Uskonnon harjoittaminen pois kouluista

Esakalevin

Myös koulun yleisiin pelisääntöihin katsomuksellisissa asioissa voi pyrkiä vaikuttamaan lähtien siitä, että varsinainen uskonnon harjoittaminen ei ole koulun asia (vaan perheen ja kirkon oma asia).
Kyse yleisissä menettelyissä on perustuslain ja lainsäädännön tulkitsemisesta ja soveltamisesta.

Käytäntö kouluissa voi muuttua, ja esim. on tälläkin hetkellä hieman erilainen eri kouluissa. Esimerkiksi joissakin peruskoulun alakouluissa mm. Pohjanmaalla on vielä jopa ruokarukoiluttamista, mutta useimmissa peruskoulun alakouluissa sitä ei onneksi ebnää ole, eikä kait juuri missään yläkoulussa.

Espoossa ekaluokkalaisten siunaamisoperaatio on kirkon ihan omia juttuja, siis ei varsinaisesti koulun järjestämä. Koulun kautta niitä kai myös markkinoidaan, mutta siunaamistilaisuuksia ei järjestä koulu ja seurakunta yhdessä (niin kuin koululaisjumalanpalveluksia usein järjestetään), vaan pelkästään seurakunta. Tokihan seurakunta voi kutsua jäseniään ja kai voi kutsua kaikkia muitakin tulemaan omiin tilaisuuksiinsa. Pääasia on, että mitään uskonnollista oppilaiden siunaamista ei tapahtuisi koulussa koulun järjestämänä.

Seurakunnan aamunavaukset ovat ongelma, varsinkin jos tulee keskusradiosta joka paikkaan koulun sisällä. Nehän ovat joskus tai joissain kouluissa jopa tavallisia päivänavauksia pidempiäkin. PItäisi olla myös hiljaisia tiloja niille, jotka eivät uskontoa aamuunsa tarvitse. Ehkä kirkon aamunavaukseen kouluissa ei olisi pakko kuulua mitään "rukoilkaamme"-osuutta?!

Yksi rakentava ehdotus kouluille/rekseille olisi se, että ulkopuolisten tahojen pitämiä aamunavauksia monipuolistettaisiin ensi lukuvuonna kouluissa reippaasti niin, että srk-vuorot vähenisivät ja tilalle tulisi muita ulkopuoisia aamunavauksien pitäjiä (nuorisotyöntekijöitä ja kulttuuri- ja liikuntaväkeä ym. kunnan taholta sekä sitten myös erilaisten yhdistysten edustajia kuntalaisyhteisöjen taholta). Tämähän liittyy myös yleiseen kansalaiskasvatukseen. Ikkunat auki kouluista yhteiskuntaan, ei vain kirkkoon!

Kun lain mukaan uskonnon harjoittaminen ei kuulu koulun tehtäviin eikä edes "oman uskonnon" opetus saisi olla tunnustuksellista, tulisi koulun vielä monin paikoin organisoimat koululaisjumalanpalvelukset tosiaankin saada loppumaan kokonaan koulujen järjestäminä. Toki kirkko voi järjestää tilaisuuksia oppilaille, opettajille ja vanhemmille kouluajan ulkopuolella.

Kai silti oman uskonnon opettaja voisi antaa oppilaille tehtäväksi käydä jossain kirkon/uskonnollien yhdyskunnan omassa tilaisuudessa tai j-palveluksessa ja esim. vaikka tehdä siitä havaintoja johonkin tehtäväpaperiin? Mutta se olisi katsomuksellisesti eri asia kuin se, että koulu järkkää oppilaat ja opettajat 2-3 kertaa vuodessa kirkkoon jumalanpalveluseremoniaan - tai järjestää suoranaisia hartauksia koulun tiloissa.

2

626

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -..-...-----

      Tavallaan uskonnon opettaminen koulussa on myös hyvä juttu. Mikään ei osoita uskontojen typeryyttä paremmin kuin faktatiedon opettaminen uskontojen rinnalla. Esimerkiksi:
      - Joonan seikkailut valaan vatsassa vs. biologian opetukset valaista ja siitä kuinka mahdollista on elää niiden sisässä.
      - Nooan jälkiäjättämätön tulva vs. maantiedon tunnit, joilla kerrotaan kuinka vesi muovaaa maasto.

      Toiset näistä voi käydä toteamassa luonnossa, toisessa tapauksessa pitää taas luottaa Lähi-Idässä tuhansia vuosia sitten kirjoitettuun yhteään ainoaan lähteeseen.

      Harmi vain, että tuo uskonnon opetus syö veroeuroja, joille olisi parempaakin käyttöä.

      • Kaapok

        Yhteiskunnalla on oikeus itse määritellä mitä asioita se koululaitoksessaan opettaa. Jos me nojaamme kristillisiin arvoihin ja ja kulttuuriperintömme on kristilliselta arvopohjalta nousevaa, onhan selvää että haluamme ne asiat myös siirtää jälkipolvillemme. Niin kauan kuin koululaitos toimii demokratian hengessa, niin kauna myös enemmistä päättää mitä asioita koulussa opetetaan.
        Siksi suomessa halutaan opettaa myös omaa uskontoa.

        Kansankoulutus on alunperin kirkon aloittamaa ja siksi sillä on vanhat perinteet olla mukana koulun arjessa mutta ennenkaikke juhlassa. Pieni uskontoa vastustava vähemmistö ei voi kieltää enemmistön toiveita koulun ja seurakunnan yhteistyöstä. Onneksi kaikkien ei tarvitse osallistua uskonnonopetukseen, vaan siitä voi saada vapautuksen eroamalla kirkosta tai liittymällä johonkin toiseen uskonnolliseen yhteisöön.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8416
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2565
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2287
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1684
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1509
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1462
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe