisima normisimaohjeella ja terästä alkoholilla.

 • Asiaa vähän tutkiskelin ja teollisuus taitaa valmistaa Lonkkua hyvinkin samalla tavalla.
  Eli tehdään kiljua joka kirkastetaan ja lisätään makuaineita ja hapotetaan.
  Laitankin satsin kiljua tulemaan ja kokeilen minkälaista saan aikaiseksi.
  Sokeri+vesi+hiiva käy noin 14 ( 12% yritän tehdä) päivää sitten kirkastaminen ja sekoitus makuaineita sekä hiilihapotettua vettä.

  Tein jo pienen 1L sekoitukseni 0,5l viiniä 0,4 hapotettua vettä 0,1 greippimehua + 3 teelusikallista sokeria. Väri oli hieman epämääräistä koska viinissä oli jonkin verran väriä itsessään.
  Satsi saa olla iltaan jääkaapissa vetäytymässä ja maistan sitten illalla...

 • Kokeilu oli hyvä!
  Pilasin hyvät raaka-aineet ja sain pahaa viininlitkua aikaiseksi. Viinin maku puski vahvasti läpi ja muutoin juoma oli vetistä,sameaa,hapotonta ja epämiellyttävää.
  1/2 litraa jäljellä jota taitaa viemäri kutsua. Yritän tehdä kirkasta kiljua jota sitten maustelen lonkun suuntaan.

 • Laitoin pääsiäisenä kiljun käymään ja ei sitten lähtenytkään käymään. PH- 2,2 joten oli liian hapanta. Lisäsin viiniliitua 15g ja näyttäisi hiiva heräilevän ja PH asettautui 4 nurkille.
  Katsotaan kuinka käy.....

 • Kovasti on vaikeutta saada kiljusatsini käymään. PH-ta mitattu ja lisää kuivahiivaa laitettu.
  Ominaispaino oli alussa 60 ja jonkin verran käynyt op oli eilen 25 lisäsin vielä vähän superhiivaa.
  Ja alkoikin taas käymään aikas hyvin. Meinasin jo heittää satsin viemäriin tai yrittää tehdä siitä viiniä. Viiniksi en enää ala muuttamaan koska en osaa laskea oikeita sokerimääriä ja ominaispainoja. Tämä kokeilu on jo vähän vinoralllaan, mutta jos nyt kävisi miinukselle ja kirkastamisen jälkeen olisi sitä n 10% alkoholi litkua jota voisin sitten yrittää maustaa ja laimentaa noin 5% lonkeroksi.

 • Nyt on ominaispaino -2 ja kirkastaminen alkoi, lisäsin kirkastusaineet ja vein kylmään. Seisköön siellä pari päivää. Lapon sitten ja lisään kirkasteita jos tarve vaatii. Maistanut en vielä ole tippaakaan joten maku on täysi arvoitus....

 • Niin, nyt on tavara jo pullotettu ja täysin kirkasta en saanut vain hyvin hento vaalea väri jäi jäljelle.
  Käymisen lopetusaineet ovat hiivan tappaneet ja 1/2 litran pullo on jääkaapissa odottamassa kunhan rohkaistun maistelemaan tuotetta ja tekemään eri sekoituksia.
  Jos tänään ehdin, laitan 2,5d kiljua + 2,d hiilihapotettua vettä + sokeria + 0,5d greippimehua pulloon ja maistan olisiko lähelläkään kaupan lonkkuja.
  Saas nähdä.......

 • Tuli tuo puolilitraa maisteltua, aika pahaa oli. Jotenkin maistui karvaalta vaikka laitoinkin 12,5g sokeria joukkoon. Aamulla laitoin kiljun takaisin käymisastiaan ja ravistelin kunnolla, jolloin tuli vaahtoa pintaan ja tuoksui voimakkaasti rikiltä. Laitoin myös lisää kirkasteita ja yritän kirkastaa lisää sekä poistaa hiilihapot ja rikin tuoksun. Maistoin myös kaupan käymisteitse valmistettua suosikkiani ja myös siinä maistui karvas pohjalta. Hyvin on silti tuo karvasmaku peitetty, koska ennen en ollut sitä noteerannut. Tätä kokeilu erää on n 10L ja yritän tuosta jotenkin tehdä juomakelpoista.

 • Kokeiluni lähti pieleen jo alusta alkaen koska PH oli liian matala ja käyminen ei alkanut heti.
  Koetin kirkastaa lisää ja silti jäi harmaaksi ja litkussa oli hiivasoluja jäljellä.
  Heitin epäonnistuneen kokeiluni viemäriin ja laitan uuden kokeilun myöhemmin tulemaan.
  Viinin olen aina onnistunut kirkastamaan täysin ja käymisessäkään ei ole ollut koskaan ongelmia.
  Mutta, ehkä oli hieman ylimielinen ja kuvittelin lonkeron teon olevan helppoa käytämällä ja kirkastamalla samoin kuin kotiviinin. Tosin en ymmärrä miksi kiljua en saanut täysin kirkkaaksi vaikka samoilla aineilla viini kirkastuu ja periaatteessahan kiljussa on vähemmän hiivasoluja koska käytetään vähemmällä sokerilla. Ehkä viinin makuaineet jotenkin auttavat kirkastaessa.
  Ehkä laitan seuraavaan satsiin greipin tai pari pakastettuna ja lohkottuna mukaan.
  Tämä on minulle harrastus ja muutaman euron aineitten viemäriin heittäminen on mieluisampaa. Kuin ottaa riskiä että menee vatsa sekaisin hiivasoluista.

 • Jossain oli ohje käyttää siiderin aloituspakkausta. Kokeilen sitä itse ja annan ajan kirkastaa, eli en käytä pysäyttäjää tai kirkasteita. Verigreipit tuli ostettua sitä varten, määrästä ei ollut tietoa, joten ostin 10 kg ja lisään niitä sen verran liemeen että maku alkaa olla hiukan yläkantissa ja syön loput.

 • 10 l ämpäriin 2 kg sokeria, päälle kuumaa vettä hanasta, sitten n 1 kg greippejä, purista niistä mehu ämpäriin. Anna jäähtyä ja lisää neljä pussia kuivahiivaa, Pirkka tai Sunnuntai. Kansi päälle ja anna käydä n viikko. Sitten pullotus, ensin joka pulloon ruokalusikallinen sokeria ja mukin ja tratan avulla juoma pulloon. Anna käydä vielä n yksi vuorokausi. Pitäisi tulla kuohuvaa.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.